سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مطرح کرد؛
قمار، پولشویی و فروش مواد مخدر؛ اصلیترین انگیزه عدم شفافیت پرداختیاری
1401/08/24 - 10:35 - کد خبر: 80551
نصر: سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی گفت: مخالفت با الزام صدور اینماد برای پرداختیارها، مخالفت با مهار پولشویی، قمار و فروش مواد مخدر است. تعداد این سایتها اندک است، اما رقم معاملاتشان آنقدری بالا است که هزینه تبلیغات رسانهای در مخالفت با اینماد را تامین کند.
به گزارش نصر، دعوای الزام به دریافت اینماد برای درگاه پرداخت میان «شاپرک» و «پرداختیارها» یک دعوای قدیمی است که به دادگاه کشیده شده و در نهایت رای دیوان عدالت اداری در هر دو مرتبه الزام به دریافت اینماد بوده است. دریافت نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد) از سوی درگاههای پرداخت، به دلایل متعددی انجام میشود که از مهمترین آن میتوان به جلوگیری و مقابله با پولشویی و تامین تروریسم اشاره کرد.
«امین کلاهدوزان» سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به این مسئله مهم اشاره کرد که اکنون دو دسته کسبوکار نگران این ابلاغیه هستند. در دسته اول کسبوکارهایی که فعالیت آنها غیرقانونی نیست؛ اما مقررات مرتبط با آن هنوز تنظیم نشده است. به همین دلیل مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، بانک مرکزی و دستگاههای مرتبط در پی فراهم آوردن راهی برای ادامهدار شدن و قانونمند کردن آنهاست.
وی افزود: دسته دوم که کمتر از پنج درصد کسبوکارها را تشکیل میدهند، چرخه اقتصاد کشور را با مشکل مواجه کردهاند و اتفاقاً مشکل دستگاههای اجرایی کشور با همین گروه دوم است که شفافیت ندارند و عمدتاً کارشان قمار، پولشویی و فروش مواد مخدر و دیگر کالاهای غیرمجاز است.
تراکنشهای مالی افرادی که پشت درگاههای پرداخت هستند باید شفاف باشد
سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تاکید کرد: در دو روز گذشته دو خبر متفاوت درباره الزام به اینماد منتشر شده است. اولین اعلام «شاپرک» خطاب به کسب و کارهای فاقد اینماد است که درگاه آنها از تاریخ ۲۴ آبان و ظرف مدت ۶ هفته بسته خواهد شد و دومین خبر مربوط به نامه جانشین رییس کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال به مدیرعامل شاپرک درباره لغو تصمیمگیری نهایی در الزام دریافت اینماد برای دریافت درگاه پرداخت است.
کلاهدوزان در این باره این دو خبر متناقض گفت: نامهای به اسم جانشین رییس کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال خطاب به شاپرک منتشر شده که جای سوال دارد و عجیب است. برای کسانی که دغدغه شفافیت و اقتصاد سالم را دارند این سوال مطرح شده، چرا شخصی که با این مسائل کاملاً آشنا است باید چنین نامهای را بنویسد و دستوری بدهد که نفع آن به سایتهای قمار و پولشویی برمیگردد.
وی اضافه کرد: مسئله مرکز توسعه تجارت الکترونیکی این است که نوع فعالیت و تراکنشهای مالی افرادی که پشت درگاههای پرداخت هستند باید شفاف باشد تا اگر پول مردم از دست رفت یا تخلف مالی صورت گرفت بتوان آن را پیگیری کرد.
مشکل زمانبر بودن صدور مجوز را حل کردیم
سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تصریح کرد: در گذشته این مسئله بیان میشد که دریافت اینماد زمانبر است و کسب و کار را با مشکل مواجه میکند. به همین دلیل از سال گذشته رویه صدور «اینماد» بدون ستاره را آغاز کردیم که صدور آن به حداکثر ۱۰ دقیقه رسیده و مرکز ملی فضای مجازی تایید کرده است. پس میتوان صدور اینماد تسهیل شده است.
کلاهدوزان بیان کرد: حدود یک ماه قبل شرکتهای پرداختیار از طریق وبسرویس به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی متصل شدند. به واسطه این اتفاق اکنون اطلاعات ارسال شده از سوی پرداختیارها مورد وثوق مرکز است و بر اساس آن بلافاصله و به شکل برخط پرونده اینماد آن فرد تشکیل و اینماد صادر میشود و صاحب کسب و کار نیازی به درگیری در روال اداری ندارد.
وی گفت: پس از آن صاحب کسبوکار میتواند وارد صفحه کاربری خود در مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شود و اگر نیاز به اطلاعات تکمیلی داشته باشد، آن را انجام میدهد. با این روش روند صدور اینماد، برای درگاههای پرداختیاری ثبت محور شده و باعث میشود ضمن تسهیل و تسریع فرآیند برای کسب و کارها، مالکیت درگاه پرداخت نیز مشخص میشود.
به اعتقاد کلاهدوزان و با درنظر گرفتن روند تسهیل شده صدور اینماد، الزام اخیر دو گروه را نگران میکند، یک دسته کسب وکارهایی مانند رمزارز، لندتک (فناوریهای قرضدهی) و اینشورتک (فناوری بیمهای) و مانند آن هستند که فعالیتشان تا حدودی رسمی شده، غیرقانونی نیست؛ ولی هنوز مقررات آن تنظیم نشده است.
قرار نیست این کسبوکارها را متوقف کنیم
سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تصریح کرد: سیاست این مرکز با پیگیری از بانک مرکزی به عنوان رگولاتور حمایت از این کسب و کارها است. قرار نیست این کسبوکارها را متوقف کنیم، بلکه کمکشان میکنیم که در چارچوب قانونی و تحت نظارت کار خود را انجام دهند.
وی ادامه داد: یک گروه کسبوکار هستند که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با آنها خط قرمز مشخص دارد. آنها کسبوکارهایی هستند که فعالیتهای غیرقانونی انجام میدهند. سردمدار آنها، سایتهای قمار هستند و اکنون سوال مهم این است؛ «چه کسی و چرا از سایتهای قمار حمایت میکند؟» آسیب این مسئله در درجه اول به مردم میرسد، ما با این سایتها مسئله داریم.
کلاهدوزان تاکید کرد: برخی از این سایتها که درگاه غیرشفاف دارند، اکنون محتوای غیر اخلاقی و مواد مخدر خرید و فروش میکنند و پولشویی نیز از همین کانال دنبال میشود. اینها پنج درصد بازار دیجیتال کشور هم نیستند و تعدادشان معدود است، اما تراکنش آنها به حدی بالاست که این انگیزه را میدهد تا با تبلیغات رسانهای به مسئله الزام اینماد واکنش منفی نشان بدهند.
انتهای پیام/