یادداشت/

ارومیه ؛ مرکز فرهنگی آذربایجان ایران / ترک ها پاسداران هویت و یکپارچگی ایران

1404/01/18 - 08:40 - کد خبر: 133752 نسخه چاپی

نصر:  ارومیه، شهری باستانی در شمال‌غرب ایران، همواره به عنوان یکی از کهن‌ترین و فرهنگی‌ترین مراکز ایران در آذربایجان شناخته شده است.

به گزارش نصر، این شهر، که در دامنه کوه‌های سیر و در ساحل دریاچه‌ای افسانه‌ای آرمیده، در طول تاریخ نقشی کلیدی در شکل‌گیری تمدن‌ها، گسترش زبان ترکی، توسعه فرهنگی و همبستگی ملی   داشته و در کنار شهرهای تبریز، اردبیل و زنجان و... سپهر سیاسی و جغرافیایی آذربایجان ایران را در کنار سایر اقوام این سرزمین کهن و همیشه متحد را شکل داده است. زبان ترکی در آذربایجان، کردی و لری در غرب، بلوچی در جنوب شرق، گیلکی در شمال، عربی در جنوب ، فارسی در مرکز و شمال شرق و ... مجموعه ای غنی از فرهنگ و ادبیات در ایران پدید آورده است که در سطح جهان کم نظیر است و در این میان، ارومیه به عنوان مرکز فرهنگی آذربایجان ایران، نقش مهمی در پاسداشت زبان ترکی به عنوان یکی از ذخایر گنجینه فرهنگی ایران داشته است که در این نوشتار، مختصر و مستند بدان می پردازیم.

 اسناد تاریخی متعددی از حضور اقوام ترک‌ در مناطق غربی و شمال‌غربی ایران، از جمله ارومیه، در دوران پیش از اسلام خبر می‌دهند:

 حضور هون‌ها و اقوام ترک‌تبار اوراسیا
بر اساس پژوهش‌های تاریخی دکتر زهرا کارگر در کتاب «ترکان در ایران پیش از اسلام»، موج نخست ورود اقوام ترک‌تبار به فلات ایران از پیش از میلاد آغاز شد. هون‌ها و ساواران که به لحاظ نژادی از شاخه‌های اولیه ترکان بودند، در نواحی شمال‌غربی ایران و قفقاز استقرار پیدا کردند. آثار و سنگ‌نگاره‌های مکشوفه در حاشیه دریاچه ارومیه و در تپه‌های باستانی چون تپه حسنلو، نشانگر حضور و تمدن‌های اقوامی است که سبک معماری، دفن مردگان و طرح‌های هنری‌شان، با فرهنگ باستانی اوراسیای ترک‌تباران شباهت چشمگیری دارد.
بسیاری از پژوهشگران از جمله پروفسور بارتولد و بنیامین باراخ به حضور هون‌ها و قبایل ترک‌ در این مناطق اشاره کرده‌اند.

 نوشته‌های مورخان اسلامی اولیه
مورخان اسلامی چون طبری، بلاذری و ابن فقیه در توصیف مناطق شمال غرب ایران، از مردمانی سخن می‌گویند که به زبانی جز فارسی و عربی تکلم می‌کردند. برخی از این توصیفات، با زبان‌های آلتایی و ترکی قدیم قابل انطباق است. در نوشته‌های طبری اشاره شده است که «در حدود موصل تا ارمیه، قومی سوارکار و جنگاور سکونت دارد که نه از عجم است و نه از عرب.»
شواهد و قرائن و قدمت سکونت ترک ها در منطقه و استمرار آن تا کنون نشان می دهد که قوم مورد اشاره، قطعاً ترک ها بوده اند.

ترکان در ارومیه پس از اسلام: از سلجوقیان تا قاجار
با ورود سلجوقیان در قرن پنجم هجری، ساختار فرهنگی شهر ارومیه حول محور زبان ترکی، بیش از پیش تقویت شد. سلجوقیان، که از ترکان اوغوز بودند، نه تنها نیروی نظامی بلکه نظام اداری و فرهنگی خود را در آذربایجان پیاده کردند. در این دوران، ارومیه به یک مرکز مهم نظامی و فرهنگی تبدیل شد.
در دوران ایلخانیان، شاهزادگان از ارومیه به عنوان پایتخت فصلی استفاده می‌کردند. مکتب هنری ارومیه، از جمله خوشنویسی و نگارگری، در این دوران به شدت رشد کرد. بسیاری از نگارگران دربار هولاکوخان از ارومیه و تبریز بودند.
در دوره صفویه، که خود از ترکان قزلباش بودند، زبان ترکی آذربایجانی به زبان رسمی دیوانی تبدیل شد و شهر ارومیه از لحاظ بازرگانی، کشاورزی و آموزش، شکوفا شد. مدارس دینی و حوزه‌های علمی در ارومیه به زبان ترکی تدریس می‌کردند. 

ارومیه؛ مرکز فرهنگی آذربایجان
بی گمان تبریز یکی از پیشرو ترین شهرهای ایران در عرصه فرهنگ به شمار می رود و در کنار آن، به عنوان نقطه ثقل اقتصادی شمال غرب ایران و مرکز اقتصادی و صنعتی آذربایجان ایران شناخته می شود. در عین حال، ارومیه کمتر از تبریز وارد فاز اقتصادی و صنعتی شده و عمدتا به عنوان شهری فرهنگی با مردمانی فرهنگ دوست شناخته می شود و با پشتوانه تاریخی، زبانی و فرهنگی خود، همواره یکی از ستون‌های اصلی فرهنگ آذربایجانی در ایران است و می توان در کنار تبریز که مرکز اقتصادی آذربایجان ایران است و اردبیل که مرکز مذهبی آذربایجان ایران شمرده می شود، ارومیه را به عنوان مرکز فرهنگی آذربایجان ایران شناخت؛ شهری که ادبیان و شاعران تُرک‌زبان متعددی را در خود پرورانده و موسیقی و فولکلور آن زبانزد خاص و عام است.
موسیقی عاشیقی، با ساز قوپوز، یکی از نمودهای اصیل فرهنگ ترکی است که در ارومیه ریشه‌دار است. بسیاری از عاشیق‌ها و نوازندگان سرشناس آذربایجانی، ا اهل این منطقه بودند. مراسم آیینی، ترانه‌های بومی، و داستان‌های حماسی مانند «کوراوغلو» و «اصلی و کرم» به زبان ترکی در خانواده‌های ارومی نسل‌به‌نسل منتقل شده است.

 هویت زبانی پایدار
بر اساس آمار غیررسمی پژوهشگران دانشگاه تهران (پروژه زبان‌های بومی ایران، ۱۳۹۷)، بیش از ۹۰٪ مردم ارومیه زبان مادری خود را ترکی آذربایجانی اعلام کرده‌اند. در بازارها، مدارس غیررسمی، رسانه‌های محلی و جمع‌های خانوادگی، زبان ترکی حضوری کاملاً زنده و پایدار دارد.
 داده‌های این پژوهش از طریق مصاحبه، پرسش‌نامه و مشاهدات میدانی در مناطق مختلف شهری و روستایی گردآوری شده‌اند و به‌خوبی نشان‌دهنده اصالت و پیوستگی تاریخی زبان ترکی در بافت اجتماعی ارومیه هستند.
این آمار از چند نظر حائز اهمیت است:

ثبات تاریخی زبان ترکی در ارومیه
وجود این درصد بالا نشان می‌دهد که ترکی آذربایجانی نه‌تنها زبان غالب امروزی مردم ارومیه است، بلکه در همه تاریخ این شهر زبان مادری اکثریت ساکنان منطقه بوده‌است.

 پیوستگی فرهنگی
زبان ترکی آذربایجانی در ارومیه نه‌فقط ابزار ارتباط، بلکه بخش مهمی از هویت فرهنگی، ادبی، شفاهی و آیینی مردم است. اشعار محلی، ترانه‌ها، ضرب‌المثل‌ها، و حتی شکل‌های خاصی از معماری سنتی، با زبان ترکی عجین شده‌اند. حتی عزاداری های مردم ارومیه برای ائمه اطهار علیهم السلام به ویژه در ایام محرم حسینی، عمدتاً به زبان ترکی است و نوحه های ترکی، در میان شیعیان دوستداران اهل بیت علیهم السلام که اکثریت مردم ارومیه را تشکیل می دهند، بسیار محبوب و رایج است.

 مقابله با روایت‌های تحریف‌شده
در مقابل برخی روایت‌های سیاسی که عمدتاً از آن سوی مرزها و به منظور تفرقه افکنی ترویج می شود و سعی در کمرنگ جلوه دادن پیشینه ترکی شهر ارومیه دارند، این آمار مبتنی بر پژوهش میدانی علمی نشان‌دهنده واقعیت‌های فرهنگی و زبانی منطقه است.
 مردم ارومیه در عین تسلط به زبان فارسی به عنوان زبان رسمی و ملی و پیوند دهنده همه ایرانی ها به یکدیگر، ترکی را به عنوان یک میراث تاریخی پاس می دارند و شهر با زبان ترکی تنفس می کند و البته اگر میهمانی بدانجا برود، حتما از فارسی حرف زدن مردم مهمان نواز ارومیه با لهجه شیرین و نُقل گونه ترکی، لذت خواهد بود.

نقش پر رنگ مردم ارومیه در پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس
مردم ارومیه در مقاطع حساس تاریخ معاصر ایران، به ویژه انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ و دوران هشت ساله دفاع مقدس، نقشی محوری و چشمگیر ایفا کردند.
در جریان انقلاب اسلامی، روحانیون برجسته‌ای چون سیدعلی اکبر قریشی و غلامرضا حسنی با سخنرانی‌ها، هدایت‌های مردمی و سازماندهی راهپیمایی‌ها در ارومیه، مردم را به مبارزه علیه رژیم پهلوی دعوت کردند. مسجد اعظم ارومیه به یکی از کانون‌های انقلابی در شمال‌غرب کشور تبدیل شده بود.
با آغاز جنگ تحمیلی، ارومیه یکی از شهرهایی بود که بیشترین تعداد رزمنده داوطلب را روانه جبهه‌ها کرد. لشکر ۳۱ عاشورا، که نیروهای بسیاری از ارومیه را در خود جای داده بود، در عملیات‌های سرنوشت‌سازی چون بیت‌المقدس، فتح‌المبین و کربلای ۵ حضوری کلیدی داشت. شهدایی همچون مهدی و حمید باکری، مهدی امینی، حجت فتوره چی و... به عنوان نمادهای ایثار و فداکاری سرداران ترک در تاریخ دفاع مقدس ماندگار شدند.

کوتاهِ سخن
ارومیه، نه تنها به عنوان یک شهر تاریخی، بلکه به‌عنوان یکی از کهن‌ترین مراکز فرهنگی ایران، جایگاه منحصربه‌فردی در هویت آذربایجان ایران دارد. شواهد تاریخی، باستان‌شناسی و فرهنگی، از حضور عمیق و ریشه‌دار ترکان اصیل ایرانی در این منطقه حتی پیش از اسلام خبر می‌دهند. هویت زبانی مردم، ادبیات، موسیقی، فولکلور و مشارکت سیاسی و نظامی آنان در دوران معاصر، همگی بر اصالت ایرانی و ترکی و نقش محوری ارومیه در فرهنگ و تاریخ آذربایجان ایران مهر تأیید می‌زنند. همین است که ارومیه همواره به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از سرزمین بزرگ ایران در تاریخ نقش آفرین بوده و مردم این شهر در کنار هم استانی ها و هموطنان دیگر خود، مرزهای میهن مان ایران را در شمال غرب سرزمین مادری - و صد البته در تمام کشور - با ایثار و رشادت، پاسداری کرده اند. تعرض به هویت فرهنگی، قومی، تاریخی، زبانی و ایرانی جزء به جزء ایران عزیز، شلیک به پیکر میهنی است که در درازنای تاریخ، همه اقوامش، برای یکپارچگی سرزمین و مودت ساکنانش مجاهدت ها کرده اند. 
انتهای پیام/
ارومیه ؛ مرکز فرهنگی آذربایجان ایران / ترک ها پاسداران هویت و یکپارچگی ایران خبرگزاری عصرایران

ثبت نظر

نمایش 30 نظر

پاسخ   افشین   6 روز پیش  

زارررررررت

پاسخ   محمد   6 روز پیش  

من موندم کی ایم مقاله های غلط اشتباه درج می‌کند درباره ارومیه قبول داریم اینجا آذری هست اما هیچ چیزی درباره کورد های ارومیه نوشته نمیشه .با اینکه کوردها قبل از تاریخ مسیحی در این منطقه زندگی می‌کند حتی بیشتر جمعیت این منطقه کورد هست .فردی که این مقاله درباره ارومیه نوشته کلا اطلاعات غلط از خود درج کرده

پاسخ   ارمان   6 روز پیش  

فقط شاه ترکها را خوب می شناخت که چقدر خ.....ر بودن 40تا را با یک خ...ر عوض می کرد با شوروی

پاسخ   حیدر   6 روز پیش  

استان آذربایجان غربی نصفش کردها هستن و هزاران ساله اونجا حضور دارن حتی در کتب اسمشون هست.استان فقط ترکنشین نیست و تمام ایران سرای هر ایرانیه.مخصوصا اینکه عده ای که حامی ترکیه و باکو هستن دارن شعارای نژادپرستانه علیه کردها و ایرانیها و همچنین طرفداری از ترکهای خارج ایران میکنن که دنبال تجزیه ایرانن.تو همین والیبال ارومیه فقط پرچم ایران بلند نمیشه اما پرچم آذربایجان و ترکیه همیشه بالاست.دوران شهید باکری تموم شد این مردم اون مردم نیستن باکری ها شعارای نژادپرستی نمیدادن و نمیگفتن آذربایجان مال ترکها.مگه ترکها بخاطر بیکاری و فقر پناه نبردن به فارس ها و گیلکها؟الان گیلان اربیلیا زیاد شدن تو تهران و همدانم همینطور بهشون راه داده شد الان ترکا دارن ادعای ارضی و جمعیتی میکنن.از نظر تاریخی اون هون ها اولا متجاوز بودن به خاک ایران که ایرانیا شکستشون دادن و اقوام دیگه قفقاز شمالی بودن نه آذربایجان ایران پس با تاریخ بازی نکنین.اما بطور خلاصه شیعه بودن و ادعای شیعه بودن با نژادپرستی جمع نمیشه.نمیتونی ادعای حب علی بکنی بعد با تموم وجود نژادپرست باشی چون از شیعه خارج میشی.آذربایجانغربیم برای ایرانه هر قومی بخواد میتونه بیاد داخلش به ترک و غیره ربط نداره.دوستان اگه راست میگن اجتماع علویون داشتن دقت داشته باشن ترکتبارای تکفیری آسیای میانه الان در سوریه با همکاری ترکیه و جولانی علویا و شیعیانو قتل و عام کردن اما دهان مبارکتون طبق رویه سابقتون بستست چون به هم نژادتون میرسه خودتونو به غفلت میزنین اما سر بقیه دهانتون بازه همیشه.وای بر شما که در عزای علی شعار نژادپرستی دادین

پاسخ   dr.soleimani   هفته پیش  

از نویسنده مقاله به خاطر نوشتن حقایق تشکر و قدردانی می کنم.

پاسخ   بهروز کیانی   هفته پیش  

یاشاسین آذربایجان

پاسخ   بهروز کیانی   هفته پیش  

سلام
یاشاسین آذربایجان.

پاسخ   محمد   هفته پیش  

سلام و درود حقا که ارومیه شهر شهدای دفاع مقدس برازنده این نان پرافتخار یعنی مرکز فرهنگی آذربایجان ایران عزیزمان میباشد. انشاالله به زودی فتنه های اخیر موفق بیرون میاید یاشا ارومیه

پاسخ   امین   هفته پیش  

این اطلاعات غلط را چه کسی و به چه منظوری نوشته است واقعاً جای سوال دارد و اینکه رسانه نمایی چنین اراجیفی را منتشر کند واقعاً جای تأسف دارد.

پاسخ   اصغر   هفته پیش  

از چه تاریخی اسمش به آذربایجان تغییر کرد 🤔☺️☺️☺️

پاسخ   رضا علوی   هفته پیش  

در حال حاضر نود درصد جمعیت ارومیه کردها هستند و ده درصد از ترکهای مهاجر دیگر استان ها اومدند.اگر همین صحبتهای تجزیه طلبانه کانال شما را یه کانال کردی میکرد محاکمه و اعدام میشود ولی شماها پانترکهای مغول و تاتار و فاشیسم ونژادپرست با پشتوانه این حرفهای تجزیه طلبانه ودروغگویی را پخش میکنید. ولی عاقلان دانند.

پاسخ   رضا علوی   هفته پیش  

در حال حاضر نود درصد جمعیت ارومیه کرد هستند و ده درصد هم ترک ها هستند.

پاسخ   رضا علوی   هفته پیش  

در حال حاضر نود درصد جمعیت ارومیه کردها تشکیل میدهند وده درصد هم ترک های مهاجر از دیگر استان ها هستند ولی چون حکومت دست شیعه ها هست کردها و اهل سنت شهروند درجه چهار حساب میشوند تمام اداره ها و ارگانها ترک ها هستند.

پاسخ   محمد   هفته پیش  

ماشالله شما عصر ایران هستید یا عصر پانترکیسم. شما هم براشون تاریخ بسازید برید تاریخ صفویه رو بخون ببین چجوری کوردها در ارومیه و اطراف به خراسان کوچاندن و ترک ها رو وارد ارومیه کردن هر چند تاریخ رو نمیشه قلم سیاه روش کشید ولی هرگز نمیزاریم شما پیروز بشید تا قیام قیامت یقه دشمنان خودمون ول نمی‌کنیم

پاسخ   آذربایجانیم   هفته پیش  

یاشاسین ایران یاشاسین آذربایجان

پاسخ   شوان   هفته پیش  

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

پاسخ   ایوب   هفته پیش  

باسلام همانطورکه در متن خیر آمده بود مردم آذربایجان و در کنار آن شهر ارومیه بعنوان دومین شهر بزرگ شمال‌غرب کشور در طول تاریخ غیرت خود را دفاع از تمامیت ارضی ایران نشان داده است ولی خوب در چهار چوب جغرافیای ایران به حوزه سرزمینی آذربایجان هم اهمیت می دهد و ادعای ارضی و زیاده خواهی بعضی ها راهم برنمی تابد بعضی ها که خوب معلومه قبلاکجا بودند و چطوری وارد منطقه شدند حالا تحت هر سیاستی صدها هزار کورد عراقی در جنگ وارد منطقه شدند وچه بسا که تعداد کمی از آنها برگشتند و اکثرشان در ارومیه و جنوب استان ساکن شدند و تغییرات جمعیتی ایجاد کردند واین نمیشه که با افزایش جمعیت اقلیتی باعث تصاحب آن منطقه به نفع آنها شود مثلاً در تهران با افزایش تعداد تورکان نمیشه که بگیم تهران آذربایجانه به هرحال زیاده طلبی باعث تنش در ارومیه شده که بایستی جلوش گرفته بشه مسله خاتمه پیدا کنه

پاسخ   رضا   هفته پیش  

خیلی عالی بود... آذربایجان سر ایران است و اورمیه قلب تپنده زبان ترکی ...آذربایجان برای دفاع از کیان ایران خونها داده

پاسخ   امیر   هفته پیش  

من یک شهروند فارس هستم و تقریبا بیشتر را هم گشته ام اما هر آنچه شما نوشته آید نادرست است.
انتشار مطالب نادرست در یک رسانه از اعتبار آن رسانه نیز در نزد مخاطب هایش میکاهد.
لذا توصیه اینجانب به یک رسانه معتبر مثل عصر ایران این است که سعی کنید واقعیت را انتشار دهید نه دروغ و هزلیات را

پاسخ   ایران   هفته پیش  

چرت و پرت و تحریف تاریخ ، استان ارومیه بیش از شصت درصد استان کردی هست ، هیچ شهر خالص آذری نداره ولی حداقل ۶ شهر خالص صدرصد کردی داره

پاسخ   نورالدین   هفته پیش  

ارومیه ترک است ترک خواهد ماند

پاسخ   کورد   هفته پیش  

مرگ بر مغول ها

پاسخ   کورد   هفته پیش  

مرگ بر مغول ها

پاسخ   رسول   هفته پیش  

با سلام،
شهر ارومیه به عنوان مرکز استان آذربایجان غربی، دومین شهر بزرگ آذربایجان می باشد که بدلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، مرزدار میباشد. امروز اگر ما مجبور به دفاع از این شهر اصیل در مقابل نیات پلید استوار بر پروژه صهیونیستی شده ایم، از قدرت اربابان پروژه نیست بلکه از بابت نفوذهایی که در نظام رخنه کرده اند و همصدا با قلاده گردانانشان مدعی میهن پرستی حتی (بسته به مورد) با توسل به ارزش‌های اسلامی با مغلطه و آلودگی صوتی و اطلاعاتی می‌شوند. اینها از همان جنس کاسبان تحریم و دلقک پرستانی(میتوانید پهلوی بخوانید) هستند که در خارج بصورت ضدانقلاب و ایران دوست، در داخل، انقلابی متظاهرند و در هر دو طرف دوست دارند بجای "دم جنبانان صهیونیسم"، "ایرانشهری!!!" خوانده شوند. اینها ممکن است یک روز آمریکا یا اسراییل را تهدید به نابودی کنند یا برای رئیس جمهور، رهبر یا مردم (سرگشاده) نامه "وای ایران" بنویسند. ما متوجه مسائل هستیم. اینها در مساله آزادی قره باغ، انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته و ... به شدت تابلو شدند و چون بهره وری کافی برای اربابانشان را از دست داده اند، به سراسیمگی افتاده اند. انشالله دم جنبنده صهیونیسم را از این کشور قطع خواهیم کرد.

پاسخ   علی   هفته پیش  

بله اینطور از اقوام و تاریخ حمایت کنید تا حس وطن پرستی نسبت به ایران عزیز داشته باشیم

پاسخ   احمد   هفته پیش  

یاشاسن ارومیه قلب آذربایجان
یاشاسن ایران

پاسخ   سینا   هفته پیش  

اولا ارومیه شهر اقوام هستش
دوما برادران تورک اصالتا از ریشه آغوز از تبار قفاز هستند که به سرزمین ایران مهاجرت کردند ارومیه اصالتا شهر آشوری ها و مسیحی ها هست که آشکار ترین نشان آن کلیساهای موجود در منطقه هست و کوردها که قبل اینکه تورک ها وجودی در این منطقه داشته باشند بودند لذا بزرگترین فاکتور پذیرش تورکها در این منطقه مذهب تشیع هستش که آنهم باعث غالب بودن آن ها شده است اگر کاملا به صورت علمی و تاریخی به قضیه نگاه کنید اذربایجانغربی ۸۰درصد آن کورد زبان هستش شهرهای جنوبی استان کاملا کورد زبان.
شهرهای شمالی مثل ماکو.شوط.پلدشت.چالدران ۵۰درصد کورد زبان هستند به جز شهرستان خوی.
ولی متاسفانه با نگاهی به تاریخ راحت می‌توان دریافت که در حق کوردها ظلم شده است تبعید به خراسان.شهرستان های خلخال و مشکین شهر اردبیل و حتی جیرفت کرمان.
اما با گذر از این مباحث ارومیه شهر اقوام هستش ک هیچی قومی بر دیگری برتری ندارد کسانی که دنبال چنین افکاری هستند چیزی جز اهداف شوم فاشیستی اردوغانی ندارند همه ما زیر پرچم مقدس ایران عزیز هستیم و یک وجب خاک ایران را با جان و خونمان محافظت میکنیم.
همه جای ایران سرای من است.
جانم فدای رهبر
خون فدای خاک ایران عزیز

پاسخ   سید کبیر فتاحی   هفته پیش  

عالی بود

پاسخ   سعید   هفته پیش  

استنادها خود گویای بی پایه بودن مطالب هستند

پاسخ   بهرام   هفته پیش  

تاریخ انقضای انکار اقوام بسر اومده😆😆
پژوهشیار