گفت و گوی اختصاصی «نصر» با مدیرکل سازمان انتقال خون آذربایجان شرقی/

لزوم تداوم مشارکت های اهدای خون در فصول پایانی سال / رنج انتقال خون از عدم توجه مسئولان استانی و شهری

1398/09/05 - 20:05 - کد خبر: 7656
وحید مثمر

نصر: مدیرکل سازمان انتقال خون آذربایجان شرقی، گفت: تداوم مشارکت های اهدای خون در فصول پایانی سال الزامی است، انتقال خون استان از عدم توجه مسئولان استانی و شهری رنج می برد.

به گزارش سرویس اجتماعی نصر، بشر همواره در طول تاریخ در معرض آسیب های جدی ناشی از بروز بیماری های گوناگون، بلایای طبیعی و حوادث بوده است.

با پیشرفت علم و فناوری اگر چه از اثرها و پیامدهای این مسائل كم شده اما نیاز به خون سالم همچنان در اولویت است و هنوز هیچ جایگزین مناسبی برای خون انسان كشف نشده است.

میلیون ها تن در سراسر جهان جان خود را وامدار انسان هایی می دانند كه هرگز آن‌ها را ندیده اند. افرادی كه بدون هیچ گونه انتظار پاداشی خون خویش را اهدا می كنند.

تبریز، این شهر کهن، شهری که برای پایداری  و مقاومت همیشه صورت خود را با خون های مردم فداکارش سرخ نگه داشته است، در طول تاریخ معاصر نیز برای حیات ملت خود از اهدای آن سرخِ جان بخش نگذشته است.

در این روزهای پاییزی ۹۸ که قامت آذربایجان بار دیگر با خشم زمین به لرزه درآمده است، یاری به افراد آسیب دیده ما را دگر بار به یاد یاری رساندن به هموطنانی می اندازد که سرخی شریان‌های زندگی‌شان باید از اهدای خون ما دوام یابد.

مسیر را که برای گفت و گو در مورد نجات زندگی آغاز می کنیم، ناخودآگاه دل را ناشکیبا و نگران می یابیم تا به مقصد برسیم، اما مسیر طولانی است پس از شمردن چندین بیمارستان و مرکز درمانی، نهایتا به انتهای خیابان آخونی تبریز می رسیم و برای آغاز گفت و گو به سراغ مدیرکل انتقال خون آذربایجان شرقی می رویم.

در ادامه این گزارش به شرح گفت و گوی خبرنگار نصر با «وحید مثمر» مدیرکل انتقال خون استان می پردازیم.


* اهدای خون و فرآورده های خونی یکی از مهمترین اَعمال انسان دوستانه ای است که طی ۴۵ سال اخیر در کشور جریان داشته و تبریز نیز یکی از پیشگامان این امر محسوب می شود و همیشه مشارکت مردم در مواقع نیاز محقق شده، آقای مثمر با آغاز فصل پاییز و خصوصا وقوع زلزله در استان، خبر های ضد و نقیضی در خصوص کاهش ذخایر خونی استان در جامعه پراکنده شده است، آیا این موضوع صحت دارد؟

همیشه با آغاز فصل پاییز و فعالیت مدارس میزان اهدای خون در تمام مراکز نسبت به سایر فصول کاهش می یابد اما این امر به معنای کاهش ذخایر خون نیست، این موضوع هر ساله اتفاق می افتد چراکه با آغاز سال تحصیلی جدید والدین و همچنین اهدا کنندگان جوان مشغول به فعالیت های مربوطه می شوند، در خصوص وقوع زلزله و به دنبال آن کاهش ذخایر نیز باید بگویم این موضوع صحت ندارد و ذخایر خونی استان همواره تا ۵ روز آینده تامین است اما این به معنای عدم مشارکت مردم برای اهدا نیست.

*این بدین معنا است که در برخی از ایام و فصول نیاز به مشارکت مردم بیشتر است، در این خصوص چه باید کرد؟

با وجود اینکه آذربایجان‌شرقی یکی از ۱۰ استان برتر خون دهی کشور شناخته شده اما به دلیل وجود بیمارستان‌ها و مراکز زیاد اعمال جراحی و به ویژه جراحی قلب در استان همواره نیازمند مشارکت مردم هستیم، تا چند سال اخیر در بعضی از مناسبت ها، اهدای خون زیادی اتفاق می‌افتاد، در حال حاضر با برنامه ریزی دقیق افراد نوبت بندی شده اند تا هم خون همه روزه وجود داشته باشد و هم به هدر نرود و زمان استفاده از آن به پایان نرسد اما با این حال نیاز داریم که مردم همراه ما باشند و در فصول نیاز نیز در مراکز حضور یابند.

 

* با توجه به اینکه اطلاع رسانی دقیق و بهنگام در این خصوص نقش مهمی را در تامین خون و همچنین فرآورده های خونی دارد، به نظرتان تا چه اندازه توانسته اید در امر اطلاع رسانی موفق باشید، بنظرتان نباید زمینه ی اطلاع رسانی پایگاه توسعه بیشتری یابد؟

 بله کاملا درست است اطلاع رسانی یک ضرورت است و ما تلاش داریم تا از طریق صدا و سیما و همچنین خبرگزاری های مورد اطمینان در زمان‌های نیاز اطلاع رسانی کنیم،  لذا لازم می دانم مجددا بخشی از شرایط عمومی اهدای خون را یادآوری کنم:

۱. حداقل سن ۱۸ و حداکثر ۶۵-60

۲. حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم

۳. عدم وجور سابقه بیماری های قلبی، ریوی، صرع یا سایر بیماری های مزمن مانند کم خونی و نیز عدم مصرف بعضی از داروها

۴. عدم شرکت در رفتارهای پر خطر «تماس جنسی نامطمئن طی یک سال گذشته، عدم مصرف مواد مخدر و ....»

۵. نداشتن سابقه اعمال دندانپزشکی طی یک هفته گذشته

۶.نداشتن سابقه خالکوبی(تاتو)، حجامت، طب سوزنی، آندوسکوپی، آنژیوگرافی، تزریق خون و سوراخ نمودن گوش طی یک سال گذشته

۷. عدم اهدای خون بانوان در دوران بارداری و تا ۶ هفته پس از زایمان، در صورت داشتن سقط جنین تا یک سال پس از آن و در دوران شیردهی تا زمانی که شیر می‌دهند، در دوران قاعدگی در صورت قاعدگی شدید و دردناک تا رفع علائم

۸. عدم ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا

۹. دفعات اهدای خون برای آقایان حداکثر چهار و برای بانوان حداکثر سه بار در سال

* آقای مثمر یکی از موضوعاتی که مخاطبان نصر از طریق صفحات شبکه های مجازی به این رسانه ارسال کرده اند در ارتباط با کیسه های خونی نوزادان است که به گفته آن ها، بیمارستان های الزهرا و کودکان که  مراکز مهم درمانی نوزادان و کودکان استان هستند  برای دریافت آن پروسه طولانی را می گذرانند و دسترسی کاملی ندارند، آیا این موضوع صحت دارد؟

بهرداری از کیسه خون اطفال نقش مهمی در مدیریت منابع خونی و جلوگیری از اتلاف و هدر رفتن از ذخایر خونی دارد، در حال حاضر اداره کل استان آمادگی کامل برای تامین کیسه های خون اطفال دارد، اینکه شخص یا بیمارستانی بگوید در تامین این کیسه ها مشکل داریم، صحت ندارد، چراکه امسال بیمارستان های تبریز درخواست کیسه خون اطفال نداده اند، هر مرکز درمانی اگر نیازمند کیسه خونی اطفال باشد متناسب با نیاز آن اداره کل کیسه ها را طی مدت ۲۴ ساعت در دسترس مرکز درمانی قرار می‌دهد.

 

* موضوع دیگری که برای مخاطبان و مردم تبریز دغدغه ای به وجود آورده است، در خصوص نحوه برخورد پرسنل شعبه «کبود»  انتقال خون تبریز است، اهدا کننده ها از نحوه برخورد پرسنل ناراضی اند.

اهداکنندگان ولی نعمتان ما هستند و همیشه اکرام اهدا کنندگان از مهم ترین اولویت های این اداره کل و پرسنل مربوطه بوده است، لکن اولویت کاری انتقال خون حفظ سلامت داوطلبان اهدای خون است که در این راستا الزام به رعایت استانداردهای اهدای خون امری بدیهی است به همین دلیل برخی از داوطلبانی که واجد شرایط هستند از اهدا منع می شود، در خصوص انتقاد برخی از داوطلبان محترم از نحوه برخورد پرسنل نیز اگر در مواقعی مردم عزیز با موارد این چنینی مواجه شدند می توانند بطور مستقیم با اداره کل ارتباط برقرار کرده و انتقاد و پیشنهاد خود را بیان کنند.

 

* از دیگر مسائل مهمی که در خصوص پایگاه انتقال خون استان مطرح است، بحث تامین زیرساخت های آن است، پایگاه انتقال خون  استان از چه چیزی رنج می برد؟

متاسفانه پایگاه انتقال خون استان از چندین چالش زیرساختی رنج می برد، میزان کادر فعال در استان نسبت به حجم کاری بسیار کم است و کادر حاضر در پایگاه ها فشار زیادی را تحمل میکنند، از دیگر مسائل فرسوده و قدیمی بودن ساختمان مراکز و همچنین فرسوده بودن ناوگان واحد های سیار اداره کل انتقال خون است که علاوه بر ایجاد سختی در حمل و نقل پرسنل در سطح استان، در واحدهای سیار نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.

* و در پایان، این موضوع مطرح است که آیا رسیدگی کاملی به امور اداره کل انتقال خون استان می شود؟

اگر بخواهم صادقانه بگویم، بجز بازدید نماینده ولی فقیه استان و تعداد انگشت شماری از مسئولان استانی، هیچ بازدید و رسیدگی به امور پایگاه صورت نگرفته است، پایگاه انتقال خون استان، نجات بخش زندگی مردم است و انتظار می‌رود توجه بیشتری را از سوی مسئولان و نهادهای مربوطه داشته باشد اما نه تنها توجهی نیست بلکه پیگیری های ما برای جابجایی پایگاه به سمت مرکز شهر جهت دسترسی آسان بیمارستان ها و تجدید ناوگان حمل و نقل نیز سال هاست در صف انتظار اولویت های استان مانده است.

این گزارش حاکی است، سازمان انتقال خون، پایگاه تپش قلب هایی است که چشم در انتظار حیات دارند، چشم انتظاری مردمانی نیازمند، حق الناسی است که بر گردن تمام مردم جامعه است، عدم رسیدگی به مشکلات موجود، سهل انگاری در نحوه ارتباط و مسیر طولانی مرکز انتقال خون با اکثر بیمارستان های تبریز و همچنین عدم اختصاص مرکزی در بخش قابل دسترس شهر به پایگاه انتقال خون با وجود پیگیری های مستمر مسئولان پایگاه، موضوعاتی تامل برانگیز است که از عدم اولویت بندی  مسائل روز استان توسط مقام های ارشد استانی و شهری خبر می‌دهد، آژانس خبری تحلیلی نصر به عنوان رسانه ای مردمی پیگیر مسائل و مشکلات مربوط به این پایگاه مهم در زندگی مردم خواهد بود و منتظر اقدام بجای مسئولان استانی و شهری است.

 

گفت و گو از نویده رئوف فرد

انتهای پیام/

پژوهشیار