دیرینه‌شناس فنلاندی:

ذخایر غنی منطقه فسیلی مراغه برای گردشگران دنیا جذابیت دارد

1401/01/21 - 15:50 - کد خبر: 61135
عکس

نصر: استاد بازنشسته دانشگاه «هلسینکی» فنلاند با بیان اینکه بیشتر مردم دنیا مجذوب فسیل‌ها هستند و می‌خواهند در مورد آنها بیاموزند، گفت: ذخایر غنی منطقه فسیلی مراغه شامل بسیاری از گونه‌های دیدنی و معروف است که به راحتی می‌توان آنها را بازسازی کرد و برای جلب توجه گردشگران به نمایش گذاشت.

به گزارش نصر، پروفسور «میکائیل فورتلیوس/ Mikael Fortelius» روز شنبه در گفت و گو با ایرنا در پاسخ به این سوال که «چگونه می‌توان از وجود این ظرفیت برای توسعه گردشگری منطقه استفاده کرد؟» اظهار داشت: تاکنون فسیل‌های حدود هشت میلیون ساله از این منطقه کشف شده است اما فرصت‌های زیادی برای کاوش در آن منطقه وجود دارد.
به گفته وی در صورتی که طی کاوش‌های جدید در منطقه فسیلی مراغه بتوان فسیل‌های قدیمی‌تر از جمله مربوط به حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیون سال قبل را کشف کرد، اهمیت سایت مراغه نیز بیشتر می‌شود.
وی اضافه کرد: منطقه فسیلی مراغه نمونه‌های حدود هشت میلیون ساله از جانوران ساوانایی دنیای قدیم یعنی اوراسیا و آفریقا را در دل خود جای داده و اندکی بعد از این زمان صحرای عربستان و آفریقا گسترش یافته و مجموعه جانوارن آفریقا از اوراسیا جدا شده‌ است.
وی ادامه داد: بنابراین نکات نادانسته بسیاری در خصوص «آب و هوای دیرینه آن زمان»، «جابجایی قاره‌ها» و «تکامل» وجود دارد که در مورد آنها باید تحقیق شود و همین موارد نیز اهمیت پژوهش‌های دیرینه در منطقه فسیلی مراغه را مشخص می‌کند.
به گزارش ایرنا پروفسور «فورتلیوس» از جمله دیرینه‌شناسان شناخته‌شده عصر حاضر محسوب می‌شود که چندین‌بار طی دهه ۱۳۸۰ شمسی به مراغه سفر کرده و مطالعاتی در مورد منطقه فسیلی این شهرستان داشته است.
گفتنی است تراکم بالای فسیل مهره‌داران هفت تا ۹ میلیون ساله، منطقه فسیلی مراغه را به بهشت فسیل‌شناسان تبدیل کرده و دنیای پر رمز و راز حیواناتی چون فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پیش‌روی دیرینه‌شناسان جهان قرار داده است.
«منطقه فسیلی مراغه» به اذعان کارشناسان جزو پنج منطقه پراهمیت دارای فسیل مهره‌داران جهان به شمار می‌رود و از نظر ذخیرگاه دیرینه‌شناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه «اوراسیا» دارای اهمیت ویژه‌ای است تا جایی که با کاوش و استخراج جدید می‌توان به معرفی بیش از پیش ظرفیت‌های جهانی رسید.
به گفته مسئولان امر و بر اساس تحقیق‌های زمین‌شناسی و فسیل‌شناسی، فسیل حیواناتی که از منطقه فسیلی مراغه استخراج شده، به اجداد حیوانات امروزی در آفریقا تعلق دارد و همین موضوع مطالعات دیرینه‌شناسی در این کهن‌شهر را جذاب‌تر کرده است تا جایی که مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور نیز در مراغه استقرار دارد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه نیز در مورد این جذابیت و اهمیت ویژه منطقه فسیلی این شهرستان می‌گوید: منطقه فسیلی مراغه در مسیرهای مهاجرتی پستانداران دوران سوم یعنی مسیرهای مهاجرتی مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی قرار دارد و گونه‌زایی جانوران فسیلی (پستانداران) در میوسن فوقانی نوار آذربایجان به خصوص در سایت مراغه نیز بر اهمیت آن افزوده است.
به گفته «غلامرضا زارع» تراکم بالای قطعات فسیلی در واحد حجم لنزهای فسیلی، پراکنش وسیع لنزهای فسیل مهره‌دار در مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار، تنوع بالای گونه‌های جانوری موجود در لنزهای حفاری شده و دسترسی نسبتا آسان به لنزهای فسیل مهره‌دار و حفظ شدگی مناسب قطعات فسیلی در سایت مراغه نسبت به سایر سایت‌های فسیل مهره‌داران جهان نیز موجب شده است تا بر اهمیت آن افزوده شود.
انتهای پیام/

پژوهشیار