گفتگو نصر با کارگردان نمایش اصلی و کرم:
داستان اصلی و کرم برای اولین بار در صحنه تئاتر
1403/08/22 - 11:04 - کد خبر: 124445
نسخه چاپی
نصر: «اصلی و کرم» افسانه ای است که عشق هفت قرن پیش را به جان عاشقان امروز میپاشد؛ داستان عشق ممنوعه پسری مسلمان بر دختری مسیحی که پس از سال ها دوری، جان گداز و پر شور اوج می گیرد و عاشیقی آذربایجانی آن را روایت می کند. این اولین بار است که «اصلی و کرم» در صحنه تئاتر تبریز اجرا می شود.
به گزارش نصر، «شهرام احمدی» کارگردان این اثر، از کارگردانان برگزیده سی و ششمین جشنواره تئاتر استانی است که با نمایش «رختشورخانه» خوش درخشیدند.
روایت «اصلی و کرم» افسانه ای آذربایجانی است یا داستانی واقعی است که نسل به نسل منتقل شده؟
«این داستانی عاشقانه از محمود و مریم است که در عصر صفویه و در شهر گنجه اتفاق افتاده و اساس داستان واقعیت است که در قالب افسانه های مختلفی روایت شده است. سنگ قبر مزار این کاراکترها در قبرستان قراملک موجود است.»
جذابیت این داستان برای شما چه بود که پس از تجربه موفق رختشورخانه، آن را برگزیدید؟
«جذابیت درام و درونمایه عاشقانه این داستان جذبم کرد. این عشقی است که در طول دوران ها در جامعه بوده و هست. همچنین این که داستانی به زبان ترکی زبان به زبان چرخیده تا به ما رسیده، مرا علاقه مند ساخت که آن را به شکلی فاخر به روی صحنه ببرم. این نمایش تاکنون در تبریز اجرا نشده است.»
از انتخاب نمایشنامه بگویید که در میان تنوع روایات داستان اصلی و کرم، با چه معیاری این نمایشنامه را بر گزیدید؟
«نمایشنامه ما نوشته «داوود باقری» است که بر اساس پژوهش ها نوشته شده و با تحقیق در کتب مختلف در طول ۴ ماه نگاشته شده است. مشاور این پروژه، دکتر محمد عبادی هستند که دیالوگ ها و روایات را با دقت و وسواس تمام بررسی می کنند.»
از گروه و پروسه ساخت این نمایش بگویید که چقدر ایده پردازی تا بازبینی نمایش زمان برده است؟
«اصلی و کرم از دو گروه تشکیل شده است. گروه نقش های اصلی که بازیگران هستند و گروه بچه های فرم که ۴۰ نفر هستند و به رهبری «پدرام ناظر» ، با حرکات نمایشی، روایت را همراهی می کنند.
به طور کل ۸۰ نفر عوامل اجرای این نمایش هستند و در طول پنج ماه تمرین شده است. اوایل اردیبهشت ۱۴۰۳، پیش تولید و اوایل تیر، تمرینات آغاز شد و بازبینی آن اواسط آبان اتفاق افتاد.»
سختی اینگونه کارگردانی را چطور قلمداد می کنید؟
«هر کاری سختی های خود را دارد ولی تئاتر همیشه برای من شیرین بوده و هست. در این کار زمان زیادی گذاشتم تا همه عوامل مثل متن، بازی و کارگردانی با حساسیت بالا به روی صحنه رفته و معنا و بیان دیالوگ ها به درستی پیش بروند. این تجربه، شیرین، سخت و تازه است که مرا به این نوع از کارگردانی می کشاند.»
پیش بینی شما از استقبال این نمایش چیست؟
«امیدوارم استقبال خوبی را شاهد باشیم. این نمایش، داستان مطرح این دیار است که با زبان مادری به روی صحنه می رود. امیدواریم با تبلیغات مناسب و حمایت مردم، هرچه بیشتر مخاطبان هنری و تاریخ دوست را به سالن تئاتر فرا بخوانیم. این نمایش در دی ماه در سالن اقبال آذر مجتمع ۲۹ بهمن به روی صحنه خواهد رفت.»
حمایت ها چطور بوده؟
«هزینه های چنین کارهایی که سعی بر فاخر بودن اثر با طراحی صحنه، طراحی لباس و ... هست، نیاز به همراهی و حمایت از جانب ارگان هاست. همراهی فقط مادی نیست . حمایت در سالن، لباس، دکور و هزینه رفت و امد بازیگران و ... نیاز هست.»
اثر «رختشورخانه» به کارگردانی شما، جزو آثار برگزیده جشنواره امسال بود. کیفیت جشنواره را چطور دیدید؟
«من از ۸۲ در این جشنواره ها بوده ام. معتقدم در قضاوت این جشنواره ها، سلایق در داوری دخیل اند. همیشه یک سری انتظارات هست ولی تشخیص داوری در مقام ها گاهی به ناحق اتفاق می افتد. به نظرم امسال بر اساس سیاست های جشنواره، اتفاق های خوبی افتاد. نتایج امسال به نظرم نسبت به سال های پیش بهتر بود. از نظر کیفی، من با دبیر جشنواره هم صحبت کرده بودم که کیفیت را فدای کمیت نکنند.
حتی اگر نمایش من لایق شرکت کردن در جشنواره نبود،حاضر بودم شرکت نکنم تا کیفیت جشنواره استان زیر سوال نرود. ای کاش در گزینش ها، به نمایش های با کیفیت اجازه شرکت داده می شد چراکه سلیقه مخاطبان با دیدن کارهای بی کیفیت جشنواره زیر سوال می روند.
در این جشنواره، حضور برخی نمایش ها بی معنی بود و وقتی کیفیت مهم نباشد، گروه ها جهت مطالعه متن بهتر و ارتقای کیفیت کار، تلاش نمی کنند، لذا زحمت گروه های تلاشگر هم زیر سوال می رود.»
این داستان را خلق نوشته
به گزارش نصر، «محمد عبادی» مدیر انجمن عاشیقلار استان، در مقام مشاور پروژه نمایشی «اصلی و کرم» می گوید: این داستان روایت ملت ماست.
سنگ قبر این شخصیت ها در منطقه ۶ تبریز باقی است و امید که با اجرای این نمایش و یادآوری این داستان، طرحی که برای قبرستان قراملک نوشته ایم، با از بین رفتن موانع اجرایی شود.
وی این داستان را، داستان عاشیق خواند:
۲۱ روایت در مورد این داستان داریم که این بهترینش است و یکی از عاشیق های متخصص و با تجربه در این نمایش با لهجه قره داغی همراه ما هستند. همانطور که اپرای لیلی مجنون در دنیا، رزومه عمیقی است، این نمایش هم برای این گروه، رزومه خواهد شد چون «اصلی و کرم» نمایش فاخری است و برای اولین بار در تبریز به روی صحنه می رود.
گفتنی است، حمید مجد آبادی، داوود باقری، مسعود سلیمانی، عاشیق عیسی درخشان، فهیمه جهانی، سمیه وافر، مینا رحیمی، فرزاد محمد زاده، حسین قاسمی و فرناز قالیباف بازیگران این نمایش هستند.
انتهای پیام/
فائزه بنی نصرت