هفت روز تا واقعیت/
گزارش پیش بینی اقتصادی هفته آتی از تاریخ 23 تا 30 اردیبهشت 1404
1404/02/26 - 21:18 - کد خبر: 136554
نسخه چاپی
نصر: آتش بس ۹۰ روزه تعرفهای اخیر میان ایالات متحده و چین، اعتماد سرمایهگذاران را بهشدت افزایش داده است.
به گزارش نصر، ایالات متحده تعرفهها بر کالاهای چینی را از ۱۴۵ درصد به ۳۰ درصد کاهش داد و چین نیز تعرفههای خود بر کالاهای آمریکایی را از ۱۲۵ درصد به ۱۰ درصد رسانده است و نهایتاً شب گذشته به تاریخ 22 اردیبهشت ماه، توافق تجاری میان آمریکا و چین شکل گرفت. تحلیلگران این کاهش متقابل تعرفهها را «سناریوی ایدهآل» برای بازارها میدانند، بهویژه برای سهام شرکتهای فناوری. در این میان پیشبینی میشود بازار ایران سود خوبی در این بازی تجاری دریافت کند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، بازارهای جهانی به این توافق واکنش مثبت نشان دادند؛ شاخصهای اصلی در ایالات متحده افزایش یافتند. شاخص میانگین صنعتی داوجونز بیش از ۲ درصد رشد داشت و شاخصهای متمرکز بر فناوری نیز رشد قابل توجهی را تجربه کردند. این تنها یک آرامش موقتی است و برای پایداری، پیشرفت مستمر در مذاکرات تجاری ضروری است.
استمرار توافق تجاری میان آمریکا و چین به نحوی به توافق میان آمریکا و ایران نیز بستگی خواهد داشت.
برآورد گلدمن ساکس نشان میدهد که رشد تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۵ به ۲.۷ درصد خواهد رسید. این در حالی است که ایالات متحده عملکرد بهتری خواهد داشت (رشد 2.5 درصدی) و منطقه یورو در رکود نسبی باقی میماند (رشد 0.8 درصدی).
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) نیز رشد اقتصاد جهانی را ۳.۱ درصد پیشبینی کرده اما هشدار داده است که موانع تجاری و عدم قطعیتهای سیاستی، روند رشد را تهدید میکنند.
تورم همچنان یکی از نگرانیهای اصلی است؛ انتظار میرود تورم در اقتصادهای G20 بهطور میانگین ۳.۸ درصد در سال ۲۰۲۵ باشد. قیمت خدمات و کالاها همچنان بالا باقی خواهند ماند.
فدرال رزرو ایالات متحده همچنان سیاستی محتاطانه در پیش گرفته و با وجود تمایل بانکهای مرکزی جهان به کاهش نرخ بهره، نرخهای فعلی را حفظ کرده است. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، با اشاره به رشد قوی اقتصاد آمریکا و بازار کار، پیرو اقدامات غیرقابل پیشبینی رئیسجمهور ترامپ، بر صبر و احتیاط تأکید کرده است. در مقابل، بسیاری از بانکهای مرکزی دیگر بهدلیل کاهش رشد اقتصادی و نگرانی از رکود، به سمت کاهش نرخ بهره گرایش دارند.
شاخصهای اقتصادی ایالات متحده و سیاست فدرال رزرو
تورم و نرخ بهره: دادههای شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) و شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) آمریکا برای ماه اردیبهشت با دقت دنبال خواهند شد. اگر تورم همچنان بالا باقی بماند، ممکن است فدرال رزرو سیگنالی مبنی بر افزایش نرخ بهره بدهد، که این امر بر بازارهای جهانی تأثیرگذار خواهد بود.
بازارهای سهام: بازارهای بورس ممکن است نسبت به گزارشهای درآمد شرکتهای بزرگ، بهویژه در بخش فناوری و انرژی، واکنش نشان دهند.
نکاتی در خصوص مناطق خاص
اروپا: کشورهایی نظیر آلمان، لهستان و اسپانیا رشد قابل توجهی در شاخصهای سهام تجربه کردهاند (تا ۳۰٪ از ابتدای سال)، که ناشی از ارزیابیهای جذاب و سیاستهای محرک مالی بوده است .
بازارهای نوظهور: کشورهای آمریکای لاتین از جمله برزیل و مکزیک عملکرد خوبی در صندوقهای قابل معامله (ETF) داشتهاند که از تقاضای کالایی و وضعیت مناسب تجاری سود بردهاند .
چین: بازارهای چین بهدلیل نوآوریهای فناوری و اقدامات محرک اقتصادی دولت، عملکرد خوبی داشتهاند.
روندهای اقتصادی منطقه یورو و بریتانیا
موضع سیاستی بانک مرکزی اروپا (ECB): انتظار میرود بانک مرکزی اروپا رویکردی محتاطانه اتخاذ کند و در صورت کاهش تورم، احتمالا اشاراتی به کاهش نرخ بهره در آینده داشته باشد.
دادههای بازار کار بریتانیا: آمار بیکاری نشان خواهد داد که آیا بانک مرکزی انگلیس (BoE) سیاست پولی محدودکننده خود را حفظ خواهد کرد یا نه.
ایران
اقتصاد ایران با چالشهای جدی مواجه است، از جمله کسری بودجه بالا که از ۹۵۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفته و درآمدهای نفتی تحققیافته نیز ۲۶ درصد کمتر از میزان پیشبینیشده هستند. پیشبینی میشود پس از توافق میان ایران و آمریکا دولت تمهیداتی اساسی در این خصوص بیاندیشد.
در این میان حتی پس از شکلگیری توافق، قیمت اقلام اساسی تغییری نکرده و سبد معیشت کارگران نیز بر همین منوال باقی خواهد ماند. مشکلات ساختاری در ایران باعث بروز سدهای گوناگون در برابر مدیریت دولتی شده است.
طلا و پناهگاههای امن سرمایه: در صورت تشدید ریسکهای ژئوپلیتیکی، ممکن است تقاضا در ایران برای داراییهای امن افزایش خواهد یافت.
درگیری میان اسرائیل با کشورهای خلیج فارس میتواند منجر به اختلال در بازار نفت شود؛ اما ایران احتمالاً از ورود به درگیری مستقیم پرهیز خواهد کرد تا با تحریمهای شدیدتر مواجه نشود.
بحران انرژی
ایران با شدیدترین بحران انرژی در چند دهه اخیر روبهروست؛ قطعیهای گسترده برق و اختلال در تأمین گاز طبیعی موجب تعطیلی ادارات دولتی در روزهای پنج شنبه در سراسر کشور شده است. پیش بینی می شود با افزایش دمای هوا میزان قطعیهای گسترده برق تا پایان نیم سال اول به شدت افزایش یابد.
تحولات فرهنگی و داخلی
با وجود مشکلات اقتصادی، تهران شاهد تحول قابلتوجهی در فرهنگ کافهنشینی خواهد بود. جمعیت جوان و تحصیلکرده پایتخت، بهسمت کافههای مدرن با غذاهای بینالمللی گرایش خواهند یافت که فضاهای اجتماعی تازهای برای تعامل فراهم کردهاند و تلفیقی از سنت و مدرنیته را به نمایش میگذارند. پس از توافق میان ایران و آمریکا شاهد موجی از تحولات فرهنگی و حرکت به سمت مدرنیته در میان جوانان و میانسالان خواهیم بود. این موج فرهنگی از کلانشهرها آغاز خواهند شد.
تهیه شده در مرکز شتاب تبریز- TAC
منابع:
Reuters
The Guardian
WSJ
Goldman Sachs
OECD
Investor’s Business Daily
Financial Times
IMF
World Bank
Bloomberg
India Times
انتهای پیام/
نصر