پرورش پرندگان زینتی فرصتی غیرتزئینی برای اشتغال‌زایی

1401/09/05 - 10:39 - کد خبر: 81427
پرندگان زینتی

نصر: پرورش پرندگان زینتی برای برخی‌ها تفریح و علاوه بر آن، شغل دومی با درآمدی غیرقابل تصور به شمار می‌رود؛ کسب و کاری که هم بازار داخلی و هم مشتری خارجی دارد و روند صادرات آن روز به روز بیشتر تسهیل می‌شود.

به گزارش نصر، بر اساس گزارش‌ها علاوه بر ایران کشورهای بلژیک، هلند، دانمارک، پرتغال، امارات، آفریقای جنوبی، مالزی و آمریکا نیز جزو کشورهای برتر صادرکننده پرندگان زینتی هستند اما قناری رسمی بلند کشورمان که به تازگی نیز ثبت جهانی شد، از جایگاه ویژه در سطح دنیا برخوردار است.
این موجودات زیبا در کشورهای همسایه ایران طرفداران بسیاری دارد و با وجود برخی از ادعاها مبنی بر ممنوع بودن صادرات پرندگان زینتی، اخیرا در استان خوزستان مجوزی برای صادرات ۳۰۰ قطعه قناری، ۱۰۰ قطعه بلبل خرما، ۱۰۰ مرغ مینای پرورشی، ۱۵۰ قطعه فنچ و ۲۰۰ قطعه جوجه مرغ از طریق خطوط هوایی به کویت صادر شد که نشان می‌دهد روند رو به رشدی پیش‌روی این کسب و کار وجود دارد.
پرورش پرندگان زینتی به گفته فعالان این بخش نه تنها از درآمدزایی بالا بلکه از بازار عرضه و تقاضای خوبی هم برخوردار است و از آنجایی که در مقایسه با سایر ماکیان به سرمایه و تجهیزات کمتری نیاز دارد، می‌تواند بستر ایجاد فرصت‌های شغلی بسیاری در خانه‌های شخصی افراد باشد.
گفت‌وگو با برخی از پرورش‌دهندگان و کارشناسان این موجودات زیبا هم نیازها و چالش‌های آنان را پیش‌رو قرار می‌دهد و البته فرصتی غیرتزئینی را به جویندگان کار معرفی می‌کند.
«حاکم کیملیک کارتع/ Hakem kimlik kartı»، پرنده‌شناس اهل ترکیه و داور بین‌المللی مسابقات پرندگان زینتی می‌گوید: قناری «رسمی بلند» ایران که سال قبل هم ثبت جهانی شد، در سطح دنیا طرفدار دارد.
به گفته وی این نوع از قناری اکنون نیز به اروپا و آمریکا، اندونزی و مالزی صادر می‌شود و در صورتی که این کسب و کار به صورت سازمانی دنبال شود، می‌توان رونق روزافزون را شاهد بود.
وی با بیان اینکه فعالیت پرورش پرندگان در ایران از لحاظ تعداد و کیفیت در رده جهانی است، پیوستن ایران به فدراسیون جهانی «کوم» را هم برای رونق روزافزون این کسب و کار مفید می‌داند.
«حامد صادقیان مهر» با ۲۰ سال سابقه پرورش پرندگان زینتی در مشهد می‌گوید: در کنار شغل اولم و با توجه به علاقه‌ای که به پرندگان داشتم، به پرورش آنها روی آوردم و ماهانه حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان درآمد دارم.
وی در مورد بازار فروش پرندگان نیز بیان کرد: اولویت اولم بازار داخلی و در مرحله بعدی بازار کشورهای حوزه خلیج فارس، عراق، ترکمنستان، پاکستان و جمهوری آذربایجان است.
به گفته وی در داخل کشور قناری بیشتر از بقیه پرندگان طرفدار دارد و ایران دارای یک نژاد به نام «پرشین رسمی» یا «رسمی بلند» است که امسال نیز ثبت جهانی شد و آن را می‌توان به بسیاری از کشورها صادر کرد.
وی با بیان اینکه پیش از این در ایران فدراسیون یا انجمنی در زمینه پرورش پرندگان زینتی وجود نداشت، ادامه داد: بر همین اساس یک موسسه غیرتجاری ثبت شد تا کلاس‌های آموزشی و فعالیت‌های ترویجی را در پیش بگیرد؛ سازمان مردم نهادی هم در مشهد فعال است که اخیرا استارت‌آپی را در دانشگاه جامع علمی کاربردی ساوه برگزار، و ایجاد رشته دانشگاهی را برای نخستین‌بار مطرح کرد.
«محمد دیلمقانیان» از مراغه که حدود ۳۸ سال سابقه فعالیت در زمینه پرورش پرندگان زینتی دارد، به گفته خودش به میزان یک حقوق کارمندی از این شغل دوم خود درآمد کسب می‌کند و این کار را در یک طبقه از خانه‌اش ادامه می‌دهد.
وی در مورد مشکلات فعالان این بخش بیان کرد: تامین تخم کتان به عنوان خوراک اصلی پرندگان جزو مشکلات اصلی است؛ این گیاه بیشتر در اردبیل کشت می‌شود و قیمت آن در بازار بالاست.
وی با بیان اینکه کتان به صورت عمده با قیمت حدود ۸۰ هزار تومان خریداری می‌شود، اضافه کرد: به طور متوسط هر پرنده در طول سال یک تا یک‌ونیم کیلوگرم کتان مصرف می‌کند.
وی با بیان اینکه در برخی از مناطق مراغه می‌توان کتان را با درآمد مناسب کشت کرد، افزود: حمایت مسئولان از این کسب و کار و تسهیل صادرات پرندگان زینتی می‌تواند موجب رونق روزافزون این شغل شود.
«جانعلی اوزور» از شهرستان نقده نیز با بیان اینکه پرورش پرنده هم فال و هم تماشاست، می‌گوید: ۳۵ سال سابقه کار دارم و اکنون با چهار هزار عدد پرنده زینتی، فقط روی بازار داخلی متمرکز هستم.
به گفته این معلم بازنشسته اگر روند صادرات پرندگان تسهیل و کمبود دارو رفع شود، زمینه برای رونق این کسب و کار بیش از پیش فراهم می‌شود؛ همچنین برگزاری نمایشگاه‌های مختلف و در اختیار قرار دادن سالن‌های نمایشگاهی دولتی در جای‌جای کشور نیز می‌تواند به این کسب و کار رونق بخشد.
به گزارش ایرنا به تازگی نیز یکی از محققان کشور توانست با استفاده از گیاهان ایرانی فرمولاسیون غذایی ویژه‌ای برای پرندگان زینتی با قابلیت ارتقای توان جفت‌گیری و زادآوری اختراع و به بازار عرضه کند.
مراغه به عنوان یکی قطب‌های پرورش پرندگان زینتی کشور از دوم تا چهارم آذرماه میزبان کلاس‌های آموزشی، مسابقات و نمایشگاه پرندگان زینتی ایران بود و فعالان این کسب و کار رو به رشد از ۳۰ شهر کشور در این شهرستان حضور داشتند.
انتهای پیام/

پژوهشیار