یادداشت/
علامه طباطبایی؛ کهکشان عالم تاب تبریز
1404/01/10 - 12:20 - کد خبر: 133481
نسخه چاپی
نصر: سخن گفتن از علامه سید محمدحسین طباطبایی (۱۲۸۲تبریز-۱۳۶۰ شمسی تهران) بزرگترین اسلام شناس معاصر شیعه،فیلسوف و مفسر بی نظیر کلام حق ، کار آسانی نیست.
او که با تفسیر گرانسنگ المیزان شهره عام و خاص در دنیا شد تألیفات ، مجالس و دروس او را اهل دین ، عرفان، فلسفه و حتی مردم عادی می پسندیدند.۷۰ سال پیش دعوت دربار شاهنشاهی را برای تجلیل در کاخ گلستان با حضور محمد رضا شاه نپذیرفت و تنها غایب این مراسم در سلام نوروزی شاه بود. که رسانه های وقت پوشش گسترده ای داده بودند. علامه طباطبایی در بعد از انقلاب نیز در هیچ یک از ارکان قرار نگرفت و معتقد بود که روحانیون بهتر است در درس، تحقیق،ارشاد، موعظه و منبر باشند و در امور اجرایی شرکت نکنند علامه ،کهکشان عالم تاب تبریز بدوراز سیاست زندگی کرد.و این مطلب مستندی است که نگارنده در دهه ۷۰ که خبرنگار موسسه کیهان در تبریز بودم در بزرگداشت علامه که در آبان ماه هر سال در تالار وحدت دانشگاه تبریز با حضور بزرگان حوزه و دانشگاه برپا میشد از زبان محققان و سخنرانان و شاگردان اش شنیدم.که متاسفانه همایش های سالانه بزرگداشت آرا و نظرات علامه سال هاست در دانشگاه تبریز تعطیل شده است. در این شبهای پرفیض رمضان المبارک و در ایام استشمام بوی عطر عید شریف فطر بزرگترین عید مومنین و مومنات به روح قدسی این علامه عزیز درود می فرستیم وبا هم گزارش مستند روزنامه اطلاعات ۷۰ سال پیش در باره تجلیل از مؤلفان و نویسندگان دهه ۳۰ و غیبت معنادار علامه را با هم میخوانیم.
《روز اول فروردین ۱۳۳۴ شمسی برای اولین بار مراسم خاصی در کاخ گلستان برگزار شد. این مراسم اعطای جایزه سلطنتی کتاب سال به بهترین پدیدآورندگان کتابهای هر سال توام با جایزه نقدی بود. که توسط محمد رضا شاه در کنار مراسم «سلام نوروزی» اعطا میشد.
در اولین دوره برپایی این مراسم شاه به ۱۱ نفر از نویسندگان، مولفان و مترجمان ایرانی جایزه نقدی به مبلغ ۵ هزار تومان اهدا کرد. محمد حجازی، علی زرگری، علامه محمدحسین طباطبایی، ذبیحالله صفا، زینالعابدین موتمن، خانبابا ایروانی، علیاکبر نوراد، صالح ابوسعیدی، شجاعالدین شفا، مشفق همدانی و علیاکبر کسمایی نویسندگانی بودند که به واسطه آثاری که در سال ۱۳۳۲ از آنها به زبان فارسی منتشر شده بود، جایزه نقدی دریافت کردند. در عکسی که روزنامه اطلاعات از برگزیدگان این مراسم منتشر شده علامه طباطبایی حضور نیافت و جایزه کتاب سال پهلوی را نپذیرفت.
به قلم فرجپور باسمنجی
انتهای پیام/
نصر