گزارش/

ورق زدن تاریخ در برگ‌های زرد باباباغی / بیمارستانی در قبل تاریخ تبریز

1403/10/06 - 13:40 - کد خبر: 128007 نسخه چاپی

نصر: دیوارهای سنگی بیمارستان باباباغی تبریز، حکایتگر روزگاری است که این مکان، تنها پناهگاه بیماران جذامی بود. روزگاری که بیماری، آن‌ها را از جامعه طرد کرده بود اما امروز، باباباغی به نماد پایداری و امید تبدیل شده است. در این بیمارستان تاریخی، بعنوان کهنسال‌ترین بیمارستان ایران در حوزه بیماری، هر برگ ریخته، حکایت یک فصل از زندگی است.

به گزارش نصر، در آخرین روز از فصل پاییز سکوت سنگین بیمارستان باباباغی تبریز گاه با تردد تعدادی از بیماران اعصاب روان ساکن در این مجموعه که به صورت صفی همراه با پرستاران  خود را به سالن اجتماعات برای برگزاری جشن شب یلدا می رساندند، می شکست. فضای این بیمارستان که برخلاف توصیف ها همواره در ذهن مردم کاملا مبهم بود، شامل باغی بزرگ با درختان قلمه و ساختمان های قدیمی به جا مانده از ده ها سال قبل ، حکایتگر روزگاری است که این مکان، تنها پناهگاه بیماران جذامی بود. روزگاری که بیماری، آن‌ها را از جامعه طرد کرده بود اما امروز، باباباغی به نماد پایداری و امید تبدیل شده است. در این بیمارستان تاریخی، بعنوان کهنسال‌ترین بیمارستان ایران در حوزه بیماری جزام، هر برگ ریخته، حکایت یک فصل از زندگی است و اکنون به دلیل ریشه کن شدن بیماری جزام، بیمارستان اصلی باباباغی که هزاران بیمار در آنجا بستری و ساکن شده بودند، تبدیل به یک انبار بزرگ از ضایعات شده است و خاک موجود بر روی پنجره ها و دیوار های این بیمارستان نشان دهنده این است که سالهاست حتی کسی وارد این بیمارستان متروکه نشده است.
 

در این بیمارستان هنوز هم یاد و خاطره بزرگ مرد تبریزی که سالها زندگی خود را وقف بیماران جزام کرد و  در کنار شکستن سد خرافی مردم نسبت به جذامیان، خدمات ارزشمندی در راستای ساماندهی باباباغی که از آن به عنوان زندان نام می‌بردند، انجام داد، کاملا احساس می شود. هر بیمار ساکن در این بیمارستان، دکتر محمدحسین مبین مدیر آسایشگاه جذامیان بابا باغی تبریز  و همسرش دکتر نشاط وثوقی که خود دانش آموخته‌ی رشته مامایی بود، سال‌ها برای حفظ جان مادران و نوزادان جذامیان تلاش کرد و به عنوان «مادر جذامیان ایران» لقب گرفت را به نیکی نام آنها را یادآوری می کنند و از سالها خدماتشان در این بیمارستان سخن می گویند.
 

یکی از ساکنین این بیمارستان که نزدیک نیم قرن ساکن باباباغی بود، با اشاره به خدمات وسیع دکتر مبین در این مجموعه گفت: از سال ۱۳۵۵ ساکن این مجموعه هستم و ۱۸ ساله و در حین خدمت سربازی بودم که پزشک اعلام کرد بایستی در باباباغی بستری شوم. بنابریان از روستایی در حوالی کلیبر با آمبولانس به باباباغی آمدم و از آن زمان تاکنون اینجا هستم. آن زمان مردم زیادی اینجا بودند اما بسیاری از آنها اکنون در کنار ما نیستند. دکتر مبین را دیده بودم و اوقات بسیاری باهم سپری کرده بودیم و ایشان زحمات بسیار زیادی برای این مجموعه کشیده بودند.
وی با اشاره به وضعیت معیشتی خود اعلام کرد: معیشت ما با کمک خیران است ولی با توجه به وضعیت اقتصادی و گرانی‌های اخیر کمک‌ها تا حدودی کم شده است. با همسر خود نیز  از طریق یک واسطه آشنا شدم و در این مکان ازدواج کردیم و در حال حاضر دو فرزند دارم که آنها هم ازدواج کردند و خانواده تشکیل دادند.
 

همسر این بیمار ساکن در باباباغی هم با تقدیر از کمک های خیران افزود: از خیرینی که دائماً به فکر ما هستند تشکر می‌کنم که همیشه در کنار ما بودند و اگر نبودند نمی‌توانستیم زندگی خود را ادامه دهیم. امیدوارم مسئولان باز هم نظر مساعدی به ما داشته باشند و کمک‌هایشان را قطع نکنند.
وی در خصوص سالها زندگی خود در کنار یک بیمار جزام گفت: همسرم ابتدا اجازه نمی‌داد به وسایلش از جمله لیوان یا بشقابش دست بزنم تا مبادا گرفتار این بیماری شوم ولی معتقد بودم اگر خدا بخواهد هیچگاه بیمار نمی‌شود و اگر صلاحش باشد من هم مبتلا خواهم شد که خوشبختانه تا امروز هیچگاه گرفتار این بیماری نشدم و از زندگی در کنار همسرم راضی هستم.
این مادر کهنسال همچنین با اشاره به ازدواج فرزندانش بیان داشت: خوشبختانه در زمان ازدواج دو پسرم هیچ مشکلی از طرف خانواده های عروس هایم پیش نیامد و آنها شرایط ما را قبول کردند و همواره در کنارمان بودند.
در ادامه نیز برای اطلاع از وضعیت این بیمارستان قدیمی سراغ مدیر بیمارستان رفتیم که امسال مدیریت مجموعه را برعهده گرفته است. میرهاشم میرکاظم پور مدیر بیمارستان باباباغی تبریز در خصوص این مجموعه گفت: قدمت بیمارستان باباباغی تبریز بسیار زیاد است و در سال ۱۳۱۰ این مجموعه تاسیس شده است و ابتدا زیر نظر بلدیه یا بهداری سابق بود و بعد از انقلاب زیر نظر شهرداری و در نهایت دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفت. تقریبا حدود ۸ ماه است که در این بیمارستان حضور دارم و فکر نمی‌کردم که در این مجموعه تا این میزان کار هست که می‌توان آن را به سرانجام رساند. در این مجموعه حدوداً ۹۰ خانوار زندگی می‌کنند که گاه در برخی از فصول سال برخی بیماران به شهرهای و روستاهای خود باز می گردند و این عدد متغیر است و بعضاً نیز نیازمند پرستار یا مراقب هستند که در نهایت تعداد آنها به ۱۳۰ نفر در کل می‌رسد و تمام نیازمندی‌های آنها فراهم و در اختیارشان قرار می‌گیرد.
وی تصریح کرد: دکتر مبین پدر بیماری جزام ایران در سالی که به رحمت الهی رفت، اعلام کرد که ۲۵ سال قبل این بیماری ریشه کن شده است و اخیراً هم شایعاتی مبنی بر بازگشت این بیماری به کشور منتشر شد که وزارت بهداشت آن را تکذیب کرد.


وی افزود:  تعداد محدودی از این ساکنین ممکن است درآمد جزئی داشته باشند اما بیشترشان هیچگونه درآمدی ندارند.  با این حال تامین نیازها و مایحتاج این بیمارستان اغلب از طریق خیرین تامین می‌شود. البته بسیاری از ادارات موظف هستند که در این مجموعه برخی اقدامات انجام دهند و تا زمانی که یک مسئول به اینجا نیامده است نمی‌تواند میزان نیازمندی‌ها را درک کند. با این حال به روحیه یک مسئول ممکن است بستگی داشته باشد که مساعدت به این مجموعه در اولویتشان قرار گیرد یا اینکه این کمک را به پروسه اداری محول کنند.
میرکاظم پور با تقدیر از شهردار تبریز بیان داشت: البته بایستی از یقعوب هوشیار شهردار تبریز نیز تشکر کنم که چندین بار حضور پیدا کردند و خدمات مختلفی ارائه دادند. از زمانی که بیماران بیماران اعصاب و روان به این مجموعه منتقل شدند و مجوز بیمارستان ۳۵۰ تخت خوابی داده شد، حمایت‌های زیادی صورت گرفته است اما نیاز است که مساعدت‌ها همچنان ادامه داشته باشند.
مدیر بیمارستان باباباغی تبریز از حمایت خیرین نیز خبر داد و خاطرنشان کرد: خوشبختانه مردم همیشه در صحنه هستند و خیران همواره در حوزه‌های مختلف حضور پررنگی دارند؛ به خصوص در مراسم‌های خاص مذهبی مردم نذورات خود را به این مکان می‌آورند و در کنار اهالی این بیمارستان حضور پیدا می‌کنند. تبریز بهشت نیات خیر است و این زبانزد عام است و امیدوارم مسئولان هم که خادم مردم هستند نظر مساعدی به این مجموعه داشته باشند و در راستای خدمات رسانی بیشتر پای کار بیایند. البته با حضور مدیر کل فنی و حرفه‌ای استان اقداماتی انجام شد تا وقت ساکنین هدر نرود و با آموزش برخی حرفه‌ها بتوانند از اوقات خود به صورت صحیح استفاده کنند. از کلیه خیرین و مردم تبریز نیز درخواست دارم همچون گذشته ساکنین این بیمارستان را فراموش نکنند و در کنارشان باشند.
انتهای پیام/
ورق زدن تاریخ در برگ‌های زرد باباباغی / بیمارستانی در قبل تاریخ تبریز حمیدرضا سامبرانی

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار