مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست:
جمعیت حیات وحش کشور سیر صعودی دارد
نصر: مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست گفت: آمارهای سالهای اخیر نشان میدهد جمعیت حیات وحش کشور سیر صعودی به خود گرفته است.
به گزارش نصر، غلامرضا ابدالی روز چهارشنبه در مراسم آغاز عملیات سرشماری حیات وحش آذربایجان شرقی، افزود: سازمان حفاظت محیط زیست کشور در هر سال در ۲ نوبت اقدام به اجرای برنامه سرشماری حیات وحش می کند که تحلیل نتایج ۱۰ ساله این سرشماری ها نشان دهنده سیر صعودی جمعیت حیات وحش کشور است و خبری امیدوارکننده به شمار می رود.
وی اظهار داشت: برای سیاست گذاری در حوزه محیط زیست باید با برنامه و تدوین و تعریف اهداف مورد نظر عمل کرد، زیرا مساله و موضوع محیط زیست که کل کشور و حتی منطقه و جهان را تحت تاثیر قرار می دهد، محل آزمون و خطا نیست.
ابدالی با اشاره به عوامل تهدید کننده محیط زیست، یادآوری کرد: تغییرات اقلیمی، عدم رعایت حقآبه تالاب ها و دریاچه ها، تخریب زیستگاه ها و شکارهای غیرمجاز حیات وحش از جمله دلایل از بین رفتن تنوع ژنتیکی کشور به عنوان سرمایه های ملی می باشد.
وی ضمن قدردانی ازتلاش های اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در راستای تحقق اهداف زیست محیطی، گفت: برگزاری مراسم هایی همچون آغاز برنامه سرشماری و حضور تمام مسئولین منطقه ای در این برنامه، نشان دهنده این است که مدیران استانی به اهمیت و حساسیت تنوع زیستی و برنامه سرشماری توجه دارند و این رویداد ارزشمند را ارج می نهند.
مشارکت ۹۰ اکیپ در سرشماری حیات وحش آذربایجان شرقی
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در این مراسم با بیان اینکه سرشماری حیات وحش استان به مدت یک ماه ادامه خواهد داشت، گفت: طرح سرشماری زمستانی جمعیت حیات وحش استان با ۲ هدف بررسی وضعیت و روند تغییرات جمعیتی حیات وحش و نیز ارزیابی کیفیت زیستگاه های استان انجام می شود.
شهنام اشتری افزود: در این طرح گونه های شاخص پستانداران استان مانند آهو، کل و بز، قوچ و میش و سایر پستانداران شاخص حیات وحش استان سرشماری می شوند.
وی ادامه داد: تعداد ۹۰ اکیپ عملیاتی، هر کدام متشکل از یک کارشناس و 2 نفر محیط بان در مناطق مختلف تحت مدیریت حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی مانند پارک ملی و منطقه حفاظت شده ارسباران، پارک ملی کنتال، مناطق حفاظت شده سهند،کاغذ کنان، پناهگاه حیات وحش کیامکی و مناطق شکار ممنوع سهند، چاراویماق و سایر مناطق نسبت به سرشماری گونههای هدف و سایر پستانداران بزرگ جثه از جمله خرس، گرگ، روباه، گربه وحشی، شغال، خرگوش مورد مشاهده اقدام می کنند.
اشتری، روش سرشماری را پیمایش و مشاهده مستقیم با استفاده از دستگاه جی پی اس در مسیرهای تثبیت شده اعلام و اضافه کرد: آمار هر مسیر با آمار مسیر سال های قبل مقایسه شده و علل و عوامل تغییرات جمعیتی در هر مسیر مورد تحلیل قرار میگیرد.
وی با اشاره به ضرورت سرشماری حیات وحش برای تحلیلهای کیفی وکمی از وضعیت زیستگاه های آذربایجان شرقی، اظهار داشت: مقایسه میانگین جمعیت حیات وحش هدف در دورههای بلندمدت و کوتاه مدت کارشناسان محیط زیست را از چالش ها و ظرفیت های زیستگاه های حیات وحش آگاه می کند.
به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی به عنوان یکی از استان های فقیر کشور از نظر شاخص های زیست محیطی طی سال های گذشته با چالش حفاظت از محیط زیست به عنوان ثروت خدادادی مواجه بوده و در بسیاری از موارد ایجاد یک واحد صنعتی یا معدنی به حفظ بخشی از یک جنگل ترجیح داده شده است.
آذربایجان شرقی از نظر پوشش جنگلی با داشتن تنها ۱۸۰ هزار هکتار عرصه جنگلی از ۳۴ میلیون هکتار جنگل موجود در کشور از مناطق فقیر در این بخش محسوب می شود و تراکم بالای جمعیت و سنتی بودن از دلایل اصلی عقب ماندگی استان در بعد شاخص های زیست محیطی به شمار می رود.
طبق آخرین آمارها در حال حاضر تعداد ۳۴۶ گونه جانوری وحشی در آذربایجان شرقی وجود دارد که شامل ۵۲ گونه پستاندار، ۲۲۵ گونه پرنده، ۳۷ گونه خزنده، ۶ گونه دوزیست و ۲۷ گونه ماهی است.
عمده ترین گونه های پستاندار و پرندگان حمایت شده یا کمیاب که در تحت حمایت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرق قرار دارند، شامل مارال، شوکا، پلنگ، خرس قهوه ای، قوچ و میش وحشی، کل و بز وحشی، سیاه گوش، گربه وحشی و پرندگان حمایت شده ای همچون سیاه خروس، قرقاول، دراج، طرلان و سایر پرندگان شکاری و طیف وسیعی از پرندگان کوچک (پاسری فرم ها) هستند.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایرنا