رئیس موسسه تحقیقات دیم کشور:
رعایت اصول زراعت دیم در شرایط خشکسالی اهمیت حیاتی دارد
1401/05/22 - 13:53 - کد خبر: 71288
نصر: رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور با بیان اینکه سال زراعی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۰ با وجود خشکسالیهای بیسابقه طی برخی از ماهها در حال اتمام است، بیان کرد: رعایت اصول زراعت دیم در چنین وضعیتی بیشتر از شرایط نرمال اهمیت دارد.
به گزارش نصر، خشنود علیزاده روز شنبه در گفتوگو افزود: متوسط بارندگی تا به امروز حدود ۱۵ درصد کمتر از میانگین بلند مدت استان بوده و تنها راهکاری که در نامساعدترین شرایط محیطی نیز جواب میدهد، استفاده از ارقام اصلاح شده مطابق دستورالعملهای فنی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم است.
وی اظهار داشت: استفاده از ارقام اصلاحشده موسسه به همراه بستههای زراعی توصیه شده همیشه به افزایش تولید منجر میشود ولی در شرایط خشکسالی به مراتب تفاوت بزرگتری ایجاد میکند.
علیزاده ادامه داد: یک کشاورز در روستای «آق منار» ملکان با کشت گندم رقم «باران» و رعایت تراکم کشت ۱۸۰ کیلوگرم بذر در هکتار و تامین نیاز کودی مزرعه در پاییز گذشته، این روزها ۲ تن محصول در هر هکتار از مزرعه دیم خود برداشت میکند در حالی که در روستای مجاور، مزرعه غیرقابل برداشت کشاورز دوم به علت تراکم کشت زیاد و استفاده از تمام کود اوره در بهار وجود دارد.
وی اضافه کرد: اگر شرایط بارندگی در بهار به بیش از نرمال رسیده بود، شاید این کشاورز دوم هم تولید قابل قبولی میداشت ولی باید قبول کرد که ما در یک منطقه خشک و نیمهخشک واقع شدهایم و تغییر اقلیمی نیز موضوع را پیچیدهتر کرده است و در چنین شرایطی استفاده از ارقام اصلاح شده مطابق دستورالعملهای فنی موسسه ضروری است.
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور بیان کرد: هر ساله و در نیمه دوم مردادماه تمام دستورالعملهای فنی گندم، جو، نخود، عدس، علوفه و دانههای روغنی دیم بازبینی و بروزرسانی شده و پس از ارسال به سازمانهای جهاد کشاورزی استانها در سایت موسسه و تالار ترویج به صورت رایگان در دسترس عموم بهرهبرداران قرار میگیرد.
توسعه کشت دیم اگرچه اکنون یکی از گزینههای منطقی برای حل مشکلات پیشروی آب و کشاورزی به شمار میرود اما به عقیده برخی از کارشناسان این نوع از زراعت را در آینده باید به عنوان راهبردی اجباری برای تامین امنیت غذایی در پیش گرفت.
زیرا از یک سو منابع آبی کشور روز به روز کاهش مییابد و از سوی دیگر نیز شرایط و بستر لازم برای این نوع از زراعت در ۱۸ استان کشور با تکیه بر پژوهشهای کشاورزی و حمایتهای متولیان امر، روز به روز بیشتر فراهم میشود.
به ویژه آنکه کمآبی در برخی از مناطق، اصلاح الگوی کشت را به اجبار تبدیل کرده و به واسطه تغییر اقلیم، برخی دیگر از استانهایی که امروزه پرآب به نظر میرسد، ممکن است در آینده با همین مشکل آب در بخش کشاورزی مواجه شود.
انتهای پیام/