افت ۲۱/ ۳ درصدی شاخص در ۳ سناریو بررسی شد/
انحراف به چپ بورس با خودرو
1402/03/21 - 17:36 - کد خبر: 94141
نصر: روز گذشته هر سه نماگر اصلی تالار شیشهای افت بیش از ۳درصد را تجربه کردند. تحلیلگران سه سناریو، کاهش نرخ ارز و ورود آن به کانال ۴۰هزار تومانی، جو منفی ایجادشده در گروه خودروییها و سرایت آن به کل بازار و تامین نقدینگی لازم برای عرضه اولیه در روز یکشنبه را دلیل اصلی این کاهش عنوان کردند. به نظر میرسد با توجه به کاهش نسبت P/ E کل بازار به ۳۱/ ۹واحد که نشاندهنده ارزنده شدن قیمتها در بازار سهام است، در روزهای آینده بازگشت اقبال عمومی سرمایهگذاران به بازار سهام دور از انتظار نباشد.
به گزارش نصر، روز گذشته شنبه خونین بازار سرمایه بود. گویا کشتی بهگل نشسته این چند هفته اخیر بازار سرمایه قرار نیست به ساحل آرامش سرمایهگذاران برسد. با وجود اینکه روزهای گذشته در گروه بانکی شاهد انتشار صورتهای مالی تلفیقی نسبتا خوبی بودیم و انتظار سرمایهگذاران مبنیبر مثبتشدن جو بازار بود، اما بهنظر میرسد بازوان گروه بانکی توان مقابله با خنجر تیز گروه خودرویی را نداشتند و روز شنبه گلوی بازار زیر تیغ گروه خودرویی دوام زیادی نیاورد. نماگر اصلی تالار شیشهای هفته سوم آخرین ماه فصل بهار در سالجاری را با افت ۲۱/ ۳درصدی آغاز کرد و در ساعات پایانی روز معاملاتی، در ۲میلیون و ۲۱۵هزار واحد آرام گرفت. شاخصکل هموزن نیز پابهپای شاخصکل قدم گذاشت و حدود ۳۳/ ۳درصد به عقب حرکت کرد و در ۷۵۰هزار و ۸۱۲هزار واحد به خواب عصرگاهی بهاری رفت.
ارزش معاملات هم چنگی به دل نمیزد. این عوامل دست بهدست هم دادند تا سرمایهگذاران را به سمت تشکیل صفهای سراسر قرمزپوش فروش سوق دهند. در این بین بهنظر میرسد حال بازار سرمایه چندان خوب نیست و شاهد خروج سنگین سرمایه حقیقیها از بازار بورس هستیم. ارزش معاملات نیز برای ۶ روز متوالی است که زیر ۶هزارمیلیاردتومان قرار دارد و در روز گذشته به ۴هزار و ۹۳۵میلیارد تومان رسید. البته خروج سنگین نقدینگی در این محدوده حمایتی کمی عجیب بهنظر میرسد و حاکی از جذاببودن این محدوده برای حقوقیها است. در این بین حدود ۷۵درصد از نمادهای فرابورسی و ۹۲درصد از نمادهای بورسی روز گذشته منفی بودند که از میان آنها پلیمر آریاساسول و ایرانخودرو دیزل نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی شاخص فرابورس گذاشته و فولادمبارکه اصفهان و ملی صنایع مس ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی شاخص بورس گذاشتند.
نامه اعمال ایرانخودرو
مدیرعامل ایرانخودرو روز سهشنبه در نامهای به سازمان بورس از زیان حدود ۲۱هزار میلیاردتومانی این گروه خودروسازی خبر داد. درواقع این گروه خودروسازی در آخرین صورتهای مالی خود، ۲۱هزارمیلیاردتومان درآمد تحتعنوان جبران زیان ناشی از اعمال قیمتهای دستوری شناسایی کردهاست. حال در شفافسازی که بهتازگی ایرانخودرو منتشر کردهاست به این موضوع پرداختهشده که دولت چنین پولی را برای جبران این زیان پرداخت نکردهاست. در این میان براساس مصوبات مربوط به قیمتگذاری دستوری، دولت باید خسارتهایی که تولیدکننده بابت قیمتهای دستوری متحمل میشود را بپردازد. با وجود شفافسازی صورتگرفته، روز گذشته شاهد تشکیل صفهای فروش سنگینی در این صنعت در بازار سرمایه بودیم. در این میان بهنظر میرسد این صفهای عریض و طویل فروش صرفا هیجانی وگذرا باشند و در روزهای آینده فشار سنگین دستان سرمایهگذاران از روی دوش صنایع خودرویی برداشته شوند و این صنایع حتی برای مدتی هرچند کوتاه نفس راحتی بکشند.
سقوط نصفه و نیمه بازار ارز
در میدان پیکار بازارهای مختلف، بهنظر میرسد بازار ارز در هفتههای اخیر در سنگر خود باقیمانده است و توانی برای روبهروشدن و مبارزه با بازارهای دیگر را ندارد. بدین ترتیب که در روزهای اخیر شاهد عقبنشینی این بازار و بازگشت نرخ ارز به کانال ۴۰هزارتومانی بودیم. با وجود اینکه در روزهای گذشته موج اخبار منتشرشده از مذاکرات برجامی قوت گرفتهاست، بازار ارز با وجود تلاش برای بیاعتنا نشاندادن خود نسبت به این اخبار، همچنان تحرکاتی را نسبت به این اخبار داشته است، با اینوجود بهنظر میرسد گوش بازار سهام از این حرفهای به نسبت تکراری پر شدهاست. البته صنایع دلاری از این کاهش نرخ ارز تاثیرپذیر هستند و چنانچه شاهد آن هستیم در روزهای گذشته صنایع پالایشی و پتروشیمی و فلزی بازدهیهای پایینتری را نسبت به صنایعریالی ثبت کردند. البته با وجود اینکه با افزایش حدود یکدرصدی نرخ ارز، بازار سرمایه حدود ۲۵/ ۱ درصد از محل سودآوری شرکتها افزایش ارتفاع پیدا میکند، اما در حالحاضر میتوان اظهار کرد که سرخبودن تابلوی معاملاتی این روزهای بازار سهام تنها به دلیل کاهشیبودن نرخ ارز نباشد، بهطوریکه با وجود حاکمشدن جو منفی در بازار بورس و تلخبودن کام نماگرهای بازار ارزش معاملات خرد هم به اندازهای نیست که بتوان امیدوار به حال این روزهای بازار بود. بر این اساس در صورتیکه ارزش معاملات خرد همچون ماههای ابتدایی بازار به بالای ۱۲هزارمیلیاردتومان برسد، میتوان امیدوار به روزهای سبز بازار بود.
«شهر»؛ نو رسیده جدید بازار
روز یکشنبه قرار است عرضه اولیه گروه مالی شهر در بازار سهام انجام شود. بر اساس پیشبینیهای انجامشده این «شهر» در روز نخست حدود ۲میلیون جمعیت بهصورت سهامدار خرد خواهد داشت.
بهنظر میرسد یکی از دلایل کماهمیت افت بازار در روزهای اخیر، عرضه اولیه این گروه مالی در دومین روز از هفته سوم خردادماه باشد، چراکه براساس پیشبینیها قرار است به هر کد بورسی حدود یکهزار و ۴۷۲ سهم تعلق بگیرد و بر این اساس برای تامین مالی و خرید این عرضه اولیه بعضی از سرمایهگذاران اقدام بهفروش سهام خود در روزهای اخیر کردند.
بنابراین بهنظر میرسد ۳ سناریو کاهش نرخ ارز و ورود آن به کانال ۴۰هزارتومانی در روزهای گذشته، با وجود تشکیل صفهای فروش نسبتا هیجانی گروههای مختلف با لیدری گروه خودرویی و عرضه اولیه گروه مالی شهر از عوامل کاهش ارتفاع نماگر اصلی تالار بورس در روز گذشته باشند. بر این اساس باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده نرخ ارز چه واکنشی از خود نشان خواهد داد و معاملهگران نیز با کاهش فشار روانی صفهای فروش در انتظار واکنش سیاستگذاران به مصوبه و نامه اخیر گروه خودروسازی خواهند بود. بر اساس تحلیل تکنیکال، کانال ۲میلیون و ۱۰۰هزارواحدی میتواند کانال حمایتی بسیار پرقدرتی برای بازگشت بازار به روزهای کهکشانی، ۳ سناریو نهچندان دور باشد.
انتهای پیام/