ترجمه/
دیجیتالیسازی شهرها با فنآوری جغرافیایی
1402/05/29 - 20:02 - کد خبر: 98466
نصر: با تلفیق جهان بیولوژیکی، فیزیکی و دیجیتالی انقلاب صنعتی چهارم روش زندگی مردم را دستخوش تغییراتی کرده است. میزان تغییرات منتج از انقلاب صنعتی چهارم بینظیر است بطوریکه تمامی بخشها و صنایع جهان را تحت تاثیر قرار میدهد.
شهرها به عنوان محرک رشد باید فرصتها را شناسایی کرده و چالشهای فراروی این دگرگونی را مرتفع کنند. انقلاب صنعتی چهارم منجر به ایجاد خلاقیت و نوآوری با پتانسیل نامحدود میشود. مدیران شهری نیازمند آمادگی برای مطابقت دادن عوامل فیزیکی، دیجیتالی و محیط زیستی شهرهای خودشان هستند تا پاسخگوی بهتری به نیازهای دینامیکی دائماً در حال تغییرشهروندان باشند.
ما در دنیای شهری که بطور فزاینده جمعیت آن بیشتر میشود زندگی میکنیم. ۵۴ درصد جمعیت جهان در حال حاضر در شهرها سکونت دارند و این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۶۸ درصد خواهد رسید. انقلاب صنعتی چهارم روش ارایه خدمات به شهروندان را تغییر میدهد. بعد از سالها ساخت و توسعه زیرساختها و رویه ها، شهرها باید نوآوریها را بکار گرفته تا از فرصتها بهره مند شده و تغییرات فراروی جمعیتها را مرتفع سازند.
برنامه ریزان شهری معتقد هستند قبل از اینکه شهرها به انفجار جمعیتی برسند، باید تابآور و بهینه شوند. برای نیل به این هدف، لازم است شهرهایمان هوشمندتر بشوند. دیری نخواهد پایید که شهرهای جهان به سمت هوشمند شدن حرکت خواهند کرد و این حرکت اجتنابناپذیر خواهد بود.
فراگیرسازی فن آوری هوشمند در شهرها، یک مدل کسب و کار جدید از رشد و روابط جدید شهروندی ایجاد کرده است. با توسعه مدلهای آزمایشی، شهرهااکنون به تحولات دیجیتالی واقعی در مدیریت عمومی دست یافتهاند که اکنون به طور مستقیم و مؤثرتر به نیازهای جدید شهروندان کمک میکنند.
اکنون حسگرهایی وجود دارند که به عنوان مثال میتوانند زمان رسیدن دقیق اتوبوس به ایستگاه را تشخیص دهند. همچنین دسترسی به برخی خدمات ارائهشده ادارات دولتی از طریق گوشیهای هوشمند امکانپذیر است و حتی میتوان دادههای عمومی را در فضای ذخیرهسازی ابری بررسی کرد. به طور خلاصه، دیجیتالیسازی به چالش اصلی شهرها در قرن حاضر تبدیل شده است.
این فرآیند دیجیتالیسازی که بر فنآوریهای جدید مانند دادههای بزرگ، اینترنت اشیا یا رایانش ابری متکی است، باعث افزایش قابل توجه دادهها و اطلاعات مربوط به حوزههای مختلف و خدماتی مانند مدیریت آب یا فضای سبز، حملونقل عمومی و حتی زیرساختها شده است. این امر منجر به افزایش تقاضای استفاده از فنآوری از سوی شهروندان میشود، که دائماً از طریق موبایل خود متصل میشوند تا بصورت آنی ودقیق به اطلاعات دسترسی پیدا کنند.
در این ارتباط، تحول دیجیتال پیچیدگی مضاعفی را در مدیریت شهرها ایجاد میکند. از سویی، شهرها نیاز به مدیریت حجم زیادی ازاطلاعات دریافتی ارسالشده از سیستمهای مختلف فنآوری دارند وسعی میکنند این کار را به طور جامع انجام دهند تا کارآمدتر باشند وچشم انداز جهانی ارائه دهند. از سوی دیگر، فنآوری باید ساده و در دسترس باشد تا توسط همه افراد در هر سطحی مورد استفاده قرار گیرد.
فنآوری به تنهایی نمیتواند تغییر قابل توجهی در مدیریت ایجاد کند. لازم است اطلاعات در هر زمان و در هر دستگاهی در دسترس باشد تا بتوان تصمیمات را به نحو مطلوب اتخاذ کرد. از این رو، شهرها باید به سمت یک مدل مدیریت جامع و کلنگر، سریعتر، چابکتر که هم پایداری و هم موفقیت را از منظر ابتکارات تحول دیجیتال تضمین کنند حرکت کنند.
برای رسیدن به این مدل، پیشبینی بومیسازی یا مولفههای جغرافیایی یک عامل کلیدی و مهم است که در همه بخشهای یک شهر وجود دارد. آپارتمان یا خانهای که ما در آن زندگی میکنیم، سیستمهای بیسیم، منبع آب یا برق، سیستم چراغ راهنمایی یا حتی سیستم مدیریت پسماند دارای یک مرجع جغرافیایی است، ویژگیای که مدیریت دولتی باید آن را پیشبینی کرده تا بتواند مدیریت کارآمد داراییهای خود را به خوبی پیش ببرد.
فنآوری جغرافیایی و به ویژه نقشه های هوشمند یا GIS (سیستمهای اطلاعات جغرافیایی) ابزار بسیار مفیدی هستند که مدیریت دادهها را تسهیل کرده، اطلاعات را در اختیار شهروندان قرار داده و در نهایت به تصمیم گیری کمک میکند. مدیریت عمومی، شرکتها و شهروندان میتوانند تمام اطلاعات جغرافیایی ارجاعشده را در یک نقشه تجسم کنند تا بتوانند روابط و ترندها را ایجاد کرده و به درک بهتر توسعه دیجیتالی شهر کمک کنند.
در اسپانیا، پروژههای متنوعی از تحول دیجیتال در شهرها از طریق نقشههای هوشمند وجود دارند. استفاده از آن امکان ادغام همه راهکارها و سیستمهای اطلاعاتی را تحت یک ابزار واحد، دسترسی به دادههای مربوط به وضعیت خدمات و زیرساختها در زمان آنی به منظور نظارت بر آنها را فراهم میکند. یا اینکه شهروندان میتوانند مشکلات مربوط به مبلمان شهری را از راه دور با استفاده از موبایل گزارش کنند.
شش نکته در رابطه با تحول دیجیتال در شهرها با استفاده از نقشه های هوشمند
امسال برای اولین بار، مادرید کنگره ای را به طور انحصاری به فرآیندهای تحول دیجیتال اختصاص داده است و بر توسعه شهرهای هوشمند متمرکز شده است، نمایشگاه دیجیتال اینترپرایز. إسری به عنوان کارشناس سیستم های اطلاعات جغرافیایی، کلیدهای فنآوری تحلیل جغرافیایی را برای پیشبرد دیجیتالیسازی در شهرها به شرح ذیل ارائه کرد:
اطلاعات کل شهر در یک پلتفرم یکپارچه و واحد است. راهاندازی یک پروژه تحول دیجیتال به معنای یادگیری نحوه مدیریت نسخههای متعدد یک نرمافزار است که تمام سیستمهای هوشمند شهر را متمرکز میکند. علاوه براین، گسترش استفاده از همه این سیستمهای مختلف در بین همه کاربرانی که باید با نحوه ترکیب و ادغام آنها برای رسیدن به تصویر بزرگ آشنا شوند مستلزم هزینههای بالایی هستند.
برعکس، نقشههای هوشمند امکان تجمیع تمام دادهها را بدون در نظر گرفتن ماهیت آن در یک پلتفرم واحد فراهم میکنند. پیچیدگی اطلاعات یا تعداد سیستمهای نوآوری فن آورانه موجود یا حجم دادههای مدیریت شده مهم نیستند: نقشههای هوشمند با انواع نرم افزارهایی که یک شهر برای مدیریت هوشمندانهتر دانش خود استفاده میکند، یکپارچه میشوند.
به اشتراکگذاری دانش تنها با یک کلیک. سیستمهای اطلاعات جغرافیایی به عنوان ابزاری برای استفاده جهانی طراحی شدهاند که نیازی به دانش فنآوری اطلاعات ندارد. برای شهرها، این به معنای امکان به اشتراک گذاری اطلاعات با تمام تکنسینهای شهرداری درگیر در پروژه های تحول دیجیتال بدون توجه به مهارت های فنی آنها است. با یک کلیک ساده، هر کاربر پلتفرم میتواند بصریسازی لایههای اطلاعاتی نقشهها را تنظیم کرده و بر روی دادههای خاصی که برای آنها ارزشمند هستند تمرکز کند.
اطلاعات مورد دلخواه، تنظیمشده متناسب با هر درخواست. هر شهر با توجه به واقعیت و سطح دیجیتالیسازی، پروژه و اولویتهای متفاوتی دارد. شهرها می توانند اطلاعات خود را با سایر دادههای ارزشمند ارائه شده توسط این پلت فرم، مانند دادههای اجتماعی جمعیتشناختی، هواشناسی، تاریخی یا تصاویر ماهواره ای غنی کنند. بنابراین، آنها می توانند از زاویهای کاملتر و پایدارتر با پروژه های خود مواجه شوند. به عنوان مثال، شهری که برنامهریزی شهری جدید را برای ادغام مناطق سبز بیشتر آغاز میکند در کنار هزینههای نگهداری یا طراحی بهینه برای سیستمهای آب که باعث صرفهجویی قابل توجهی در منابع و زمان میشود، میتواند مناسبترین زمینها یا نوع گیاهان مورد نیاز را تجسم و تجزیه و تحلیل کند.
شهروندان فعال و متعهد. سالهاست که شهرها به سمت مدیریت عمومی باز حرکت میکنند که شهروندان را در تصمیمگیریهای مهمی که بر کیفیت زندگی آنها تأثیر میگذارد، مشارکت میدهند. نقشههای هوشمند نه تنها امکان مدیریت تمام اطلاعات شهر را فراهم میکنند، بلکه آنها را به سرعت و به گونهای برای شهروندان، شرکتها و حتی سایر ادارات دولتی قابل دسترس میسازند تا همکاری و شفافیت تقویت و رشد یابند. زمانی که شهروندان بیشتر با واقعیت شهری درگیر شوند، شهرها بهتر تکامل مییابند، زیرا نیازهای خود را به اشتراک میگذارند و حتی میتوانند مدلها و پروژههای جدیدی برای بهبود فضاهای مشترک ارائه دهند. به عنوان مثال، با نرم افزار ایجاد نقشه و مدیریت اطلاعات مکانی آرک جی آی اس، میتوان برنامه های موبایل طراحی کرد که با آن شهروندان موارد مربوط به مبلمان شهری را گزارش کنند. اگر خرابی لامپ خیابان را تشخیص دهند، میتوانند عکس بگیرند، یادداشت مفصلی اضافه کنند، ارجاع جغرافیایی دهند و مستقیماً به شورای شهر بفرستند تا پس از رفع مشکل، به طور مستقیم به این شهروند اطلاع دهند.
دانش در هر زمان و مکان. نقشههای هوشمند امکان کار بر روی فنآوری ابری را فراهم میکنند، که اشتراکگذاری و تجزیه و تحلیل اطلاعات را به صورت آنی و بلادرنگ و از راه دور از طریق دستگاههای تلفن همراه تسهیل میکند. علاوه بر این، دانش شهرها گسترش مییابد و رویههای اداری را حذف میکند و امکان مشارکت شهروندان را فراهم میکند. در واقع، فنآوری ابری دادههای باز را هدایت میکند که از طریق آن توسعهدهندگان یا کارآفرینان میتوانند برنامههای کاربردی خود را در خدمت شهروندان توسعه دهند. با دسترسی آزاد به اطلاعات جغرافیایی ارجاعشده، ادارات دولتی به لطف دانش به اشتراک گذاشتهشده کل شهر، پتانسیل بهبود خدمات و داراییها را چند برابر میکنند.
یک فرآیند تصمیمگیری ساده و بررسیشده. با فنآوریهای جدید، عادات کاری در مورد شهرها نیز تغییر کرده است. اگر در گذشته برای تصمیمگیری در مورد اجرای یک پروژه خاص شهرداری زمان کافی وجود داشت، اکنون با مطالبات جدید، تقریباً فوری باید تصمیمگیری شود. داشتن تمام دادههای یک شهر با هم در یک پلتفرم، فرآیند تصمیمگیری را بهبود میبخشد و آنها را ساده میکند. با دسترسی به اطلاعات قابل اعتماد در مورد یک شهر به صورت آنی و از هر نقطه، ادارات دولتی کنترل بیشتر و دید گستردهتری در مورد تمام داراییهای شهری دارند.
در واقع، اگر قادر به درک، پردازش و ارزیابی اطلاعات برای بهینهسازی و بهبود اقدامات نباشیم، ممکن است کل اطلاعات شهر مفید نباشد. فنآوری به تنهایی ارزشمند نیست، بلکه با حضور مردم ارزشمندتر میشود. این ما هستیم که فنآوری را مدیریت میکنیم و اطلاعات را به دانش تبدیل میکنیم. این دقیقاً همان چیزی است که سیستمهای اطلاعات جغرافیایی به آن دست مییابد: ادغام تمام اطلاعات جمعی یک شهر خاص به طوری که تصمیمات بررسیشده سریعتر گرفته شوند.
شهرها به طور فزایندهای از فنآوری یا نقشههای هوشمند به عنوان ابزاری برای توسعه ابتکارات دیجیتالی خود استفاده میکنند. سیستم اطلاعات جغرافیایی جایگزین فرآیندهای تکراری میشوند که از زمان و منابع بهره جسته و دانش ارزشمندی را ارائه میدهند تا در عوض به طور کارآمد عمل کنند. سیستمهای اطلاعات جغرافیایی به ویژه در محیط شهری مشارکتی رو به رشد ابزاری برای دسترسی به شهروندان و استفاده حداکثری از مشارکت آنها است تا از این طریق شهری پیشرفته تر و پایدارتر به دست آید.
مهراب محرابینیا
انتهای پیام/