گزارش/

تبلیغ جنجالی هم چیزی از محبوبیت پنیر لیقوان کم نمی‌کند

1399/03/17 - 15:41 - کد خبر: 21289 نسخه چاپی

نصر: پنیر لیقوان، یکی از محبوب‌ترین پنیرهای سنتی آذربایجان برای مردم ایران و حتی مردمان آن‌سوی مرزهاست، لیقوانی‌ها سال‌هاست با هنر صنعت دست خود، پنیری با طعم خاص در روستای "لیقوان" واقع در دامنه‌ی کوه‌ سهند تولید می‌کنند که شاید تازگی و طعم بی نظیر این نوع پنیر محلی در هیچ‌ یک از پنیرهای صنعتی یافت نشود.

به گزارش نصر به نقل از ایسنا، لیقوان، روستایی در 36 کیلومتری جنوب شرقی تبریز در کنار مهران‌رود و کوه‌های سر به فلک کشیده سهند واقع شده و از آن به عنوان پایتخت پنیر ایران یاد می‌شود، تولید پنیر سنتی در این دیار بخشی از هویت آذربایجان است و تولید آن مهم‌ترین منبع درآمد و شغل اصلی مردمان زحمت کش این روستاست، پنیر لیقوان از شیر حیوانات پرورش یافته در دامنه سهند تولید می‌شود، این نوع پنیر از لحاظ مرغوبیت، کیفیت، عطر و طعم خوش برای مردم، بسیار مطلوب است، روستاییان لیقوان معتقدند استفاده از شیر مخصوص غنی از پروتئین در تهیه‌ی پنیر، کیفیت و ارزش غذایی آن را زیاد کرده است.

وجود گل‌ و گیاه‌های منحصربفرد در این منطقه و آب و هوای کوهستانی و البته خنکی هوا، تأثیر مطلوبی بر شیردهی و کیفیت شیر گوسفندان دارد و به همین دلیل پنیر لیقوان نسبت به پنیر مناطق دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است.
متاسفانه طی روزهای اخیر انجام یک تبلیغ منفی علیه پنیر سنتی لیقوان در یکی از برنامه‌های تلویزیونی، تولیدکنندگان زحمت کش پنیر سنتی لیقوان را آزرده خاطر کرده است، انتشار این ویدیو کلیپ در فضای مجازی، اعتراض شدید کاربران شبکه‌های اجتماعی را نیز به همراه داشت.
برخی از شهروندان و اصناف آذربایجانی نیز این اقدام غیرحرفه‌ای در رسانه‌ی ملی را دور از انصاف دانسته و برای دلجویی از مردمان زحمت کش تولیدکننده پنیر لیقوان، از خرید و فروش محصول شرکتی که مجری تلویزیون برای تبلیغ آن، پنیر لیقوان را تخریب کرده است، خودداری می‌کنند.
کارگاه‌های پنیر سنتی لیقوان زیر نظر معاونت غذا و دارو به طور بهداشتی تولید می شود
در حالی که در تبلیغات منفی و غیر کارشناسی، بر تولید غیربهداشتی پنیر سنتی لیقوان تاکید می‌شد، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بر تولید بهداشتی پنیر سنتی لیقوان تاکید می‌کند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گفت‌وگویی با بیان این‌که پنیر لیقوان به عنوان میراث معنوی آذربایجان محسوب می‌شود، اظهار کرد: مجوزهای بهداشتی کارگاه‌های تولید پنیرهای سنتی آذربایجان از طریق معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز صادر می‌شود که آن را نیز روی محصولات خود درج می‌کنند.
محبوب نعمتی با بیان این‌که معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نظارت کاملی بر کارگاه‌های تولید پنیرهای سنتی آذربایجان دارد، گفت: کارگاه‌های پنیر سنتی گوسفندی آذربایجان زیر نظر این معاونت به طور بهداشتی پنیر تولید می‌کنند.
وی با انتقاد از عملکرد صداو سیما در خصوص تبلیغات نادرست برخی از محصولات، گفت: سال گذشته نیز صدا و سیما برنامه‌ای در خصوص آلوده بودن شیرهای آذربایجان پخش کرد، از صدا و سیما می‌خواهیم قبل از پخش برنامه‌ای در خصوص پنیر، با معاونت غذا و دارو در خصوص کارگاه‌های تولید پنیر سنتی صحبت کرده و حتی بازدید کند.
وی با بیان این‌که تولید پنیر سنتی با صنعتی متفاوت است ولی به هیچ عنوان پنیر سنتی به طور غیربهداشتی تولید نمی‌شود، گفت: فرآیند تولید پنیر صنعتی به طور صنعتی انجام می‌شود ولی پنیر سنتی به روش سنتی تهیه می‌شود، شیر پنیر سنتی پاستوریزه و آماده نیست ولی بعد از اضافه کردن مایه‌ی پنیر و به صفر رساندن درجه‌ی آن، حدود پنج ماه در سردخانه‌ قرنطینه می‌شود تا تمامی میکروب‌ها و باکتری‌ها از بین برود بعد از گذشت پنج ماه، پنیرها در کارگاه‌های بهداشتی در اندازه‌های مختلف بسته بندی می‌شوند.
نعمتی  با تاکید براین‌که سنتی تولید شدن پنیر به مفهوم تولید غیربهداشتی آن نیست، گفت: پنیر سنتی میراث معنوی مردم محسوب می‌شود، در هر جای جهان به سنتی بودن محصولی ارزش و بها قائل می‌شوند ولی متاسفانه برخی از افراد غیر کارشناس بدون تحقیق در مورد محصولی که جزوی از سنت آذربایجان محسوب می‌شود، اظهار نظر می‌‎کنند.


واحدهایی که پنیر لیقوان را تولید می‌کنند همگی دارای مجوز هستند
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز در گفت‌وگو با ایسنا، در واکنش به توهین به پنیر لیقوان در برنامه تلویزیونی، اظهار کرد: به نظر می‌رسد که رقیب برای این‌که بتواند پنیر لیقوان را که نه‌تنها در تبریز و لیقوان بلکه در دنیا نیز مطرح است، کنار بزند، به این کارها دست می‌زند.
اکبر فتحی با بیان این‌که واحدهایی که پنیر لیقوان را تولید می‌کنند همگی دارای مجوز هستند، افزود: تولیدکنندگان پنیر یک اتحادیه تشکیل داده‌اند و سردخانه نیز دارند و علاوه بر این‌که کارشناسان ما بر روند تولید این محصول نظارت می‌کنند، نظارت‌های بهداشتی نیز برع هده وزارت بهداشت و معاونت غذا و دارو است.
وی خاطر نشان کرد: از این واحدها در مرحله اخذ مجوز و در مرحله تمدید مجوز که هر ۲ سال یک‌بار صورت می‌گیرد، از طریق وزارت بهداشت و معاونت غذا و دارو استعلام گرفته می شود و حتی ناظرین معاونت غذا و دارو در آن واحدها مستقر هستند و بر تمامی مراحل تولید و مرحله تحویل به سردخانه نیز نظارت می‌کنند.
فتحی با تاکید بر این‌که تولیدکنندگان پنیر لیقوان به صورت زیرزمینی فعالیت نمی‌کنند، گفت: همه می‌توانند از تمامی مراحل تولید این محصول بازدید کنند، اخیراً نیز با حضور اتحادیه و کارشناسان میراث فرهنگی و جهاد کشاورزی جلسه‌ای برگزار کردیم تا بتوانیم این برند را به نوان برند آذربایجان ثبت کنیم.


پیگیری قضایی موضوع تخریب پنیر لیقوان
مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز در گفت‌وگو با ایسنا با بیان این‌که پنیر لیقوان از نظر ارزش غذایی با انواع پنیرهای معروف برابری کرده و گاه حتی از پنیرهای پرآوازه جهان پیشی گرفته است، افزود: این محصول غذایی، حاصل زحمات نسل‌های متمادی از مردم زحمت کش روستای لیقوان است و طبق گفته‌ی گذشتگان، تولید پنیر بیش از صدها سال قبل بین مردم منطقه رایج بوده است.
ایاز برنو به شیوه مناسب و اصولی دوشیدن گوسفندان در این روستا اشاره کرد و گفت: این دوشیدن اصولی باعث شده هیچ گونه مواد اضافی در حین دوشیدن وارد شیر نشود و شیر استحصالی در اسرع وقت به کارگاه‌های عمل آوری حمل و به پنیر تبدیل شود.
وی همچنین از تولید سالانه ۴ هزار تن پنیر لیقوان از طریق ۴۵ واحد تولید پنیر خبر داد.
وی از پیگیری قضایی موضوع تخریب پنیر لیقوان از طریق مراجع قضایی و مدعی العموم خبر داد و گفت: تا حصول نتیجه پیگیری را از طریق مراجع قضایی ادامه خواهیم داد.


با اقتصاد بومی منطقه بازی تجاری نکنید
روح الله متفکر آزاد یکی از نمایندگان تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی در توییت خود در واکنش به تبلیغ منفی علیه پنیر لیقوان نوشت:" طعم پنیر لیقوان محصول قرن‌ها تجربه زیست طبیعی مردمان سالم آذربایجان است. با توصیه یک مجری آشپزی نه تنها پنیر لیقوان حذف نمی‌شود بلکه ممکن است محصولات شرکت مربوطه دیگر سر سفره‌ها نیاید. با اقتصاد بومی منطقه بازی تجاری نکنید."
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی خبر داد
                                                                                                                 ثبت پنیر لیقوان در فهرست آثار ملی طی سال ۹۹
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی نیز از ثبت پنیر لیقوان در فهرست آثار ملی کشور طی سال جاری خبر داد.
احمد حمزه زاده تاکید کرد: در راستای برند سازی این کالای ارزشمند در سال‌های گذشته، جشنواره پنیر لیقوان به همت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان برگزار شده بود که امیدواریم با همکاری و مشارکت مردم، دهیاری و فعالان فرهنگی روستا، شاهد برگزاری جشنواره ملی در سال‌های آتی باشیم.


انجام تبلیغ منفی تاثیر چندانی روی فروش پنیر لیقوان نداشته است
آقای اعتماد یکی از تولیدکنندگان پنیر لیقوان در روستای لیقوان است که حدود 50 سال در زمینه‌ی تولید پنیرلیقوان، فعالیت می‌کند، وی در واکنش به تبلیغ منفی علیه پنیر لیقوان به ایسنا، گفت: این اقدام منفی در رسانه‌ی ملی حرکتی مغرضانه و غیرواقعی علیه تولیدکنندگان پنیر لیقوان بود و نباید به چنین برندی توهین می‌شد.
وی با اشاره به فعالیت حدود 100 کارگاه تولید پنیر سنتی لیقوان در روستای لیقوان، گفت:کارگاه های مورد نظارت مسئولان بهداشتی قرار می‌گیرند.
وی افزود: مکاتبات لازم جهت رسیدگی به این موضوع از طریق نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس شورای اسلامی، استانداری و فرمانداری انجام شده است و شکایت رسمی و قضایی علیه عاملین موضوع انجام خواهیم داد.
این تولید کننده با بیان این‌که خواستار پیگیری قضایی برای عاملین توهین برند پنیر لیقوان هستیم، بیان کرد: با این‌که فرد توهین کننده به محصول سنتی آذربایجان عذرخواهی کرد ولی بعد از تخریب، عذرخواهی ارزشی ندارد.
وی با بیان این‌که انجام تبلیغ منفی تاثیر چندانی روی فروش پنیر لیقوان نداشته است، گفت: طی چند روز اخیر متقاضیان زیادی از شهرهای اصفهان، تهران و شیراز برای خرید پنیر لیقوان داشته‌ایم و معتقدم انجام چنین حرکات منفی از طریق برخی از افراد هیچ تاثیری در کاهش فروش پنیر نداشته است.
وی با بیان این‌که برند پنیر لیقوان متعلق  به مردم آذربایجان است، یادآور شد: متاسفانه امروزه برخی از پنیرهای سایر مناطق با برند پنیر لیقوان به فروش می‌رسد! به همین دلیل برندسازی پنیر لیقوان یکی از خواسته‌های اصلی دامداران و تولیدکنندگان این روستا است، ما از مسئولان جهت ثبت ملی پنیر لیقوان با عنوان پنیر لیقوان درخواست کرده‌ایم ولی مسئولان اهمیت زیادی به این خواسته‌ی ما نمی‌دهند.
انتهای پیام/
تبلیغ جنجالی هم چیزی از محبوبیت پنیر لیقوان کم نمی‌کند نصر


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار