رئیس بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور:
احتمال وقوع زمین لرزه بزرگتر از چهار ریشتر در تبریز بسیار کم است/گسل تبریز فعال است
1400/11/05 - 11:31 - کد خبر: 57894
نصر: رئیس بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور گفت: باتوجه به اطلاعاتی که از زلزله روز یکشنبه تبریز کسب کردیم، تمامی زلزلههایی که رخ میدهند به منزلهی پس لرزه برای زلزله قبلی بوده و احتمال رخداد زلزله بزرگتر بسیار کم است اما با قطعیت تمام نمیتوان اظهار کرد و مردم همیشه هوشیار باشند.
به گزارش نصر، علی بیت اللهی در خصوص زلزله اخیر تبریز اظهار کرد: مرکز لرزه نگاری کشور بزرگی زلزله هشت صبح روز یکشنبه، سوم بهمن ماه را ۴.۴ ریشتر و جانمایی آن را نیز به سمت باسمنج تعیین کرد اما USCS، مرکز لرزهنگاری آمریکا بزرگی آن را ۴.۱ ریشتر و به سمت شمالغرب تبریز تعیین کرد همچنین مرکز EMSC، مرکز لرزهنگاری اروپا نیز بزرگی آن را ۴.۴ ریشتر اعلام میکند.
وی ادامه داد: در زلزلهای که صبح روز دوشنبه، چهارم بهمن ماه اتفاق افتاد سازمان ژئوفیزیک ایران مرکز آن را دقیقا روی مرکز زلزلهی قبلی مشخص میکند و مرکز لرزهنگاری آمریکا و اروپا نیز تقریبا همان نقطه را تعیین میکنند اما این بار هم مرکز لرزهنگاری آمریکا بزرگی آن را ۳.۹ ریشتر تعیین میکند در حالی که در کشور ما بزرگی آن ۴.۱ ریشتر تعیین شده بود.
وی افزود: زلزلهی دوم پس لرزهی زلزله ۴.۴ ریشتری روز یکشنبه است و این پس لرزهها تا ۷۲ ساعت بعد از وقوع زمین لرزه اصلی همچنان ادامه خواهند داشت، بنابراین مردم هوشیار باشند اما احتمال وقوع زمین لرزه بزرگتر بسیار کم است ولی با قطعیت نمیتوان گفت.
بیت اللهی یادآور شد: تنش و فشاری که روی لایههای زمین است ناگهان باعث شکستگی شده و با یک رخداد لرزهای همراه میشوند که ما آن را زلزله مینامیم که بخشی از این تنش رها شده و بخش دیگری از آن به شکل پس لرزه خود را نشان میدهد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: نکتهی اصلی و قابل توجه این موضوع است که گسل تبریز طی چندین سال گذشته فعالیت بالای چهار ریشتری نداشت اما اکنون شاهد زلزله ۴.۴ ریشتری است که این مهم نشان میدهد این گسل فعال است.
وی بیان کرد: شهر تبریز در زمانهای گذشته در اثر رخداد چندین زمین لرزه بزرگ در طول تاریخ با خاک یکسان شده و از بین رفته است و همچنین تلفات بسیار زیادی نیز به همراه داشته است.
رئیس بخش زلزله و خطر پذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور گفت: در لرزه خیزی نوین که از حدود سال ۲۰۰۶ میلادی ایجاد شده است، دستگاههای لرزه نگاری توسعهی خوبی پیدا کردند و از زمانی که این دستگاهها وارد تبریز شدند، حدود یک هزار و ۴۵۰ زلزله بالای ۲.۵ ریشتر ثبت شدند که به صورت خطی و در راستای گسل شمالی تبریز بودند.
وی اضافه کرد: امتداد بین تهران و تبریز زونی با خطر بالا است و در نقشهی زلزله ایران نیز این منطقه مشخص شده است که در این ناحیه گسلهای فعال زیادی بهویژه گسل تبریز قرار دارند و به سمت شمال غرب نیز به چند گسل فعال تقسیم بندی میشوند.
وی در رابطه با ساختوسازهای غیر مجاز بر روی گسل تبریز متذکر شد: نقشهی حریم گسلهای تبریز را مصوب و به مسئولین مربوطه ابلاغ کردیم که بر اساس آن احداث ساختمانهای مهم و بلند مرتبه روی حریم گسل ممنوع است اما این مصوبه از یک و نیم سال قبل ابلاغ شده است، بنابراین در اغلب سازهها به این نکته چندان توجهی نشده است که امیدواریم در مناطق جنوب شرق به سمت شمال غرب تبریز بهویژه در ارتفاعات عینالی ساختوسازها کنترل شوند چراکه این منطقه بر روی گسل تبریز قرار دارد.
بیت اللهی با بیان اینکه در حال حاضر بر روی حریم گسل تبریز ۱۷ هزار و ۵۰۰ ساختمان بنا نهاده شده است، در رابطه با تعیین حریم گسل اصلی و فرعی نیز گفت: طبق نقشهای که تعیین کردیم، حریم اصلی گسل تبریز تعیین شد که طبق آیین نامه ۲۸۰۰، گسلهای اصلی گسلهای هستند که طول آنها ۱۰ کیلومتر یا بیشتر باشد چراکه هر چه طول بیشتر، توان لرزهای آن نیز بیشتر خواهد بود و احداث ساختمانهای اصلی روی آن ممنوع است.
به گزارش ایسنا، وی در پایان به مردم توصیه کرد: تا حد امکان از موقعیتهای خطرناک در منزل دوری کرده و کیف زلزلهای که حاوی مواد اولیه است برای خود آماده کنند و همواره هوشیاری اولیهای را داشته باشند اما مهمترین توصیه، جلوگیری از استرس و ترس است چراکه لطمه زیادی وارد کرده و سبب آسیبهای کوچکی میشود که با مدیریت روحی و روانی خود باید این موضوع را مدیریت کنیم.
انتهای پیام/