مهدکودک در ادارات؛
مطالبه و خواسته جدی بانوان شاغل
1401/08/01 - 09:58 - کد خبر: 78441
نصر: بانوان شاغل با داشتن فرزند زیر ۶ سال یکی از موضوعات و مشکلات موجود خود را نبود مهدکودک در کنار یا داخل ادارات و دستگاههای اجرایی میدانند که این موضوع پس از چندین سال مطرح شدن، هنوز محقق نشده است.
به گزارش نصر، هیچ چیز نمیتواند مانع اشتغال بانوان حتی با وجود داشتن فرزند کوچک شود، اما این موضوع که این بانوان در ایجاد بخش اعظمی از اقتصاد، تولید و فعالیتهای حرفههای در بخشهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی نقش اساسی دارند برکسی پوشیده نیست بنابراین باید برای حل مشکل مهدکودک آنان نیز برنامهریزی و اقدامات عملیاتی کرد تا این بانوان نیز با دغدغه کمتری در جامعه مشغول به کار شوند.
بسیاری از بانوان شاغل با وجود فرزند کوچک خود به عنوان بانوانی موفق در عرصه و حرفه کاری خود هستند که این موضوعات میطلبد که برای حمایت ویژه از آنان اقداماتی موثر انجام داد تا همچنان شاهد مشارکت اقتصادی بانوان در سالهای آینده باشیم، اگرچه اکنون نرخ مشارکت اقتصادی زنان در جامعه کار و تولید حدود ۱۴ درصد است اما در صورت حمایت میتواند این آمار روند صعودی داشته باشد.
ایجاد مهدکودک به عنوان کوچکترین خواسته و مطالبه بانوان شاغل به شمار میرود تا بانوان بتوانند در عرصه کار و تولید و فعالیت حرفهای خود، نسبت به موضوع فرزند خود دغدغه کمتری داشته باشد زیرا ایجاد مهدکودک در ادارات به بانوان شاغل اطمینان خاطر بیشتری برای نحوه نگهداری و مراقبت از فرزندان آنان میدهد.
اهمیت ایجاد مهدکودک در قانون جوانی جمعیت
در تبصره ۳ ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب آبان ۱۴۰۰ نیز آمده است: همه دستگاههای مذکور در ماده (۲۹) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مکلف هستند با مشارکت بخش خصوصی و یا به صورت خرید خدمات نسبت به تأمین مهدکودک برای نگهداری کودکان مادران شاغل در همان دستگاه اقدام کنند.
به همین منظور رییس جمهوری نیز در این باره اظهار داشت: تاسیس مهدهای کودک در ادارات و سازمانها حرف حقی است که در قانون جمعیت نیز به آن اشاره دارد و باید به طور حتم این موضوع مورد پیگیری قرار گیرد تا بانوان شاغل بتوانند با آسوده خاطر فرزندان خود را در یک مکان مناسبی نگهداری کنند.
همین موضوع نشان از اهمیت مساله ایجاد مهدکودک در ادارات و دستگاههای اجرایی دارد که هم در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و هم رییس جمهور به آن توجه خاص دارد بنابراین باید چارهای اساسی برای این موضوع اندیشید تا دغدغه بانوان شاغل برطرف شود.
زهره جعفری مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری تهران پیشتر گفته بود: اهمیت وجود مهدهای کودک در ادارات برای راحتی حال مادران شاغل است با توجه به تاکیدات قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای حمایت از مادران شاغل، پیگیر فراهمسازی تمهیدات لازم برای ایجاد مهدهای کودک استاندارد در ادارات هستیم.
وی تصریح کرد: ایجاد مهدهای کودک در ادارات از مطالبات مکرر مادران شاغل است و در حال جمعآوری اطلاعات دقیق مهدهای کودک ادارات و نیز جمعآوری اطلاعات ادارات و دستگاههای فاقد مهدکودک هستیم تا با شناسایی موانع موجود، راهبردهای مناسب برای رفع این معضل ارائه شود.
جعفری تصریح کرد: تاسیس مهدهای استاندارد در هر مجموعه نیازمند گرفتن مجوز خاص و استخدام مربیان آموزش دیده است، تمام ادارات به زیر ساختهای لازم برای ایجاد مهدهای کودک مجهز نیست و در این راستا نیاز به حمایتهای ویژه و تدابیر مسئولان آن مجموعه است.
ایجاد مهدکودک در راستای حمایت از خانواده و مادران شاغل
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز در این باره در گفت و گو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا اظهار داشت: در راستای حمایت از خانواده و مادران شاغل برنامههایی با همکاری دستگاههای متولی برای ایجاد مهدکودک اقداماتی در دستور کار قرار گرفته است.
انسیه خزعلی تاکید کرد: برنامه دورکاری و ایجاد مهدکودک مراکز اداری را به عنوان یکی از مطالبات و خواستههای مهم بانوان شاغل در نظر داریم ولی برخی ادارات و شرکتها زیر ساخت لازم برای این موضوع را ندارند اگرچه برخی شرکتهای اندک، مهد کودک را راهاندازی کردهاند.
وی ادامه داد: برای ایجاد مهدکودک و اهمیت دادن به مطالبه بانوان شاغل، نامهای برای همه ادارات، دستگاههای اجرایی، سازمانها و شرکتها ارسال شده است.
خزعلی اضافه کرد: البته تاکنون برخی از دستگاههای اجرایی به موضوع ایجاد مهدکودک برای رفاه حال مادران شاغل عمل نکردهاند که هر کدام از این دستگاهها و سازمانها برای عدم اجرای این طرح دلایل مختلفی دارند.
وی خاطرنشان کرد: برخی به دلیل در اختیار نداشتن بودجه کافی و برخی نبود مکان مناسب را در راستای عدم تحقق این موضوع مطرح کردهاند اما لازم است که به منظور اهمیت دادن به زنان شاغل و برای رفاه حال مادران دارای فرزند زیر ۶ سال حتما به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در عین حال تصریح کرد: در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به این موضوع به صورت جدی پرداخته شده است و تاکید شده که حتما باید مهدکودک در ادارات، دستگاههای اجرایی و شرکتها ایجاد شود و امیدواریم که این اقدام عملیاتی شود.
وی معتقد است: بانوان باید در فضای کسب و کار خود با آرامش کار کنند و هر مسالهای که آرامش آنها را به هم میریزد باید حذف شود، البته که حذف مهدکودکها از محلهای کار لطمه زیادی به فعالیت بانوان در عرصه کار و تولید وارد خواهد کرد.
حدود یک میلیون نفر از جمعیت کارمندان کشور بانوان هستند
از آنجا که نیمی از جامعه را بانوان تشکیل میدهند و بخشی از فضای اقتصادی و کسب و کار در اختیار بانوان است، ضروری است که برای رفاه حال بانوان و برای کاهش دغدغه مادران شاغل به موضوع ایجاد مهدکودک در ادارات، دستگاههای اجرایی و شرکتها اهمیت ویژهای داده شود.
براساس جدیدترین آمارها از پایگاه اطلاعرسانی دولت، تعداد کل کارمندان دولت در کشور دو میلیون و ۳۷۹ هزار و ۱۵۱ نفر است که از این تعداد، ۹۵۹ هزار و ۷۸۳ نفر بانوان یعنی ۴۲.۱۱ دهم درصد و نزدیک یک میلیون جمعیت کارمندان دولت را بانوان تشکیل میدهند.
همچنین طبق مصوبه شورای اداری در سال ۹۶ قرار بر این شد که میزان ۳۰ درصد از کل مدیران کشور را بانوان تشکیل دهند و براساس آمارها و دادههای موجود از نیمه اول سال ۹۸ تا پایان شهریور امسال ۲۶ درصد مدیران را بانوان تشکیل میدهند.
اگرچه تعداد بانوان مدیر کشور در چند سال اخیر چهار درصد افزایش یافته اما براساس اعلام سازمان اداری و استخدامی کشور قرار بوده تا پایان برنامه ششم تعداد بانوان مدیر در کشور به ۳۰ درصد برسد.
جمعیت شاغل زن معادل ۱۲.۷ درصد
براساس آخرین آمار منتشر شده مرکز آمار ایران در پایان سال ۹۹، جمعیت ۱۵ سال به بالای کشور ۶۱.۹ میلیون نفر است که جمعیت فعال از بین این جمعیت، ۲۶.۲ میلیون نفر (مشارکت اقتصادی ۴۲.۲ درصد) و جمعیت شاغل نیز ۲۳.۴ میلیون نفر با نسبت اشتغال ۳۷.۸ درصد هستند.
بر این اساس از ۶۱.۹ میلیون نفر جمعیت بالای ۱۵ سال کشور، ۳۰.۹۶ میلیون نفر مرد و ۳۰.۹۶ میلیون نفر نیز زن هستند اما جمعیت فعال ۱۵ سال به بالای مردان ۲۱.۵ (معادل ۶۹.۴ درصد) و جمعیت فعال زنان ۴.۷ میلیون نفر (معادل ۱۵.۳ درصد) است.
با این حال جمعیت شاغل ۱۵ سال به بالای کشور برای مردان ۱۹.۵ میلیون نفر (معادل ۶۳ درصد) و جمعیت شاغل زنان ۳.۹ میلیون نفر (معادل ۱۲.۷ درصد) است.
انتهای پیام/