گزارشی پیرامون بزرگترین پروژه راهسازی دولت در شمال غرب کشور؛

 راهسازی در سواحل ارس ایران و جمهوری آذربایجان 

1404/01/17 - 13:06 - کد خبر: 133706 نسخه چاپی

نصر: چهارده فروردین در قالب گروه دوستان از سواحل ارس و از یادمان شهدای جنگ جهانی دوم به طول ۱۸۰ کیلومتر به خدا آفرین حرکت کردیم.

به گزارش نصر؛ اولین بار  وقتی سال ۷۱ خبرنگار کیهان در تبریز بودم در معیت مهندس علی عبدالعلی زاده استاندار موفق وقت از آبش احمد به جلفا رفتیم.آنموقع جاده میانبر جانانلو هنوز احداث نشده بود.سواحل ارس بکر و جاده باریک فرعی خاکی بود.آن زمان یادم است در دولت هاشمی رفسنجانی هر ماه یک روز پول نفت را به یکی از استان ها می‌دادند وقتی به آذربایجان شرقی اختصاص یافت عبدالعلی زاده دست به کار بزرگی زد و با چند پیمان کار محلی این جاده خاکی باریک را کمی وسعت داد و آسفالت نمود.
۲/ سی و سه سال از آنزمان سپری شده که این جاده مهم ،وحیاتی که حائز اهميت در حوزه گردشگری،و تسهیل عبور و مرور مرزنشینان و در این اواخر رفت و آمد وسایط نقلیه سبک و سنگین کشور های شمالی سواحل ارس نیز بر اهمیت آن افزوده شده به حال خود رها کرده بودند. 
که خوشبختانه در ۲ سال اخیر با مطرح شدن احداث بزرگراه 《زنگ زور》 بالاخره دولت ایران طبق معاهده ای با جمهوری آذربایجان  به توافق رسیده که اتوبان باکو،آغ بند،کلاله،جلفا هرچه سریعتر ساخته شود.
۴/مشاهدات میدانی کارشناسان و رسانه های باکو نشان می‌دهد جمهوری آذربایجان با اختصاص بودجه قابل توجه بیش از ۶۰ درصد این پروژه را در خاک خود منتهی به گذرگاه کلاله ایران کار کرده و حتی سهم پل و پایانه را نیز بخوبی پیش برده است.این پایانه مجهز در ۱۹ هکتار مابین کلاله ایران و آغ بند جمهوری آذربایجان ساخته می شود.کشور شمالی علاوه بر اقدامات ساخت پایانه ، حتی اقدام به آسفالت بخش مهمی از این پروژه مهم راهسازی خود کرده است.در آمدهای سرشار نفتی این کشور شیعه نشین و مسلمان اینبار برای توسعه زیربناهای حیاتی و راهسازی به سواحل ارس کشیده شده است که قابل تامل بوده و باید آنرا به فال نیک گرفت.
 


۵/اما سهم ایران از کلاله به مرز نخجوان در شهر مرزی  ایران حدود ۱۰۷ کیلومتر است.این جاده نزدیک به ۱۴ متر عرض در دو باند مجزا ۱۴ متری در حال ساخت است که خوشبختانه موسسه عاشورای  قرار گاه خاتم الانبیا ص از آبان ماه گذشته با انتقال ماشین آلات و تجهیزات سبک و سنگین راهسازی بدنبال تحقق انجام این معاهده  مهم ایران با جمهوری آذربایجان  است.
۶/مشاهدات میدانی نویسنده این سطور نشان می‌دهد ۱۰۶ دستگاه ماشین آلات سنگین و صدهها دستگاه ماشین آلات سبک ار سراسر کشور به سواحل ارس آذربایجان شرقی منتقل شده و هم اکنون احداث ۸پل و راهسازی در بیش از ۱۰قطعه شبانه روز در حال انجام است که در اینحا باید خدا قوتی به همه مهندسان و دست اندرکاران این پروژه مهم ملی بگویم که رویای احداث یک راه اصلی در سواحل ارس در حال تحقق و انجام است.
 


۷/پرس و جو از دست اندرکاران پروژه و اداره کل راه و شهرسازی و تحقیقات میدانی نگارنده نشان می دهد این پروژه ملی  با اعتبارات وزارت راه و شهرسازی و دولت  با همکاری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و شرکت ساخت و توسعه زیر بناهای حمل و نقل کشوربا پیمانکاری موسسه عاشورای  قرارگاه خاتم الانبیا ص در حال اجراست و مهندس نجفیان مدیرکل جوان و پیگیر جدید اداره کل راه و شهرسازی و همین طور مسئولان منطقه آزاد ارس و معاونت عمرانی استانداری آذربایجان شرقی نیز  پشتیبان این پروژه ملی هستند و دولت بیش از ۵ هزار میلیارد تومان برای این پروژه ملی اختصاص داده که با توجه به تورم موجود و تنزل ارزش ریال،نیاز به تزریق اعتبارات جدید برای اجرای این طرح بزرگ راهسازی در شمال غرب کشور است.طبق اطلاع موثق تاکنون ۲ همت اعتبار به پیمانکاران پرداخت شده است.
۸/ایران ۴۳ کیلومتر مرز با جمهوری ارمنستان از طریق استان آذربایجان شرقی دارد.
با احداث راه اصلی باکو،آغ بند  در خاک جمهوری آذربایجان و کلاله و سواحل ارس بطول ۱۰۷ کیلومتر در داخل خاک ایران ،بخش مهم  خواسته دولت باکو و هم پیمانانش از جمله ترکیه و روسیه محقق می‌شود و بدین ترتیب قطع مرز تاریخی ایران با قفقاز از طریق نوردوز و تغییرات جغرافیایی جوار مرزهای ایران منتفی می شودو شاهد صلح و دوستی، و امنیت پایدار در این مرزها خواهیم بود  که این به نفع سیاست های کشورمان هم هست. و اینبار سپاه پاسداران بجای تانک انداختن به رودخانه برای نشان دادن اقتدار به طرف های مورد مخاصمه وقت، با جدیت   برای عمران و آبادانی به سواحل ارس آمده است.
۹/مهمترین مشکلات اجرای این پروژه ملی تامین مالی به موقع،تملک اراضی و جابجایی تاسیسات است که خوشبختانه با همکاری همه عوامل دخیل اجرایی ،سیاسی و امنیتی این پروژه شبانه روز در حال ساخت است و بیش از یکهزار نفر مهندس،کارگران فنی وعوامل پیمانکاران در سطوح محلی و ملی به سواحل ارس آمده اند .و پای کار هستند.
۱۰/طبق اسناد منتشره بین ایران و جمهوری آذربایجان با توجه به نبود خط ریلی در منطقه مقرر شده است یک خط ریلی در سواحل جنوبی ارس در استان آذربایجان شرقی به طول ۵۳ کیلومتر احداث شود که نقشه های فنی و اجرایی آن آماده شده و مقرر شده است با احداث دو پل عظیم بر رودخانه ارس مسیر قبلی راه آهن سابق روسیه نیز راه ریلی جمهوری آذربایجان  را در اردوباد در طرف شمالی و سیه رود در طرف جنوبی شکل دهد.
 


۱۱/در زمان سکانداری دولت اصلاحات ،سبحان اللهی  کاردان با ارائه طرح های فنی و توجیهی بدنبال مجاب کردن  مدیران ارشد ملی برای توسعه خطوط ریلی ،زمینی و حتی هوایی در ساحل جنوبی ارس و حتی ایجاد فرودگاهی در جلفا و گسترش روابط با قفقاز بر آمده بود. این خط آهن پیشنهادی از بیله سوار آغاز از یک سو به آستارا و از سویی به چشمه ثریا در جوار مرزهای ایران_ترکیه و اروپا کشیده می شدکه با تغییر دولت مسکوت ماند و بعدها نوبخت رشتی این مسیر را به رشت_آستارا کشاند.با این حال با اجرای طرح جدید خط ریلی در ارس  می توان آنرا به نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه رساند. که هم اکنون با پیگیری خانه توسعه آذربایجان و کمیته زیر بنایی آن، اینبار طرح اتصال خط آهن سراسری ایران از چشمه ثریا به اروپا به تصویب اولیه رسیده است که در افتتاحیه اتوبان تبریز _صوفیان دکتر سرمست از پیگیری و اجرایی کردن این طرح ملی خبر داد.
محمد فرج پور باسمنجی 
۱۶ فروردین، ارس ،خدا آفرین
انتهای پیام/
 راهسازی در سواحل ارس ایران و جمهوری آذربایجان 

ثبت نظر

نمایش 13 نظر

پاسخ   رسول ولیزاده   هفته پیش  

این راه را از نزدیک دیدم فوق العاده بوده اقتصاد کشور توسط این راه عملیاتی میشه ودر آمد کشور وتبادل داد وستد تسریع می‌گردد

پاسخ   علی موسایی کلیبر   هفته پیش  

این جاده خیلی به کشور عزیزمان ایران مهم وقابل تحسین وتشکر از مسولان امر می باشد .انشاالله خیر وبرکت است به منطقهبه خصوص مرز نشینان آدربایجانشرقی وکشور همسایگان است .باتشکر از زحمت کشان این پروژه بزرگ

پاسخ   محمدرضا   هفته پیش  

امیدوارم دولت و در کل حاکمیت از نگاه تنگ نظرانه و آلوده به افکار پان فارسیسم و پان ایرانشهری و فاشیستی و سیاست ضدیت با جهان تورک بر دارد و به کریدور زنگه زور به عنوان یک فرصت نگاه کند نه به عنوان تهدیدی که از سوی کوته نظران و سیاهی نما های جلوه داده می‌شود. ‌والا اگر ایران هر روز یکی از این فرصت‌ها را بسوزاند دنیا منتظر ما نمی‌ماند. و ایران رفته رفته از اهمیت ژئوپلیتیک باز خواهد ماند و دنیا بجای عبور از ایران از سایر کشورهای منطقه ترانزیت خود را عبور خواهد داد .

پاسخ   امیر   هفته پیش  

یاشاسین آذربایجان.....ارمنستان خاکی ومرزی نداره زنگه زور مال آذربایجان هس وخواهد بود

پاسخ   انصاری   هفته پیش  

با سلام و عرض ادب
به نظر من میشه از منفعت و بهره راه زنگزور به یه شرط گذشت و اون راه رو به آذربایجان داد و اون هم اینه که در قبال جمهوری نخجوان میتونیم زنگزور رو به آذربایجان بدیم ... نخجوان مال ماست

پاسخ   ابراهیم   هفته پیش  

کشور عزیزمان در امور حمل ونقل با کارشناسان همیشه در خواب کلا در منطقه از سهم ترانزیت باخته اون از جاده بازرگان به مرند،ورزقان به نوردوز........

پاسخ   صمد   هفته پیش  

خداافرین از نظر شاخص های توسعه جزو عقب مانده ترین شهرستان های کشور است که‌ فقط به‌ لطف خدا طبیعت زیبایی دارد و زندگی رفاه ابتدایی مردمش برای دولت حداقل اهمیتی هم ندارد

پاسخ   کبیر بهاری   هفته پیش  

وطن عشق ،زندگی در کشورم ایران

پاسخ   محمدمحمدیان سیه رود   هفته پیش  

خداقوت به تمامی عوامل این سیاست که این منطقه را به قطب اقتصادی وگردشگری تبدیل خواهد کرد مجددا از تمامی این زحمت کشان کمال تشکر رادارم.(خدا قوت)

پاسخ   تربیزی   هفته پیش  

با توجه به مرز مستقیم چین به افغانستان تسریع در اتصال جاده ای و ریلی چین-افغانستان-ایران-نخجوان-ایروان-گرجستان می تواند باعث راه یابی سریع استان های آذری زبان شمال غربی به دریای سیاه و اروپا و تنوع بخشی آن خواهد شد.

پاسخ   حسین عباسی   هفته پیش  

بادرود فراوان خدمت هم وطن باتوجه به سف یکروزه از تبریز به جلفا وکردشت جانانلو کلیبر اهر تبریز واقعا بااینکه مصادف باتعطیلات بود ولی نحوه تجیهیز ‌استقرار تاسیسات تامین مصالح وکارخانه های اسفالت وعملکرد گروه های اجرایی حیرت انگیز بود البته مادونفر مهندس عمران باپنجاه سال سابقه واجرای پروژه دراکثر نقاط کشور ازدیدمهندسی ‌این عملیات راتحسین کردیم ودرآخر قابل ذکر است که مسیر جنوبی ارس ازنظر عوارض طبیعی قابل مقایسه با مسیرواقع درشمال ارس نیست وحتی شاید این مسیر جلفا تا پل ارس پنج برابر مسیرشمالی بارفنی مهندسی اجرایی دارد فقط امیدوارم مشخصات فنی من جمله تحکیم خاکریزی ها فدای سرعت کارنشود چون این پروژه ازنظر حیثیت ملی ‌حیثیت مهندسی درمعرض داوری بین المللی قرارخواهدگرفت

پاسخ   مرتضی   هفته پیش  

یاشاسین ، امیدوارم ساکنین شمال غرب هم از این ارتباط بهره ببرند و راحت‌تر بتوانند تولیدات خود را در بازار جهانی عرضه کنند

پاسخ   حسینی   هفته پیش  

طرح رشت آستارا قبل از انقلاب و قبل از وجود استان اردبیل از سمت روسها در صدد اجرا بودهو روسها راه اهن را به مرز استارا کشیده بودند ضمنا این مسی از لحاظ کوتاهی و شیب مسیر بهترین گزینه هست تا کوهستانها اردبیل و استان سیب زمینی کارها
پژوهشیار