امیر عبداللهیان: نقشه راه مشخص برای توسعه روابط ایران و آذربایجان داریم
نصر: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: ما نقشه راه مشخص برای توسعه روابط ایران و جمهوری آذربایجان داریم.
به گزارش نصر، "حسین امیر عبداللهیان" وزیر امور خارجه کشورمان چهارشنبه شب و در پایان سفر یک روزه به باکو در نشست خبری مشترک با “جیحون بایرام اف ” همتاای آذربایجانی افزود: در مسیر اراده رهبران دو کشور گامهای قوی و ثمربخش در منافع دو ملت و دو کشور برخواهیم داشت.
وی خاطر نشان کرد در چارچوب نشست سران کشورهای عضو همکاریهای اقتصادی (اکو) در عشق آباد دیدار مهم میان روسای جمهوری آذربایجان و ایران انجام گرفت و این دیدار نقطه عطفی در روابط دو کشور به شمار میرود.
وزیر امور خارجه ایران یاداور شد: تهران و باکو همچنین در حوزههای و زمینههای منطقه ای و بین المللی همکاری و حمایتهای لازم از هم داشته و این حمایتها را ادامه خواهیم داد.
امیرعبداللهیان دیدار با الهام علی اف رییس جمهوری آذبایجان در این سفر به باکو و مذاکرات انجام گرفته در آن را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: ما در راستای اراده رهبران دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان روابط نزدیک و مستحکم فیمابین خواهیم داشت.
وی در باره برنامه دولت سیزدهم برای توسعه روابط با جمهوری آذربایجان گفت: ما توافق کردیم که همکاری تجاری را گسترش دهیم. در زمینه ترانزیت و انرژی همکاریهای متنوعی داشته باشیم. جمهوری اسلامیایران با توجه به امکاناتی در حوزه خدمات فنی و مهندسی سطح بالای که در اختیار دارد و در کشورهای منطقه به جهان ارایه داده و دارای تجربه مفیدی هم در این زمینه است، ایدههای را برای مشارکت در بازسازی مناطق آزاد شده جمهوری آذبایجان و نیز طرحهای را برای گسترش حمل و نقل ترانزیتی که به نفع همه کشورهای منطقه میباشد، ارایه داده است که در آینده عملیاتی خواهد شد.
وی افزود: با وزیر امور خارجه آذربایجان توافق کردیم که برای تقویت روابط دو کشور، معاونان وزیران امور خارجه نیز مشورتهای فیمابین را آغاز کنند تا به به پیشبرد توافقات حاصل شده کمک کنند.
وزیر امور خارجه ایران در خصوص همکاری دو کشور در قالب فرمتهای تعاملات منطقه ای گفت: رییس جمهوری آذربایجان نیز بر اهمیت فعال سازی روند منطقه ای چهارگانه ایران، جمهوری اذربایجان، ترکیه و روسیه تاکید کرد. در کنار آن ما همچنین روند۳+۳ را داریم و امیدوار هستیم گرجستان هم به این روند اضافه شود. طبیعت این فرمتهای منطقه ای یک پیام قوی دارد و این پیام این است که کشورهای منطقه میتوانند خود در خصوص حل مشکلات گفت و گو کنند، تصمیم بگیرند و مسایل را حل و فصل کنند. کشورهای منطقه علاقمند نیستند که مداخله گران خارجی در سرنوشت این کشورها تاثیر گذار باشند و دشمنان مشترک منطقه ای ما هم جای در این منطقه نخواهند داشت.
وی افزود: جمهوری اسلامیایران از فرمت هایی که کمک کند به تقویت گفت و گویهای منطقه ای و مشکلات منطقه توسط اهل منطقه حل و فصل شود قویا حمایت میکند. در این رابطه با فرمتهای سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه و چهارجانبه ایران جمهوری آذربایجان، ترکیه و روسیه و نیز روند ۳+۳ را در اختیار داریم. ما بر این باوریم که تقویت این روندها و تعهد بر این روندها اولا مانع از دخالت بیگانگان در این منطقه میشود و ثانیا کشورهای منطقه بتوانند در قالب ان هر گونه مشکلات و سوتفاهمات پیش امده را خودشان حل و فصل کنند. امروز ما از این مرحله جلوتر گام برداشته ایم و این فرمت ها به ما برای توسعه پایدار منطقه کمک خواهند کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز سفر همتای ایرانی به باکو و مذاکرات انجام گرفته در این سفر را برای آینده روابط باکو تهران مهم خواند و گفت: در دیدار با همتای ایرانی راهکارهای توسعه روابط دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان و همکاری دو کشور دز سطوح بین المللی مختلف را بررسی کردیم.
بایرام اف با اشاره به ظرفیتهای گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور گفت: در۱۰ ماه سال جاری در مقایسه با زمان مشابه یک سال قبل گردش تجاری جمهوری آذربایجان و ایران ۲۳.۶ درصد افزایش یافته است. بعد از روی کار امدن دولت جدید در ایران در اسرع وقت رییس ایرانی کمیسیون بین دولتی همکاریهای اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان منصوب شده و روسای آذربایجانی و ایرانی این کمیسیون در ماه گذشته یک دور مذاکرات را در تهران انجام داده و قرار است دور بعدی این مذاکرات آنها در ماه آینده در باکو ادامه یابد.
وی در بخشی از سخنان خود اجرای موفقیت آمیز برخی طرحهای اقتصادی مشترک از جمله ساخت سد “خداآفرین ” و ” قیز قلعه سی” بر روی رود ارس و ساخت پایانه باری ریلی در آستارای ایران، پل ریلی و جاده ای بر روی رود آستاراچای، فعالیت کریدور ایران –جمهوری اذربایجان – روسیه در قالب دالان بین المللی حمل و نقل شمال –جنوب و اقدامات انجام گرفته برای تکمیل این کریدور، یکسان سازی شبکههای برق ایران – جمهوری اذربایجان و روسیه، فعالیت کارخانه خودروسازی مشترک در شهر نفتچالای جمهوری اذربایجان را یاداور شد.
بایرام اف افزود: در چند ماه اخیر و بخصوص پس از تشکیل دولت جدید در ایران علاوه بر ادامه اجرای طرحهای اقتصادی مشترک میان ایران و جمهوری آذربایجان، اجرای طرحهای جدید در دستور کار قرار گفته و نتایج خوبی هم در این زمینه وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد، در دیدار روسای جمهوری ایران و آذربایجان در عشق اباد توافقنامه انتقال سواپ گاز ترکمنستان از طریق ایران به جمهوری اذربایجان امضا شده و اجرای این طرح انرژی از ماه آینده آغاز میشود.
وی همچنین راه اندازی کریدور خلیج فارس – دریای سیاه از طریق خاک ایران، آذربایجان و گرجستان را از جمله طرحهای مهم اقتصادی میان دو کشور عنوان کرد و گفت علاقه زیادی به این کریدور جدید هم وجود دارد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به آزادسازی سرزمینهای اشغالی جمهوری آذربایجان در نتیجه جنگ ۴۴ روزه سال گذشته در قره باغ را مورد اشاره قرار داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح رهبری با نمایش حمایتهای سیاسی از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان خواستار پایان اشغال این سرزمینها شده است و جمهوری آذربایجان نیز ارزش بزرگی به چنین موضع گیری دولت ایران قایل است.
وی بازسازی سرزمینهای آزاد شده جمهوری آذربایجان را از اولویتهای فعالیت دولت این کشور عنوان کرد و با اشاره به اعلام امادگی جمهوری اسلامی ایران بعنوان کشور نزدیک و دوست برای مشارکت در این روند، گفت: به نظرم در اینده نزدیک شاهد حضور شرکتهای ایرانی در اجرای پروژههای مختلف در این سرزمین های آزاد شده جمهوری آذربایجان خواهیم شد.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران روز گذشته (چهارشنبه) برای سفر یک روزه وارد باکو شده و در این سفر با الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان، صاحبه غفاراوا رییس مجلس ملی و نیز جیحون بایرام اف وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفت و گو کرد.
انتهای پیام/
نصر