معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز تشریح کرد:
ضرورت اصلاح روند جذب دانشجویان خارجی
1403/11/21 - 08:18 - کد خبر: 130861
نسخه چاپی
نصر: معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز، گفت:دانشگاه تبریز بهعنوان یکی از مقاصد جذاب برای دانشجویان خارجی شناخته شده، اما در روند اجرایی مشکلاتی وجود دارد که باید برطرف شود.
به گزارش نصر، اصغر عسگری با حضور در تحریریه آژانس خبری تحلیلی نصر ضمن اشاره به جزئیات جذب دانشجویان بینالمللی در دانشگاه تبریز، گفت: جذب دانشجویان بینالمللی امروز در بسیاری از کشورها به یک صنعت تبدیل شده است، اما در ایران هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه در کشورهای توسعهیافته، دانشگاهها نهتنها بهعنوان مراکز علمی بلکه بهعنوان قطبهای اقتصادی در این زمینه فعالیت میکنند، افزود: در ایالات متحده آمریکا تعداد دانشجویان بینالمللی از ۴۹ هزار نفر در سالهای گذشته به بیش از یک میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ رسیده است، در بریتانیا نیز، میزان درآمد حاصل از دانشجویان خارجی در سال تحصیلی ۲۰۲۱-۲۰۲۲ حدود ۲۲ میلیارد پوند بوده که در سالهای اخیر به ۴۲ میلیارد پوند افزایش یافته است، حتی ترکیه، بهعنوان یکی از کشورهای همسایه، در سال ۲۰۲۳ بیش از یک میلیارد دلار از این محل درآمدزایی کرده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز با بیان اینکه در آمریکا، بیش از ۵۰ درصد دانشجویان مقطع دکترا از سال ۱۹۶۰ تا ۲۰۲۳ چینی و هندی بودهاند، افزود: این آمار نشان میدهد که جذب دانشجویان بینالمللی نهتنها یک فرصت اقتصادی است، بلکه در سطح علمی نیز میتواند به رشد دانشگاهها کمک کند، جذب این دانشجویان یک دادوستد علمی است که بسته به رشتههای مختلف میان دانشگاهها انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه در ایران روند جذب دانشجویان بینالمللی بهدلایل مختلفی دچار مشکلاتی است، ادامه داد: در دانشگاه تبریز، بررسی آمار سه سال اخیر نشان میدهد که تقاضا برای تحصیل در این دانشگاه رشد چشمگیری داشته است، در سال ۱۴۰۱، تعداد دو هزار و ۱۳۴ نفر برای ثبتنام درخواست دادند که تنها ۲۴ نفر پذیرفته شدند. در سال ۱۴۰۲، تعداد متقاضیان به یک هزار و ۶۷۳ نفر رسید و از این میان ۷۷۶ نفر پذیرش شدند، در سال ۱۴۰۳، این تعداد به بیش از ۴ هزار و ۳۰۰ نفر افزایش یافت که در نهایت یک هزار و ۳۲۲ نفر توانستند ثبتنام کنند.
وی اضافه کرد: این ارقام نشان میدهد که دانشگاه تبریز بهعنوان یکی از مقاصد جذاب برای دانشجویان خارجی شناخته شده، اما در روند اجرایی مشکلاتی وجود دارد که باید برطرف شود.
عسگری با بیان اینکه مسئله مهم در جذب دانشجویان بینالمللی، مدیریت صحیح این روند در سطح دانشگاه و شهر است، گفت: یکی از چالشهای جهانی در این حوزه، مسائل مربوط به مهارتهای زبانی و عدالت آموزشی است، دانشگاه تبریز به دلیل نزدیکی فرهنگی با کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، ارمنستان و آذربایجان، ظرفیت بالایی برای پذیرش دانشجویان این کشورها دارد اما اگر نتوانیم با دانشجویانی که فرهنگ مشابهی با ما دارند سازگار شویم، در آینده در جذب دانشجویان اروپایی یا از کشورهای دیگر نیز با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به اینکه پذیرش این دانشجویان نهتنها یک فرصت برای دانشگاه است، بلکه یک گام مهم در مسیر بینالمللی شدن آموزش عالی در ایران محسوب میشود، افزود: در حال حاضر، دانشجویان بینالمللی در دانشگاه تبریز بهصورت شهریهپرداز تحصیل میکنند، اما روند اجرای این برنامه در یک سال و نیم اخیر چندان مناسب نبوده و نیاز به اصلاح جدی دارد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز با بیان اینکه برخلاف تصور رایج، این دانشجویان ظرفیت جداگانهای دارند و اصطلاحی مانند «اشغال صندلی دانشجویان ایرانی» اشتباه است، گفت: برنامه دانشگاه این است که از ترم آینده، تمام این دانشجویان زبان فارسی را بهطور کامل یاد بگیرند و در صورت عدم گذراندن این درس، اجازه اخذ واحدهای درسی دیگر را نخواهند داشت، همچنین، مقررات حضور و غیاب برای این دانشجویان دقیقاً مشابه دیگر دانشجویان دانشگاه تبریز خواهد بود و غیبت غیرمجاز برای آنها پذیرفته نخواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه حضور دانشجویان بینالمللی به خودی خود مشکلی برای دانشگاه ایجاد نمیکند، اما به دلیل ضعفهایی که در روند جذب اولیه وجود داشته، این موضوع به چشم یک چالش دیده شده است، افزود: دانشگاه در تلاش است که برای ترم آینده این مشکلات را برطرف کرده و روند پذیرش و مدیریت دانشجویان بینالمللی را بهبود ببخشد تا بتواند به استانداردهای بینالمللی نزدیکتر شود.
انتهای پیام/
گلناز پورنامی