ضرورت کاهش سطح زیر کشت باغات غیراقتصادی در آذربایجان شرقی

1403/09/21 - 13:35 - کد خبر: 126181 نسخه چاپی

نصر: رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور با تاکید بر ضرورت کاهش سطح زیر کشت باغات غیراقتصادی در آذربایجان شرقی، اظهار کرد: استفاده از روش های جدید هرس، آبیاری های نوین و سایر روش ها موجب افزایش بهره وری در باغات می‌شود.

به گزارش نصر، «مهدی طاهری» روز چهارشنبه در رویداد ملی مدیریت باغات سیب در شرایط کم آبی و تغییر اقلیم در پردیس سعیدآباد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی مانند یخبندان‌های پاییزه و گرمای زمستانه، تولید محصولات باغی در کشور را با چالش روبرو کرده است، افزود: برای مقابله با این چالش باید تاب آوری باغداران افزایش یابد و آموزش های لازم به کارشناسان و کشاورزان ارایه شود.
وی با اشاره به اهمیت توسعه سیستم های آبیاری هوشمند در اراضی کشاورزی و باغی، اظهار کرد: این سیستم ها با بهره گیری از حسگرهای پیشرفته، ارزیابی دقیقی از وضعیت رطوبت نسبی هوا، خاک و گیاه انجام می دهد و در زمان لازم عملیات آبیاری به طور خودکار آغاز و پس از رفع نیاز آبی گیاه، بلافاصله آبیاری قطع می شود.
رییس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور با تاکید بر اینکه توسعه این سیستم ها در شرایط کم آبی نقش مهمی در افزایش بهره وری آب دارند، گفت: استفاده از ساییان در باغات باعث کاهش تبخیر و تعرق، کاهش مصرف آب آبیاری به میزان حداقل ۳۰ درصد، محافظت در مقابل سرما، تگرگ، برف و بارش های شدید می شود.
طاهری، ادامه داد: استفاده از سایبان همچنین موجب محافظت در برابر طیف نور مضر و شدت نور بالا و آفتاب سوختگی برگ و میوه، کاهش سرعت بادهای شدید و شکسته شدن شاخه‌های گل و میوه و جلوگیری از ریزش، کاهش دما در حد بهینه، افزایش فتوسنتز و افزایش میزان قند، رسیدن بهینه محصول، محافظت در برابر خسارت پرندگان، حشرات و سایر جانوران زیان آور و افزایش کیفیت محصول می‌شود.
وی یادآور شد: استفاده از مالچ نیز موجب کاهش تبخیر و تعرق از سطح خاک شده و مصرف آب را در محصولات مختلف کاهش می دهد و از ریشه ها در برابر سرما و یخبندان نیز محافظت می‌کند.
رییس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور گفت: انواع مختلفی از مالچ ها (پلاستیکی، آلی و سنگی) وجود دارد که با توجه به نوع محصول و شرایط منطقه می توان در سایه انداز درختان و روی نوارهای آبیاری از آن ها استفاده کرد.
استفاده از دانش و نوآوری موجب مدیریت چالش های ناشی از تغییر اقلیم در باغات می‌شود
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی نیز در این جلسه گفت: با استفاده از دانش و نوآوری می توان چالش هایی که در اثر تغییر اقلیم در باغات ایجاد می‌شود را مدیریت کرد.
«علیرضا دهناد» با بیان اینکه استفاده از ارقام مناسب از جمله راهکارها برای مقابله با خشکسالی در باغات سیب است، افزود: جامعه جهانی بیش از سه دهه است که حساسیت خود را نسبت به تغییرات اقلیم افزایش داده است.
وی اظهار کرد: براساس داده های مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، ۱۷ کشور در دنیا دچار تنش های آبی هستند و ایران نیز جزو ۹ کشور آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی است بنابراین باید خود را برای این تغییرات آماده کنیم.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی با بیان اینکه تغییرات اقلیم موجب افزایش آلودگی هوا و در نتیجه افزایش تغییرات اقلیم می شود، گفت: شرایط اقلیمی ایران به گونه ای است که بخش کشاورزی آن برای تولید مواد غذایی به شدت به آبیاری وابسته است و حدود ۹۰ درصد فرآورده های کشاورزی از زراعت آبی حاصل می‌شود.
دهناد، ادامه داد: در چنین شرایطی تاثیرات اقلیمی ناشی از پدیده خشکسالی و ترسالی می تواند تاثیرات منفی یا مثبت زیادی بر تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی ایران داشته باشد.
وی یادآور شد: تغییر اقلیم تاثیرات مختلفی بر ارکان مختلف جامعه از جمله بخش کشاورزی می‌گذارد و بدین منظور کشاورزان برای کاهش ریسک آسیب پذیری خود باید درباره این پدیده شناخت پیدا کرده و فعالیت های خود را با آن سازگار کنند.
دهناد، افزود: آگاه سازی کشاورزان و بهره برداران درباره پدیده تغییر اقلیم و تاثیرات آن بر مصرف آب در بخش کشاورزی تاثیر زیادی در تامین امنیت غذایی کشور دارد.
در رویداد ملی مدیریت باغات سیب در شرایط کم آبی و تغییر اقلیم کارشناسان و پژوهشگران حوزه باغبانی نیز نظرات و پیشنهادات خود را ارایه کردند.
آذربایجان شرقی در حدود ۱۱۵ هزار هکتار باغ دارد.
انتهای پیام/
ضرورت کاهش سطح زیر کشت باغات غیراقتصادی در آذربایجان شرقی خبرگزاری ایرنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار