خبر/
انتشار چند نظرسنجی درباره انتخابات ترکیه/ چه کسی برنده است؟
1402/01/05 - 13:33 - کد خبر: 89402
نصر: رقبای انتخاباتی ترکیه در حالی که کمتر از ۵۰ روز تا زمان برگزاری انتخابات در این کشور باقی است، بر سر محبوبیت در نظرسنجیهای مردمی به مجادله پرداخته و هر یک مدعی پیروزی و پیشتازی در این رقابت سیاسی حساس هستند.
به گزارش نصر، انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی که ۱۴ می۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد، این روزها تمام مردم ترکیه را به خود مشغول کرده، به طوری که آنها و تشکلهای سیاسی این کشور با حساسیتی بالا، رویدادهای مربوط به آن را دنبال میکنند.
بررسی وضعیت احزاب و نامزدهای انتخاباتی از طریق نظرسنجی در این دوره نیز همچون ادوار گذشته، از حساسیت برخوردار است و بر همین مبنا، موسسات نظرسنجی متعددی کار افکارسنجی را انجام میدهند.
در انتخابات ۲۴ اردیبهشت ماه، مردم ترکیه برای انتخاب سیزدهمین رییس جمهور و بیست و هشتمین دوره نمایندگان پارلمان، پای صندوق می روند ولی انتخابات ریاست جمهوری این کشور از حساسیت بالایی برخوردار است و عدهای معتقدند که نتیجه این رقابت سیاسی، آینده ترکیه را «با اردوغان» و «بدون اردوغان» به شکل معناداری رقم خواهد زد.
تاکنون ۱۱ نامزد برای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه اعلام حضور کردهاند ولی رقابت اصلی بین رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور و کمال قلیچداراوغلو نامزد اپوزیسیون موسوم به ائتلاف ملت یا میزششگانه در جریان است.
با نزدیک شدن به انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ۱۴ ماه می ۲۰۲۳، مؤسسههای افکارسنجی نیز نتایج نظرسنجیهای انتخاباتی خود را منتشر کرده و به تشریح جایگاه و محبوبیت نامزدها و احزاب سیاسی ترکیه در میان مردم میپردازند.
تارنمای «گازته دووار» در آخرین نظرسنجی انجام شده توسط مؤسسه افکارسنجی «یونیلیم» درباره انتخابات اعلام کرد: در این نظرسنجی حزب حاکم عدالت و توسعه در رده اول و حزب جمهوری خواه خلق نیز در رده دوم محبوبیت در میان مردم ترکیه قرار دارند.
این موسسه از افزایش آرای حزب مملکت به رهبری محرم اینجه، نامزد شکست خورده دوره قبل انتخابات ریاست جمهوری و رقیب اصلی دور قبل اردوغان و نیز کاهش چشمگیر آرای سه حزب ملی گرای نیک (خوب)، حرکت ملی و ظفر خبر داد.
مؤسسه افکارسنجی یونیلیم در آخرین نظرسنجی خود، میزان آرای حزب عدالت و توسعه را ۳۰.۲ درصد، حزب جمهوری خواه خلق را ۲۴.۲ درصد، حزب دموکراتیک خلق ها را ۸.۴ درصد، حزب نیک (خوب) را هشت درصد، حزب حرکت ملی را ۵.۹ درصد، حزب مملکت را ۳.۱ درصد، حزب کارگر ترکیه را ۲.۸ درصد، حزب دوباره رفاه را ۱.۴ درصد، حزب ظفر را ۰.۸ درصد و حزب دموکراسی و پیشرفت(دوا) را ۰.۴ درصد اعلام کرد.
«عبدالقادر سلوی» روزنامه نگار مشهور ترکیه نیز با انتشار مقالهای در روزنامه «حریت» درباره نظرسنجیهای انتخاباتی در ترکیه نوشت: بعضی از موسسات پیمایش افکار عمومی درصدد مهندسی انتخابات هستند.
وی با اشاره به نتایج نظرسنجی موسسه پیمایش افکار عمومی «اوپتیمار» که تخمینهای آن در انتخابات ۲۰۱۴، ۲۰۱۸ و همه پرسی ۲۰۱۷ تقریباً نزدیک به نتایج انتخابات بوده است، اعلام کرد: بر اساس آخرین نتایج نظرسنجی این موسسه، رقابت انتخاباتی میان اردوغان و قلیچداراوغلو جریان دارد.
وی از افزایش محبوبیت محرم اینجه نامزد شکست خورده دور قبل و نامزد معرفی شده حزب مملکت در این دوره از انتخابات ترکیه طی یک ماه اخیر خبر داد و گفت: آرای محرم اینجه به جای تعیین طرف برنده، میتواند در تعیین طرف بازنده موثر واقع شود.
به گفته سلوی، نظرسنجی اوپتیمار نشان میدهد که آرای اردوغان ۴۷.۴ درصد، قلیچداراوغلو ۴۵.۳ درصد، محرم اینجه ۶.۵ درصد و سینان اوغان ۰.۷ درصد و مجموع آرای خاکستری و نامعلوم هم ۱۲.۸ درصد است.
وی در این مقاله افزود: هر چه به تاریخ انتخابات نزدیکتر شویم، میزان قشر مردد نیز کاهش می یابد و شواهد نشان میدهد که آرای قشر مردد و یا آرای شناور، خاموش و خاکستری نقش تعیین کننده در انتخابات خواهد داشت.
وی به استناد نتایج نظرسنجی موسسه پیمایش افکارعمومی اوپتیمار، آرای حزب عدالت و توسعه را ۳۸.۴ درصد، جمهوری خواه خلق را ۲۵.۹ درصد، دمکراتیک خلقها را ۹.۵ درصد، حزب نیک (خوب) را ۷.۸ درصد، حرکت ملی را ۷.۷ درصد، مملکت را ۶.۲ درصد، دوباره رفاه را یک درصد، اتحاد بزرگ را ۰.۹ درصد، کارگر را ۰.۷ درصد، سعادت را ۰.۳ درصد، دوا را ۰.۳ درصد، آینده را ۰.۳ درصد، ظفر را ۰.۳ درصد، هدا پار را ۰.۱ درصد و وطن را ۰.۱ درصد ذکر کرد.
سلوی با بیان این که نتایج نظرسنجیها حاکی از حرکت ترکیه به سمت یک انتخابات حساس است، گفت: رسانه های اجتماعی از جمله پدیدههایی خواهند بود که در این انتخابات بیش از پیش نقش آفرینی خواهند کرد.
شبکه تلویزیونی هالک تی.وی ترکیه نیز نتایج نظرسنجی موسسه «ماک» را منتشر و اعلام کرد که در این نظرسنجی، ۴۶.۵ درصد از شرکت کنندگان اعلام کردهاند که به کمال قلیچداراوغلو رای خواهند داد و ۴۲.۴ درصد از پاسخگویان نیز اردوغان را برگزیدهاند و ۷.۷ درصد در انتخاب نامزد مورد علاقه خود مردد بوده و ۳.۴ درصد نیز سایر نامزدها را انتخاب کردهاند.
بنا به اعلام این رسانه، بر اساس آخرین نظرسنجی موسسه پیمایش افکار عمومی ماک، ۳۴.۲ درصد از پاسخگویان حزب عدالت و توسعه، ۲۶ درصد حزب جمهوری خواه خلق، ۹.۳ درصد حزب دمکراتیک خلقها، ۱۳.۶ درصد حزب خوب، ۶.۳ درصد حزب حرکت ملی، ۲.۱ درصد حزب دوا، ۱.۲ درصد حزب ترکیه مستقل، یک درصد حزب آینده، یک درصد حزب مملکت و یک درصد هم حزب ظفر را انتخاب کردهاند.
به گزارش تارنمای خبر.۷ ترکیه، موسسه پیمایش افکار عمومی «گنار» نیز اعلام کرد که در آخرین نظرسنجی انجام شده، میزان آرا و و محبوبیت اردوغان ۵۲.۳ درصد و میزان محبوبیت و آرای قلیچداراوغلو هم ۴۷.۷ درصد بوده است.
«کمال اوزکراز» رئیس مؤسسه افکارسنجی «اورسیا» نیز به استناد نتایج آخرین نظرسنجی انتخاباتی این مؤسسه اعلام کرد که کمال قلیچداراوغلو نامزد ائتلاف ملت در انتخابات ریاست جمهوری از اردوغان نامزد ائتلاف جمهور پیشی گرفته و میزان آرای او ۵۳.۵ درصد و میزان آرای اردوغان هم ۳۹.۷ درصد بوده است.
شبکه خبری ان.تی.وی به نقل از وی اعلام کرد که در صورت دو مرحلهای شدن انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، میزان آرای قلیچداراوغلو ۵۳.۵ درصد و میزان آرای اردوغان ۳۹.۷ درصد خواهد بود.
بر اساس اعلام این رسانه، به استناد نتایج نظرسنجی موسسه اوراسیا، نرخ آرای ائتلاف ملت (ائتلاف اپوزیسیون) ۴۶.۷ درصد و نرخ آرای ائتلاف جمهور(یاران اردوغان) هم ۳۶.۳ درصد خواهد بود و بقیه آرا نیز بین احزاب دیگر تقسیم خواهد شد.
موسسه افکارسنجی اوپتیمار در آخرین نظرسنجی خود که تارنمای خبر.۷ ترکیه منتشر کرده، اعلام کرد که در رقابت حزبی، حزب عدالت و توسعه با ۳۸.۴ درصد محبوبیت همچنان حزب اول است و حزب جمهوری خواه خلق ترکیه با ۲۵.۹ درصد، حزب دموکراتیک خلقها با ۹.۵ درصد، حزب نیک(خوب) با ۷.۸ درصد و حزب حرکت ملی با ۷.۷ درصد در رده های بعدی محبوبیت قرار دارند.
انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ۱۴ می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد و روند اخذ آرای مردم نیز از ساعت ۰۸:۰۰ آغاز و در ساعت ۱۷:۰۰ همان روز به پایان می رسد.
تاکنون «محرم اینجه» از سوی حزب مملکت (میهن)، «سینان اوغان» از سوی ائتلاف «آتا»، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور کنونی از سوی ائتلاف «جمهور» شامل حزب حاکم عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی، «دوغو پرینجک» رهبر حزب وطن، «احمد اوزال» از طرف ائتلاف «ترکیه» و «کمال قلیچدار اوغلو» به عنوان نامزد جریان اپوزیسیون موسوم به میز شش گانه نیز از سوی احزاب ائتلاف «ملت» به عنوان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه معرفی شدهاند.
فهرست نهایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ۳۱ مارس(۱۱ فروردین ماه ۱۴۰۲) در روزنامه رسمی این کشور منتشر و همزمان با انتشار اسامی نامزدها، دوره تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نیز آغاز خواهد شد.
انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب میشود.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.
انتهای پیام/