یک متخصص طب ایرانی مطرح کرد:

توصیه‌های تغذیه‌ای طب سنتی در ایام امتحانات

1403/03/13 - 13:59 - کد خبر: 114174 نسخه چاپی

نصر: پزشک و متخصص طب ایرانی به دانشجویان و دانش‌آموزان توصیه کرد: برای غلبه بر استرس و اضطراب که برخی‌ها شب قبل از امتحان به آن دچار می‌شوند، شربت زعفران و شربت سنبل الطیب را در نزدیکی زمان خواب و استراحت مصرف کنند.

به گزارش نصر، ایام کنکور و فصل امتحانات، مهم‌ترین و سازنده‌ترین ایام برای دانش‌آموزان و دانشجویان است، در این ایام، برای بهبود عملکردهای مغزی و کسب نتایج بهتر در آزمون های کتبی و شفاهی، دانش‌آموزان و دانشجویان در روزهای نزدیک به امتحان باید تدابیر و توصیه های غذایی ویژه ای را رعایت کنند.
برای داشتن یک سبک زندگی سالم بر اساس طب سنتی ایرانی، بایستی چند اصل ضروری رعایت شوند تا بهترین نتیجه حاصل شود. اگر یک یا تعدادی از این اصول دچار اختلال شوند، به همان میزان، سلامتی شخص افت کرده و احتمال بیمار شدن و شدت یافتن بیماری ها افزایش می یابد.
 

توجه به محیط و هوا، خوردنی ها و آشامیدنی ها، فعالیت و استراحت بدنی (ورزش)، خواب و بیداری، رخدادهای روانی (استرس، غم) و نگهداری مواد لازم در بدن و دفع مواد زائد از مواردی است که دانستن آن برای دانشجویان و دانش آموزان بسیار ضروری است.
دکتر آزاده زارعی پزشک و متخصص طب ایرانی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت و گویی با اشاره به فصل امتحانات دانش آموزان و دانشجویان به توصیه های طب سنتی برای بهره وری بیشتر آنان پرداخت و اظهارداشت: در طب سنتی اصول ۶ گانه داریم که بحث تغذیه فقط یکی از این اصول را در بر می گیرد و خواب و بیداری، آب و هوا و حالت های روحی و روانی از دیگر اصول سلامتی هستند.
وی خاطرنشان کرد: درباره تغذیه که شامل خوردنی ها و آشامیدنی ها می شود عموما طب ایرانی بر اساس مزاج افراد نسخه می پیچد اما یکسری از خوردنی ها و آشامیدنی ها هستند که خواص عمومی دارند مانند مصرف بادام و مویز که مقوی مغز هستند.
زارعی خاطرنشان کرد: برخی از نوشیدنی ها مثل شربت زعفران و نوشیدنی هایی که حاوی زنجبیل یا دارچین باشند انرژی بدن را در هنگام مطالعه بالا می برند و فرد کمتر احساس خستگی می کند و باعث افزایش بهره وری دانش آموزان می شود.
پزشک و متخصص طب ایرانی گفت: مصرف برخی خوردنی ها مثل رب انار و رب سیب که با میخک و یا دارچین مخلوط شده باشند نیز می تواند انرژی افراد را افزایش دهند.
زارعی در ادامه، خواب کافی و مناسب را نیز در بهره‌وری دانشجویان و دانش آموزان بسیار مناسب عنوان کرد.

توصیه‌های طب ایرانی برای کاهش استرس دانش‌آموزان
برای کاهش اضطراب و تشویش، افزایش تمرکز در زمان مطالعه و بهبود کیفیت خواب، باید از مصرف برخی خوردنی‌ها پرهیزکنید. این خوردنی‌های ممنوع عبارتند از:
پرهیز از خوراک‌های نفاخ، مانند حبوبات زیاد، انواع کلم، ترب و تربچه، سیر و پیاز خام، سبزی شاهی، به علت ایجاد نفخ گوارشی و اختلال در تمرکز
پرهیز از مصرف زیاد غذاهای تری‌بخش مانند ماست، دوغ، خیار و کاهو، به‌خاطر ایجاد کرختی بدن، خواب‌آلودگی، و کاهش قدرت یادگیری
پرهیز از مصرف زیاد نوشیدنی‌های محرّک مانند نوشابه‌های انرژی‌زا، قهوه، نسکافه و چای پررنگ، به‌خاطر اختلال در سیستم عصبی و تمرکز و ایجاد اضطراب
پرهیز از خوردنی‌های سودازا و غلیظ‌کننده‌های خون مانند غذاهای سرخ‌کرده و چرب، گوشت گاو و گوساله، کله‌پاچه، جگر، پیتزا، سوسیس و کالباس، عدس زیاد، بادنجان، قارچ، کنسروها و کمپوت‌ها، غذاهای خمیری و لزج مانند ماکارونی و لازانیا و پنیر پیتزا، غذاهای مانده و نان‌های بیات، خوردنی‌های خیلی‌ترش یا خیلی‌شور، به‌خاطر کاهش توان روحی و روانی و ایجاد اضطراب و القای اندوه و کاهش حرکت خون در عروق محیطی و مغزی
پرهیز از خوردنی‌های محرّک چون ادویه تند، انواع سس‌های قرمز، سفید و… به‌خاطر ایجاد تحریک عصبی و کاهش تمرکز
پرهیز از پُرخوری، باهم‌خوری و بَرهم‌خوری

تغذیه مناسب شب امتحان
شب امتحان و در وعده قبل‌از امتحان، مصرف خوراکی‌های ساده که خاصیت آرام‌بخشی داشته و انرژی خوبی را فراهم‌کنند توصیه‌می‌شود. خرما، انگور، سیب و فالوده سیب با کمی عسل، دم‌نوش بِه یا بِه و سیب و… از این گروه‌اند.
خوردنی‌های لطیف و زودهضم مصرف کنید چون این مواد غذایی، موجب سنگینی معده نمی‌شوند، تا به‌جای توجه طبیعت بدن به دستگاه گوارش، قوای بدنی بیشتر صرف تمرکز و یادگیری شود.

بهترین آجیل برای تقویت حافظه
بهتر است روزانه از خشکبار و مغزهای بونداده و شورنشده که خون‌ساز و انرژی‌زا هستند و به‌طور ویژه قلب، مغز و کبد را تقویت‌می‌کنند، مانند بادام، پسته، کمی گردو، کشمش، مویز، عناب، انجیر، توت خشک و… بیشتر میل‌کنید.

داروی گیاهی برای تقویت حافظه برای درس خواندن
مصرف خوراکی‌های زودگوار و لطیف را افزایش‌دهید. همچنین مصرف تفریحی آب و فالوده سیب، شربت عسل رقیق با کمی زعفران، دم‌نوش بادرنجبویه، دم‌نوش به‌لیمو و دم‌نوش بِه یا سیب در این شرایط مفید است.
چه میوه هایی برای تقویت حافظه خوب است؟
مصرف دو عدد خرما همراه هر وعده صبحانه
خوردن یک برش متوسط خربزه ۲۰ دقیقه پس از وعده‌های ناهار و شام
خوردن یک خوشه متوسط انگور شیرین، ۴۵ دقیقه پس از وعده‌های صبحانه، ناهار و شام
همچنین توصیه می شود به‌جای آنکه به‌دنبال قرص‌ها و داروهای شیمیایی یا حتی گیاهی برای تقویت حافظه باشید، در برنامه غذایی‌ روزانه‌تان، شیر همراه کمی عسل را بگنجانید.

معجون تقویت حافظه برای کنکوری ها
خوراکی‌های زودگوار و لطیف، در کاهش اضطراب و تشویش، افزایش تمرکز در زمان مطالعه و بهبود کیفیت خواب مؤثرند که می‌توانند جایگزین وعده‌های غذایی شوند یا به‌عنوان میان‌وعده میل‌شوند. سمنو، شیربادام، فرنی بادام، حریرۀ بادام، شله‌زرد، شیربرنج [به‌ویژه اگر با خلال‌بادام باشد]، زردۀ تخم‌مرغ عسلی با کمی دارچین یا زعفران، از این گروه غذاها هستند.

تقویت حافظه در شب امتحان
لازم است توجه‌کنیم که حبوبات و غذاهای حاوی آنها نیز می‌توانند موجب اختلال در تمرکز شوند و بهتر است در دوره‌های نزدیک به آزمون، مصرف آنها محدود شود و در سبد تغذیه مناسب شب امتحان قرار نگیرند.
انتهای پیام/ 
توصیه‌های تغذیه‌ای طب سنتی در ایام امتحانات خبرگزاری ایرنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار