گزارش اختصاصی نصر از رودخانه ای که قرار است روزی پرآب شود!/

"میدان چایی" توپی که پاسکاری می شود! / همه دستگاه ها برای پرآب کردن میدان چایی حاضرند اما هیچ اقدامی نمی شود!

1403/03/26 - 06:46 - کد خبر: 114743 نسخه چاپی

نصر: در حالی که آبدار کردن میدان چایی می تواند به ارزش افزوده و ایجاد نشاط اجتماعی شهر کمک کند و برای این مهم اعتبار ملی در نظر گرفته شده است، اما پس از سال ها همچنان آبدار کردن این رودخانه وسط شهر در حال پاس کاری بین مسولان ذی ربط بوده و هیچ کسی به آن توجهی ندارد.

به گزارش نصر، میدان چایی (مهرانه رود) كه از وسط تبریز دو میلیون نفری عبور می كند، تنها مسیل قابل اطمینان است كه در طول تاریخ به سان سد محكم و استوار مقابل سیلاب های ویران گر ایستاده و از تحمیل خسارت های جانی و مالی جلوگیری كرده است.
این مسیل در سال 1313 توسط حسینقلی جلیلی معروف به ارفع‌ الملك جلیلی و تنها چند روز پس از سیل ویرانگر تبریز به طول 12 كیلومتر از شرق به غرب تبریز ساخته شد تا این شهر تاریخی برای همیشه مقابل باران های سیل آسا و تهدید سیل در امان باشد.
بعدها و در طول تاریخ 85 ساله این مسیل و توسط شهرداران مختلف طول این مسیل به 25 كیلومتر از مبداء ورودی شهر در سمت شرق تا خروجی شهر در سمت غرب افزایش یافت.
میدان چایی رودی است که از شرق به غرب تبریز کشیده شده و اگر از ظرفیت های آن استفاده شود، می‌تواند منجر به توسعه گردشگری تبریز شده و کمک بزرگی به بهبود فضای سبز و فضای تفریحی شهر داشته باشد.
برای بررسی این موضوع طی سلسه گزارش های مفصل سراغ مسئولین ذی ربط رفته و با آن ها گفت و گو کردیم:

سازمان آب منطقه ای تامین کننده آب میدان چایی است
"مرتضی عبدل زاده" مدیر عامل سازمان همیاری های استان در نشست اختصاصی با نصر در واکنش به خبر شهرک طلائیه و موضوع آبدار کردن مهرانه رود (میدان چایی) گفت: در رابطه با آبدار کردن مهرانه رود، در تیم قبلی مدیریتی سازمان، مشاوره ای جهت این موضوع گرفته شده تا موارد را مطالعه و مسائل فنی را در میان بگذارد.
وی ادامه داد: اول باید مسائل فنی آبدار کردن مهرانه رود حل شود، بعد از حل مسائل فنی موضوعات اجتماعی دخیل در این پروژه نیز حل می شود.
عبدل زاده گفت: مجموعه "فراز آب" مشاور این طرح است که مسائل فنی طرح را جلو برده، مشاور در ابتدا امکان سنجی کرده است که این آب را باید از کجا تامین کرد؛ شهرداری در این پروژه نقش بهره برداری را دارد و سازمان آب تامین کننده آب و نقش محوری و متولی این امر سازمان همیاری است. 
وی اضافه کرد: امکان سنجی تامین آب این پروژه منجر به 11 آلترناتيو شده که از میان 11 آلترناتيو تنها یک مورد از تمام جنبه ها گزینه برتر شده است، آن یک گزینه این بود که آب از سد شهید مدنی تامین شده و به باغمیشه و به سمت شرق رفته تبریز انتقال و از آن جا به مهرانه رود واریز شود، اما چه مقدار آب؟ آیا 2 متر مکعب باید آب برداشت می شد؟ تعیین دو متر مکعب چگونه باید انجام شود؟ در طول این سال ها چندین سناریو برای آبدار کردن این پروژه صورت گرفته است، اما آن چیزی که مهم است این است که باید طراحی شهری در این پروژه اتفاق بیفتد و بعد از آن می‌توانیم بگوییم که چه مقدار آب در مهرانه رود واریز شود.
مدیرعامل سازما نهمیاری شهرداری های آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: یکی از پیش نیاز های اصلی این پروژه طراحی شهری است که مشاور نیز به این نتیجه رسیده است و مسئولیت و ماموریت سازمان همیاری ها تنها تحویل آب در آن نقطه است که بعد از آن در مسئولیت ما نیز و به عهده شهرداری است.
وی ادامه داد: در این رابطه جلسات مختلف برگزار شده است تا طراحی شهری چگونه صورت بگیرد؟ سازمان همیاری ها با در نظر گرفتن همان 2 متر مکعب مسئله را پیش برده است.
عبدل زاده گفت: در اولین فرصتی که به سازمان آمدیم یکی از بحث های داغ و مطالبه عمومی موضوع آبدار کردن مهرانه رود بود که ورود کردیم و اولین جلسه را در این رابطه برگزار کردیم در آن جلسه 11 آلترناتيو مورد بحث قرار گرفت، بعد از آن نهایتا مقرر شد که پروژه عملیاتی شود و برای اجرای این پروژه 30 میلیارد تومان سالانه بودجه در نظر گرفته بودیم که در بودجه آمده است.
مدیر عامل سازمان همیاری های استان اضافه کرد: با همکاران فنی به انجمن لوله سازان تهران رفته و طی جلساتی آمادگی خود را برای خرید لوله اعلام کردیم که منابع مالی را نیز تامین کردیم.
عبدل زاده افزود: بعد از این که به تبریز آمدیم در جلسه ای رسمی، سازمان آب اعلام کرد که امکان برداشت آب در سد شهید مدنی وجود نخواهد داشت! ما 11 آلترناتیو دیگر داشتیم، اما مشاور آب (فراز آب) گزینه های بعدی را تایید نمی‌کرد؛ نهایتا با توجه به این که سازمان همیاری ها تیم فنی تشکیل را و جهت خرید لوله انتقال آب به تهران رفته و با لوله سازان مذاکراتی انجام داده و کارهای لازم در کمیته های فنی و تخصصی صورت گرفته بود، جهت اطمینان کاری نامه ای مکتوب به سازمان
آب نوشته و از آن ها کسب تکلیف کردیم و آن ها نیز بصورت مکتوب نامه نوشتند که به فکر منابع آب دیگری باشید. 
وی تاکید کرد: پیگیری قانونی پروژه آبدار کردن مهرانه رود به عهده دیوان محاسبات است که به شدت پیگیر و جلسات را برگزار می کنند. همچنین در مصوبه دولتی آمده است که آبدار کردن مهرانه رود از عایدات طلائیه صورت بگیرد، اما در این مصوبه نیامده است از کدام منبع آب؛ علی رغم آن، پروژه آبدار کردن مهرانه رود منتفی نیست و نیت استان آبدار کردن آن است.

منتظر اعلام آمادگی شهرداری و سازمان همیاری ها هستیم 
"یوسف غفارزاده" نیز در گفتگو با خبرنگار نصر در واکنش به خبر تامین آب میدان چایی و اظهارات مدیر عامل سازمان همیاری های شهرداری ها، گفت: تامین آب میدان چایی به دو طریق امکان پذیر است؛ اولی از راه سد (شهید مدنی) که به سمت میدان چایی پمپاژ شود، اما با توجه به این که سد شهید مدنی مشکلاتی دارد برای آبدار کردن آن نیازمند بودجه بالایی بوده و با احتساب نرخ امروز بیش از 700 هزار میلیارد تومان اعتبار لازم دارد.
وی ادامه داد: گزینه دیگر برای آبدار کردن مهرانه رود بازچرخانی است و این نیازمند مطالعه بوده و امکان برداشت آب از چاه های سطحی وجود دارد، لازم است برای این گزینه مشاور آب تحقیق و اعتبارات و نیازمندی ها را احصا کند، اگر این گزینه نهایی شود نیازی به سد نبوده و آب بازچرخانی شده و امکان تازه نگه داشتن آب کاملا وجود خواهد داشت.
غفارزاده با اشاره به اولین سفر ریاست جمهوری به استان گفت: یکی از مصوبات سفر اول ریاست جمهوری به تبریز این است که شهرداری تبریز با اعتبار 200 میلیارد تومان در تکمیل سد ونیار مشارکت کند که تاکنون مشارکتی در این راستا اتفاق نیفتاده است، با اجرای این پروژه امید آفرینی و ارزش افزوده بالایی برای تبریز خواهد داشت و میتواند شهر را متحول کند.
وی اظهار داشت: اگر سد آبگیری شود امکان آبدار کردن مهرانه رود فراهم و امکان بالایی در حوزه گردشگری در تبریز ایجاد خواهد شد که چند برابر ائل گلی بوده و پتانسیل بزرگی برای تبریز به وجود می آید.
مدیر عامل آب منطقه ای استان گفت: بازچرخانی راحت ترین و ساده ترین قدمی است که می توان بوسیله آن مهرانه رود را آبدار کرد، چندین بار در جلسات این موضوع را مطرح کرده ایم؛ مسئولین ذی ربط نمی توانند اظهار کنند که امکان بازچرخانی وجود ندارد، نیاز است مشاور بر روی این طرح کار کرده، هزینه ها و لوازم آن را احصا کند.
غفارزاده گفت: برای بازچرخانی نیاز است 10 کیلومتر لوله گذاری از داخل مهرانه رود، بدون نیاز به تملک و .. آب بازچرخانی و پمپاژ معکوس شود، چندین چاه نیز لازم است تا آب را تازه نگه دارد، وقتی آب را از خلیج فارس به کرمان می آورند امکان لوله گذاری ده کیلومتر در داخل رودخانه وجود نخواهد داشت؟!
وی خاطر نشان کرد: اگر شهرداری تبریز و سازمان همیاری حاضر باشند، تامین کردن آب مهرانه رود برعهده ماست و ما آب را از محل بازچرخانی تامین می کنیم.
مدیر عامل آب منطقه ای استان در پایان گفت: مقابل فرودگاه تبریز یک بند وجود دارد که اگر بخواهیم آن جا را آبدار کنیم 4 هزار متر مکعب آبگیری خواهد شد مانند دریاچه ائل گلی، در صورت وقوع این اتفاق یک مخزن زیبای آبی در غرب تبریز که منظره زیبای خواهد داشت و با تعبیه یک ایستگاه پمپاژ آب را به سمت مهرانه رود برده و بازچرخانی و مجددا به این بند سرازیر خواهد شد.
گزارش نصر می افزاید؛ آبدار کردن میدان چایی یکی از مطالبات اصلی چندین ساله مردم آذربایجان و تبریز است، با آبدار شدن میدان چایی تبریز و هسته مرکزی تبریز شاهد جریان مایع حیات شده و ارزش افزوده منطقه را دو چندان خواهد کرد، علی رغم مصوبه دولت در بیش از 15 سال گذشته همچنان مسئله آبدار کردن مهرانه رود معطل وعده مسؤولان بوده و متاسفانه تاکنون در این رابطه هیچ اظهار نظری از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دیگر مسئولان استانی نشده است.
نصر به عنوان یک رسانه مطالبه گر در سلسله مصاحبه ها و گزارش های آتی خود از این مطالبه به حق مردم آذربایجان دفاع و پیگیری خواهد کرد. 
انتهای پیام/
محمدرضا اخگرگداز

ثبت نظر

نمایش 1 نظر

پاسخ   کریم عابدینی   7 ماه پیش  

آقای عبدال زاده بیش از یکماه است از سازمان همیاری رفته اند
پژوهشیار