گزارش نصر از اولین همایش ملی تبیین جایگاه R&D بنیانی در تبریز

تحقیق و توسعه رمز بقای سازمان‌ها است

1403/06/21 - 11:46 - کد خبر: 120584 نسخه چاپی

نصر: «همایش ملی تبیین جایگاه R&Dبنیانی» به همت گروه راهبری کاسپین و با همکاری سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان روز سه شنبه 20 شهریور ماه در سالن آمفی تئاتر هتل شهریار تبریز برگزار شد. 

به گزارش نصر، این همایش در جهت تبیین جایگاه R&Dبنیانی و اخذ رتبه آن برای واحدهای صنعتی فناور در هفت محور برگزار شد. «علیرضا عبدالحسینی خلیق» دبیر همایش و رئیس هیات مدیره گروه راهبری کاسپین در محور آغازین این همایش گفت: معتقدم موفقیت زمانی حاصل می‌شود که همه رقبا با هم سود ببرند. آنچه ما در تحلیل و بررسی پیشرفت چهار شرکت پیشرفته استانمان دیدیم، این بود که در این شرکت‌ها بیشترین تمرکز بر مهندسی و طراحی بوده در حالی که R&D, زنجیره‌ای از فرایندها در شاخص‌های راهبردی و مکمل است که مجموعه‌ها را پیشرفت می‌دهد.
وی ادامه داد: R&Dبنیانی مستقیماً به مدیرعامل مجموعه وصل می‌شود و مجموعه باید چشم انداز مشخصی داشته باشد که این چشم انداز شامل ایدئولوژی محوری و آینده متصور است و شرکتی که می‌خواهد پیشرفت کند، باید با اهداف مشخص و جسارت، شاخص‌های مورد نیاز R&D را معین سازد. 
جهانی شدن و هوش مصنوعی
این گزارش حاکی است؛ «حامین احمدی» مشاور و معاون وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری نیز در این همایش در بیان مفاهیم پایه ای R&D بنیانی و اهمیت آن در صنایع فناور گفت: هرگونه تغییری که در فرایند تولید شکل می‌گیرد، به حوزه R&D مرتبط است که از منابع انسانی تا آینده پژوهی را شامل می‌شود.
وی اضافه کرد: جهانی شدن و هوش مصنوعی همه ما را دستخوش تغییر قرار داده و مرزها را برداشته است. امروز دوره تصمیم‌های فردی گذشته و باید به صورت تیمی و با تکیه بر علم پیش رفت. پیمایش مسیر پیشرفت با علم تحقیق و توسعه یا به اصطلاح R&D ممکن است.
آشتی دو وزراتخانه
«امیررضا صالحی راد» رئیس مرکز فناوری و تحقیق و توسعه کشور در محور سوم، در خصوص فلسفه شکل‌گیری رتبه‌بندی واحدهای تحقیق و توسعه به همکاری بین وزارت علوم و وزارت صنعت معدن تجارت اشاره کرد و گفت: بحث رتبه‌بندی واحدهای تحقیق و توسعه و تعیین عمق ساخت داخل محصولات، این دو وزارت را بعد از سال‌ها در شهریور ۱۴۰۲ با هم آشتی داد.
وی ادامه داد: دو ماه برنامه‌ریزی برای برگزاری این رویداد یکی از نمونه‌های این همکاریست.
وی در ادامه به معیارها و شاخص های رتبه بندی R&D بنیانی و استانداردهای ارزیابی عملکرد تحقیق و توسعه پرداخت و اظهار داشت: شاخص‌های این رتبه بندی، شاخص‌های راهبردی و مکمل هستند که در معیارهای نوآوری ساختاری، طراحی مهندسی و ... مورد تحلیل قرار می‌گیرند.
وی اضافه کرد: در این راستا ۳۲ استان برای رتبه‌بندی واحدهای تحقیق و توسعه صنایع خود، ثبت درخواست داشتند که در این میان، استان آذربایجان شرقی چهارمین رتبه را در سهم درخواست‌ها به خود اختصاص می‌دهد که آمار مهمی است و نشانگر تاثیر چنین فعالیت‌هایی در نشان دادن ارزش R&D بنیانی در استان است.

تحقیق و توسعه رمز بقای سازمان‌ها است
«سید محمد باقر شریف‌زاده» رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق تبریز و رئیس انجمن مدیران صنایع آذربایجان شرقی در محور آینده پژوهی و روندهای نوین در R&D بنیانی و مطالعات موردی از تجربیات جهانی و ملی گفت: امروز از تحول در شرکت‌ها باید فراتر رفت و گفت R&D بنیانی در حکمرانی‌ها عمق می‌یابد. با بررسی انقلاب‌های صنعتی می‌توان گفت که از ۲۰۱۱ که انقلاب صنعتی چهارم اتفاق افتاده تا اکنون که در مسیر انقلاب پنجم به واسطه هوش مصنوعی هستیم، سرعت نوآوری بالا رفته و این نتیجه R&D بنیانی در حکمرانی‌هاست. 
وی در بیان منحنی رشد یک شرکت گفت: امروز شرکت‌ها در مرحله تکامل، به منحنی دیگری در قالب مراحل رشد پرت می‌شوند که همان علم تحقیق و توسعه است که شرکت‌ها در بحث نوآوری، وارد رقابت می‌شوند و هرگز افول نمی کنند. می توان گفت: R&D رمز بقای سازمان‌هاست. 
علم و تکنولوژی باید جدی گرفته شود
به گزارش نصر در ادامه مراسم، «عبدالحمید سرتیپی» مدیر کل صنعت معدن تجارت استان گفت: علم و تکنولوژی باید جدی گرفته شوند چرا که دنیا با همین اصول و تفکر پیش می‌رود. ما در دوران کرونا تاثیر علم و نظریه پردازی علمی را در مبارزه با این ویروس دیدیم. در کشور ما واحدهای صنعتی، قدرت علم را جدی نمی‌گیرند و سیستم سازی ندارند. همین است که به رشد و توسعه یافتگی دست نمی‌یابند. امروز در دنیا تولید ناخالص داخلی و سیاست شادکامی مردم، پارامترهایی هستند که تجمیع آنها در سایه علم برآورده و نتیجه بخش می شود. 
وی ایران را سرزمین پر ظرفیتی خواند و افزود: کشور ما سرشار از فارغ التحصیلان و استعدادهایی است که در نتیجه ی‌توجهی به واحدهای تحقیق و توسعه و علم ثمربخش نیستند. با واردات و صادرات بی پشتوانه این کشور به جایی نمی‌رسد. باید امروز دست به کار شد.
.
«حسین جعفری راد» رئیس پارک علم و فناوری استان در ارتباط صنعت و دانشگاه‌، ۴ خانه را برشمرد: خانه ایده پردازی،خانه فناوری، خانه نوآوری و خانه دانشگاهی و پژوهش که در تدوین افق پیشرفت ایران و علل عقب ماندگی آن مورد بررسی قرار می‌گیرند. در خانه نوآوری، ارتباط صنعت و دانشگاه‌ها مورد بررسی قرار می گیرد و اهمیت علم در اینجا مشخص می‌شود.
وی اضافه کرد: در خانه فناوری راهکار پارک علم و فناوری است. روی دیگر R&D بنیانی، دانش بنیان است که متولی آن پارک علم و فناوری است.
این گزارش می افزاید؛ «محمد کعبی» قائم مقام مدیرعامل شرکت آذرنان نظری، نمونه ای از شرکت های پیشرفته که با علم R&D بنیانی ارتقا یافته اند، گفت: کیک نظری از سال ۷۳ در یکی از روستاهای شبستر به صورت سنتی شروع به کار کرد ولی از سال ۸۶ با واحدهای R&D بنیانی دکتر احمدی و دکتر صالحی در واحد خود اجرا کرد. ما از سال ۸۶ تاکنون واحد ۹۰۰ متری اولیه را به ۸ واحد با ۳ هزار کارکن افزایش دادیم.

 «مهندس محمد نژاد» مدیرعامل بازرسی پویا پرتو در محور پایانی گویش تجربیات موفق چند شرکت R&D بنیان استان در کسب رتبه پیشرفته تحقیق و توسعه گفت: R&Dبنیانی قبل از اینکه بخواهد علم باشد، یک نگرش و طرز تفکر است که برای جاری ساختن آن در سیستم و صنایع، تعهد مدیریتی را می‌طلبد. در دنیایی که سرعت تغییرات بسیار بالاست، ما باید بند بازی کنیم تا همزمان با حفظ تعادل در هر لحظه با چشم اندازی مشخص و هدفی معین پیش برویم و همه این‌ها بر پایه علم ممکن است. ما طبق تجربه هرگاه از مفهوم R&D استفاده کردیم, موفق بودیم و هرجا از این علم غافل ماندیم شکست خوردیم. بحث کیفیت از ارکان مهم R&D بنیانی است که بازرسی پویا پرتو به پشتوانه دو دهه فعالیت با اتکا به نیروی جوان و با تجربه خود، در راستای این رسالت کیفی جنگیده و کیفیت اقدامات خود را به پشتوانه علم تحقیق و توسعه ارتقا بخشیده است و امروز آماده است که در حوزه صنعت ورود یابد.
انتهای پیام/ 
  تحقیق و توسعه رمز بقای سازمان‌ها است فائزه بنی نصرت

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار