جانی دوباره در کالبد عمارت کلاه فرنگی تبریز

1403/09/04 - 10:45 - کد خبر: 125220 نسخه چاپی

نصر: احیای عمارت «کلاه فرنگی» در مجموعه فرهنگی تاریخی باغشمال تبریز یکی از اقدامات ارزشمند مدیریت شهری تبریز محسوب می‌شود و هم‌اکنون عملیات عمرانی آن در حال اجرا است.

به گزارش نصر، «کلاه فرنگی» یکی از ده‌ها عمارت تاریخی تخریب شده مجموعه فرهنگی تاریخی باغشمال تبریز است که در سال‌های آخر دهه نخست ۱۳۰۰ شمسی و در دوران پهلوی اول توسط رضاشاه به دلیل تعلق داشتن به سلسله قاجار تخریب شد.
مجموعه تاریخی «باغشمال» که در اذهان عمومی تبریزیان به «شازدا باغی» معروف بود، حدفاصل خیابان‌های باغشمال و کمربندی آزادی این شهر قرار داشت و گفته می‌شود بنیان آن به دوره حکمرانی «آق قویونلوها» می‌رسد.
آق قویونلوها در زمان حکمرانی در قرن هشتم قمری برای تبریز و توسعه آن اهمیت ویژه‌ای قائل بودند و به همین دلیل نیز عمارات و باغات باشکوهی همچون «ائل گولی» و مجموعه عمارات «باغشمال» را برای تفریح و تفرج خود احداث کردند.
عمارت تاریخی «کلاه فرنگی» نیز یکی از ده‌ها عمارت مجموعه «باغشمال» بود که به دستور یعقوب آق قویونلو احداث شد و تا حوالی سال‌های ۱۳۰۸ شمسی که تخریب بافت تاریخی تبریز به بهانه نوسازی آن آغاز شد، پابرجا بود.
حالا شهرداری تبریز که بخشی از اراضی مجموعه تاریخی فرهنگی «باغشمال» را از ارتش تحویل گرفته، در صدد برآمده است تا در یک اقدام نیکو، بعضی عمارات این مجموعه را بازسازی و احیا کند، اتفاقی که با اقبال شهروندان تبریز مواجه شده است.

دستور ویژه شهردار تبریز برای احیای عمارت «کلاه فرنگی» تبریز
یعقوب هوشیار شهردار تبریز آبان ۱۴۰۱ در جمع خبرنگاران با اشاره به آغاز مطالعات تکمیلی پروژه عمارت کلاه‌فرنگی، می‌گوید: با پیش‌بینی اعتبار لازم عملیات عمرانی سال ۱۴۰۲ انجام می‌شود و مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت.
وی می‌افزاید: کاربری عمارت کلاه‌فرنگی فرهنگی است و در راستای رویکرد اجتماعی شهرداری تبریز احداث و مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت؛ این پروژه در ادامه تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام و در راستای احیای هویت تاریخی محدوده پارک باغشمال است.
شهردار تبریز عنوان می‌کند: این عمارت بنایی متشکل از دو سالن و یک فضای گنبدی شکل هشت‌ضلعی در وسط عمارت و در جهت شرقی غربی با زیربنایی به وسعت ۱۹۰۰ مترمربع است.
هوشیار مهر سال جاری در یک گفت‌وگو از پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی پروژه باز زنده‌سازی عمارت کلاه فرنگی خبر می‌دهد و تاکید می‌کند: ۱۳ هزار مترمربع کف‌سازی و کاشت ۴ هکتاری فضای سبز در فاز دوم پارک باغشمال انجام شده و با توجه به اهمیت این مهم ضروری است که پروژه احیای عمارت کلاه فرنگی در کوتاه‌ترین زمان ممکن به بهره‌برداری برسد.

عملیات بتن‌ریزی یال‌های غربی عمارت کلاه فرنگی در پارک باغشمال
آرمان امین، بخش شهردار منطقه ۳ تبریز از اجرای عملیات بتن‌ریزی سقف یال های غربی عمارت کلاه فرنگی در پارک باغشمال خبر می‌دهد و تاکید دارد: بعد از اتمام عملیات بتن‌ریزی سقف بلوک‌های شرقی این عمارت، عملیات بتن‌ریزی بلوک‌های غربی این پروژه تاریخی و فرهنگی در حال تکمیل است.
وی ادامه می‌دهد: علاوه بر بتن‌ریزی ستون‌های سقف این پروژه، کف‌سازی مسیر منتهی به ضلع جنوبی عمارت کلاه‌فرنگی نیز در مساحت ۲۰ هزار مترمربع در حال اجرا است.
شهردار منطقه ۳ تبریز اظهار می‌کند: عمارت کلاه‌فرنگی یکی از پروژه‌های فرهنگی منطقه برای بازیابی هویت تاریخی تبریز در محدوده مجموعه فرهنگی پارک باغشمال است که امیدواریم با پیش‌بینی اعتبار لازم امسال شاهد تکمیل این پروژه تاریخی و فرهنگی باشیم.

باززنده‌سازی عمارت قدیمی کلاه فرنگی اقدامی ارزنده است
علیرضا نوین، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی نیز بر لزوم احیای هویت فرهنگی و تاریخی این کلان‌شهر تاکید می‌کند و ادامه می‌دهد: مدیریت شهری تبریز در مسیر احیای هویت تاریخی تبریز گام‌های خوب و مؤثری برداشته است.
وی احداث عمارت کلاه فرنگی در این پارک را یک اقدام ارزشمند در راستای احیای هویت تاریخی تبریز کهن ارزیابی و اظهار می‌کند: احیای بیش از پیش هویت تاریخی و فرهنگی شهر تبریز با اجرای طرح‌های کلان میسر است، در این راستا مدیریت شهری تبریز گام‌های مؤثری برداشته است.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت توجه جدی به بهسازی و توسعه بافت‌های تاریخی تبریز، تصریح می‌کند: باززنده‌سازی عمارت قدیمی کلاه فرنگی در پارک باغشمال اقدامی ارزنده از سوی شهرداری منطقه ۳ محسوب می‌شود و با حساسیت‌های ویژه‌ای در حال اجرا است.
نوین تاکید می‌کند: پارک باغشمال با توجه به تنوع فضا، علاوه بر توسعه فضای سبز در مرکز شهر می‌تواند در قالب برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی نیز مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

اهتمام جدی شهرداری تبریز بر تسریع پروژه احداث عمارت کلاه فرنگی
غلامرضا احمدی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز با بیان اینکه حفظ و احیای هویت تاریخی تبریز در اجرای پروژه‌ها و ساخت‌وسازهای شهری به ویژه در پروژه عمارت کلاه فرنگی پارک باغشمال ضروری است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: لازم است در اجرای پروژه‌ها به ویژه کلاه فرنگی پارک باغشمال به موضوع حفظ و احیای هویت تاریخی توجه جدی شود.
وی با اشاره به اینکه مدیریت شهری به احیای هویت تاریخی شهر تبریز توجه ویژه‌ای دارد، تصریح می‌کند: اهتمام جدی برای تسریع و بهره‌برداری این پروژه فرهنگی و تاریخی در این دوره مدیریت شهری وجود دارد.
رئیس شورای اسلامی شهر تبریز تصریح می‌کند: آماده‌سازی فاز دوم پارک باغشمال در پنج هکتار می‌تواند ضمن افزایش سرانه فضای سبز منطقه در زیباسازی نیز مؤثر و به عنوان تنفس‌گاه مرکز شهر نقش ویژه‌ای داشته باشد.
به گزارش ایمنا، پروژه احیای عمارت کلاه فرنگی یکی از اقدامات ارزشمند شهرداری تبریز است که از سال ۱۴۰۱ باززنده‌سازی آن کلید خورده شده است و شهروندان امیدوار هستند احیای این عمارت قبل از اتمام دوره ششم شورای شهر تبریز تکمیل شود.
انتهای پیام/
جانی دوباره در کالبد عمارت کلاه فرنگی تبریز نصر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار