سخنگوی سازمان جهادکشاورزی استان:

توصیه های جهادکشاورزی آذربایجان شرقی برای مقابله با خشکسالی و گرما

1402/05/12 - 15:44 - کد خبر: 97493
آتش سوزی مراتع

نصر: سخنگوی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به گرمای هوا، کم آبی و خشکسالی در این استان با بیان توصیه هایی برای مقابله با خشکسالی و گرما در باغ های میوه، اعلام کرد: حتی الامکان آبیاری در ساعت اولیه صبح یا هنگام غروب آفتاب انجام گیرد.

به گزارش نصر، وحید کاظم زاده اظهار کرد: استفاده از کودهای شیمیایی مناسب مثل پتاسیم جهت افزایش مقاومت گیاه به خشکی و کم آبی و عدم مصرف کودهای تسریع کننده رشد و بالا برنده توقع مصرف آب مثل کودهای ازته ضروری است و از راه های مقابله با خشکسالی است.
وی افزود: تنک کردن میوه ها (تا حذف کامل میوه ها به خصوص سیب درختی) چون در شرایط بحرانی حفظ درخت مهمتر از استفاده از میوه می باشد،(محلول پاشی با سم سوین به نسبت ۶ در هزار موقعی که میوه ها فندقی باشند) باید انجام شود.
وی ادامه داد: تغییر در سیستم آبیاری از غرقابی به تشتکی، الزام در انجام عملیات مبارزه با علف های هرز، پخش کودهای آلی (گاوی ) پوسیده درقسمت آبگیر درخت و مخلوط کردن آن باخاک تا سطح ریشه ها، استفاده از مالچ (کاه و کلش، پلاستیک و…) در سطح باغ از جمله اقدامات مورد توصیه است.
کاظم زاده به باغداران توصیه کرد در هر دور آبیاری یک روز آبیاری را با تأخیر انجام دهند تا در اوج بحران، ریشه درختان به کم آبی و دور طولانی آبیاری عادت کرده باشد، (به طور مثال دور آبیاری اول ۱۰ روز، دوره بعدی ۱۱ روز، دوره بعدی ۱۲ روز) .
وی اضافه کرد: انجام شخم سطحی پس از هر آبیاری برای از بین بردن لوله های موئینه(سله شکنی) و کاهش تبخیر از سطح زمین، انتقال آب از داخل لوله های پلاستیکی یکساله به جای جوی خاکی و کانال سیمانی و حتی الامکان استفاده از پلاستیک در کف جوی های آب، پخش کردن کود آلی پوسیده کم ازت درمحل آبگیر درختان ومخلوط کردن آن تا عمق ریشه از دیگر مواردی است که به باغداران و کشاورزان توصیه می شود.
وی خاطر نشان کرد: درباغات بزرگ با توجه به میزان آب دردسترس مقداری ازسطح باغ (درختان مسن وکم بارده، آفت زده ، بیمار)را حذف و آب در دسترس را به درختان بارده جوان تخصیص دهند.
سخنگوی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی گفت: در گیاهان دارویی استفاده از ارقام پاییزه به جای ارقام تابستانه در الگوی کشت مثل زیره سبز.
کاظم زاده ادامه داد: استفاده از مواد جاذب الرطوبه درسطح آبگیر درختان(پرلیت ) نیز مورد توصیه بوده همچنین باغاتی که فاقد استخر ذخیره آب می باشند سریع با حداقل امکانات موجود نظیر ساخت استخر خاکی با پوشش پلاستیک اقدام به ساخت استخر کنند تا در صورت کاهش حجم آب چاه ها بتوانند آب را ذخیره کنند.
وی اظهار کرد: در صورت امکان با آبیاری قطره ای ،آبیاری انجام گیرد.
وی همچنین در خصوص هرس درختان نیز گفت: هرس سبز در فصل گرم سال ( تیر و مرداد ) سربرداری و کوتاه کردن شاخه های طویل به منظور کاهش سطح سبز درخت و هرس خواب(خشک) حذف شاخه های آلوده ، مزاحم و اضافی بصورتی که حذف کامل شاخه انجام گردد تا موجب تحریک و رشد جوانه های خفته نشود.
وی بار دیگر با اشاره به اهمیت آب و نحوه آبیاری با توجه به کمبود آب در آذربایجان شرقی، گفت: تغییر در سیستم آبیاری باغ ها از روش غرقابی به روش قطره‌ای، استفاده از کودهای آلی پوسیده در قسمت آبگیر درختان، استفاده از مالچ های مختلف در سطح باغ، تغییر در دور آبیاری درختان برای عادت به کم آبی، استفاده از مواد جاذب الرطوبه در سطح آبگیر درختان مانند پرلیت، استفاده از مواد سوپر جاذب، انجام عملیات هرس خشک و سبز در زمان های مناسب، تنک کردن میوه ها، شخم سطح باغ برای کاهش تبخیر از سطح زمین وجین علفهای هرز باغ، استفاده از کود شیمیایی پتاسه در جهت افزایش مقاومت گیاه به خشکی، محلول پاشی درختان با موادی که موجب افزایش مقاومت به خشکی درختان می‌شود و انجام عملیات اصلاحی و بازسازی منابع آب، استخر، کانال‌ها و خطوط انتقال آب بتوان درختان میوه به خصوص درختان بارور را که پس از چندین سال سرمایه گذاری وارد مرحله باردهی شده اند نجات داده و از خشک شدن آنها جلوگیری کرد.
وی همچنین با اشاره به علائم خسارت گرمازدگی در باغات، اظهار کرد: ریزش میوه ها، پوک شدن میوه ها، توقف رشد جوانه های تازه، سوختگی برگ های تازه روئیده و تنک شدن خوشه ها از جمله علائم اصلی گرمازدگی باغ ها است که البته با توصیه های گفته شده می توان تا حدود زیادی از این عوارض جلوگیری کرد.
انتهای پیام/

پژوهشیار