روزی در تقویم ملی که یادآور توسعه است/

فناوری اطلاعات، واژه ای مملو از راهکارهای هوشمندِ مسیر توسعه 

1401/04/22 - 13:20 - کد خبر: 68365
گلناز پورنامی

نصر: امروزه ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطاتی به وسیله‌ای برای آموزش، تحقیق و توسعه برای کشورها و همچنین ارتباطات الکترونیکی و تشکیل واحدهای یکپارچه اطلاعاتی و ارتباطی به بخش لاینفک زندگی بشر در حوزه‌های مختلف تبدیل شده است و توسعه‌یافتگی از منظر فناوری اطلاعات و ارتباطات معیار اصلی توسعه صنعتی و پیشرفت اقتصادی محسوب می‌شود. 

بیست و دومین روز از ماه اول فصل تابستان همزمان با سالروز میلاد خوارزمی دانشمند گرانقدر و عالم جلیل القدر جهان اسلام و دنیای بشریت به عنوان روز ملی فناوری اطلاعات به همت سازمان نظام صنفی رایانه ای تهران تصویب و نامگذاری شده است و افتخار ثبت این روز، برای همیشه بر پیشانی این سازمان نقش بسته است. 
شاید در گذشته گرامیداشت یک روز با عنوان فناوری اطلاعات اهمیتی چندانی نداشت اما در دنیای امروز و انقلاب نسل چهارم که مقوله فناوری اطلاعات به موضوعی استراتژیک برای بخش های دولتی، خصوصی و عام مردم تبدیل شده است، بسیار مهم است. 
از طرفی امسال سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین است، درست که هر سال مقام معظم رهبری بحث حمایت از تولید را در اولویت قرار می دهد و عناوین سال در راستای اقتصاد و تولید انتخاب می شود، اما امسال سالی است که به نام شرکت‌های دانش‌بنیان مزین شده است و در هر روز از این سال باید یادآور شویم که علم و دانش همیشه در حال پیشرفت و تکاپوست و ما به‌عنوان فعالان عرصه علم و فناوری نباید از آن غافل بمانیم. 
امروزه ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطاتی به وسیله‌ای برای آموزش، تحقیق و توسعه برای کشورها و همچنین ارتباطات الکترونیکی و تشکیل واحدهای یکپارچه اطلاعاتی و ارتباطی به بخش لاینفک زندگی بشر در حوزه‌های مختلف تبدیل شده است و توسعه‌یافتگی از منظر فناوری اطلاعات و ارتباطات معیار اصلی توسعه صنعتی و پیشرفت اقتصادی محسوب می‌شود. 
عرصه فناوری اطلاعات یکی از شاخص‌های مهم در طبقه‌بندی کشورهاست و اگر بخواهیم کشورها را بر اساس میزان توسعه صنعتی رتبه‎‌بندی کنیم، ضریب نفوذ و میزان مهارت‌آموزی در حوزه فاوا (فناوری اطلاعات و ارتباطات) یک شاخص بسیار مطرح است. 
اگر در نگاهی اجمالی به تعریف واژه فناوری اطلاعات بپردازیم، دریای عظیم و گسترده‌ای خواهیم دید که بسیاری از حوزه‌ها را دربر می‌گیرد؛ از زندگی روزمره‌ مردم در سطوح فردی و اجتماعی گرفته تا حوزه‌های نسبتاً جدیدالورودی از جمله متاورس، بلاکچین، رمزارز و… که طرحی نو در فضای کسب‌وکاری درانداخته‌اند. 
مفهوم فناوری اطلاعات، واژه های چون طراحی، پیاده‌سازی، پشتیبانی و نظارت برای پردازش اطلاعات بر اساس سیستم‌های رایانه‌ای را در خود جای داده است و بر اساس این واژه ها خروجی‌هایی حاصل می شود که دنیایی از ذخیره، پردازش، انتقال امنیت و  اطلاعات را در آغوش دارد. 
در این روز و گرامیداشت آن بهتر است نگاهی هم به مشکلات کسب‌وکارهای این حوزه و کارآفرینان عرصه شود که در شرایط های تحریم های خارجی و داخلی برای پایداری مجادله می کنند، به‌روز نبودن قوانین در کسب‌وکارهای فناورانه و نوین مثل مالیات، بیمه و بروکراسی های اداری باعث شکست بسیاری از مدیران شرکت‌ها و استارتاپ‌ها می‌شود. 
واقعیت این است که فعالان عرصه فناوری اطلاعات همزمان در جبهه تحریم‌های خارجی و داخلی مشغول مبارزه هستند، اما با نام گذاری چنین روزی در تاریخ ملی کشور می‌توان امیدوار بود که در آینده شرایط تغییر کند. 
اگاه باشیم که ورود به انقلاب نسل چهارم اجتناب ناپذیر است، فناوری‌های اینترنت اشیا، داده‌های عظیم، هوش مصنوعی، بلاکچین، چاپ سه‌بعدی و… مفاهی عام از این نسل هستند که توسعه را به سمت خود سوق می دهند و بر اساس پیش‌بینی‌ها در آینده بسیار نزدیک ما با انقلاب پنجم نیز روبه‌رو می‌شویم که اساس آن بر هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی است. 
بنابراین با کمی تفکر و تأمل می‌توانیم به رخدادهای آینده از جمله ارتباط بسیار نزدیک انسان و ماشین پی ببریم و میزان آمادگی خودمان را مورد سنجش قرار دهیم. 
همه ما که در بخش‌های دولتی، خصوصی و صنفی حوزه فناوری اطلاعات مشغول هستیم، باید با ایستادگی و تلاش مضاعف برای جبران خلأهای موجود تلاش کنیم و دست در دست یکدیگر و مطالبه و پیگیری درخواست‌های بحق نیروهای متخصص، مانع خروج این سرمایه‌های ارزشمند از کشور شویم. 
شایان ذکر است،"خوارزمی" یکی از بزرگ‌ترین فیلسوفان ایرانی در زمینه ریاضیات، ستاره‌شناسی، جغرافیا و به‌طور کلی یکی از دانشمندان مهم سده خود بود؛ تا جایی که «جرج سارتن»، در کتاب «مقدمه‌ای بر تاریخ علم »، نیمه اول سده ۹ میلادی را «عصر خوارزمی» می‌نامد.
وی ریاضیدان برجستۀ ایرانی بود که می‌توان او را در عمل سازندۀ بنیان گذار نخستین الگوریتم‌های حوزۀ فناوری دانست و تقارن این نام‌گذاری از این باب بوده که فناوری اطلاعات امروز تقریباً به همۀ علوم مرتبط است و خوارزمی نیز بر همۀ علوم مسلط بوده است. 
البته نام این فیلسوف بزرگ هرساله با برگزاری جشنواره خوارزمی در حوزه فناورانه گرامی داشته می‌شد، ولی با توجه‌ به نقش انکارناپذیر فناوری اطلاعات در رشد و پیشرفت کشور و به‌منظور گرامیداشت و ترویج فرهنگ نوآوری و شکوفایی، باهمت و پیگیری‌های سازمان نصر استان تهران خوشبختانه در هفتصد و پنجاه‌و‌سومین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور پیشنهاد نام‌گذاری ۲۲ تیرماه، همزمان با زادروز محمد بن موسی خوارزمی، به‌عنوان «روز فناوری اطلاعات» در سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید.
انتهای پیام/

پژوهشیار