گزارش/
انگور ملکان محصولی با آوازه جهانی/نبود صنایع تبدیلی چالش اصلی است
1401/05/18 - 12:19 - کد خبر: 70842
نصر: انگور ملکان با اسم و رسم دیرینه همچنان مرزها را در می نوردد و کام مردم را شیرین میکند.
به گزارش نصر، وقتی محصولی از گذشته تاکنون تنها با خاصیت طبیعی خود به عنوان یک برند در دنیا مطرح میشود بدون تردید دارای قابلیت خاص و منحصر بفردی در نوع خود دارد.
سال گذشته با وجود شرایط خاص آب و هوایی و خسارتهایی که به باغهای انگور وارد شده مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملکان میگوید ۷۰ هزار تن محصول فرآوری شده کشمش به کشورهای همسایه صادر شده است.
مسلم است چنین ظرفیتی در یک منطقه علاوه بر ارزآوری و تولید ثروت، فرصتهای شغلی بسیاری را ایجاد میکند موضوعی که در شرایط کنونی اهمیت بسیار زیادی دارد.
در این میان بهره مندی از ظرفیتهای طبیعی و تبدیل این منطقه به یک قطب اقتصادی، نیازمند برنامه ریزی و اقدامات مناسب از سوی مسئولان متولی است.
در این زمینه برای اطلاع از آخرین وضعیت تولید این محصول با ارزش و اقداماتی که در این حوزه انجام شده است به سراغ باغداران شهرستان ملکان میرویم.
نبود صنایع تبدیلی، بزرگترین مشکل باغداران انگور ملکان
داوود کهن باغدار ملکانی با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد محصولات انگور این شهرستان به خبرنگار مهر میگوید: طعم و ارزش غذایی بالای انگور ملکان دلیل محبوبیت این محصول در بین مردم است.
وی میافزاید: در حال حاضر مشکل اساسی که تمام باغداران ملکان با آن مواجه هستند این است که واحد فراوری در این شهرستان وجود ندارد و محصولات باغداران را دلالان با قیمت پایین خریداری میکنند و سود محصولات کشاورزی به جیب دلالان میرود.
این باغدار ملکانی ادامه میدهد: باغداران سرمایه زیادی برای احداث صنایع تبدیلی، فرآوری و بسته بندی ندارند و به زور میتوانند هزینه تولید محصول را تأمین کنند.
وی میگوید: تولیدکنندگان از زمستان تا پاییز برای باغ هزینههای زیادی میکنند که تهیه کود، سمپاشی، از بین بردن علفهای هرز، هرس شاخ و برگ بوتهها از جمله این هزینهها است که برای تمام این کارها کارگر نیاز است.
خوشهای از مشکلات تولیدکنندگان انگور
در همین زمینه علی زارعی که یکی دیگر از تولیدکنندگان انگور در این شهرستان است در مورد مشکلات کارش به خبرنگار مهر میگوید: اخیراً یک نوع آفت به باغهای انگور حمله کرده که باعث خشک شدن محصول میشود.
این باغدار میافزاید: برای کنترل آفت، سمی را تهیه کردیم که تأثیری بر روی آفت نداشت یعنی به طور موقتی آفت را از بین میرود ولی آفت دوباره برمی گردد.
زارعی با اشاره به اهمیت ارتباط تنگاتنگ و سازنده باغداران با جهاد کشاورزی میگوید: با توجه به ظرفیت بالای باغداران این شهرستان در تولید محصولات انگور، دستگاههای متولی باید روند اعطای وامهای بانکی را تسهیل کنند تا باغداران به منظور کاهش مصرف آب بتوانند از تجهیزات آبیاری نوین استفاده کنند چرا که کم آبی باعث خشک شدن باغها شده است.
وی ادامه میدهد: فرآیند اداری اخذ تسهیلات بانکی به اندازهای زیاد است که متقاضیان دیگر تمایلی برای پیگیری وامهای دولتی ندارند.
زارعی میگوید: با این شرایط کم آبی، آبیاری سنتی غیرقابل قبول است ولی متأسفانه به دلیل هزینههای زیاد، برخی از کشاورزان مجبور به استفاده از این روش هستند.
وی با بیان اینکه به دلیل نبود صنایع تبدیلی تمام زحمات کشاورزان بی نتیجه میشود و سود محصولات عاید دلالان میشود، میافزاید: در حال حاضر محصولات انگور به دو روش سنتی و آفتابی تبدیل به کشمش میشود که در صورت احداث صنایع تبدیلی بدون تردید این کسب و کار رونق خواهد گرفت و کشاورزان دلسرد نمیشوند.
پیشبینی افزایش ۴۰ درصدی تولید محصول انگور
اما در این زمینه مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملکان با بیان اینکه امسال نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش محصول انگور خواهیم داشت، به خبرنگار مهر میگوید: با وجود خسارتهای سرمازدگی، امسال تولید انگور نسبت به سال گذشته خوب است و پیش بینی میشود ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تن تولید محصول انگور داشته باشیم.
یوسف جعفری میافزاید: در حالت طبیعی اگر خسارت سرمازدگی نباشد به طور میانگین ۲۵۰ هزار تن محصول انگور برداشت میشود ولی امسال به دلیل سرمازدگی حدود ۴۵ درصد باغداران دچار خسارت شدهاند.
وی با بیان اینکه شهرستان ملکان در تولید انگور در رتبه اول استان قرار دارد، ادامه میدهد: انگور ملکان از لحاظ کیفیت در دنیا شناخته شده است به طوری که از ۳ کیلو انگور ملکان حدود یک کیلو کشمش خشک تولید میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملکان میافزاید: وسعت باغهای انگور ملکان حدود ۱۰ هزار هکتار است و به ازای هر هکتار باغ به طور متوسط ۲۵ تن محصول انگور تولید میشود.
جعفری با بیان اینکه زمان جشنواره انگور امسال هنوز مشخص نیست، اظهار میکند: در حالت طبیعی میزان صادرات کشمش به کشورهای همسایه ۷۰ هزار تن است.
وجود ۳۰ واحد تبدیلی در شهرستان ملکان
وی با بیان اینکه در شهرستان ملکان ۳۰ واحد تبدیلی وجود دارد، میگوید: موضوع دلالان در بخش فرآوری انگور است به طوری که دلالان بین کارخانههای سبزی پاک کنی و کشاورز این محصولات را خریداری میکنند و به کارخانههای فرآوری میدهند که عمدتاً محصول کشاورزان خرده پا است.
وی میافزاید: به منظور کنترل بیماری و آفت محصولات کشاورزی، کودهای مختلف در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
وی با اشاره به اهمیت حمایت دولت از باغداران به منظور مدیریت مصرف بهینه آب تاکید میکند: برای اجرای طرح آبیاری قطرهای به ازای هر هکتار زمین ۴۰ میلیون تومان اعتبار بلاعوض به باغداران داده میشود البته این اعتبار مشروط به این است که باغداران حق آبه داشته باشند یعنی به عبارتی یا چاه آب دارای پروانه بهرهبرداری داشته باشند و یا برای آبیاری محصولات از آبهای جاری استفاده کند.
جعفری میافزاید: اگر بیماری و یا آفتی به محصولات حمله کند در کلینیکهای گیاه پزشکی، کارشناسان حفظ نباتات متخصص تشخیص بیماریها هستند و با حضور در باغ و شناسایی بیماری، داروی مناسب را به باغداران معرفی میکنند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملکان با بیان اینکه کشاورزان با مراجعه به جهاد کشاورزی شهرستان مسائل و مشکلات محصولات خود را مطرح کنند، میگوید: کارشناسان پس از بررسی موارد، راهکارهای مناسب را به کشاورزان ارائه خواهند داد.
فاطمه ملک پور
انتهای پیام/