۸۵ درصد گل محمدی دنیا در ایران تولید می شود/
برگزاری جشنواره ای برای مهد گلمحمدی آذربایجان شرقی
1402/04/11 - 11:38 - کد خبر: 95462
نصر: یازدهمین جشنواره «گلمحمدی عنصرود» با هدف معرفی برند گلمحمدی این خطه و کمک به اقتصاد روستایی با حضور پر شور مردم شهرستان اسکو و شهرها و استانهای اطراف در روستای گردشگری عنصرود برگزار شد.
به گزارش نصر، کشورمان، پیشتاز تولید گلمحمدی در دنیا بوده و این محصول یکی از محصولات تولیدی در خطه آذربایجان نیز است که از نظر کیفیت، قابل رقابت با بهترین برندهای گلمحمدی در کشور را دارد.
به گزارش ایسنا، وقتی صحبت از گلمحمدی شود، قطعا نام شهرستان اسکو و روستاهای عنصرود، اسفنجان، آمقان، گونبرف و روستاهای دیگر این شهرستان نیز مطرح میشود که سالانه درصد قابل توجهی از گلمحمدی استان در این منطقه تولید و در اختیار بازار قرار میگیرد که با توجه به مشکلات تولید این محصول که از جمله آن میتوان به بحث خام فروشی و نبود صنایع تبدیلی صنعتی در این منطقه اشاره کرد، جشنواره «گلمحمدی» با هدف معرفی روستای گردشگری عنصرود شهرستان اسکو سالانه برگزار میشود.
امسال نیز یازدهمین دوره این جشنواره در راستای معرفی هرچه بهتر محصول و در راستای کمک به اشتغال و برند منطقه با حضور مسئولان مختلف استانی و شهرستانی و حضور پرشور مردم برگزار شد.
باید به صورت علمی به فراوری گلمحمدی فکر شود
تراب محمدی، معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی در یازدهمین جشنواره گلمحمدی عنصرود، اظهار کرد: هدف از برگزاری چنین جشنواره هایی برندسازی محصول روستاها و مناطق دارای ظرفیت استان است که محروم و کم برخوردار و ناشناخته هستند.
وی افزود: شهرستان اسکو نیز مهد گلمحمدی استان عنوان شده و سه سال پیاپی جشنواره آن در روستای گونبرف و سپس در ۱۱ سال بعدی تا به امروز نیز در روستای عنصرود برگزار شده است.
وی ادامه داد: برگزاری چنین جشنوارههایی باعث دیدار مردم مختلف در یک روستا شده که این امر گاه منجر به وصلتهای خیر و انسجام خانوادهها نیز میشود. از سوی دیگر هم مسئولان با حضور در منطقه از نزدیک با مردم ارتباط میگیرند و داشتهها و نداشتههای منطقه نیز مشخص میشود.
محمدی خاطرنشان کرد: نزدیک به ۸۵ درصد گل محمدی دنیا در ایران تولید میشود اما زنجیره ارزش آن بسیار کمتر از این ظرفیت است. این در حالی است که عملکرد تولید گل محمدی در ترکیه شش تن در هر هکتار و در کشور ما ۳.۵ تن است.
وی افزود: ما اصل محصول را تولید کرده و آن را به صورت خام صادر میکنیم در حالی که میتوان فراوردههای بسیاری را مثل اسانس از این محصول تولید و صادر کرد.
وی با اشاره به لزوم سرمایه گذاری بر روی این موضوع، گفت: باید به صورت علمی به این موضوع فکر شود و با ارتقای عملکرد تولیدات گلمحمدی در منطقه، از محصولات فراوری شده آن نیز بهره برده و در اقتصاد و اشتغالزایی استان و منطقه نیز تاثیرگذار باشد.
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه توانمندی شهرستانها و روستاها با ارتقای عملکرد تولید و فراوری محصول انجام میگیرد، افزود: دولت سیزدهم در راستای فراوری بهتر و فروش مطلوب تر محصولات کشاورزی، طرح احداث بازارچههای متعدد محلی را در دست بررسی دارد. در آذربایجان شرقی نیز تعداد ۵۰ نقطه برای احداث این بازارچهها مشخص شده و به زودی عملیاتی میشود.
تولید سالانه ۱۳ هزار تن گیاه دارویی در آذربایجان شرقی
اکبر کرامتی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز در ادامه اظهار کرد: انواع مختلفی از گیاهان دارویی به خصوص گل محمدی به میزان ۵۸۰۰ هکتار در استان به زیر کشت رفته و سالانه حدود ۱۳ هزار تن تولید میشود.
وی با اشاره به وجود پتانسیل بسیار بالای استان در زمینه گیاهان دارویی، افزود: بیش از ۴۰ نوع گیاه دارویی در استان تولید میشود که از لحاظ اقتصادی، اقلیمی و سازگاری و ارزش افزوده منحصر به فرد بوده و تعدادی هم مختص استان ما است.
وی با بیان اینکه مهمترین مشکل حوزه گیاهان دارویی مربوط به صنایع تبدیلی است، ادامه داد: گلمحمدی به صورت خام در بازارهایی چون تهران و اصفهان به فروش میرسد و متاسفانه نمیتوانیم ارزش افزودهای از آن برای استان جذب کنیم.
کرامتی با اشاره به برگزاری منظم کمیته فنی گیاهان دارویی در استان با حضور صنایع، دانشگاهها، محققان و افراد نقش آفرین، گفت: امسال بر اساس تصمیمات گرفته شده برای افزایش سطح زیرکشت و ارقام اصلاح شده گیاهان دارویی استان، با بیش از ۳۰۰۰ هکتار اراضی دیمی گیاهان دارویی بعد از فارس رتبه دوم را در راستای تولید گیاهان دارویی داریم.
وی افزود: حرکت ما به سمت تکمیل زنجیره ارزش تولید گیاهان دارویی و به خصوص گلمحمدی بوده و پیگیریهای مربوطه نیز در دست انجام است.
آب معدنی باکیفیت منطقه در دستورکار توسعه
محمدحسین فرهنگی، نمـاینده مـردم تـبریز، آذرشـهر و اسـکو و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه اظهار کرد: یکی از گامهای مهم در راستای توسعه منطقه، گسترش فراوریها و صنایع تبدیلی مربوط به گل محمدی و تبدیل آن به محصولات جدید و عرضه در سطح کشور است.
وی افزود: این جشنواره و نمایشگاههایی که سالانه برگزار میشود، فرصتی برای معرفی و توسعه محصولات و بهره گیری از امکانات مهم مناطق به عالی ترین وجه و نحو است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مسائل مربوط به کشت گلمحمدی در منطقه نیز بحث آب شرب است که حتما باید تدبیر خوبی اندیشیده شود. هر پیشنهاد و طرحی که برای تامین آب شرب منطقه موثر واقع شود و کارایی داشته باشد را پذیرفته و سعی میکنیم که با حل این مشکل، آثار و نتایج آن در جشنواره بعدی گفته شود.
فرهنگی افزود: پس از حل این موضوع، بحث آب معدنی با کیفیت منطقه مطرح است که قابلیت رقابت با آب معدنی کندوان را دارد. قبلا یک سرمایه گذار برای این امر پیش قدم شده اما بنا به دلایلی سرمایه گذاری مربوطه انجام نشد اما اکنون به فعال سازی این ظرفیت مهم منطقه بعد از تامین آب شرب میاندیشیم.
وی گفت: اگر این منطقه تبدیل به محلی برای تولید آب معدنی با کیفیت شود، میتواند در سطح کشور مطرح و توسعه یابد و خود منطقه برای خودش ثروت ایجاد کند. با سهیم شدن اهالی و ساکنان منطقه در این پروژه آب معدنی نیز مسائل مربوط به حوزه اجتماعی را نیز شاهد نمیشویم.
خواسته مردم منطقه گسترش صنایع تبدیلی گلمحمدی است
حسین فیروزی، فرماندار اسکو نیز در ادامه با بیان اینکه این جشنواره، یازدهمین جشنواره گل محمدی شهرستان در دامنههای کوه سهند و روستای عنصرود است، افزود: این جشنواره امسال متفاوت تر از سالهای قبل بوده به طوری که از چند روز قبل، نمایشگاه عرضه محصولات مردم منطقه در قالب این جشنواره برپا شده و امروز نیز شاهد اختتامیه آن هستیم.
وی با اشاره به برگزاری انواع نشستهای علمی، فنی و تحقیقاتی در خصوص گل محمدی، ادامه داد: شهرستان اسکو بیشترین میزان سطح زیرکشت و تولید گل محمدی را با ۷۰۰ هکتار و ۲۲۰۰ تن محصول تر در سطح استان دارد که با حساب ارزش افزوده مربوطه، کمک بزرگی به اقتصاد و معیشت اهالی محسوب میشود و مبلغی که از محل فروش محصول به دست میآید در اقتصاد منطقه و سرمایه گذاری نقش خوبی ایفا کرده و شاهد اقتصاد مطلوب خانوار روستایی هستیم.
وی با اشاره به برگزاری تور عکاسی در طول این جشنواره، خاطرنشان کرد: متاسفانه ارزش افزودهای که میتوان از طریق تولید گل محمدی ایجاد کرد، بالا ولی در عمل رقم ناچیزی است. اگر به طرف اسانس گیری از این محصول برویم، قطعا میزان ارزش افزوده تولیدکنندگان نیز بالا خواهد رفت.
فیروزی افزود: از جشنواره قبلی تاکنون یک واحد تولیدی صنعتی گلاب گیری و فراوردههای جانبی گل محمدی در اسکو راه اندازی شده و اکنون در مرحله نصب ماشین آلات قرار دارد اما انتظار، درخواست و مطالبه تولیدکنندگان این محصول در استان گسترش این صنایع تبدیلی است.
وی ادامه داد: ۸۵ درصد از تولید گل محمدی دنیا در ایران بوده ولی کشور ما فقط از ۱۰ درصد تجارت بین المللی آن بهره مند است که نشان میدهد ظرفیت بالایی در این حوزه وجود داشته و بایستی به سمت ایجاد واحدهای صنعتی با ارزش افزوده بالا و دانش بنیان برویم.
وی افزود: برگزاری این نوع جشنوارهها میراث فرهنگی ما بوده و برای سال جاری نیز تعداد ۱۵ برنامه مختلف را در شهرستان برنامه ریزی کردیم که این جشنواره سومین برنامه ما است.
کشف استعدادهای کشاورزی و صنایع تبدیلی در راستای برگزاری جشنواره گلمحمدی عنصرود
محمدعلی قلیزاده، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اسکو نیز در ادامه اظهار کرد: در طول برگزاری این جشنواره، چند عنوان کارهای فرهنگی انجام شده که شامل برگزاری پنجمین دوره تور عکاسی و تجلیل از نفرات برتر این دوره در کنار تقدیر از کشاورزان و باغبانان نمونه شهرستان میشود.
وی با اشاره به ثمرات برگزاری این جشنواره، افزود: برگزاری این جشنواره باعث کشف ظرفیتها و استعدادهای هنری، کشاورزی و صنایع تبدیلی منطقه شده و موفقیتهای خوبی نیز در این راستا کسب کردیم. برگزاری جشنواره نیز علی رغم اینکه در روز تعطیل نیست، شاهد حضور و استقبال پرشور مردم و گردشگران از این جشنواره هستیم.
وی ادامه داد: امسال رویکرد متفاوتی را دنبال کرده و جشنواره را به صورت سه روزه برگزار کردیم که دو روز آن صرفا برای عرضه گل محمدی و فراوریهای آن بوده و روز سوم نیز همراه با معرفی کشاورزان و صنایع تبدیلی برتر این حوزه، برنامههای شاد و مفرح را شاهد هستیم.
قلیزاده در خصوص آیین قدیمی مخصوص این منطقه، اظهار کرد: همزمان با آخرین روز بهار و فصل برداشت گلمحمدی، «جشن چوپان» در کوه سلطان این منطقه برگزار میشود که در آن، تمامی چوپانهای منطقه در امامزاده واقع در کوه دور هم جمع شده و آیین مذهبی از جمله دعا، نیایش و قرائت قرآن کریم را برگزار میکنند و در ادامه نیز تجلیل از چوپانهای زحمتکش را داریم.
وی افزود: روستای عنصرود، هدف عمده گردشگری منطقه بوده و افراد از استانها و شهرهای مختلف کشور برای حضور در جشنواره گل محمدی به این روستا میآیند.
وی از راه اندازی نمایشگاه عکاسی گلمحمدی و بخش خبری جشنواره گلمحمدی عنصرود خبر داد.
محصولات منطقه عنصرود ارگانیک هستند
یعقوب صلاحی، رئیس شورای اسلامی عنصرود نیز در ادامه در خصوص ظرفیتهای این روستا، اظهار کرد: این منطقه دارای ۳۰۰ هکتار اراضی آبی بوده و روزانه بالغ بر ۱۵ تن گل محمدی باارقام آتش و مخملی از این اراضی برداشت میشود.
وی با اشاره به کیفیت بالای محصولات این منطقه با توجه به آب و هوای مطلوب آن، افزود: برخی محصولات این منطقه به خصوص گردو و سیب زمینی حتی پیش فروش میشوند.
وی در خصوص مشکلات تولید گل محمدی در منطقه نیز گفت: عنصرود دارای چهار چشمه است که تا به امروز به خوبی از آنها استفاده میکردیم اما امسال سطح آب این چشمهها کاهش یافته و ما را با تنش آبی مواجه کرده و ما در تامین آب کشاورزی مشکل داریم.
صلاحی با درخواست از مسئولان برای لایروبی رودها و اعطای تسهیلات ویژه برای مدرن کردن تجهیزات آبیاری اراضی در منطقه، افزود: با توجه به آب و هوای مطلوب و سردسیر منطقه معمولا آنچنان آفتی نداریم و هیچ سمی نیز به درختان زده نمیشود بنابراین گل محمدی تولیدی و سایر محصولات منطقه ارگانیک هستند.
انتهای پیام/