ترجمه/
هفت استراتژی از هفت شهر جهان برای مقابله با موج گرما
نصر: در سالهای اخیر، پدیده گرمایش جهانی به ملموسترین حالت ممکن به شکل تابستانهای داغ و آمار بالای تلفات انسانی نمود پیدا کرده است.
به گزارش نصر، این معضل طبیعی وحشتناک، در شهرها به علت بروز جزیره دمایی حتی درجه حادتری به خود میگیرد و بایدی بر بایدهای مدیریت شهری میافزاید که عبارتست از تلاش برای آمادهسازی شهر برای مقابله با موج گرما. نوشته زیر نگاهی به ۷ نمونه موفق از تلاشهای شهرهای جهان برای محافظت از شهروندان خود در مقابل تابستانهای داغ میاندازد.
زیرساختهای شهر مانند خیابانها و ساختمانها گرما را جذب میکنند و سپس آن را به شهر باز میگردانند و این گونه است که بالاترین دما در موج گرما اغلب در مناطق شهری احساس میشود. از اروپا گرفته تا چین، هند و پاکستان، ایالات متحده و آفریقا، این خبر بدی برای غالب شهرها بوده است و طبق برنامه محیط زیست سازمان ملل، تقریباً ۹۰ شهر در تابستان سال ۲۰۲۲ در شرایط آب و هوایی شدید هشدار گرما صادر کردند و با بکارگیری راهبردهای خاص و گاها مبتکرانه ای تلاش کردند از شرایط بحرانی حاصل، جان سالم به در ببرند.
راهبرد "سایه"، سویای اسپانیا
برای مقابله با گرمای فزاینده در سویا، شهری که در ماههای تابستان مرتباً دمای آن به ۴۰ درجه سانتیگراد میرسد، سایبانهای بیشتری در مقابل فروشگاهها، درب ساختمانها و هر جای ممکن دیگری در سراسر شهر نصب شده است. آنتونیو مونوز، شهردار شهر به بلومبرگ گفت: «ما آن را سیاست سایه مینامیم و فقط یکی از کارهای زیادی است که باید انجام دهیم تا از خیابانها، کودکانی که بازی میکنند تا افرادی که می خواهند خرید خود را انجام دهند یا فقط بیرون بنشینند و صحبت کنند محافظت کنیم.
بلومبرگ گزارش می دهد که سویل همچنین سالانه ۵۰۰۰ درخت میکارد، به مصالح ساختمانی روی میآورد که گرما را منعکس میکند و فوارههای عمومی بیشتری نصب میکند.
درخت به عنوان سایبان طبیعی، سیدنی استرالیا
در سیدنی، در منطقهای به وسعت ۳/۱ میلیون هکتار در اطراف آن، برنامههایی برای افزایش سایبان درختی با کاشت پنج میلیون درخت دیگر تا انتهای سال ۲۰۳۰ وجود دارد تا به مانند چترهایی اندکی از اثرات تابش مستقیم آفتاب بکاهند. درختان با ایجاد سایه و رطوبت به خنک شدن شهرها کمک می کنند. آنها همچنین به طور طبیعی دی اکسید کربن را جذب و ذخیره میکنند که خود این پدیده به مبارزه با تغییرات آب و هوایی کمک میکند.
آزمایش رنگ سفید در برابر امواج گرما، لسآنجلس آمریکا
در شهر لسآنجلس، مقامات شهری در سال ۲۰۱۹ شروع به آزمایش تاثیر رنگآمیزی خیابانها به رنگ سفید کردند. هدف این کار چنین عنوان شد که با بازتاب پرتوهای خورشید به فضا، منطقه اطراف خنک شود. ده خیابان در ده محله این شهر تاکنون با پوشش بازتابنده رنگآمیزی شدهاند. در روزهای گرم، رنگ سفید سطح خیابان و اطراف آن باعث میشود تا اشعه گرمایی خورشید جذب نشود و باعث خنک شدن دمای هوای شهر شود.
بلوک برجهای خودسایهساز، ابوظبی امارات
پیشبینی میشود که در ابوظبی در امارات متحده عربی، تغییرات آبوهوایی دمای متوسط را در نیمه دوم قرن به بالای ۵۰ درجه سانتیگراد برساند و شرایط موج گرمای شدیدی را ایجاد کند که میتواند شهر را غیرقابل زندگی کند.
اما طراحی نوآورانه می تواند به ساختمانهای این شهر در مقابله با گرما کمک کند. یکی از نمونهها برجهای البحار است. مهندسان مشاور آروپ توضیح میدهند که ساختمان ۲۶ طبقه مجهز به صفحههای تاشو با کنترل کامپیوتر است که بسته به موقعیت خورشید برای ایجاد سایه باز و بسته میشوند و دمای محلهایی جنبی خود را پایین تر میآورند.
طرح "جزایر خنک"، پاریس فرانسه
موج گرما در سراسر فرانسه در تابستان گذشته رکوردهای دما را شکست و در تابستان گاهی به ۳۶ درجه سانتیگراد رسید و البته مطالعه آوریل ۲۰۲۳ نشان داد که پاریس بالاترین خطر مرگ و میر ناشی از گرما را در بین ۸۵۴ شهر اروپایی دارد.
اما این شهر زیبای اروپایی با ایجاد ۸۰۰ فضای "جزیره خنک" در سراسر شهر به تأثیر گرمای بحران آب و هوایی پاسخ میدهد. این جزیره ها شامل پارک ها، فوارههای آب و ساختمانهای عمومی مانند استخرها و موزهها میشوند و میتوانند بین ۲ تا ۴ درجه سانتیگراد خنک تر از خیابانهای اطراف باشند. پاریس همچنین قصد دارد ۱۷۰۰۰ درخت تا سال ۲۰۲۶ بکارد.
پشت بامهای سبز، روتردام هلند
کاشت سبزه و درخت روی پشت بامها می تواند به شهرها کمک کند تا خنک بمانند و روتردام هلند اخیراً تاثیر این کار را با ابتکار پشت بامهای سبز روتردام نشان داد. این شهر امیدوار است بیش از ۹۰۰۰۰۰ متر مربع پشت بام را سبز کند، البته این پشت بامهای سبز با ذخیره آب می توانند به کاهش سیل کمک کنند. به گفته آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده، پشت بام های درختکاری شده می توانند دمای محیط را در یک شهر تا ۱۵ درجه سانتیگراد کاهش دهند.
ایجاد راهروهای سبز، مدلین کلمبیا
مدلین، دومین شهر بزرگ کشورکلمبیا، شبکهای از ۳۰ مسیر سایه در سراسر شهر به نام «دالان سبز» برای مبارزه با موج گرما ایجاد کرده است. به گزارش رویترز، هزاران درخت بومی، نخل، بامبو و گیاهان استوایی در اطراف پیادهروها، پارکها و مسیرهای ترافیکی پرتردد کاشته شدهاند و مکانهای سایهدار را برای سفر و تجمع مردم فراهم کرداند.
رضا عالشزاده
انتهای پیام/
نصر