خبر/
آنچه که باید در مورد تیروئید بدانید
1403/03/13 - 19:45 - کد خبر: 114195
نسخه چاپی
نصر: یک فوق تخصص غدد و متابولیسم اظهار کرد: غده تیروئید یکی از مهمترین غدههای بدن به شمار میرود، این غده در جلوی گردن و زیر برجستگی غضروف قرار دارد. هورمونهای متعددی در تیروئید تولید و ترشح میشوند که در مجموع به این هورمونها، هورمون تیروئید گفته میشود.
به گزارش نصر، دکتر اکبر علی عسگرزاده خاطر نشان کرد: مهمترین هورمون در این غده، هورمون تیروکسین است که نقش بسیار اساسی در سوخت و ساز بدن دارد و برای عملکرد تمام سلولهای بدن ضروری است.
وی افزود: زمانی که اندازه غده تیروئید تغییر میکند تودههای غیر طبیعی در آن به وجود میآید که میتواند به صورت توده خوشخیم و بدخیم باشد.
وی با بیان اینکه بیشتر مشکلات زمانی ایجاد میشود که غده تیروئید بنابه دلایلی بیش از حد کار کرده و هورمونی که به صورت طبیعی برای بدن لازم است را به مقدار زیاد تولید کند، گفت: یکی از عوامل اصلی بیماری تیروئید، ید است این ماده در ساختار غده تیروئید وجود دارد و برای عملکرد طبیعی باید ید را به اندازه کافی دریافت کند.
وی با اشاره به اینکه در گذشته در کشور ما ید چندان در دسترس نبود، ادامه داد: خوشبختانه در سال ۱۳۶۰ برنامه ریشه کنی کمبود ید در کشور اجرا شد و اکنون در جامعه ما کمبود ید وجود ندارد.
علی عسگرزاده افزود: بیماری هاشیموتو از جمله بیماریهای غده تیروئید و یک اختلال خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن، آنتی بادیهایی ایجاد میکند که به غده تیروئید حمله کرده و به آن آسیب میرساند.
وی با بیان اینکه تیروئید پرکار یا پرکاری تیروئید، همان هایپرتیروئیدیسم است که یکی از شایعترین بیماریهای غدد است، خاطر نشان کرد: شرایطی که در آن غدهی تیروئید هورمون زیادی تولید کرده و به داخل خون میفرستد. هنگامی که میزان هورمونهای تیروئیدی در خون بالا میرود، یعنی تیروئید پرکار شده است. در چنین شرایطی، در بدن علائم خاصی بروز میکند که میتوان از روی آن این بیماری را تشخیص داد.
علی عسگرزاده ادامه داد: وقتی فردی دچار هایپرتیروئیدی میشود، سوخت و ساز (متابولیسم) بدن او افزایش پیدا میکند با افزایش سوخت و ساز بدن، فرد علائمی چون بالا رفتن ضربان قلب، کاهش وزن، افزایش اشتها، اضطراب و تعریق بسیار زیاد را از خود نشان میدهد.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم با بیان اینکه بیماری گریوز یکی از علل ایجاد پرکاری تیروئید است، گفت: در این بیماری سیستم ایمنی بدن به غدهی تیروئید حمله کرده و به آن آسیب میرساند. این کار باعث میشود که غدهی تیروئید مقدار زیای هورمون تولید کند.
وی در پاسخ به سوال که آیا وضعیت عصبی و روحی فرد در پیدایش بیماریهای تیروئید نقش دارد، خاطرنشان کرد: اگر فرد بیماری زمینهای برای پیدایش پرکاری تیروئید نداشته باشد حالتهای هیجانی و عصبی به صورت معمول نمیتواند بیماری تیروئید را ایجاد کند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم ادامه داد: علت اصلی بیماری پرکاری تیروئید مشخص نیست اما ممکن است بیماری زمینهای ژنتیکی و یا بیماری خود ایمنی در آن موثر واقع شود.
وی اظهار کرد: آزمایش تیروئید یکی از آزمایشهای مهم برای بررسی عملکرد غده درون ریز تیروئید و متابولیسم بدن است. این آزمایش فاکتورهایی مانند میزان T۳ و T۴ خون را میسنجد که برای تفسیر آن باید به دکتر غدد مراجعه شود.
وی با اشاره به اینکه کم کاری تیروئید یکی از بیماریهای تیروئید است که در آن غده به اندازهی کافی هورمونهای تیروئیدی را تولید و وارد جریان خون نمیکند، افزود: این مسئله باعث کاهش سرعت واکنشهای سوختوساز و درنتیجه کاهش سرعت متابولیسم میشود.
علی عسگرزاده، ریزش مو، افزایش وزن، یبوست، خستگی و عدم تحمل سرما را از علائم کم کاری تیروئید عنوان کرد.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایسنا