گزارش/
دستور صریح رئیس جمهور برای اصلاح حریم فاز ۲ خاوران / مالکان همچنان در انتظار تعیین کاربری اراضی
1402/05/16 - 11:15 - کد خبر: 97681
نصر: در سلسله گزارشاتی که در چند بخش منتشر خواهد شد، به لایههای مختلف و چرایی عدم تحویل زمینهای مسکونی فاز دو خاوران بعد از گذشت ۱۳ سال به مالکان این اراضی توسط شهرداری منطقه ۹ تبریز، خواهیم پرداخت.
به گزارش نصر، گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مجموعهای از مشکلات باعث شده تا فاز دو خاوران تبریز از سال ۱۳۸۹ به نقطهای که امروز در آن قرار دارد برسد؛ در گزارش قبل به این لایه و گرهها پرداختیم که اصل ماجرا از کجا آغاز شد، دلیل اصلی تاخیر ۱۳ ساله برای تحویل زمینها به مالکان چه چیزی بود، بخش شدن باسمنج چه تاثیری در روند تحویل اراضی داشت و در نهایت تعلل شهرداری منطقه ۹ تبریز چگونه باعث شد گره فاز دو خاوران کور شود؛ حال در گزارش دوم قصد داریم به گرههای بعدی این مسئله یعنی اصلاح حریم اراضی فاز دو خاوران، تعیین و تکلیف اراضی الحاقی و همچنین اقدامات مسئولین تبریز در خصوص دستور صریح رئیس جمهور دولت سیزدهم برای حل شدن ماجرا بپردازیم.
گره دوم اصلاح حریم؛ بازگشت به خانهی اول با معظلات اداری بیشتر
بعد از بخش شدن باسمنج، عملا اراضی فاز دو خاوران که شهرداری منطقه ۹ تبریز برای مالکان در نظر گرفته بود از تبریز خارج و گره جدیدی به مشکلات قبلی افزوده شد و کار را برای مسئولینی که تصمیم به تفکیک داشتند تقریبا ناممکن کرد؛ حال شهرداری منطقه ۹ تبریز که با تعلل خود در تحویل اراضی یکی از عوامل این مشکل بود، باید برای پیگیری و تحویل زمینها با واسطه از مسئولین باسمنج ادامه روند را پیش میرفت و از طرفی مالکان فاز دو خاوران باید علاوه بر مسیر شهرداری، مسیر باسمنج را هم طی میکردند.
محمد عزتی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز در خصوص یکی از مشکلات بخش شدن باسمنج گفته بود: اقداماتی که از دهه ۷۰ به عنوان فاز دوم خاوران یا همان شهرک خاوران انجام شده و شهرداری با اشخاص متفاوت توافق کرده است، با این وضعیت هم شهرداری و هم شهروندان تبریزی متحمل هزینه فراوان خواهد شد؛ امروز با وجود این اقدامات با تصمیمگیری لحظهای مبنی بر ایجاد بخش سیاسی و محدود کردن محدوده شهر تبریز دقیقا منطبق بر خط بخش، آن هم برخلاف قانون تعاریف محدوده و حریم، ظلم بزرگی در حق شهرداری تبریز و شهروندان میشود.
در تاریخ مهر ماه سال ۱۴۰۰ جلسه کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تبریز با محوریت بررسی مشکلات اراضی فاز ۲ خاوران برگزار شد و بابایی اقدم، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری در این جلسه اظهار کرد: دومین دستور جلسه مربوط به اراضی بخش باسمنج با حضور افرادی که زمینها را خریده و دچار نگرانی شدهاند که تکلیف آنها چه خواهد شد.
بابایی اقدم گفت: شورای شهر اصرار زیادی برای حل مشکل کرد، نهایتاً شورای عالی شهرسازی معماری همراهی نکرد و نتیجه نهایی وضعیت فعلی است.
وی با بیان اینکه باید راه حلی پیدا کنیم؛ چرا که دغدغه افراد بسیار قابل قبول است، اضافه کرد: اکثریت اعضا شورا مصمم به ابطال بخش باسمنج هستند در این صورت بخشی از مشکلات رفع میشود.
ابطال و یا اصلاح حریم بخش باسمنج یکی از راههای حل شدن این معظل بود که پیش روی مسئولین استان قرار داشت: عملا با وجود موافقان و مخالفان و نزاعهای سیاسی بر سر بخش شدن باسمنج ابطال غیرممکن و تنها راه باقی مانده، اصلاح حریم و بازگشت اراضی فاز دو خاوران به تبریز بود.
یعقوب هوشیار، شهردار تبریز در تاریخ شهریور ماه سال ۱۴۰۱ در دیدار با مالکان فاز دو خاوران اظهار کرد: حل پرونده فاز دوم خاوران از جمله مصوبات سفر استانی (سفر اول هیات دولت به استان) ریاست محترم جمهوری به استان آذربایجان شرقی است که هفته گذشته نیز در اولویت پیگیری از معاون اول رئیس جمهور قرار داشت و شهرداری خود را متعهد به پیگیری پرونده فاز دوم خاوران میداند و حل پرونده شهرک خاوران را از طریق مصوبات سفر ریاست جمهوری، دیدار با معاون اول رئیس جمهور و امور زیربنایی استان پیگیر هستیم.
بعد از تلاش شبانه روزی و پیگیری مستمر مالکان از مسئولین کشوری و استانی، در سفر دوم دولت سیزدهم به استان آذربایجان شرقی، صاحبان حق اراضی با حجت الاسلام صالحی رئیس مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری و همچنین غلام حسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور دیدار و مشکلات را بیان کردند؛ جالب است مالکان فاز ۲ خاوران به دلیل عدم پیگیری برخی از مسئولین استان در سفر اول رئیس جمهور و بلاتکلیفی ۱۳ ساله، خودشان مستقیما درخواست مساعدت را روی کاغذ نوشته و در استقبال مردم از رئیس جمهور در مسیر ارگ تبریز بدون واسطه برگه خود را به دست حجت الاسلام رئیسی میرسانند.
رئیس جمهور در خصوص تعیین تکلیف ماجرا و تفکیک اراضی دستوراتی را صادر کرد و در تاریخ چهار تیر ماه سال ۱۴۰۲ با تصمیم هیات دولت محدوده بخش باسمنج یا همان مهران رود (۶۵۰ هکتار، زمینهای فاز ۲ خاوران) به نفع مالکان اصلاح و مجدد به تبریز برگشت و این به این معنا بود که مالکان به خانه اول بازگشتند، با این تفاوت که حال طی شدن روند اداری برای ابلاغ حریم اصلاح شده از وزرات کشور به استان آذربایجان شرقی خود روند اداری طولانیای خواهد داشت.
ملکی یکی از مالکان فاز دو خاوران در این خصوص در گفتگو با دانشجو بیان کرد: چهار تیر ماه ۱۴۰۲ با دستور رئیس جمهور در هیات دولت حریم اصلاح شد و در وزارت کشور ۶۵۰ هکتار زمین از بخش باسمنج به تبریز برگشت، سیر اداری و قانونی به این صورت است که استان طی نامهای درخواست اصلاح حریم و پرونده فاز دو خاوران را به وزرات کشور ارسال میکند و بعد از تائید به کمسیون سیاسی و دفاعی دولت سپس به هیات دولت ارسال و بعد از تائید، مجدد درخواست سیری را که طی کرده است برمیگردد و از وزرات کشور به استان ابلاغ میشود.
استاندار آذربایجان شرقی: زمینهای فاز دو خاوران تحویل داده خواهد شد
وی افزود: الان تقریبا یک ماه است که از وزرات کشور به استان نامهای ارسال نشده است و مسئولین استان منتظر ابلاغیه وزرات کشور هستند، حال این اتفاق بخشی از روال اداری کار است؛ بعد از اینکه ابلاغیه صادر شود تازه باید اراضی تعین کاربری شود، یعنی از کشاورزی به مسکونی تغییر کاربری پیدا کند که خود این همت بلند مسئولین را میطلبد.
ملکی در خصوص پیگیریهای انجام شده برای تغییر کاربری اراضی اظهار کرد: ۲ خرداد ماه سال ۱۴۰۲ استان پرونده فاز ۲ خاوران را به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال میکند و بعد از پیگیری ما از شورای عالی شهرسازی و معماری، گفتند مسکن و شهرسازی استان مدارک و پرونده را ناقص ارسال کرده به خاطر همین پرونده به مشکل خورده است.
گره اول که با بخش شدن باسمنج و تعلل شهرداری منطقه ۹ تبریز در تحویل اراضی مسکونی به مالکان پیش آمده بود با دستور رئیس جمهور در سفرهای استانی به آذربایجان شرقی مبنی بر اصلاح حریم بخش باسمنج حل شد و البته هنوز از وزرات کشور به استان ابلاغ نشده است.
گره دوم یعنی تفکیک یا به عبارتی تعیین کاربری اراضی از کشاورزی به مسکونی را باید مسئولین استان مخصوصا شهرداری منطقه ۹ تبریز که خود یک طرف این مصالحه قرار دارد به جد پیگیر باشند تا با حل شدن این ماجرا درد ۱۳ ساله پنج هزار ۲۰۰ خانواده التیام یابد.
حال باید منتظر بود و عملکرد مسئولین را مشاهده کرد که آیا بعد از دستور رئیس جمهور شبانه روزی برای احقاق حق مالکان تلاش میکنند یا سادهترین راه یعنی انداختن مشکلات به گردن سازمانهای مختلف را انتخاب میکنند؟
انتهای پیام/