خبر/

توسعه باغات اهر با وجود کاهش ۵۰ درصدی آب سد ستارخان

1402/03/28 - 11:28 - کد خبر: 94537
سد ستارخان اهر

نصر: به گفته مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان ورودی آب سد ستارخان اهر نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است، این در حالی است که رئیس دادگستری اهر از توسعه باغات در این شهرستان خبر می‌دهد.

به گزارش نصر، مدیر عامل آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی در جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان اهر اعلام کرد: میانگین آب موجود سد ستارخان در سال های گذشته ۴۲ میلیون متر مکعب بود اما امسال آب این سد به کمترین میزان یعنی ۲۰ میلیون متر مکعب رسیده است.
یوسف غفار زاده گفت: میزان آب مصرفی استاندارد ۲۵۰ لیتر در شبانه روز است، اما این میزان مصرف آب در شهرستان اهر ۳۰۰ لیتر در شبانه روز است.
وی افزود: با توجه کاهش بارندگی ها در شمال استان و به تبع آن کمبود ذخایر آبی و خسارت های ناشی از بارش های سیل آسا، تأمین آب فقط برای جلوگیری از خشکسالی در اولویت است و به همین خاطر چاه های موجود وارد مدار خواهد شد.
غفارزاده گفت: احداث سدهای کچری رود و ایثار جزء برنامه های آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی است و پیگیر آن هستیم ردیف بودجه برای احداث این سدها اختصاص یابد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز گفت: در شهرستان های شمال استان در اثر سرمازدگی، بارش های سیل آسا و تگرگ به اراضی کشاورزی خسارت وارد شده است.
اکبر فتحی با اشاره به بارش های کم، خواستار استفاده از ارقام مقاوم زراعی و باغی در برابر کم آبی از سوی کشاورزان شد.
وی گفت: در شهرستان اهر بیشترین محصولات کشاورزی بیمه شده است، اما صندوق بیمه محصولات کشاورزی در پرداخت به موقع خسارات اقدام نمی کند.
فتحی همچنین خواستار پرداخت وام های کم بهره به کشاورزان منطقه جهت جبران بخشی از خسارات وارده شد.
رئیس دادگستری شهرستان اهر نیز گفت: در سال های اخیر به جای کشت محصولات زراعی از جمله گندم و نهاده های دامی، شاهد کاشت درخت و توسعه باغ در شهرستان اهر هستیم.
حجت الاسلام محمدعلی نظری گفت: برای جلوگیری از هدر رفت آب لازم است کانال انتقال آب از سد ستارخان و همچنین تصفیه خانه آب اهر ترمیم شود.

ضرورت توجه به بیمه محصولات کشاورزی
مدیر کل مدیریت بحران آذربایجان شرقی هم به مدیریت بهینه مصرف آب و پوشش بیمه ای در آذربایجان شرقی از سوی مردم تأکید کرد.
محمدباقر هنربر گفت: به علت کاهش بارش در سال های اخیر لازم است شهروندان در مصرف آب اعم از شرب و آب کشاورزی مدیریت کنند تا در تأمین آب مورد نیاز با مشکل روبرو نشوند.
وی همچنین پوشش بیمه ای را ضروری دانست و افزود: از کشاورزان و سایر مردم انتظار داریم اراضی کشاورزی و واحدهای مسکونی و تجاری خود را بیمه کنند تا در بروز حوادث طبیعی و غیرطبیعی هیچ دغدغه ای نداشته باشند.
مدیرکل بحران آذربایجان شرقی همچنین خواستار بیمه وسایط نقلیه توسط رانندگان شد و گفت: در بارش های اخیر شهرستان های هوراند و کلیبر سیل به ۵۰ دستگاه ماشین خسارت وارد کرد.
مدیرکل بحران آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه در سال گذشته در شهرستان ملکان به علت تنش آبی به وسیله تانکر به باغات انگور آبرسانی شد، گفت: اولویت در شهرستان اهر نیز برای عبور از این تنش آبی، تخصیص آب به باغات مجاز برای جلوگیری از خشک شدن درختان است و ادارات جهاد کشاورزی و امور آب مسئول مدیریت و برنامه ریزی توزیع آب خواهند بود.
هنربر گفت: اگر آبرسانی به صورت تانکر انجام بشود هم لازم است در این زمینه نیز مدیریت شود تا مشکلی پیش نیاید.
در این جلسه نماینده مردم شهرستان های اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی نیز خواستار تدابیر لازم برای گذر از بحران آب از سوی مسئولان استانی و شهرستانی شد.
احمد محرم زاده گفت: متأسفانه در اثر سرمازدگی ها، بارش باران، بارش برف و تگرگ و سیل خساراتی به واحدهای مسکونی، زراعی و صنایع شهرستان اهر وارد شده است.
وی پرداخت تسهیلات کم بهره به کشاورزان منطقه برای جبران قسمتی از خسارات وارده را خواستار شد و افزود: به رغم اینکه کشاورزان محصولات زراعی و باغی خود را بیمه کرده اند، متأسفانه فعلأ صندوق بیمه محصولات کشاورزی در برآورد میزان خسارات وارده تعیین تکلیف نکرده اند.
در این جلسه فرماندار شهرستان اهر نیز گفت: برای مدیریت در مصرف آب، طبق مصوبه شورای حفاطت از منابع آب صدور مجوزها برای توسعه و یا احداث واحدهای تولیدی، کشاورزی و مرغداری با محدودیت انجام شده است.
ابوالفضل غنی زاده گفت: در سال گذشته شاخص ورودی آب سد ستارخان ۴۰ میلیون متر مکعب بود ولی امسال با ۵۰ درصد کاهش به ۲۰ میلیون متر مکعب رسیده است.
وی با بیان اینکه تأمین آب برای باغات مجاز پایاب سد ستارخان در اولویت است، افزود: در ۲۵ روستا با تنش آبی مواجه هستیم که جهت حفظ باغات از خشکسالی، برای استفاده از چاه های مجاز برنامه ریزی شده است.
در این جلسه فرماندار شهرستان هریس نیز از تنش آبی در سه شهر و ۲۰ روستای این شهرستان خبر داد.
فرهاد جلیل وند افرود: به رغم گذشت ۱۷ سال از شروع احداث این سد تاکنون به بهره برداری نرسیده است که از مسئولان استانی انتظار داریم برای تکمیل سد آرباطان اقدامات لازم را انجام دهند تا آب مورد نیاز اراضی پایاب این سد تأمین شود.
سد ستارخان در ۱۵ کیلومتری غرب شهر اهر با ظرفیت ۱۳۵ میلیون متر مکعب در سال ۱۳۷۷ بهره برداری شد.
انتهای پیام/

پژوهشیار