دیپلماسی اقتصادی به عنوان سیاست راهبردی دولت سیزدهم

تبریز، کانون رایزنی های اقتصادی در دولت سیزدهم

1401/06/29 - 12:36 - کد خبر: 75439
دیدار

نصر: دیپلماسی اقتصادی به عنوان سیاست راهبردی دولت سیزدهم، تبریز را به کانون رفت و آمد هیات‌های اقتصادی خارجی تبدیل کرده، به طوری که استاندار آذربایجان‌شرقی با مقام های ۱۲ کشور دیدار و در خصوص توسعه مبادلات تجاری با کشورهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی، رایزنی کرده است.

به گزارش نصر، استاندار آذربایجان شرقی به عنوان نماینده عالی دولت در این خطه امسال با شخصیت های بلندپایه مثل رستم مینیخانوف، رییس جمهور تاتارستان در تبریز و الهام علی اف، رییس جمهور جمهوری آذربایجان در باکو و وزیر اقتصاد و وزیر زیرساخت ارمنستان در سفر اخیر به ایروان و سفرای کشورهای ژاپن، اتریش، روسیه، ایتالیا، ترکیه، کوبا، جمهوری آذربایجان، بلاروس، الجزایر، ارمنستان و بنگلادش در کاخ استانداری تبریز برای تحقق دیپلماسی اقتصادی با اولویت کشورهای منطقه رایزنی کرده است.
اهمیت تاریخی، فرهنگی و اقتصادی تبریز، جذابیت های خوبی برای سرمایه گذاری کشورهای مختلف در زمینه های متنوعی مثل صنعت و معدن، خودرو، گردشگری و صنایع غذایی به وجود آورده است. 
تحقق توسعه اقتصادی و توسعه روابط تجاری با کشورهای  دنیا با اولویت همسایگان برای اجرای راهبرد دیپلماسی اقتصادی به عنوان مطالبه  رییس جمهور، هدف اصلی مذاکرات با مقام ها و هیات های خارجی  بوده است که از طرف استاندار آذربایجان شرقی به طور جدی برنامه ریزی و پی گیری می شود.   
 تقویت ارتباطات در حوزه اوراسیا و کشورهای CIS ( مشترک المنافع)، بهره‌مندی از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه روابط، تسهیل مبادلات بانکی و گشایش خط اعتباری ویژه‌ آذربایجان شرقی از سوی روسیه، تسهیل صادرات مواد غذایی، برپایی نمایشگاه دائمی مشترک، تسهیل رفت‌وآمد هیأت‌های تجاری و بازرگانان، بهره مندی از ظرفیت های گردشگری، معرفی منطقه آزاد ارس، ارتقای سطح امنیت راه ها و مرزهای آذربایجان شرقی به عنوان دروازه اروپا و اهمیت آن برای صادرات و ترانزیت کالا، وجود شهرک تخصصی سرمایه گذاری خارجی، قطعه سازی و خودروسازی، صنایع غذایی و دارویی، صنعت و معدن، توسعه حمل‌ و نقل، تسهیل صدور روادید، برقراری پرواز مستقیم، برگزاری نمایشگاه‌های مشترک از جمله موضوعات مطرح شده در دیدارهای استاندار آذربایجان شرقی با مسوولان ۱۲ کشور خارجی در کمتر از ۹ ماه گذشته بوده است.
محوریت تبریز برای تقویت همکاری های متقابل با کشورهای همسایه، متشکل از ترکیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان موجب شده تا مسوولان ارشد آذربایجان شرقی در این مدت کوتاه ۲ سفر خارجی به باکو و ایروان داشته باشند.
در این سفرها موانع موجود بر سر راهع توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی آذربایجان شرقی با کشورهای مورد بحث، بررسی و احصا شده تا هر ۲ طرف به راحتی در حوزه ترانزیت و تجارت فعالیت کنند و بخشی از تعرفه‌های گمرکی را به حداقل ممکن برسانند، ضمن اینکه شهرک‌های صنعتی ارمنستان نیز در این سفر برای سرمایه‌گذاری در بخش فناوری و شرکت های دانش‌بنیان اعلام آمادگی کرده اند.  
ایجاد شهرک صنعتی مشترک در مناطق آزادشده جمهوری آذربایجان برای استقرار شرکت‌های صنعتی و خدماتی و حضور جدی شرکت‌های فنی و مهندسی آذربایجان شرقی در بازسازی این مناطق از جمله محورهای مورد توافق مسوولان ارشدا آذربایجان شرقی با مقام های جمهوری آذربایجان  است که به صورت جدی پیگیری می‌شود.
حضور مشتاقانه سفرای ۹ کشور اروپایی و ژاپن در تبریز در این مدت نیز می تواند نقطه عطفی برای رونق اقتصاد محلی و ملی باشد که آذربایجان شرقی نقش پیشرو را در آن بازی کند، هر چند تکمیل و عملیاتی شدن این روند نیاز به استمرار مساعدت کامل ملی و عملیاتی کردن مذاکرات دارد. 

 
  سفیر ژاپن: ژاپن و ایران همکاری‌های خوبی دارند/ آماده گسترش روابط و استفاده از مزیت های تبریز و آذربایجان شرقی هستیم
عمارت تاریخی استانداری آذربایجان شرقی در قلب تبریز، امسال میزبان سفیر ژاپن در تهران و هیات همراهش بود که برای آشنایی بیشتر با ظرفیت های استان به این خطه سفر کرده بودند.
سفیر ژاپن در پایتخت کشورمان در این سفر در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی گفت: با وجود تحریم‌ها، ژاپن و ایران همکاری‌های خوبی دارند و در برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه، آژانس همکاری‌های بین المللی ژاپن (جایکا) برنامه‌های مختلفی اجرا کرده است.
کازو توشی آیکاوا در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی از جمله استان های استراتژیک و مهم ایران است، اظهار کرد: علاقه مند به افزایش ارتباطات و توسعه تعاملات اقتصادی و فرهنگی با این استان هستیم.
وی افزود: تبریز و آذربایجان شرقی در طول تاریخ همواره نقطه اتصال بین شرق و غرب بوده و آماده گسترش روابط و استفاده از مزیت های تبریز و آذربایجان شرقی هستیم.

علاقه‌مند حضور سرمایه‌گذاران توانمند خارجی در آذربایجان‌شرقی هستیم
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این دیدار با اشاره به فضای باثبات سرمایه‌گذاری در استان، گفت: آذربایجان شرقی مزیت‌هایی متعددی برای سرمایه‌گذاران خارجی دارد و علاقه‌مندیم در حوزه‌های مختلف پذیرای سرمایه‌گذاران توانمند خارجی باشیم.
عابدین خرّم افزود: ایران و ژاپن بیش از ۹۰ سال سابقه روابط دیپلماتیک دارند و ژاپن به عنوان یک کشور متمدن که در تعاملات با دنیا نقش اساسی دارد برای ایران بسیار مهم است و امیدواریم روابط دیپلماتیک تحت تاثیر مزاحمت‌هایی که دیگران ایجاد می‌کنند، قرار نگیرد
وی با اشاره به ظرفیت های آذربایجان شرقی در حوزه های مختلف، ادامه داد: تبریز به عنوان مرکز تمدن و تاریخ ایران اسلامی و منطقه همواره نقش بسیار مهمی در مسائل منطقه ای در حوزه های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی داشته است.
خرّم گفت: قرار گرفتن در مسیر تاریخی جاده ابریشم و همچنین مسیر ترانزیت به کشورهای اروپایی و اوراسیا توانسته نقش برجسته و بی بدیلی برای استان در افزایش روابط تجاری ایفا کند.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی از لحاظ امنیت سرمایه گذاری همچون سایر استان های کشور بسیار باثبات است، اظهار کرد: شهرک اختصاصی سرمایه گذاری خارجی برای تجار و بازرگانان خارجی در تبریز وجود دارد که مزیت خوبی برای حضور سرمایه گذاران ژاپنی در این شهر است.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه تبریز قطب سوم تولید قطعات خودرویی در کشور است، گفت: می توان از توانمندی های ژاپن در حوزه خودروسازی و تولید قطعات خودرو در تبریز بهره مند شد.
وی با تاکید بر حضور هیات های اقتصادی ژاپن در تبریز و سرمایه گذاری در بخش های علمی و فناوری، افزود: شرکت های دانش بنیان، استارت آپ ها و مراکز رشد بسیار خوبی در حوزه های مختلف از جمله کشاورزی، صنعتی و هایتک در استان فعال هستند.
خرّم با اشاره به ظرفیت های گردشگری، میراث فرهنگی و آثار ثبت شده جهانی این استان، بر افزایش حضور گردشگران ژاپنی در استان تاکید کرد.
وی ادامه داد: منطقه آزاد ارس مزیت بسیار خوبی از لحاظ صنعتی، ارتباطات ترانزیتی و معافیت های اقتصادی برای توسعه و گسترش روابط بین دو کشور است.
استاندار آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به اینکه حل مساله مسکن از جمله اولویت های دولت سیزدهم است، گفت: می‌توان از تخصص و تکنولوژی های جدید ژاپن در حوزه ساخت و ساز در استان بهره مند شد.

روابط تبریز-قازان زمینه ساز تعمیق مناسبات ایران و روسیه است
 رئیس جمهور تاتارستان از دیگر میهمانان عمارت تاریخی استانداری آذربایجان شرقی، معروف به شمس العماره، در اواخر تابستان جاری بود؛ او در دیدر با استاندار آذربایجان شرقی با ابراز خرسندی از سومین سفرش به تبریز، گفت: تبریز و قازان روابط بسیار خوبی دارند و می‌توانند نقش مهمی در توسعه روابط و نزدیکی دو کشور ایران و روسیه در حوزه‌های مختلف ایفا کنند.
 رستم مینیخانوف با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم تا موانع کسب‌وکار بین فعالان بخش خصوصی دو طرف رفع شود، افزود: مشکلات خودبه‌خود حل نمی‌شوند؛ مسئولان باید به توافق برسند و این ما هستیم که باید این توافق‌ها را اجرایی کنیم.
 وی خواستار تشکیل کارگروهی متشکل از مسئولان دولتی تاتارستان و آذربایجان شرقی برای شناسایی موانع همکاری‌های دوجانبه و ارجاع آنها به مسئولان عالی دو کشور شد و گفت: اگر بتوانیم چند پروژه موفق را اجرایی کنیم می‌تواند به‌عنوان الگوی توسعه روابط میان دو کشور معرفی شود.
مینیخانوف همچنین بر توسعه روابط تبریز و قازان در حوزه تبادل دانشجو، همکاری‌های فرهنگی و گردشگری، حمل‌ونقل، تسهیل صدور روادید، برقراری پرواز مستقیم، خودروسازی، کشاورزی و صنایع سبک تأکید کرد و گفت: آماده‌ایم تا شرایط مناسب برای حضور و فعالیت سرمایه‌گذاران و تجار آذربایجان شرقی را فراهم کنیم.
رئیس جمهور تاتارستان خواستار تشکیل کارگروهی متشکل از مسئولان این جمهوری و آذربایجان شرقی برای شناسایی موانع همکاری‌های دوجانبه شد و گفت: اگر بتوانیم چند پروژه موفق را اجرایی کنیم می‌تواند به‌عنوان الگوی توسعه روابط معرفی شود.
رستم مینیخانوف در نشستی با استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم تا موانع کسب‌وکار بین فعالان بخش خصوصی دو طرف رفع شود، افزود: مشکلات خودبه‌خود حل نمی‌شوند؛ مسئولان باید به توافق برسند و این ما هستیم که باید این توافق‌ها را اجرایی کنیم.
 وی با ابراز خرسندی از سومین سفر خود به تبریز، گفت: تبریز و قازان روابط بسیار خوبی دارند و می‌توانند نقش مهمی در توسعه روابط و نزدیکی دو کشور ایران و روسیه در حوزه‌های مختلف ایفا کنند.
مینیخانوف همچنین بر توسعه روابط تبریز و قازان در حوزه تبادل دانشجو، همکاری‌های فرهنگی و گردشگری، حمل‌ونقل، تسهیل صدور روادید، برقراری پرواز مستقیم، خودروسازی، کشاورزی و صنایع سبک تأکید کرد و گفت: آماده‌ایم تا شرایط مناسب برای حضور و فعالیت سرمایه‌گذاران و تجار آذربایجان شرقی را فراهم کنیم.

حدود ۱۵۰ سال قبل، اولین کنسول‌گری اتریش در تبریز دایر شده بود
سفیر اتریش در ایران نیز دیدار با نماینده عالی دولت سیزدهم در آذربایجان شرقی  در تبریز با ابراز خرسندی از سفر به تبریز، گفت: آذربایجان شرقی به‌خاطر جغرافیا و تاریخ خود، از مزیت‌هایی برخوردار است که آن را از دیگر استان‌ها متمایز کرده و در طول تاریخ همواره اثرگذار بوده است.
وولف دیتریش هایم افزود: حدود ۱۵۰ سال قبل، اولین کنسول‌گری اتریش در تبریز دایر شده بود و در آن مقطع، تبادلات علمی بین دو کشور در جریان بوده و اتریش در سده‌های گذشته همواره تلاش کرده تا روابط خود را با ایران حفظ و گسترش دهد.
وی با تاکید بر اینکه به طور قطع از حضور شرکت‌های اتریشی در ایران حمایت می‌کنیم، افزود: علاقه بسیار زیادی به گسترش تعاملات داریم و با نگاهی امیدوارانه به فضای مذاکرات، به افزایش همکاری‌های خود با ایران در همه زمینه‌ها فکر می‌کنیم.
سفیر اتریش همچنین با اشاره به برقراری خط پروازی وین- تهران و مذاکرات سفیر ایران در اتریش برای اتصال ۲ کشور از طریق خط ریلی، گفت: این علاقه‌مندی از طرف ما وجود دارد که تبریز را به‌عنوان دروازه ورود به ایران از طریق ریلی ببینیم و این تعاملات می‌تواند برای هر دو طرف حائز اهمیت باشد.

شرکت ایتالیایی در سخت‌ترین شرایط تحریم به فعالیت خود در ایران ادامه داد
سفیر ایتالیا، دیگر میهمان خارجی عمارت تاریخی استانداری آذربایجان شرقی بود که در دیدار با عابدین خرم با اشاره به حضور یک شرکت ایتالیایی در پروژه نیروگاه هریس، گفت: این شرکت در سخت‌ترین شرایط تحریم به فعالیت خود در ایران ادامه داد که این موضوع، نشانه‌ای از همکاری عمیق و مثبت ما با ایران است.
جوزپه پرونه در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی در تبریز، با اشاره به سابقه تاریخی روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی ایران و ایتالیا، اظهار داشت: این موضوع مسئولیت ما را برای گسترش همکاری‌ها بیشتر می‌کند و من امروز به همراه همکارانم به تبریز آمده‌ام تا همه فرصت‌های همکاری را بررسی کنم.
وی افزود: آذربایجان شرقی استان بسیار مهمی است که ظرفیت‌های فراوانی دارد و طبیعتاً علاقه داریم روابط خود را با این استان برقرار و تقویت کنیم.
سفیر ایتالیا همچنین با استقبال از پیشنهاد استاندار آذربایجان شرقی درخصوص خواهرخواندگی تبریز و یکی از شهرهای ایتالیا، گفت: آماده برقراری روابط بین صنایع ایتالیا و آذربایجان شرقی بویژه در حوزه انتقال دانش فنی و برگزاری نمایشگاه‌های مشترک هستیم و باور داریم که همه فرصت‌های موجود، فرصت‌های واقعی برای توسعه روابط هستند.
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این دیدار با اشاره به پیوندهای تاریخی و فرهنگی ایران و ایتالیا و روابط حسنه ۲ کشور در عرصه‌های مختلف، گفت: آذربایجان شرقی آماده است با استفاده از تمام ظرفیت‌های خود، مسیر جدیدی از توسعه را در روابط با ایتالیا ایجاد کند.
عابدین خرّم، با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی چهارراه ترانزیتی شمال‌غرب کشور است، افزود: ظرفیت‌های کم‌نظیر این استان در حوزه‌های صنعت، معدن، انرژی و گردشگری، بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری و مبادلات تجاری است.
وی با اشاره به ظرفیت‌های علمی و دانشگاهی تبریز و حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش صنعت استان، گفت: وجود شهرک تخصصی سرمایه‌گذاری خارجی در تبریز که برخوردار از زیرساخت‌های ارتباطی مناسب است، می‌تواند فرصت خوبی برای همکاری‌های بیشتر باشد.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه روابط ایران و ایتالیا در مسیر درستی قرار دارد، افزود: معتقدیم که سطح مبادلات و همکاری‌های دو کشور می‌تواند بسیار بهتر از وضع کنونی باشد و آذربایجان شرقی آماده است با استفاده از تمام ظرفیت‌های خود در این زمینه نقش‌آفرینی کند.
وی همچنین با پیشنهاد عقد پیوند خواهرخواندگی میان تبریز و یکی از شهرهای ایتالیا، ابراز امیدواری کرد با همکاری و تعامل مسئولان عالی دو کشور، سطح روابط دوجانبه روزبه‌روز ارتقا یافته و موانع موجود در این زمینه رفع شود.

زمینه توسعه روابط در بخش‌های مختلف بین دو کشور دوست ایران و ترکیه فراهم است
سرکنسول جمهوری ترکیه در تبریز نیز که کشورش بیشترین سرمایه خارجی را در شهرک سرمایه گذاری خارجی آذربایجان شرقی انجام داده، در دیدار با استاندار این خطه با اشاره به توجه ویژه دولت ایران به دیپلماسی اقتصادی، گفت: معتقدم زمینه توسعه روابط در بخش‌های مختلف سیاسی، فرهنگی، علمی و سرمایه گذاری بین دو کشور دوست فراهم است.
چتین تانر در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی افزود: در خصوص موضوعات گمرکی اقداماتی را دنبال خواهیم کرد و نیازمند همکاری در این زمینه هستیم.
وی ادامه داد: برای تثبیت و افزایش سرمایه‌گذاری هموطنانم در آذربایجان شرقی و ایران، امیدوار به اقدامات مثبتی برای تضمین منافع و حقوق آنها هستیم.
تانر از برگزاری نمایشگاه‌های گردشگری در چند شهر ترکیه در سال جاری میلادی خبر داد و از آذربایجان شرقی برای شرکت در این نمایشگاه‌ها جهت معرفی جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و صنایع دستی خود، دعوت کرد.
استاندار آذربایجان شرقی در این دیدار با اشاره به اراده جدی دولت سیزدهم به ارتقای روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای همسایه، گفت: ترکیه همسایه مورد احترام ماست و این ارتباط دوستانه و برادرانه به ویژه از تبریز روز به‌ روز توسعه خواهد یافت.

 تلاش می‌کنیم حجم مبادلات تجاری و صادراتی ایران و ارمنستان تا یک میلیارد دلار افزایش یابد
نارک تریان، معاون وزیر اقتصاد ارمنستان نیز در سفر استاندار آذربایجان شرقی و هیات اقتصادی عالی رتبه همراه وی به ایروان بر عزم جدی دولت متبوعش برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری با جمهوری اسلامی ایران با محوریت آذربایجان شرقی و همچنین رفع موانع و تسهیل تردد صادرکنندگان و تجار دو طرف تأکید کرد.
سفیر جمهوری ارمنستان در تهران هم در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر افزایش مراودات اقتصادی بین دو کشور گفت: تلاش می‌کنیم حجم مبادلات تجاری و صادراتی ایران و ارمنستان تا یک میلیارد دلار افزایش یابد.
آرسن آواکیان در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه استانهای همجوار ایران با ارمنستان از اهمیت خاصی برای این کشور برخوردار است، درخواست تاسیس دفتر کنسولی در تبریز را مطرح کرد.
وی ادامه داد: آماده برقراری دیدارهای مستقیم مسوولان و بازرگانان بین دو کشور هستیم و از تجار و مسئولان آذربایجان شرقی برای سفر به استان سیونیک دعوت می‌کنیم.
آواکیان اظهار داشت: رود ارس برای هر دو کشور ایران اهمیت ویژه‌ای دارد و برای رفع نگرانی‌های زیست‌محیطی، یکی از معادن تعطیل شده تا اقدامات لازم برای رفع مشکل انجام گیرد.
وی گفت: آذربایجان‌شرقی نزدیک ترین مسیر ترانزیتی برای ما بوده و خرید محصولات تولیدی در این استان از اولویت‌های ما است.


الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان هم تأکید ویژه‌ای بر توسعه روابط با ایران دارد
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران نیز دیدارش با نماینده ارشد دولت مردمی در آذربایجان شرقی با اشاره به آزادسازی ۱۳۰ کیلومتر از مرز مشترک این جمهوری با کشورمان گفت: ظرفیت‌های جدیدی برای توسعه همکاری‌ها بین دو کشور ایجاد شده و باید با احیا و فعال‌سازی ارتباطات مرزی از این ظرفیت‌ها به نحو احسن استفاده کنیم.
علی علیزاده در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی، سیاست دولت جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با همسایگان را ارزشمند دانست و افزود: الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان هم تأکید ویژه‌ای بر توسعه روابط با ایران دارد و شخصاً این موضوع را به صورت جدی پیگیری می‌کند.
 وی از برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در ۱۹ و ۲۰ اسفند امسال در باکو خبر داد و گفت: گشایش مرز خداآفرین و احداث پل مرزی جدید و سایر توافق‌های انجام‌شده بین دو کشور در این کمیسیون بررسی خواهد شد.
 سفیر جمهوری آذربایجان در ایران بر ضرورت عملیاتی شدن توافق‌های انجام شده در سفر هیأت های سیاسی و اقتصادی ایران به باکو تأکید کرد و گفت: تلاش می‌کنیم تا جنبه‌های تخصصی این توافق‌ها پیش از برگزاری کمیسیون مشترک بررسی و برای امضای تفاهم‌نامه‌های مشترک بین دو کشور آماده شود.
 وی با اشاره به دستور رئیس جمهوری آذربایجان مبنی بر ایجاد مناطق آزاد و پارک‌های فناوری در مناطق آزاد شده این کشور، گفت: با توجه به معافیت‌های گمرکی، مالیاتی و زیرساختی در این مناطق، زمینه برای حضور شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی آماده است و ما از شرکت‌های آذربایجان شرقی برای حضور در این مناطق دعوت می‌کنیم.
 علیزاده با بیان اینکه مرزهای ایران و آذربایجان در چهارراه محورهای ترانزیتی قرار دارند، افزود: با عملیاتی شدن توافق‌های دوجانبه امکان بهره‌مندی از این ظرفیت‌ها بیش از پیش فراهم خواهد شد و امیدوارم حمایت‌های مسئولان استان در این زمینه ادامه داشته باشد.

تسهیل صدور ویزا از سوی دولت آذربایجان
 وی همچنین از تسهیل صدور ویزا از سوی دولت آذربایجان خبر داد و گفت: اطمینان داریم که با بهبود شرایط، امکان برقراری خط پروازی مستقیم بین تبریز و باکو در مدت زمان کوتاهی فراهم خواهد شد و این موضوع هم از لحاظ اقتصادی و هم تسهیل تردد برای دو طرف سودمند خواهد بود.

تاکید استاندار آذربایجان شرقی بر لزوم شکوفا شدن ظرفیت های توسعه همکاری های دوجانبه 
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این دیدار با بیان اینکه حسن همجواری و اراده جدی برای توسعه مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان کاملا مشهود است، گفت: باید با تقویت ارتباطات و تسهیل رفت‌وآمدها، ظرفیت‌های فراوان همکاری بین دو کشور را شکوفا کنیم.
عابدین خرّم با اشاره به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر ارتباط تنگاتنگ با همه کشورها بویژه همسایگان، گفت: جمهوری آذربایجان به عنوان کشور دوست و برادر، در اولویت سیاست خارجی ایران است و پیوندهای دو کشور که از گذشته‌های دور وجود داشته، باید تعمیق و توسعه یابد.
 
انطباق دیدگاه‌ها و مواضع ایران و الجزایر می‌تواند مشوق ما در حوزه روابط اقتصادی باشد
 سفیر الجزایر در ایران از دیگر میهمانان عمارت تاریخی استانداری آذربایجان شرقی در قلب بافت تاریخی تبریز بود که با ابراز خرسندی از حضور در شهر تاریخی و تمدنی تبریز، به عمق روابط دوستانه و برادرانه ۲ کشور اشاره کرد و گفت: این نخستین سفر من از زمان آغاز ماموریت در ایران است و امیدوارم فرصتی برای ایجاد و تقویت همکاری مشترک الجزایر با آذربایجان شرقی فراهم کند.
 علی عروج با اشاره به اینکه اقتصاد، مساله نخست الجزایر در اوضاع کنونی است، افزود: من علاوه بر ماموریت سیاسی، یک ماموریت اقتصادی هم برای خود لحاظ می‌کنم و در دیدار با مسئولان ایرانی به این نتیجه رسیدم که دو کشور در حوزه روابط اقتصادی دیدگاه‌های مشابهی دارند.
 وی با بیان اینکه روابط اقتصادی دو کشور در سطح روابط سیاسی نیست، افزود: انطباق دیدگاه‌ها و مواضع دو کشور و روابط برادرانه دو ملت، می‌تواند مشوق ما در حوزه روابط اقتصادی باشد که ظرفیت‌ها و امکانات تحقق این امر نیز به اندازه کافی وجود دارد.
 سفیر الجزایر در ایران به ظرفیت‌های اقتصادی کشورش اشاره کرد و گفت: قوانین ما در حوزه سرمایه‌گذاری بسیار انگیزه‌بخش است و علاقه‌مندیم که سرمایه‌گذاران ایرانی، حضور بیشتر و فعال‌تری در الجزایر داشته باشند.
 وی، ناآشنا بودن فعالان اقتصادی دو کشور نسبت به ظرفیت‌های یکدیگر را بزرگترین مانع توسعه روابط اقتصادی عنوان کرد و گفت: بازار الجزایر یک بازار مستعد سرمایه‌گذاری در همه زمینه‌هاست و با توانمندی که از تولیدکنندگان ایرانی سراغ دارم، مطمئناً می‌توانند در الجزایر موفق باشند.
سفیر کوبا: ایران را به خاطر حس برادری و ظرفیت‌هایی که بین دو کشور هست، به عنوان شریک تجاری خود انتخاب کرده ایم
سفیر جمهوری کوبا در کشورمان نیز در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی گفت: ایران را به خاطر حس برادری و ظرفیت‌هایی که بین دو کشور هست، به عنوان شریک تجاری خود انتخاب کرده ایم و امیدواریم با کمک وزارت امور خارجه بتوانیم همکاری‌های خوبی را در حوزه‌های مختلف شکل دهیم.
آلبرتو گونزالس کاسالس در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی که به همراه نمایندگان چند شرکت کوبایی به تبریز سفر کرده است، افزود: این اولین سفر من به عنوان سفیر در ایران است و برای همکاری جدی و ایجاد روابط تجاری به تبریز آمده‌ام.
وی با اشاره به دیدار خود با دکتر رئیسی، اظهار داشت: آقای رئیس جمهور تأکید داشتند که روابط تجاری ما باید همپای روابط سیاسی پیش برود و بهترین راه شکست تحریم‌ها علیه دو کشور، اتحاد و همکاری است.
 سفیر کوبا با اشاره به اینکه اقتصاد کوبا در سال‌های اخیر تحت تأثیر تحریم‌های اقتصادی، بحران کرونا و تغییرات آب‌وهوایی قرار گرفته است، افزود: ما در بخش‌های مختلف تولیدی نیازمند مواد اولیه هستیم و علاقه‌مندیم در زمینه تأمین این مواد از توانمندی‌های استان آذربایجان شرقی استفاده کنیم.
 وی با اشاره به تولید مشترک واکسن کرونا توسط ایران و کوبا، گفت: خوشبختانه با ساخت واکسن‌های اختصاصی توسط ایران و کوبا، بیماری کرونا در دو کشور تا حد زیادی کنترل شده و می‌توانیم همکاری مشترک در ساخت واکسن را به سایر حوزه‌های دارویی نیز گسترش دهیم.
 کاسالس همچنین از اهتمام جدی خود برای ایجاد خط پروازی ایران- کوبا و تسهیل تردد اتباع ایرانی به کوبا خبر داد و گفت: برپایی نمایشگاه اختصاصی محصولات ایرانی و جذب سرمایه‌گذاری ایرانیان در پروژه‌های مشترک از برنامه‌های جدی من در سفارت خواهد بود.
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این دیدار با اشاره به همکاری‌های مشترک و تنگاتنگ ایران و کوبا و همراهی این دو کشور در مجامع بین‌المللی، گفت: استقلال، خودکفایی و ایستادگی ایران و کوبا در مقابل استکبار جهانی، الگو و زبانزد کشورهای دنیاست و همکاری‌های دو کشور باید روزبه‌روز بیشتر شود.
عابدین خرّم اظهار داشت: منافع ایران و کوبا در ابعاد مختلف بین‌المللی به یکدیگر گره خورده و همراهی و همکاری دو کشور در مجامع بین‌المللی و در مقابل تحریم‌های آمریکا کاملا ملموس است.
 وی با تأکید بر اینکه همکاری دو کشور باید روزبه‌ روز تقویت شود، افزود: همکاری ایران و کوبا در بحران کرونا، دستاوردهای جهانی داشت و موجب شد توانمندی دانشمندان دو کشور در حوزه دارویی برای دنیا آشکار شود.
 استاندار آذربایجان شرقی همچنین به برخی از ظرفیت‌های استان در حوزه‌های اقتصادی و تولیدی اشاره کرد و گفت: آذربایجان شرقی استان بسیار مهمی است که در داخل و خارج از کشور حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و در برخی از صنایع مانند تراکتورسازی، قطعه‌سازی و محصولات غذایی، تولیدات این استان منحصر به فرد است.
 وی با اشاره به وجود منطقه آزاد ارس و منطقه ویژه اقتصادی سهلان و زیرساخت‌های ارتباطی و حمل‌ونقل در استان، گفت: آذربایجان شرقی از نظر فرهنگی و گردشگری هم ظرفیت‌های فراوانی دارد و یکی از توانمندترین استان‌های کشور از نظر علمی و دانشگاهی است.
 استاندار آذربایجان شرقی از شخصیت‌های مبارزی مانند فیدل کاسترو در کوبا و شهید حاج قاسم سلیمانی در ایران یاد کرد و گفت: تجربه دو ملت ایران و کوبا نشان داده است که هرچه در برابر تحریم‌ها و زیاده‌خواهی‌ها مقاوم‌تر باشیم، دستاوردهای بزرگتری خواهیم داشت و امروز اراده این دو کشور برای تسلیم نشدن در برابر استکبار جهانی به الگویی در سطح دنیا تبدیل شده است.



سفر رییسی به مسکو نقطه عطف در روابط تهران - روسیه است
سفیر فدراسیون روسیه در تهران نیز در دیدار با نماینده عالی دولت مردمی در آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت سفر رییسی به مسکو، گفت: این سفر نقطه عطف در روابط تهران - مسکو است.
لوان جاگاریان در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی، افزود: بعد از این سفر و ملاقات حضوری پوتین و رییسی، سه تن از وزرای دولت جمهوری اسلامی هم از مسکو بازدید کردند که امیدوارم در سال جدید شاهد توسعه‌ رفت‌وآمدها از سوی هر دو طرف باشیم.
وی با ابراز خرسندی از سفر به تبریز، اظهار داشت: در مدت ۱۰ سال حضورم در ایران، به‌ صورت مستمر از تبریز بازدید کرده‌ام و به طور کامل در جریان ظرفیت‌های این استان در زمینه های مختلف اقتصادی و تجاری و صنعتی هستم.
جاگاریان با اشاره به اینکه همکاری آذربایجان شرقی با روسیه قدمتی طولانی دارد، یادآور شد: در حال حاضر ارتباطات خوبی بین تبریز و جمهوری تاتارستان روسیه وجود دارد و معتقدیم که با وجود ظرفیت‌های مشترک بین دو طرف، این روابط می‌تواند توسعه یابد.
سفیر روسیه در تهران به نیازمندی بازار روسیه به محصولات کشاورزی و مواد غذایی اشاره و اضافه کرد: مشکلاتی که برای صادرات برخی محصولات از آذربایجان شرقی به روسیه وجود داشت، رفع شده است و هم اکنون بسیار علاقه‌مند به توسعه مبادلات در این زمینه هستیم.
انتهای پیام/

پژوهشیار