ترجمه/

تاثیر فناوری شهر هوشمند بر سلامتی و رفاه

1402/04/04 - 16:33 - کد خبر: 95065
فناوری

نصر: درس‌های آموخته‌شده از همه‌گیری کووید-۱۹، سلامت را به یکی از حوزه‌های کلیدی شهر هوشمند تبدیل کرده است.

به گزارش نصر، تکامل فن‌آوریهایی که سلامت و رفاه ساکنان را بهبود می‌بخشند در حال شتاب هستند، اما سوأل اینجاست که شهرها دقیقاً چگونه از داده‌ها برای بهبود سلامت استفاده می‌کنند؟

پیشگیری و واکنش به خطرات بهداشتی و سلامت در شهر
هدف از فن‌آوری شهر هوشمند  بهبود کیفیت زندگی برای ساکنان یک شهر است که تحقق آن زندگی روزمره را در دسترس‌تر قرار داده، نیازهای فردی را برآورده  کرده  و رفاه شهروندان را از طریق اتصال، اینترنت اشیا و کلان‌داده افزایش می‌دهد.
جمعیت مسن، مهاجرت بی‌پایان مردم به شهرها و تجربه همه‌گیری به وضوح نشان می‌دهد که موقع فکرکردن به فن‌آوری شهر هوشمند باید نیازهای بهداشتی در نظر گرفته شوند. مراقبت‌های بهداشتی مبتنی بر داده می‌توانند اطلاعات را از طیف گسترده‌ای از خدمات استخراج کنند. حسگرهای موبایل، شبکه‌های خودرویی و دستگاه‌های اینترنت اشیا مانند مانیتورهای کیفیت هوا به ایجاد زیرساخت هوشمند برای مراقبت‌های بهداشتی کمک می‌کنند.
سایر عوامل مدیریت سلامت و رفاه در شهر شامل یادگیری ماشینی، تجزیه و تحلیل داده‌ها و بینش‌های رفتاری است. در حالت ایده‌آل، یک شهر هوشمند می‌تواند دقیقاً مشخص کند  که چه نوع نابرابری‌های بهداشتی و رفاهی وجود دارد، خطرات در کجا قرار دارند و برای بهبود مراقبت‌های بهداشتی جامعه چه اقداماتی باید بکار گرفت. این امرمنجر به اعمال اقدامات پیشگیرانه و پاسخ سریع به نیازهای بهداشتی می‌شوند.
بنابراین، شهرهای هوشمند چگونه می‌توانند از فن‌آوری سلامت استفاده کنند؟

رفتارهای تاثیرگذار
مدت‌هاست که دانشمندان توافق کرده‌اند که طراحی یک محیط ساخته شده می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر سبک زندگی، سلامتی و رفاه داشته باشد. داده‌های مربوط به خطرات سلامتی مانند آلودگی هوا، ترافیک سنگین، یا محله‌های بتنی که در آنها سلامت روان رنج می برد، می‌توانند به بهبود شهر به سمت یک محیط سالم‌تر کمک کند. به عنوان مثال، مسیرهای عابر پیاده قابل دسترسی جدید اغلب تأثیری ماندگاربر سلامت جامعه دارند.
تا همین اواخر، نیاز به مسیرهای پیاده‌روی توسط گزارش افراد یا حدس و گمان احساس می‌شد، اما امروزه، از طریق داده‌های حسگر و نظارت بر فعالیت، شهر هوشمند می‌تواند بر اساس داده‌ها تصمیم بگیرد که کدام فضاهای شهری را برای انطباق یا پیاده‌روی به منظور ترویج سبک زندگی سالم‌تر اتخاذ کند. این کار می‌تواند شبیه ساخت مسیرهای دوچرخه سواری یا مسیرهای عابر پیاده جدید باشد، همچنین می‌تواند شامل یک فضای سبز با سالن‌های ورزشی در فضای باز یا پارک هایی با مسیرهای پیاده‌روی باشد که برای سلامت روان مفید هستند.
برد-برد: فن‌آوری شهر هوشمند جنبشی ازقبیل مسیرهای پیاده روی می‌تواند سلامت ساکنان را بهبود بخشیده ودر عین حال انرژی های تجدیدپذیر تولید کند؛ بطوریکه هرقدمی نورهای ال ای دی تعاملی را تقویت می‌کند، مقادیر کمی انرژی سبز ایجاد می‌کند و شهروندان را به سمت رفتارهای فعال‌تر و پایدارتر از نظر زیست محیطی سوق می‌دهد.

استفاده از داده‌های اینترنت اشیا
داده‌های اینترنت اشیا و به خصوص داده‌های ساعت‌های هوشمند و برنامه‌های کاربردی سلامت منبع مهمی از اطلاعات برای رفاه در شهر هوشمند هستند. در حال حاضر، فنآوری هوشمند اطلاعات مربوط به ورزش، عادات خواب، تغذیه، سلامت روان و مدیریت استرس را پیگیری و رصد می‌کند. این نقاط داده با هم می‌توانند به طور دقیق خطرات، شرایط اضطراری و حتی جرایم احتمالی را در شهر شناسایی کنند و به برنامه‌ریزان کمک کنند تا روش‌های پیشگیرانه را بکار گیرند.
در طول همه‌گیری کووید-۱۹، بسیاری از شهرها و کشورها اپلیکیشن‌های ردیابی را راه‌اندازی کردند تا به شهروندان شهرها و کشورهای مجاور در مورد قرار گرفتن در معرض موارد مثبت کرونا هشدار دهند. این برنامه نشان داده است که اپلیکیشن‌ها پتانسیل مداخله سریع در گسترش بیماری‌های عفونی را دارند. برنامه‌های کاربردی مشابهی که به دستگاه‌های ردیابی مانند فیت بیت یا ساعت‌های هوشمند متصل هستند، می‌توانند به ساکنان شهری در مورد سایر بیماری‌ها یا خطرات سلامتی هشدار دهند.
شهرسانتا مونیکا در ایالت متحده به عنوان یکی از اولین شهرهای هوشمند برای سنجش رفاه ساکنان معروف و شناخته شده است. با ارسال نظرسنجی‌های ایمیلی و تفکیک داده‌های موجود شهر، از جمله اطلاعات سرشماری، جرم، سلامت وبا استفاده از کتابخانه مشخص شد که رفاه در محلات مختلف به طور قابل توجهی متفاوت است. اکنون شاخص رفاه شهر چارچوب تصمیم گیری و تخصیص بودجه است.

تسریع در تحقیقات پزشکی
شهرهای هوشمندی که به سلامت و رفاه ساکنان اهمیت می‌دهند، منبع داده‌های ارزشمندی هستند. تحقیقات پزشکی می‌توانند از داده‌های بزرگ برای مثال با تسریع آزمایش‌های بالینی از طریق فناوری‌های هوش مصنوعی بهره‌مند شوند، این اتفاق قبلاً در همه‌گیری کرونا رخ داده است، زمانی که اطلاعات مربوط به انتقال و جهش منجر به توسعه و توزیع سریع واکسن‌هاشد.
علاوه بر این، پایگاه‌های داده از شهرهای هوشمند در ترکیب با فن‌آوری هوش مصنوعی می‌توانند به بهبود غربالگری و درمان سرطان، کشف اثربخشی داروهای بالقوه، و اجرای آزمایش‌های هدفمند برای ساکنان با خطر بالاتر ابتلا به سرطان کمک کنند. این امر در مورد سایر بیماری‌ها و خطرات سلامتی نیز صدق می‌کند. جمع‌آوری داده‌های مراقبت‌های بهداشتی به طرح‌های بهداشت عمومی کمک می‌کند تا خدمات خود را بهبود بخشند و نابرابری‌های بهداشتی را در شهرها از بین ببرند.

آینده سلامت هوشمند در شهرها
لحظات مخرب مانند زلزله ۱۷۵۵ لیسبون، شیوع وبا در لندن در سال ۱۸۴۸ یا آتش سوزی شیکاگو در سال ۱۸۷۱ همشه منجر به بهبود شهرها از دستورالعمل‌های بهسازی لرزه‌ای گرفته تا قوانین بهداشتی و ساخت و سازهای ضد حریق شده است. اکنون، همه‌گیری COVID-۱۹ این پتانسیل را دارد که با تسریع حرکت به سمت شهرهای سبزتر، دیجیتالی‌تر و فراگیرتر در سراسر جهان تاثیرات ماندگاری ایجاد کند.
در یک مطالعه اخیر، دیلویت (که یک شبکه خدمات حرفه‌ای چندملیتی است، که به همراه شرکت‌های پرایس واتر هاوس کوپرز، ارنست اند یانگ و کی پی ام جی به عنوان یکی ازچهار مؤسسه بزرگ حسابرسی جهان شناخته می‌شود) ظهور جوامع به اصطلاح سلامت هوشمند را در شهرهای آینده پیش‌بینی می‌کند که  این شهرها از ابتدا رفاه را در طراحی شهری ادغام کرده و به طور فعال به محرک‌های اجتماعی، زیست‌محیطی و اقتصادی سلامت می‌پردازند.
این مطالعه به این صورت نتیجه گیری می‌کند:" زمانی که سیستم‌ها و داده‌ها در بحث سلامت و سایر خدمات از قبیل ایمنی عمومی، کیفیت مسکن، بهداشت محیط، خدمات اجتماعی، خدمات اضطراری و حمل و نقل یکپارچه، سازگار و قابل اجرا باشند، شهر هوشمند دیجیتالی مبتنی بر داده‌ها می‌تواند مراقبتهای بهداشتی را هوشمندتر کند. این کار می‌تواند به پاسخگویی به موقع و آنی به بحران‌های بهداشتی، رسیدگی به نابرابری‌ها و حمایت از اهداف سلامت و رفاه جوامع در سراسر جهان کمک کند".
یک شهر هوشمند همچنین می تواند با ایجاد امکان دسترسی بیشتر به مراقبتهای بهداشتی و پرورش فاکتورهای اجتماعی، اقتصادی و محیطی که به رفاه کلی ساکنان در حوزه سلامت بالینی، ذهنی، اجتماعی، عاطفی، فیزیکی و معنوی کمک می‌کنند، برابری و عدالت دربهره‌مندی از خدمات سلامت را تضمین کند. برای تحقق این وعده، سواد سلامت، سیستمهای مکان‌یابی بلادرنگ و آنی در حوزه سلامت و دسترسی به داده‌ها عوامل بسیار مهمی هستند که باید به آنها پرداخته شوند.

مهراب محرابی‌نیا
انتهای پیام/

پژوهشیار