معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی؛

"مهارت ساختن و نواختن دوتار ایرانی" جهانی شد

1398/09/21 - 14:08 - کد خبر: 9305
دوتار

نصر: معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد: با تایید کمیته میراث بشری ناملموس، پرونده «مهارت ساختن و نواختن دوتار ایرانی» در فهرست میراث ناملموس یونسکو به ثبت جهانی رسید.

به گزارش نصر به نقل از ایسنا، محمد حسن طالبیان که به نمایندگی از کشورمان در اجلاس میراث جهانی یونسکو در بوگاتو کلمبیا حضور دارد، در گفت‌وگویی از تایید کشورهای عضو در زمان بررسی پرونده ایران در این اجلاس خبر داد و افزود: این پرونده به واسطه داشتن هر پنج معیار مورد نظر یونسکو «ناملموس بودن اثر»، «ثبت عنصر موردنظر به رویت پذیر شدن میراث فرهنگی ناملموس، ارتقای سطح آگاهی‌ها از اهمیت این میراث، همچنین ترغیب گفت‌وگو کمک کند و از این طریق گوناگونی فرهنگی در سرتاسر جهان نمایش داده شود و خلاقیت بشری را به دنبال داشته باشد»، «اقدامات پاسدارانه‌ای طرح ریزی شوند که بتوانند آن عنصر را حفاظت و ترویج کنند»، «پیشنهاد عنصر مزبور برای ثبت با بالاترین سطح مشارکت ممکن از سوی اجتماع، گروه یا در صورت صدق افراد ذی ربط و با رضایت آزادانه پیشین و آگاهانه آن‌ها همراه باشد» و «عنصر مزبور به شیوه‌ای که تحت ماده‌های ۱۱ و ۱۲ کنوانسیون تعریف شده، بر سیاهه‌ای از میراث فرهنگی ناملموس موجود در قلمرو کشورهای تسلیم کننده پرونده درج شده باشد» به تایید کمیته میراث بشری رسید و به عنوان چهاردهمین اثر ناملموش کشور در فهرست میراث جهانی ناملموس ثبت شد.
او با بیان این که دوتار ایرانی یکی از مهمترین و کهن‌ترین ابزارهای موسیقی ایرانی است که قرن‌ها در گستره پهناوری از ایران نواخته می‌شده و در حال حاضر یکی از سازهای موسیقایی معاصر ایران محسوب می‌شود، افزود: ثبت جهانی دو تار با هدف دوستی، صلح و احترام بیشتر به تنوع فرهنگی و خلاقیت‌های بشری و حاملان سنت نواختن و ساختن دوتار ایرانی در میان اقوام مختلف صورت گرفت.
طالبیان تاکید کرد: با ثبت دو تار ایرانی در فهرست میراث جهانی بشری ناملموس، تعداد آثار ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی ناملموس به ١٤ اثر رسید.
ایران امسال در چهاردهمین دوره اجلاس کمیته میراث ناملموس بشری که در شهر بوگاتا پایتخت کلمبیا در حال برگزاری است، فقط پرونده «مهارت ساختن و نواختن ساز دو تار» را روی میز کمیته میراث بشری یونسکو داشت. این اجلاس که از ۹ دسامبر (۱۸ آذر) آغاز شده و تا ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) ادامه خواهد داشت، نخستین باری است که در آمریکای لاتین و منطقه کارائیب تشکیل می‌شود.
در این اجلاس که با حضور ۲۴ کشور عضو کمیته میراث جهانی ناملموس و چند کشور دیگر در حال برگزاری است، با بررسی آخرین تحولات و پیشرفت‌ها در جهت پیاده‌سازی کنوانسیون ۲۰۰۳ و چند اقدام پاسدارانه برای حفاظت این نوع از میراث در دنیا، از ساعاتی قبل کار خود را برای بررسی ۴۲ اثر ناملموس از کشورهای عضو آغاز کرده است.
انتهای پیام/

پژوهشیار