به تبریز سفر کنید/

خانه حریری تبریز، شاهکار هنر دیوارنگاری قاجار

1401/04/18 - 15:26 - کد خبر: 68030
خانه حریری

نصر: خانه حریری تبریز با نمای بیرونی، زاده شده از هنرهای اصیل ایرانی، یکی از قدیمی‌ترین و تاثیرگذارترین خانه‌ها در تاریخ تبریز بوده که شامل دو طبقه و دو بخش اندرونی و بیرونی است.

به گزارش نصر، در خیابان تربیت بر روی پیاده‌روی سنگفرش قدم می‌گذاریم، به کوچه نورهاشمی می‌رسیم. خانه‌ای قدیمی را نظاره کرده و لذت می‌بریم. خانه حریری تبریز با نمای بیرونی، زاده شده از هنرهای اصیل ایرانی و یکی از قدیمی‌ترین و تاثیرگذارترین خانه‌ها در تاریخ تبریز است که شامل دو طبقه و دو بخش اندرونی و بیرونی است.
هنگام ورود به خانه حریری یاد و خاطره محمد آقا حریری را زنده نگه می‌داریم. مردی مبارز در راه آزادی ایران از چنگال ظلم و استبداد روس‌ها. خاندان حریری یکی از خانواده‌های مهم و خوشنام تبریزی بودند که در انقلاب مشروطه و نهضت شیخ محمد خیابانی نقش بسزایی داشتند. این عمارت متشکل از ۳ خانه تاریخی است و با داشتن اتاق‌های متعدد با نقاشی‌های اصیل، از زیباترین خانه‌های تبریز محسوب می‌شود.

فضای تاریخی خانه حریری در تبریز
فضای اندرونی و بیرونی هر دو رو به قبله ساخته شده‌اند که نشان از ایمان محمد آقا حریری دارد. از مسیر کوچه مدرسه پرورش (نزدیک میدان ساعت) نیز می‌توان به این خانه تاریخی رسید. وجود خانه حریری در خیابان تربیت که خود قدمتی ۴۰۰ ساله دارد و روزگاری در مسیر جاده ابریشم بوده، دیرینگی شهر تبریز را به رخ می‌کشد.
هنگام ورود به خانه، چشم انسان به حوض وسط حیاط می‌افتد که با وجود باغچه‌های کوچک در دو طرف آن، زیبایی ساده‌ای دارد. نمای داخلی خانه با نقاشی‌های بسیار زیبا با سبک قجری آراسته شده، که همه روایت کننده داستان‌های اساطیری و قصه‌های قرآنی مانند یوسف و زلیخا است. وجود نقاشی‌ها و مینیاتورهای ایرانی در تمام سقف و دیوار، جلوه خاصی به خانه داده، چنانچه به تبریز سفر کردید، خانه تاریخی حریری را جزء اولین‌ها برای بازدید قرار دهید.
گذشته و حال خانه حریری
این خانه باشکوه طی زمین لرزه‌های متعدد وارد شده به تبریز تقریباً ویران شده بود، اما در زمان قاجار مرمت و بازسازی شده و در سال ۱۳۷۷ به ثبت آثار ملی رسیده است.
تبریز در طول تاریخ یکی از شهرهای مهم حکومتی بوده که در دوران سلطنت قاجار ایران به دلیل ولیعهد نشین بودن رویدادهای زیادی را شاهد بوده است. تبریز در گذشته شاهد زمین‌لرزه های پی در پی بوده که باعث ویرانی آثار تاریخی این شهر شده و تنها بناهایی که مقاوم و استوار بودند از گزند خسارت در امان ماندند. در این زلزله‌ها آثاری همچون ربع رشیدی یا کاخ غازان خان تبدیل به تپه‌های خاک شده‌اند.
انتهای پیام/

پژوهشیار