رئیس سازمان جهادکشاورزی استان خبر داد:

سهم ۷۰ میلیارد تومانی بخش کشاورزی آذربایجان‌شرقی از کل اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه

1401/10/04 - 13:04 - کد خبر: 84073 نسخه چاپی

نصر: رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌شرقی با تاکید بر این‌که در مجموع از محل اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه صرفاً حدود ۷۰ میلیارد تومان برای بخش کشاورزی استان تخصیص داده شد، گفت: این میزان اعتبار برای آبیاری تحت فشار، شهرک آبیاری، کارهای نرم افزاری، طرح ترویج، زارعت، دامداری و... تخصیص یافت.

به گزارش نصر، اکبر فتحی، در گفت‌وگویی، به تکلیف شرکت آب منطقه‌ای در کاهش ۴۰ درصد مصرف آب کشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه اشاره کرد و افزود: در این رابطه باید از ۶۰ درصد آبی که تخصیص یافته بود، استفاده کرده و در عین حال میزان تولید محصولات به خاطر امنیت غذایی، نباید کاهش می‌یافت، از این‌رو اقداماتی در رابطه با مصرف بهینه آب انجام دادیم.
وی با بیان این‌که ۴۷ درصد از سطح اراضی کشت‌ استان آذربایجان شرقی در حوضه دریاچه ارومیه قرار داشته و بالای ۵۲ درصد تولیدات نیز در همین حوضه انجام می‌شود، افزود: برای جبران کاهش ۴۰ درصدی آب، باید یک سری اقدامات سازه‌ای انجام می‌دادیم تا آب به صورت بهینه مصرف شود که از جمله آن انجام شبکه‌های فرعی بود.
وی با تاکید بر این‌که در سطح استان، کمترین میزان توسعه مربوط به آن بخش کشاورزی است که در آن‌ها سیستم‌های نوین آبیاری اجرا نشده بود، متذکر شد: سیستم‌های نوین آبیاری را اجرا نمی‌کنیم، مگر این‌که اراضی دارای حق‌آبه، مجوزهای لازم را در این رابطه داشته باشند، بنابراین اصلاح روش‌های آبیاری نیز در مزارع و باغاتی انجام شده که از قبل جزو اراضی تحت کشت بودند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با گلایه از حذف انتقال آب از طریق لوله به مزارع کشاورزی، خاطرنشان کرد: این روش کارایی خوبی داشت و کشاورزان هم همکاری و خودیاری خوبی داشتند، اما این طرح حذف شد؛ همچنین اعتبارات کشت گلخانه‌ای نیز حذف شده و این درحالی است که کشت گلخانه‌ای بهره‌وری خوبی داشته و نیاز داریم محصولات سبزی و صیفی به صورت گلخانه‌ای کشت شود که در این مورد نیز صرفاً یک سال اعتبار از محل اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه لحاظ و باقی سال‌ها اعتباری به این امر تخصیص داده نشد.
وی با بیان این‌که در راستای اصلاح الگوی کشت نیز قدم‌های خوبی برداشته شده و حسب اجبار، کشاورزان به سمت کشت محصولات با ارزش افزوده بالا مثل پسته و زعفران رفتند، گفت: به عنوان مثال با راهنمایی‌های ارائه شده به کشاورزان، در باغات سیبی که از بین رفته بود، کشاورزان پسته، زعفران و محصولات با ارزش افزوده بالا کشت کردند و در حال حاضر اثرات اصلاح الگوی کشت در تمامی شهرستان‌ها مشهود است.
وی با تاکید بر این‌که در ابتدای فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه، میزان کشت پیاز استان در محدوده حوضه آبریز دریاچه ارومیه، حدود هشت هزار هکتار بود، ادامه داد: این رقم اکنون به هزار و ۸۰۰ هکتار رسیده و شاهد کاهش شش هزار هکتاری در این رابطه هستیم، چراکه پیاز جزو محصولات پرآب‌بر بوده و با محصولات کم آب‌بری مثل کلزا جایگزین شده است.
فتحی با تاکید بر این‌که کشت کلزا در دشت تبریز هم قابل مشاهده بوده و آب مصرفی این محصول از طریق زه‌آب‌ها تامین می‌شود، تشریح کرد: اجرای شبکه‌های زهکشی دشت تبریز را در دستور کار داشته و بخشی را هم انجام داده بودیم که به خاطر دریاچه ارومیه این طرح متوقف شد، در حالی که همین زه‌آب‌ها به دریاچه منتقل شده و در عین حال، اراضی نیز احیا می‌شد، از این رو خواستاریم اجرای شبکه‌های زهکشی جزو پروژه‌های احیا قرار گیرد تا بتوانیم شبکه‌های زه‌کشی دشت تبریز را تکمیل کنیم.
وی در این رابطه تاکید کرد: اراضی زهدار مستعد کشاورزی نیستند، اما از طریق زهکشی، قابلیت کشت پیدا می‌کنند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی، با بیان این‌که در زمینه آبیاری تحت فشار نیز در حوضه دریاچه ارومیه اتفاق خاصی نیفتاده و برای تمامی اراضی زیر کشت از محل کمک‌های فنی اعتباری، آبیاری تحت فشار به صورت تقاضامحور انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: باید این موضوع به یک تکلیف قانونی تبدیل شود، نه امری تقاضامحور؛ دولت نیز باید مکلف باشد تمامی اراضی دارای حق آبه در حوضه دریاچه را به سیستم‌های آبیاری تحت فشار مجهز کند.
وی در خاتمه تاکید کرد: باید در حوضه دریاچه ارومیه از اقدامات نرم افزاری به ویژه در راستای فرهنگ سازی و اجرای طرح جامع ترویج حمایت بسیاری شود، چراکه این امر نتایج بسیار کارسازی به دنبال خواهد شد.
انتهای پیام/
سهم ۷۰ میلیارد تومانی بخش کشاورزی آذربایجان‌شرقی از کل اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه خبرگزاری ایسنا


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار