یادداشت/

لزوم توجه به جانشین پروری و نیروی انسانی متخصص بومی در آذربایجان شرقی

1401/05/20 - 13:11 - کد خبر: 71131
محرم شاه بلاغی

نصر: مدیریت را می توان فرآیند به کارگیری کارآمد منابع انسانی و مادی در جهت برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، رهبری، کنترل، نظارت، بسیج امکانات با توجه به هدف و فرهنگ سازمانی  تعریف کرد، مدیریت علم است وهنر، علم خواستن، هنر توانستن است، یعنی علم مدیریت را از طریق مراکز دانشگاهی باید یاد گرفت، هنر یعنی بتوان علم مدیریت را با ذوق و استعداد بالفعل در اداره کشور بکار گرفت، تا سازمان ها کارایی و اثر بخشی لازم را داشته باشند.

تاکید دانشمندان علم مدیریت این است که در سطوح مدیریت باید از مدیران علم گرا، ،عمل گرا، شایسته سالار استفاده کرد، یک مدیر شایسته سالار باید (تخصص، تجربه، هوش، مهارت، استعداد، علاقه و سعه صدر) داشته باشد، در این مورد برای انتخاب مدیران از روان شناسان سازمانی، صنعتی، بالینی با توجه به زیربخش های اقتصادی (کشاورزی، صعنت ومعدن، خدمات، انرژی) می توان بهره جست.
دیران موظف هستند به علم جانشین پروری در تمام سازمان ها توجه جدی کنند و جانشینان مدیریت را با توجه به اصول شایسته سالاری انتخاب کنند، آموزش دهند و برای اداره‌ی آتی حفظ کنند.
زایای انتخاب جانشین پروری از داخل سازمان عبارت است: مدیر ارشد سازمان مصالح و منافع داخلی را مد نظر قرار می دهد، مدیر ارشد با توجه به ویژگی های جانشین پروری با در نظر گرفتن علم شایسته سالاری با اطمینان خاطر جانشین خودرا انتخاب می کند، با توجه به آشنایی قبلی کار کنان سازمان و با در نظر گرفتن استعداد و توانایی های آن ها، سازمان با جانشین مدیریت،  افزایش امید کارکنان به سازمان و اثر بخشی بهبود می یابد. استعدادها در داخل سازمان شناسایی و حفظ شده و باعث توانمندشدن کارکنان می شود.
مچنین نارضایتی کم و فرهنگ سازمانی تقویت و تثبیت می شود، با این حال افراد بیشتری جهت توانمندسازی خود با معیارهای علم مدیریت شایسته سالاری برای خدمت آماده می شوند و بدین شیوه موجب ذخیره در جانشین پروری می‌شوند، در نهایت داوطلبان حضور در برنامه ریزی جانشین پروری، تقویت می شود.
پس بهترین انتخاب مدیران آینده برای سازمان ها از طریق جانشین پروری  داخل سازمانی است،  با این وصف آیا مدیریت کلان آذربایجان شرقی در انتخاب مدیران به فکر تئوری جانشین پروری هستند؟
از زمان های دور، آذربایجان شرقی به مرکزیت تبریز مرکز علم و هنر و تخصص در مدیریت منابع انسانی، با تخصص های گوناگون بوده است، نمونه‌ی آن را می‌توان به مردان بزرگ ملت ایران همچون دکتر محمد مصدق و میرزا تقی خان امیر کبیر اشاره کرد که افتخار این سرزمین هستند، و تبریز هزاران مدیر شایسته سالار و سیاستمدار در طول تاریخ تربیت کرده که پست های کلیدی در اختیار گرفتند و خدمات آن ها زبانزد تمام ملت ایران هستند.
همچنین هزاران دانشمند در رشته ها مختلف تربیت کرده و هم اکنون در مراکز بهداشتی، دانشگاهی و اقتصادی دنیا حرف اول را می زنند. حال سوال این است چرا مدیریت استان از استاندار گرفته تا رئیس مرکز صدا وسیما تبریز غیربومی هستند ؟ چرا مراکز دولتی تبریز باید به دست غیربومی های بی انگیزه اداره شوند؟ در صورتی که سازمان ها در تبریز نه تنها می توانند پست های مدیریتی را پر کنند، امروزه متاسفانه حتی سرپرست دربانان و نگهبانان حراستی از اردبیل و یا مشاور حقوقی از ارومیه به تبریز می آورند.
چرا به جانشین پروری و کشف استعدادها از داخل سازمان ها در تبریز توجه نمی شود؟ دولت فعلی نیز فقط یک وزیر از ترک زبان ها انتخاب کرده و مقامات و نمایندگان استان بهتر می‌دانند که تبریز هزاران متخصص و مدیر شایسته سالار دارد که در مدیریت های استان و کلانشهر تبریز می‌توان آن ها را انتخاب کرد.
در کارمندیابی انتخاب، آموزش، استخدام، جانشین پروری، میدان دادن به نیروهای بومی باید از صدا و سیما گرفته تا کل ادارات دولتی و سازمان ها و شرکت ها مدنظر متولیان امور  قرار بگیرند، مخصوصا در صدا وسیما تبریز نیز در این مورد  یک تحول خواهی شود تا مدیران بومی با انگیزه و عاشق خدمت به زادگاه خود جایگزین شوند.
تبریز در داخل سازمان هایش افراد شایسته سالار و علم گرا، عمل گرا و کارآمد بیشتری دارد و مدیران بهتر است به علم جانشین پروری عنایت کنند، مخصوصا مدیران میانی و عملیاتی از این طریق انتخاب شوند، متاسفانه در دولت فعلی اکثر مدیران متخصص و عمل گرا نیستند. در این استان نیز باید در انتخاب مدیران از علم شایسته سالاری و بومی بودن را مد نظر قرار دهند، تا کارایی و اثر بخشی سازمان ها افزایش یابد و در این راستا اساتید علم مدیریت و اقتصاد آماده هستند آموزش های لازمه را از طریق کنفرانس ها، نشست های تخصصی ، آموزش های مستقیم و یا در قالب بازآموزی و کارورزی ارائه نمایند و در این راستا بهره گیری از ظرفیت رشته های علمی و مدیریتی دانشگاه های تبریز توصیه می‌شود.

محرم شاه بلاغی
انتهای پیام/

پژوهشیار