معاون وزیر بهداشت اعلام کرد:
اجرای طرح «نجات فرزندان سقط» و ارجاع مادران برای مشاوره / سالانه تا ۱۸هزار فوتی تصادفی در کشور
نصر: معاون درمان وزارت بهداشت به طرح نفس (نجات فرزندان سقط) اشاره کرد و در این باره گفت: در این طرح، مادرانی که قصد انجام سقط دارند برای مشاوره به مرکز بهداشتی مراجعه میکنند و سعی میشود آنها را منصرف کرد؛ به عنوان مثال در شهر زنجان در مدتی محدود ۴۰۰ مادر را از انجام سقط منصرف کرده بودند.
به گزارش نصر، دکتر سعید کریمی در نشست خبری به مناسبت آغاز هفته ملی جمعیت، در پاسخ به سوال ایسنا درخصوص آمارهای سقط جنین و اقدامات وزارت بهداشت برای کاهش این آمارها، گفت: سقط جنین موضوعی نیست که وزارت بهداشت به تنهایی با آن مقابله کند، عمده سقطها اصلا در محیطهای درمانی رخ نمیدهد و دسترسی به آن وجود ندارد؛ اما بعد که عوارض رخ میدهد تازه بیمار را به بیمارستان میآورند. اگر بخواهیم پیشگیری کنیم دستگاههای دیگر موثر هستند.
چگونگی اثبات سقط جنین
وی افزود: برای برخورد با سقط غیرقانونی وقتی بازرسین به مراکز مراجعه کنند، حتی اگر وسیله سقط را پیدا کنند، این به معنای انجام سقط نیست و اثبات آن دشوار است. البته معادل قانون اگر داروی سقط پیدا شود به معنای انجام سقط است که با آن برخورد میشود. در کل بحثهای حقوقی جدی برای اثبات وجود دارد. وزارت بهداشت نهاد پلیسی نیست و به خانه مردم دسترسی ندارد.
اجرای طرح نفس و انصراف بسیاری از مادران از سقط
او به طرح نفس (نجات فرزندان سقط) اشاره و تصریح کرد: در این طرح مردمی که اجرای آن در شهرهای کوچک راحتتر است، مادرانی که قصد انجام سقط دارند برای مشاوره به مرکز بهداشتی مراجعه میکنند و سعی میشود آنها را منصرف کرد؛ به عنوان مثال در شهر زنجان در مدتی محدود ۴۰۰ مادر را از انجام سقط منصرف کرده بودند. خیلی از کسانی که سقط میکنند پشیمان میشوند و باید موضوعات روانی را کنترل کرد. آمار سقط جنین متعدد است و چون خیلی از آنها در مراکز غیرقانونی انجام میشود نمیتوان استناد کرد.
۵۶ درصد زایمان ها در ایران سزارین است/ لزوم ترویج زایمان بدون درد
او در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره ترویج زایمان طبیعی در مراکز درمانی، بیان کرد: میزان سزارین در ایران بسیار بالا است و ۵۶ درصد زایمانهای ما به شکل سزارین انجام میشود؛ درحالی که آمار جهانی کمتر از ۲۵ درصد است. دلیل این آمار بالای ما فقط القای پزشکی نیست زیرا خیلی از مادران از درد زایمان طبیعی میترسند. این کار نیازمند فرهنگسازی است و باید زایمان بدون درد را ترویج دهیم که این کار در مراکز ما شروع شده است و به دنبال کاهش درد غیردارویی و برگزاری کلاس آموزشی برای مادران باردار رفتهایم.
وی در این باره افزود: طبق قانون باید سالی ۵ درصد سزارینها کاهش داده شود. این موضوع در اعتباربخشی بیمارستانها لحاظ شده است و بیمارستانهایی که میزان سزارین خارج از عرف داشته باشند با کاهش درجه اعتبار بخشی مواجه میشوند. زایمان طبیعی با هر شیوهای در مراکز دولتی رایگان است.
کریمی ادامه داد: مرکز سطح دو درمان ناباروری آیین نامه دارد و حداقلهای آن شامل پزشک زنان و اورولوژیست است. مرکزی که این موارد را ندارد اسمش مرکز درمان ناباروری سطح دوم نیست.
وی افزود: بعد از ابلاغ قانون جوانی جمعیت وظایف زیادی به عهده ما گذاشته شد که یکی از آنها بحث درمان ناباروری بود که در گذشته اصلا جزو سیاستهای کشور نبود ولی از وقتی ورق برگشت و به سمت جوانی جمعیت رفتیم حالا باید اقدامات را فراهم کنیم. طبق قانون جوانی جمعیت همه استانها باید حداقل یک مرکز درمان ناباروری سطح ۳ داشته باشند و الان ۱۰۳ مرکز سطح ۳ داریم. در مراکز سطح سه خدمات پیشرفته ارائه میشود که نیاز به فلوشیپ ناباروری، جنین شناس و... دارد و الان نگرانی از نظر مراکز سطح ۳ نداریم ولی به فکر گسترش در استانهای پهناور هستیم و سه برابر وظیفه قانونی خود انجام وظیفه کردیم.
درمان ۸۵ درصد موارد ناباروری در مراکز درمان سطح ۲
وی با بیان اینکه در گذشته اصلا مرکز درمان ناباروری سطح دو نداشتیم، اظهار کرد: ۸۵ درصد موارد ناباروری در همین مراکز درمان میشود؛ چراکه خیلی موارد ناباروری به خدمات پیچیده نیاز ندارد و با تنظیم هورمون و تغذیه و طب ایرانی میتوان مواردی از ناباروری را درمان کرد. طبق قانون باید هر دانشگاه علوم پزشکی یک مرکز سطح دو داشته باشد تاکنون ۴۰ مرکز سطح دو راهاندازی شده است و تا آبان ماه کارمان ادامه دارد. خدمات درمان ناباروری اکنون ۹۰ درصد خدمات بستری و ۷۰ درصد خدمات سرپایی تحت پوشش بیمه است و حتی در مراکز خصوصی هم معادل عمومی غیر دولتی را بیمه پوشش میدهد؛ یعنی تلاش شده تا محدودیتها برداشته شود تا از فرصت محدود جوانی جمعیت استفاده کنیم.
سالانه حدود یک میلیون تولد و حدود ۷۰۰هزار مصدوم ترافیکی در کشور/ سالانه تا ۱۸هزار فوتی تصادفات در کشور
کریمی تاکید کرد: یک موضوع مهم این است که باید از جمعیتی که به دنیا می آید هم محافظت کنیم و در این رابطه بحث تصادفات مهم است. تعداد موالید هر سال حدود یک میلیون است و حدود ۷۰۰ هزار نفر مصدوم ترافیکی داریم که این آمار با آمار پلیس تفاوت دارد؛ چون آن آمار به دلایلی از جمله مراجعه خود مصدوم به مرکز درمانی کمشماری دارد. در هر سال حدود ۱۶ تا ۱۸ هزارنفر فوتی تصادفات داریم که با فروکش کردن کرونا افزایشی هم شد.
وی افزود: کسانی که در تصادفات جان میبازند، جوان هستند و در سن کار قرار دارند. از آن ۱۶ تا ۱۸ هزارنفر ذکر شده، ۶۰ درصد در محل حادثه یا قبل از رسیدن به بیمارستان فوت میکنند که این یعنی شدت جراحت بسیار بالا بوده است. یک سوم کسانی که به بیمارستان میرسند هم اصلا علائم حیاتی ندارند. در واقع از ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزارنفری که بر اثر تصادفات به بیمارستان میروند حدود ۷۰۰۰ نفر در بیمارستان فوت میکنند و یعنی فقط یک درصد از کل مصدومین در بیمارستان ها فوت میکنند. دو یا سه برابر آمار فوتی ها هم معلول ناشی از تصادفات داریم.
خودروها و جادههای ناایمن
کریمی گفت: در برخی کشورها در میادین اصلی تعداد فوتی بر اثر تصادفات در هر روز را نشان میدهند و این به فرهنگسازی کمک میکند. علت مرگ و میر تصادفات ناشی از خودروهایی که ایمن نیستند، جاده های نا ایمن، فرهنگ غلط رانندگی و... است.
وی افزود: ما مرکز تروما فعال داریم و در ایران هم به وفور وجود دارد ولی چرا باید اجازه دهیم مردم آسیب ببینند و بعد به سراغ ساخت مرکز تروما برویم؟
انتهای پیام/
خبرگزاری ایسنا