گزارش/

دست نگه دارید! پرتقال سبز صادرات سرخ را بر باد می دهد

1402/07/25 - 22:22 - کد خبر: 101349 نسخه چاپی

نصر: لابه لای نارنگی‌های برداشت شده پرتقال‌های سبز و نارس هم روانه بازار می‌شود که ادامه این روند و عرضه مرکبات سبز، صادرات را با مشکل مواجه می کند.

به گزارش نصر، پاییز فصل برداشت نوبرانه‌های باغات مازندران است و از چند روز پیش برداشت نارنگی از باغات مازندران آغاز شده است.
برداشت نارنگی از یک سو و چیدن دانه‌های یاقوت سرخ انار از سوی دیگر پاییز را برای باغداران مازندران طلایی و خوش کرده است. آورده باغات مازندران حکایت از سالی خوش برای باغ و باغداری دارد و باغداران نیز تاکنون از قیمت‌ها راضی هستند.
مازندران نیمی از مرکبات ایران را تأمین می‌کند اما سهمش از بازار صادراتی اندک و ناچیز است و بسیاری از نوبرانه‌ها و محصولات استان به نام و کام دیگر مناطق روانه بازارهای خارجی می‌شود.
چرخه معیوب بازاریابی و بازار رسانی، بی‌توجهی به زنجیره ارزش، ضعف و نبود زیرساخت‌های لازم معضل امروز و دیروز مازندران نیست بلکه هدیه‌ای است که از سال‌های قبل نصیب این استان شده است.
تاکنون حدود ۸۰ درصد از نارنگی‌های استان برداشت شده است و کارشناسان توصیه می‌کنند از برداشت مرکبات سبز نارس و رنگ افزایی آن پرهیز شود.
محمد قمی یک باغدار مازندرانی که حدود یک هکتار از باغش را به محصول مرکبات و نارنگی اختصاص داده است، می‌گوید: امسال وضعیت بازار مرکبات خوب بوده و قیمت‌هایی هم که پیشنهاد می‌شود به نسبت پارسال افزایش داشته است.
وی در گفت ‎ وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه پارسال سردرختی مرکبات را حداکثر کیلویی ۳ تا ۵ هزار تومان به فروش رسانده بودیم، گفت: امسال قیمت پیشنهادی در سردرختی‌ها بین ۷ تا ۱۰ هزار تومان است هرچند باز این قیمت نسبت به هزینه‌های تولیدی اندک است.
وی با اظهار اینکه امسال وضعیت بار مرکبات خوب است از کشاورزان و باغداران خواست تا از چیدن زود هنگام محصول خودداری کنند و گفت: عرضه مرکبات نارس به بازار این محصول لطمه می‌زند و ضرر کننده نهایی باغدار و تولید کننده خواهد بود.
فصل کار و تلاش باغداری در مازندران در روزهای میانی پاییز به اوج خواهد رسید و کارشناسان توصیه می‌کنند که برداشت مرکبات از نیمه آبان آغاز شود.
احسان عباسپور معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه تاکنون ۸۰ درصد از نارنگی‌های استان برداشت شده است، گفت: پیش بینی می‌شود امسال بیش از ۴۰۰ هزار تن نارنگی و بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات برداشت شود.

عرضه مرکبات نارس به بازار داخل و خارج صدمه می‌زند
وی در گفت ‎ وگو با خبرنگار مهر با تاکید از بر پرهیز از برداشت مرکبات نارس و سبز گفت: عرضه مرکبات نارس و ترش هم به بازار داخل و هم به بازار صادرات لطمه می‌زند و خریدار از خرید آن منصرف می‌شود.
وی با بیان اینکه باید قند میوه کامل شود، گفت: تاکنون فقط یک یا دو رقم از مرکبات برای برداشت آماده هستند اما میوه تامسون هنوز نارس و سبز است و نباید برداشت شود.
عباسپور برخورد با متخلفان را یکی از راه‌ها برای مقابله با سبز زدایی محصول دانست و گفت: این چاره کار نیست و همه باغداران و سورتینگ داران باید همکاری لازم را داشته باشند.
اوضاع و احوال بازار صادراتی مازندران هم خوب است در این یک ماه که از فصل مرکبات و باغداری می‌گذرد بیش از ۳۰۰ محموله انواع محصولات باغی شامل نارنگی و کیوی به کشورهای مختلف صادر شده است و فرایند کنونی نشان می‌دهد امسال سال خوبی برای باغداری و مرکبات در مازندران باشد.
آمارهای صادراتی سال گذشته در مازندران ناچیز و پایین بود اما امسال پیش بینی شده تا ۷۰۰ میلیارد تومان مرکبات مازندران روانه بازارهای خارجی شود.
علی تقی‌پور رئیس اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه برای رسیدن به صادرات ۷۰۰ میلیارد دلاری باید زیرساخت‌های مناسب در استان تأمین شود، گفت: بهره گیری از کانتینرهای یخچال‌دار و کارگو می‌تواند محصول را زودتر به بازارهای خارجی برساند.

بهره گیری از کانتینرهای یخچال‌دار و کارگو می‌تواند محصول را زودتر به بازارهای خارجی برساند
وی در گفت ‎ وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه همچنین برای تنظیم بازار صادراتی باید استان‌هایی که تولید کننده مرکبات نیستند از صدور گواهی قرنطینه پرهیز کنند، گفت: گاه شاهد هستیم استان‌های گواهی صادراتی صادر می‌کنند که هیچ محصول مرکباتی تولید نمی‌کنند.
وی همچنین نداشتن شرکت‌های بین‌المللی حمل و نقل را از دیگر مشکلات ذکر کرد و گفت: در حالی که بسیاری از استان‌ها بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ شرکت حمل و نقل بین‌المللی دارند اما مازندران از داشتن این شرکت‌ها محروم است و باید در این زمینه نیز برنامه‌ریزی شود.
مازندران قطب تولید مرکبات ایران است و پایین بودن قیمت تولید و بالا بودن هزینه‌ها از یک سو، نبود زیرساخت‌های مناسب از سوی دیگر، سبز زدایی و رنگ افزایی مرکبات سبب شده که بازار داخلی و خارجی محصول دستخوش چالش‌هایی شود و حجم بالایی از محصولات تولیدی در انبارها پوسیده شود.

 علیرضا نوری کجوریان
انتهای پیام/
دست نگه دارید! پرتقال سبز صادرات سرخ را بر باد می دهد خبرگزاری مهر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار