خبر/
نشست پژوهشی مصادیق تاریخی آذربایجان پیشرو در انقلاب در بنیاد ایرانشناسی آذربایجان شرقی
1402/03/11 - 12:29 - کد خبر: 93607
نصر: هفتمین نشست پژوهشی مصادیق تاریخی آذربایجان پیشرو در انقلاب با موضوع « آذربایجان از ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷» با حضور جمعی از محققان حوزه تاریخ معاصر و دانشجویان و علاقه مندان مباحث تاریخی، از سوی حوزه هنری استان آذربایجان شرقی و با مشارکت بنیاد ایرانشناسی استان برگزار شد.
به گزارش نصر، در این نشست ابتدا محمد طاهری خسروشاهی رئیس بنیاد ایرانشناسی آذربایجان شرقی ضمن قدردانی از حوزه هنری در برگزاری این نشست، با اشاره به اهمیت آذربایجان در تاریخ معاصر ایران گفت: مطالعه در حوادث سیاسی و اجتماعی و تحولات فرهنگی ایران معاصر نشان می دهد که آذربایجان در این تحولات و در زمینه های گوناگون و متنوع اجتماعی، نقش بسیار مهمی بر عهده داشته است.
وی با اشاره به برهه تاریخی دهه سی تا پیروزی انقلاب که موضوع نشست تخصصی است گفت: این برهه تاریخی در عقبه خود سه مساله مهم نهضت ملی شدن نفت، قیام سی تیر و حادثه کودتای 28 مرداد را دارد. در همه این حوادث و رویدادها، ردپای تبریز بسیار پررنگ مشاهده می شود.
رئیس بنیاد ایرانشناسی آذربایجان شرقی افزود: آرشیو مطبوعات و اسناد تاریخی نشان می دهد که بیشترین مکاتبات آیت الله کاشانی و دکتر مصدق؛ رهبران دینی و ملی نهضت نفت در سال 1329 با فعالان نهضت نفت در تبریز بوده است. همین طور در حادثه 30 تیر سال 31 سخنرانی مرحوم دکتر منوچهر مرتضوی؛ استاد وقت دانشگاه تبریز در رادیو ملی ایران که به نمایندگی از سوی جمعی از مبارزان نهضت ملی صورت می گرفت در خور اشاره است.
طاهری خسروشاهی با اشاره به نقش تبریز و آذربایجان در کودتای 28 مرداد 32 نیز گفت: در این حادثه مهم تاریخی نیز ردپای تبریز بسیار برجسته است. از جمله اینکه در اتفاقی نادر که البته خیلی در اسناد تاریخی تبیین و بررسی نشده، گویا شخص محمدرضا شاه که از تکاپوی دانشجویان انقلابی تبریز به ستوه آمده بود، به صورت مستقیم دستور تعطیلی دانشگاه تبریز را می دهد و کودکانه چنین استدلال می کند که با وجود فعالیت دانشگاه بزرگ تهران، نیازی به دانشگاه کوچک تبریز نیست!! که البته مشاورانش او را از این اقدام برحذر می دارند.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود که در جمع محققان حوزه تاریخ معاصر انجام می گرفت به معرفی یک سفرنامه ناشناخته و گمنام از جهانگردی سوئیسی به نام نیکولا بوویه پرداخت که دربرگیرنده گزارشی از وضعیت سیاسی و اجتماعی تبریز در زمستان سال 1332 است و ضرورت دارد به زبان فارسی ترجمه شود.
رئیس بنیاد ایرانشناسی استان آذربایجان شرقی در پایان به نقش مردم تبریز و آذربایجان در همراهی با نهضت اسلامی امام خمینی رحمه الله علیه اشاره کرد و گفت: به گواهی اسناد تاریخی، مردم آذربایجان به عنوان یکی از پیشگامان نهضت، در فروپاشی بنیاد نظام ستمشاهی نقش بسیار مهمی برعهده داشتند و از نخستین سالهای قیام امام خمینی، به صف مبارزه پیوسته بودند و سرانجام با قیام تاریخی 29 بهمن، طومار رژیم را برچیدند.
در ادامه محمد عزیزی و علی آقایاری کارشناسان بنیاد ایرانشناسی و حوزه هنری، مدیریت علمی نشست را بر عهده گرفتند و به تبیین نقطه نظرات خود پرداختند.
سپس ححجت الاسلام دکتر علیانسب، استاد دانشگاه تبریز صحبت های خود در خصوص نقش آذربایجان در تحولات میان سالهای 32 تا 1357 را ارایه نمود.
وی با بیان اینکه به تاکید مقام معظم رهبری هر روایتی از تاریخ ایران بدون توجه به اهمیت و جایگاه آذربایجان ، روایتی ناقص و نارساست ؛ تاکید کرد که نقش آذربایجان و بویژه تبریز در روند رخدادهای سیاسی و اجتماعی از رمان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا پیروزی انقلاب اسلامی ، نقشی تعیین کننده و حیاتی است.
وی افزود: حضور روحانیت مبارز آذربایجان بعد از وقایع فروردین ۱۳۴۲ در مدرسه طالبیه تبریز با محوریت شهیدان محراب آیت الله قاضی طباطبایی و آیت الله مدنی روند کار مبارزات را به قیام ماندگار ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ تبریز رسانید که ضربه ای نهایی بر پیکر استبداد پهلوی در این سرزمین و سرآغازی قدرتمند بر پیروزی نهایی انقلاب اسلامی در بهمن ماه ۱۳۵۷ بود.
در پایان، جلسه پرسش و پاسخ و گفتگوی آزاد میان حاضران و شرکت کنندگان برگزار گردید.
انتهای پیام/