رییس سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد:

ارائه خدمات به زنان و دختران آسیب دیده و در معرض خطر/ شیوع شناسی معلولیت در ۱۹ استان کشور

1403/09/12 - 14:07 - کد خبر: 125723 نسخه چاپی

نصر: رییس سازمان بهزیستی کشور از اقدام سازمان بهزیستی برای شیوع شناسی معلولیت در ۱۹ استان کشور خبر داد و گفت: این پیمایش فردا توسط رییس جمهوری رونمایی می‌شود.

به گزارش نصر، سیدجواد حسینی در نشستی خبری با اصحاب رسانه با اشاره به روز جهانی افراد دارای معلولیت اظهار کرد: میزان شیوع معلولیت طبق گزارش سازمان ملل ۱۵ درصد است اما در ایران کار ارزشمندی را تحت عنوان شیوع شناسی معلولیت در ۱۹ استان کشور به میزان مطالعه بر روی ۲۷۱ هزار خانواده ایرانی به انجام رساندیم و فردا این پیمایش توسط رییس جمهور رونمایی می‌شود.

وجود ۱۱ میلیون فرد دارای معلولیت در کشور
وی گفت: ۱۱ میلیون فرد دارای معلولیت در کشور داریم که یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از آنها تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند.
وی تاکید کرد: ضمن اینکه معلولان از استعدادها و توانمندی‌های بیشماری برخوردارند و جامعه وظیفه دارد که این استعداد را به ظهور برسانند در عین حال پدیده معلولیت پدیده‌ای چند وجهی است به این معنا که ۲۰۲ هزار نفر از این افراد سالمند، ۷۵ هزار نفر زنان سرپرست خانوار، تعدادی از آنها دچار بیماریهای اعصاب و روان و بیماریهای مزمن هستند. این چند وجهی در کنار استعداد بیشمار وظیفه برنامه ریزان را دو چندان می‌کند.
رییس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به جامعه دوستدار انسان تصریح کرد: در تمام دنیا امروز شعار جامعه دوستدار انسان به عنوان یک آرمان مطرح است و برای تحقق آن یکی از مولفه‌های اصلی جامعه دوستدار افراد دارای معلولان است. در این راستا نهادها و سازمانها مکلفند جامعه را برای معلولان دسترس پذیر کنند و نه مناسب‌سازی؛ مناسب‌سازی واژه ای متکبرانه‌ای است. گویی که فرض می‌کنیم لطف می‌کنیم که جامعه را دسترس پذیر کنیم این درحالیست که این حق افراد دارای معلولیت است که دسترسی داشتند. باید به معلولان نگاه ویژه‌ای شود تا استعدادهایشان شکوفا شود و نیازهایشان برآورده شود. از همین رو برای معلولان، ساختاری به نام سازمان بهزیستی به وجود می‌آید که بخش عمده خدمات، خدمات به معلولان است. همچنین قانون جامع حمایت از حقوق معلولان نوشته می‌شود.
وی در این راستا از برگزاری هفتمین جلسه کمیته نظارت بر هماهنگی اجرای قانون پس از تصویب، با حضور معاون اول رییس جمهور در روز چهارشنبه خبر داد.
حسینی با تاکید بر اینکه در کنار ارائه خدمات مختلف، مدعی العموم قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت هستیم، گفت: راهبردها و سیاستهای سازمان شامل «اجتماعی سازی سازمان بهزیستی»، «دانش بنیانی تصمیم‌گیری‌ها»، «مشارکت محوری»، «خانواده محوری»، «محله گرایی»، «توانمندسازی»، «پیشگیرانه بودن سیاستها»، «فرصت آفرینی» و «فراگیر و عادلانه سازی خدمات سازمان بهزیستی» است. 
وی با تاکید بر اینکه آن طور که باید و شاید بهزیستی در جامعه شناخته نشده است و مردم تصور دارند بهزیستی فقط به معلولان مستمری می‌دهد، درحالیکه این فقط یکی از اقدامات ماست، بر اجتماعی سازی بهزیستی تاکید کرد.

توزیع ۳۰۰۰ جهیزیه به جامعه هدف با سرانه ۳۵ میلیون تومان
رییس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به توزیع ۳۰۰۰ جهیزیه به جامعه هدف با سرانه ۳۵ میلیون تومان گفت: قول داده‌ایم تا پایان سال با کمک خیران میزان متقاضیان جهیزیه را به صفر برسانیم. همچنین میزان متقاضیان زنان سرپرست خانوار در روستاها و عشایر از حیث پوشش تامین اجتماعی و بیمه روستاییان و عشایر با ایجاد ۹ هزار پوشش، به صفر رسید و اکنون ۶۱ هزار و ۲۰۰ زن سرپرست خانوار روستایی تحت پوشش بیمه اجتماعی هستند.‌

وجود ۶ میلیون زن سرپرست خانوار
حسینی با اشاره به اینکه ۶ میلیون زن سرپرست خانوار داریم، گفت: ۳۰۰ هزار نفر از آنها تحت پوشش بهزیستی هستند و خدمات مددکاری، مستمری و کاریابی و مهارت آموزی دریافت می‌کنند. علاوه بر این به ایجاد ۲۴ هزار فرصت شغلی برای این زنان کمک کردیم که به استقلال آنها کمک می‌کند.
بنا بر اظهارات حسینی، در حوزه زنان سرپرست خانوار، از طریق بیمه تامین اجتماعی، ۴۱ هزار نفر از زنان سرپرست خانوار ساکن مناطق شهری تحت پوشش قرار دارند که در مجموع در حال حاضر ۱۰۲ هزار زن سرپرست خانوار داریم که تحت پوشش بیمه شهری و روستایی بدون آنکه حق بیمه پرداخت کنند، هستند.
افزایش ۴۵ درصدی بودجه توانبخشی
وی در ادامه از حمایت ۲۰۱ هزار دانش‌آموز و دانشجو خبر داد و در عین حال اعلام کرد که امسال ۴۵ درصد بودجه سازمان در بخش فعالیتهای توانبخشی افزایش یافته است.
وی در همین راستا از اندیکشده سازمان بهزیستی و راه اندازی مجله علمی و پژوهشی به زودی در بهزیستی خبر داد.
حسینی در ادامه به سیاست محله گرایی بهزیستی پرداخت و گفت: این سیاست نیازمند کار تکمیلی و تصحیحی بوده است. در این زمینه طرحی تحت عنوان بهزیست محله در دست تهیه است که به زودی نهایی شده و دوشنبه به شورای عالی سازمان خواهد رفت. در این طرح به دنبال استفاده از ظرفیت محلات شامل مساجد و مدارس و...، افزایش کیفیت خدمات و هستیم.
وی در همین راستا از وجود ۲۰ تا ۲۵ هزار موسسه و مرکز و تشکل غیردولتی خبر داد که از سازمان بهزیستی مجوز گرفته و در محلات فعالند.
وی همچنین گفت: فعالیتهای cbr، همیار محله و همیار زنان و... داریم و می‌خواهیم این موارد را با استفاده از این ظرفیت‌ها تجمیع کرده و هم به خدماتی که اکنون ارائه می‌شود و هم ارائه نمی‌شود، ضریب نفوذ دهیم.
رییس سازمان بهزیستی کشور در ادامه به سیاست مشارکت محوری اشاره کرد و گفت: به دنبال مشارکت محوری از نوع واقعی هستیم و نه از نوع تزئینی و تشریفاتی. در این نوع مشارکت، مشارکت کنندگان در اجرا و تصمیم گیری و نظارت و بهره برداری سهیم شوند. این مشارکت مشارکتی تقاضا محور و نظام مند و مستمر است.
حسینی معتقد است که حجم تقاضا و خواسته‌های مردم برای مشارکت در بهزیستی، پشت یک سد تلنبار است. با روزنه‌هایی توانسته‌ایم بخشهایی از مشارکت را جلب کنیم و با بستر سازی مشکل ساختار و اعتبار برای ارائه خدمات به جمیعت هدف به طور کلی از بین می‌رود. اگر به این عنصر قوی تکیه کنیم شاهد معجزه خواهیم بود.
وی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی، از تصویب صندوق حمایت و توسعه فرصتهای شغلی برای افراد دارای معلولیت طی امروز خبر داد و گفت: مکان این صندوق در خیابان ملاصدرا تجهیز شده و امسال اعتبار هزار میلیارد تومانی دارد.

۶۰ درصد از دانش آموزان معلول، معلولان ذهنی هستند/ ۵۹ درصد معلولیتها ناشی از عوامل اکتسابی است
 وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت آمار معلولیتها به تفکیک اظهار کرد: در زمینه معلولیتها، ۶۰ درصد از دانش آموزان معلول، معلولان ذهنی هستند. اکنون هم معلولان جسمی و حرکتی و ذهنی در صدر ۱۱ میلیون معلول قرار دارد.
رییس سازمان بهزیستی کشور در این راستا اعلام کرد که در چند روز گذشته با شرکتهای دانش بنیان و وزارت صمت جلساتی داشتیم و با دستگاه‌ها از طریق ستاد مناسب سازی فعالیت می‌کنیم. ۵۹ درصد معلولیت ها ناشی از عوامل اکتسابی است و ۴۱ درصد این معلولیت‌ها ژنتیکی هستند بنابراین این موضوع در سیاستهای ما مدنظر خواهد بود.
وی در ادامه با بیان اینکه لایحه بودجه ارائه شده ۲۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد، گفت: از رییس جمهور می‌خواهیم که بین آنچه وجود دارد و آنچه که در ماده ۲۷ و ۷ شایسته است، با توجه به وضعیت کشور روند پلکانی را طی کنیم تا به احقاق حق معلولان برسیم.

۴۸ هزار متقاضی پشت نوبت دریافت مستمری از بهزیستی / «صفر» شدن پشت نوبتی‌ها تا پایان سال 
حسینی در پاسخ به سوالی درخصوص وضعیت پشت نوبتی‌ها گفت: در حال حاضر حدود ۴۸ هزار و ۵۵ نفر متقاضی و پشت نوبت دریافت مستمری هستند. در حال حاضر یک میلیون و ۵۳۴ هزار و ۶۹ نفر از بهزیستی مستمری دریافت می‌کنند. همچون سنوات گذشته با تدابیر رییس سازمان در صدد صفر کردن پشت نوبتی‌ها هستیم که تا پایان سال این اتفاق رخ دهد.

تجهیز تمام شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر به اورژانس اجتماعی تا پایان امسال
وی در ادامه در پاسخ به سوال ایسنا، مبنی بر رویکرد بهزیستی در درمان اعتیاد معتادان متجاهر نیز اینگونه پاسخ داد: یکی از وظایف بهزیستی، پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی است که در حوزه زنان، کودکان خیابانی، طلاق و اعتیاد پیگیری می‌شود. در سازمان یک گروه رصد آسیبهای اجتماعی وجود دارد که برای اعمال مدیریت سریع‌تر نظارت دارند. پیشگیری از آسیب‌های برای ما نقش بسیار مهمی دارد با ارائه آموزشهایی کار خود را پیش می‌بریم. همچنین با آموزش و پرورش همکاری جدی داریم. ۳۷۴ اورژانس اجتماعی در کشور داریم.
وی اعلام کرد که تا پایان سال جاری، تمام شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر دارای اورژانس اجتماعی خواهند شد.

ارائه خدمات به زنان و دختران آسیب دیده و در معرض خطر 
رییس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: همچنین از طریق تلفن ۱۲۳ و ۱۴۸۰، انبوهی از خدمات مشاوره و روانشناسی را تحت عنوان فوریتهای اجتماعی به جمعیت هدف ارائه می‌دهیم. ۲۵۰۰ مرکز مثبت زندگی در کشور وجود دارد. به افراد آسیب دیده، «خانه تلاش» و به دختران و زنان در معرض آسیب از طریق «خانه سلامت» و به زنان خشونت دیده از طریق «حامی‌سرا» و همچنین به دختران و زنان آسیب دیده یا در معرض آسیب از طریق مراکز روزانه «ندای مهر» ارائه خدمات صورت می‌گیرد.

تولی‌گری مراکز معتادان متجاهر از دوس بهزیستی برداشته شده است/ مراکز ماده ۱۶ باید شبه زندان باشند در حالیکه خدمات بهزیستی مددکاری است
وی درمورد مراکز ماده۱۶ ترک اعتیاد گفت: متولی مراکز اعتیاد معتادان متجاهر، در برنامه ششم سازمان بهزیستی بود که در برنامه هفتم تولی‌گری از دوش سازمان برداشته شده است. بهزیستی در بخشهای متناسب با ظرفیتهای خود بهتر می‌تواند به معتادان متجاهر خدمت رسانی کند. معتادان متجاهر کسانی هستند که  با حکم قضایی وارد این مراکز می‌شوند؛ محیط اینگونه مراکز باید شبه زندان باشد، درحالیکه خدمات سازمان بهزیستی حرفه‌ای و مددکارانه است و در صیانت و توانمندسازی آنان می‌تواند موثرتر عمل کند.
 
واگذاری تدریجی ۶۰ مرکز ماده ۱۶ توسط بهزیستی 
وی ادامه داد: یک ماه پیش با مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر جلسه داشتیم و مقرر شد با هماهنگی دو طرف به تدریج ۶۰ مرکز ماده ۱۶ ذیل سازمان با توجه به ظرفیت استانها واگذار شود؛ مسلما این مراکز به طور دفعتی واگذار نمی‌شود، طبق جدول و شاخصهایی این واگذاری صورت می‌پذیرد و سازمان خدمات خود را در قالب خدمات پیشگیرانه، مددکارانه، بازتوانی و توانمندسازانه به عنوان نیروی شریک و کمکی در این مراکز ارائه خواهد کرد.
وی در قسمتی دیگر از سخنان خود با تاکید بر اینکه سازمان بهزیستی اقدامات شاخصی را در راستای پیشگیری از معلولیت‌ها و ارائه خدمات توانبخشی انجام داده است، گفت: برای مثال، ۱۹۰ هزار جریان آموزشی برای آگاه‌سازی در زمینه پیشگیری از معلولیت‌ها و ۱۲۰ هزار سالمند تحت پوشش برنامه‌های پیشگیری قرار گرفته‌اند. همچنین، خدمات مشاوره‌ای ژنتیک به ۱۴۲ هزار نفر ارائه شده و برنامه‌های غربالگری برای اختلالات شنوایی و تنبلی چشم در کودکان در حال اجراست.
وی با اشاره به اینکه از سال ۹۳ تا ۱۴۰۳، حدود ۵۵۰۰ سهمیه استخدامی برای افراد دارای معلولیت در نظر گرفته شده است، گفت: تنها حدود ۱۶۵۰ نفر از آن‌ها موفق به جذب شده‌اند. در فرآیند گزینش و استخدام افراد دارای معلولیت و ضرورت ادامه مذاکرات با سازمان اداری استخدامی برای برگزاری آزمون‌های بعدی و تعیین سهمیه‌های مشخص برای هر دستگاه دولتی باید کمی صبور بود.
حسینی با بیان اینکه تمرکز سازمان بهزیستی روی توانمندسازی و اشتغال مددجویان است، گفت: سیاست توانمندسازی به عنوان یک هدف استراتژیک مطرح شده و شامل سه مرحله است: اول پیشا رهسپاری که شامل اقدامات قبل از ۱۸ سالگی برای آموزش مهارت‌های کودکان و نوجوانان که اخیراً با طرح استعدادیابی آغاز شده است، می‌شود. دوم در حین رهسپاری که شامل ارائه کمک‌های مالی به کودکان و نوجوانان برای فراهم کردن امکانات می‌شود و سوم هم فرصت‌آفرینی که ایجاد فرصت‌های شغلی و آموزش مهارت‌های لازم برای اشتغال پایدار را در دل خود دارد. 
وی افزود: در سال جاری، سازمان بهزیستی قصد دارد ۶۰ هزار فرصت شغلی برای مددجویان ایجاد کند که بیش از ۵۰ درصد آن‌ها محقق شده است. همچنین صندوق ضمانت اشتغال با اعتبار هزار میلیارد تومان به مهارت‌آموزی و بازاریابی کمک می‌کند. علاوه بر این مراکز پشتیبان شغلی در ۱۸ استان ایجاد شده و شبکه تسهیل‌گران شغلی برای هدایت مددجویان به سمت اشتغال پایدار تشکیل شده است.
رئیس سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: طرح‌هایی مانند ایجاد شرکت‌های تعاونی برای مددجویان و ارائه وام‌های کم بهره برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های پایدار نیز در دستور کار است.
انتهای پیام/
ارائه خدمات به زنان و دختران آسیب دیده و در معرض خطر/ شیوع شناسی معلولیت در ۱۹ استان کشور خبرگزاری ایسنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار