اهمیت تحویل به موقع واحدهای نهضت ملی مسکن برای خانوارهای نیازمند آذربایجان شرقی/

آذربایجانی‌ها خانه می‌خواهند!

1404/03/05 - 20:18 - کد خبر: 137300 نسخه چاپی

نصر: مَسکن یکی از ستون‌های اصلی رفاه اجتماعی هر کشور است و بدون وجود آن، سایر برنامه‌های توسعه اجتماعی و اقتصادی نیز با مشکل مواجه خواهد شد، از سوی دیگر نیز رشد جمعیت، مهاجرت از روستا به شهر، سیاست‌های اقتصادی و بانکی، هزینه‌های ساخت‌ و ساز، تورم و کاهش ارزش پول ملی از جمله عوامل افزایش بی‌ضابطه قیمت مسکن در کشور و آذربایجان شرقی است.

به گفته کارشناسان حوزه مسکن، شهرهای آذربایجان شرقی به دلایل مختلف در زمینه مسکن و شهرسازی عقب‌ماندگی هایی دارند که باید مسئولان تمهیداتی برای جبران آن اتخاذ نمایند به طوری که از لحاظ سطح قیمت و ارزش واحدهای مسکونی و تجاری، تبریز بعد از تهران رتبه دوم گرانی در کشور را دارد و خرید یک باب خانه برای جوانان و حتی قشر زیادی از جامعه تبدیل به رویای تلخ شده است!
نهضت ملی مسکن یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دولت سیزدهم در حوزه مسکن بود که با هدف تأمین مسکن برای اقشار کم‌درآمد و رفع نیازهای اساسی این دسته از افراد جامعه در سال ۱۴۰۱ آغاز شد و قرار بود طی ۴ سال ساخت حدود ۲۰۸ هزار واحد مسکونی برای آذربایجان شرقی عملیاتی شود؛ وعده‌ای که اگر بیشتر جنبه شعاری و افسانه‌ای داشت و هزینه‌ گزافی را به محرومان تحمیل کرد اما توانست تلنگری بر تلاش مسئولانه جهت خانه‌دار شدن خانوارهای نیازمند باشد.
با ایگ اوصاف و با وجود چالش های پیش روی طرح نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی، اجرای این طرح ها در شهرهای استان تداوم یافته و ساخت واحدهای مسکونی در مراحل مختلف پیشرفت قرار دارند و در برخی از شهرها نیز واحدها تکمیل و به متقاضیان واگذار شده‌اند تا گوش شیطان کر، شاید این‌بار و علیرغم بدقولی‌های مرسوم در ایران متقاضیان هم‌استانی، خانه‌دار شوند…

نهضت اول
استارت طرح نهضت ملی مسکن که سال ۱۴۰۱ در کشور و به تبع آن در آذربایجان‌شرقی زده شد، هر چند با چالش هایی از جمله تامین زمین و تاخیر در واریز اولیه متقاضیان همراه بوده اما از قرار معلوم روز به روز در حال به بار نشستن است و امید می رود بخش مهمی از مستاجران را صاحب خانه کند.
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی تعداد کل واحدهای مسکونی در حال ساخت در سطح استان را در قالب طرح نهضت ملی مسکن ۸۹ هزار و ۱۵۳ مورد برشمرد و گفت: از تعداد ۳۰۲ هزار و ۲۹۷ نفر ثبت نام کننده در آذربایجان‌شرقی تعداد ۲۹ هزار و ۵۳۰ مورد در حدود ۹۶،۸ درصد تعیین تکلیف شده و تعداد ۴۳ هزار و ۶۹ مورد معادل ۸۱،۵ درصد تائید نهایی شده و تعداد ۳۰ هزار و ۹۰۷ مورد معادل ۷۱.۸ درصد تخصیص پروژه انجام شده است.
بابک نجفیان افزود: در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت مانند تبریز، مراغه، مرند و اهر از تعداد کل ثبت نام شدگان به عدد ۵۶ هزار و ۸۴۳ نفر، تعداد ۱۵ هزار ۱۵۷ مورد تائید نهایی شده و تعداد ۶ هزار ۳۳۷ نفر تخصیص پروژه شده است.
وی با اشاره به اینکه در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت از تعداد ۷۳ هزار و ۴۴۹ نفر ثبت نام کننده، تعداد ۵ هزار ۸۳۶ مورد تائید نهایی شده و تعداد ۱۹ هزار و ۷۳۰ نفر نیز تخصیص پروژه شده است اضافه کرد: در شهر سهند ۱۶۹ هزار و ۹۰۶ مورد ثبت‌نام به عمل آمده است که از این عدد تعداد ۵ هزار ۸۳۶ نفر تائید نهایی شده و تعداد ۴ هزار ۶۱۶ مورد نیز تائید نهایی شده است.

نهضت دوم
یک کارشناس حوزه مسکن با اشاره به عدم توانایی مردم‌ و به‌ ویژه اقشار کم‌ درآمد و جوان آذربایجان شرقی معتقد است: واقعیت این است که جامعه، کِششی برای افزایش قیمت مسکن ندارد و با درآمدهای موجود در جامعه، مردم توانایی زیادی برای خرید مسکن ندارند.
مهیار حسین‌ پور، بازار مسکن در سطح استان را در حالت رکود تورمی عنوان کرد و افزود: بازار مسکن در آذربایجان شرقی تحت تاثیر عواملی همچون نوسانات قیمت ارز، شرایط سیاسی حاکم بر منطقه، افزایش هزینه های مصالح و کارگر موجب بلاتکلیفی مردم در خرید و فروش مسکن شده‌ است.
وی به عدم پاسخگو و کافی بودن وام‌های بانکی برای خرید یک واحد مسکن برای اقشار کم‌ درآمد و قشر جوان تاکید کرد و ادامه داد:‌ در راستای افزایش قدرت خرید باید حمایت های دولتی و بانکی در ساخت مسکن افزایش یابد.
حسین‌ پور با اشاره به مشکلات عمده حوزه مسکن، مهم ترین دلیل کمبود تولید مسکن را عدم ثبات در نرخ‌های مواد اولیه عنوان کرد و یادآور شد: عدم ثبات قیمت مصالح ساختمانی مانند آهن‌آلات و سیمان، کمبود ساخت‌ و ساز و درآمد کم از مشکلات حوزه مسکن هستند.
وی به تاثیر افزایش عوارض شهرداری و مالیات بر قیمت تمام شده مسکن تاکید کرد و گفت: متاسفانه با ‌توجه به افزایش بیش از ۷۰ درصدی عوارض شهرداری و مالیات، قیمت تمام شده مساکن جدیدالاحداث نیز افزایش می‌ یابد که برای قشر کم درآمد مشکل ساز می شود.

نهضت آخر
برخی از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در طرح پهرآباد مراغه به عنوان دومین شهر مهم آذربایجان شرقی از نبود راه دسترسی، محوطه سازی و زیرساخت‌ها گله‌مند هستند و می‌گویند برای این طرح ۴۰۰ متقاضی از سال ۹۸ ثبت نام کرده‌اند و با گذشت بیش از ۵ سال هنوز نتوانسته‌اند واحد‌های خود را تحویل بگیرند.
به گفته آنها، نیمه تمام بودن راه دسترسی، محوطه سازی، نبود برخی انشعاب‌ها و ناقص بودن بخشی از واحد‌ها تحویل آنها را به تاخیر انداخته و از سوی دیگر، نبود قرارداد خرید بین اداره راه و شهرسازی و محاسبه به روز قیمت واحد‌ها از دیگر مشکلات طرح نهضت ملی مسکن در مراغه است.
از قرار معلوم، این طرح به طور کلی از پیشرفت بالای ۹۰ درصد برخوردار است و طرح پهرآباد در دو فاز شامل ۲۴۰ و ۱۶۰ واحدی در حال ساخت است که واحد‌های فاز ۱۶۰ واحدی به کلی به پایان رسیده و در فاز ۲۴۰ واحدی نیز ساخت نیمی از واحد‌ها تمام شده است.
شهر سهند نیز به جهت تعداد پروژه‌های در دست اجرای نهضت ملی مسکن و کیفیت بالای اجرای کار به عنوان شهری پیشرو در اجرای این طرح شناخته می‌شود به طوری که بیش از ۲۶ هزار واحد نهضت ملی مسکن در این شهر در حال احداث است و فاز ۵ این شهر نیز جهت اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن مدنظر است.
بدین ترتیب و آنطور که فرهاد سعیدی – مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید سهند – می‌گوید گویا تاکنون ۱۸۳۱ واحد نهضت ملی مسکن در این شهر تکمیل شده و یکهزار واحد دیگر نیز در آینده نزدیک آماده بهره برداری می‌شود و او در این رابطه، همراهی بانک‌ها و تامین به موقع آورده توسط متقاضیان را از الزامات طرح قلمداد کرده است.

به قلم شهرام صادق زاده
انتهای پیام/
آذربایجانی‌ها خانه می‌خواهند! نصر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار