رئيس سازمان جهادکشاورزي استان؛

کشاورزان در ايجاد بحران درياچه اروميه نقشي ندارند

1400/09/19 - 12:05 - کد خبر: 55622
دریاچه ارومیه

نصر: رئيس سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي با تاکيد بر اين‌که تقابل آب و غذا با يکديگر، ظلم در حق هر دو و به خصوص ظلم در امنيت عمومي است، افزود: عليرغم کاهش حدود ۳۴ درصدي مصرف آب در حوضه آبريز درياچه اروميه، ميزان توليد قبلي کشاورزان تداوم دارد که اين امر در راستاي تبعيت از اصول علمي بوده ‌و زحمات اين کشاورزان قابل تقدير است.

به گزارش نصر، اکبر فتحي، رئيس سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي روز پنجشنبه، ۱۸ آذرماه در همايش روز جهاني خاک، اظهار کرد: متاسفانه آب و خاکي که براي بهره برداري و تامين زندگي در اختيار بشر قرار گرفته است، با مرور زمان به سمتي رفته که خود بشر، موقعيت آب و خاک را تهديد مي‌کند.
وي با تاکيد بر اين‌که موضوع خاک و آب هيچگاه از همديگر جدا نيستند، افزود: خاک به عنوان بستر نگهدارنده آب بوده و هر دو به يکديگر وابستگي دارند و در صورت آلوده بودن آب، خاک نيز آلوده مي‌شود.
وي با اشاره به عوامل طبيعي که منجر به فرسايش خاک مي‌شود، ادامه داد: در اين عوامل نيز به نوعي دست انسان دخيل است. تنها قشري که مي‌تواند در استفاده از آب و خاک نسبت به ساير اقشار اهميت قائل شود، خود استفاده کنندگان هستند که عمدتاً شامل کشاورزان و بهره برداران مي‌شود.
فتحي گفت: امروزه کشاورزان به اين نتيجه رسيده اند که موضوع آب و خاک، شوخي بردار نبوده و بايستي از آنها به صورت بهينه استفاده کرد.
وي با اشاره به تاثير بالاي بحران درياچه اروميه بر استان، بيان کرد: شايد در اذهان عمومي چنين تلقي شود که کشاورزان باعث اين بحران شده‌اند در حالي که اين امر واقعيت ندارد ممکن است ما در برنامه ريزي‌هايمان در اين خصوص دچار خطا شويم اما اين خطاها تقصير کشاورزان نيست.
وي با بيان اين‌که خاک در معرض انواع تهديدات به خصوص تهديدات طبيعي ( چون فرسايش بادي و آبي) است، افزود: در طرح نهالکاري که در حوضه درياچه اروميه انجام مي‌گيرد، همکاران منابع طبيعي با اين اقدام، نهايت تلاش و صيانت را براي تثبيت خاک منطقه دارند.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي گفت: ممکن است لازم باشد تا در تشخيص نوع فعاليت ‌هايمان تجديدنظر کنيم و قرار نيست که حتما نهالهاي مشخص شده در حوضه درياچه اروميه کاشته شوند، بلکه گياهي چون خارشتر که توسط خود طبيعت رشد مي‌يابد، بيشتر از نهال کشت شده به تثبيت خاک کمک مي‌کند.
وي خاطرنشان کرد: بايد به معيشت و گذران زندگي کشاورزان منطقه نيز کمک کرد و انگيزه‌اي ايجاد کرد تا بجاي اينکه منتظر اعتبارات دولتي باشند، خودشان بر اساس الگوي ارائه شده اقدام کنند برنامه امسال ما کاشت گونه‌هاي مختلف سازگار با شرايط اقليمي در کنار توجه به اقتصاد کشاورزان است.
وي در ادامه با اشاره به شخمهايي که برخلاف رويه علمي ارائه شده بر زمينها زده مي‌شود، افزود: اين امر باعث خروج خاک از حالت تثبيتي شده و با کوچک ‌ترين بارندگي يا بادي، خاک دچار جابه جايي و فرسايش مي‌شود متاسفانه امروزه بخش کشاورزان به يک بخشي تبديل شده که به جاي رويه‌هاي علمي هر کس به خود اجازه اظهار نظر مي‌دهد و اين امر باعث وضعيت کنوني در حوزه آب و خاک شده است.
فتحي با تاکيد بر اين‌که سختگيريهاي منابع طبيعي براي صيانت از اراضي ملي در راستاي توسعه پايدار کشاورزي است، گفت: تغيير کاربريهاي اراضي کشاورزي که قسمتي در اثر توسعه شهري انجام مي‌گيرد، ناگزير بر روي خاک اتفاق مي‌افتند اما قسمتي از اين تغيير کاربري‌ها قابل مديريت است.
وي افزود: امروز عطش ويلاسازي که در جامعه به حالت گسترده ايجاد شده است، منجر به خروج آرام خاک از دسترس ما شده و به جاي آنکه در اختيار توليد و امنيت غذايي باشد در خوشگذراني از آن استفاده مي‌شود.
وي با تاکيد بر لزوم فرهنگسازي عمومي در اين راستا، ادامه داد: قانون حمايت از خاک در سال ۹۸ به تصويب رسيده و در اين قانون، وظايف هر دستگاه در حفاظت از خاک مشخص است، ولي عملاً آنچه که بايد دستگاه‌هاي فرابخشي بر اساس اين قانون به آن پردازند، انجام نمي‌گيرد.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان شرقي بر اهميت حساس سازي عمومي جامعه به خصوص از سوي کارشناسان در رابطه با خاک اشاره کرد و گفت: هنوز به سطحي نرسيده ايم که نگراني از بابت خاک در عموم جامعه مطرح شود در حالي که بايد در راستاي کاهش مصرف خاک و راه‌ هاي بازگرداندن عناصر مهم به خاک همفکري کنيم تا خاک به صورت مادام العمر به عنوان يک بستر توليد براي ما باقي بماند.
وي با بيان اين‌که دستگاه‌هاي فرابخشي (خارج از بخش کشاورزي) به وظيفه خود در اين راستا عمل نمي‌کنند، افزود: دفاع از کشور علاوه بر به دست گرفتن اسلحه و حضور در خط مقدم، بايستي با تمام ارکان و اجزا انجام شود که امنيت غذايي و خاک نيز جزو اين ارکان هستند.
وي با بيان اين‌که کشوري که خاکش از حاصلخيزي بيفتد و کل منابعش را از دست بدهد، ناکارآمد مي‌شود، گفت: وظيفه بخش کشاورزي در حفظ خاک، مديريت مصرف نهاده‌هاي کشاورزي در واحدهاي توليدي است براي جلوگيري از آلودگي خاک و کنترل موادافزودني تحت عنوان موادشيميايي کود و سم که ناگزير براي استفاده هستيم به وظيفه خود عمل مي‌کنيم تا ضمن افزايش عملکرد، صدمه‌اي به خاک وارد نشود.
مهندس فتحي ادامه داد: بايد از ظرفيت دانش آموختگان کشاورزي در اين امر بيشتر مورد استفاده‌ قرار گيرد، زيرا اگر يک کارشناس در کنار مالک زمين باشد، محصول توليدي مزرعه سالم بوده و آلودگي آب و خاک با کمترين تبعات سپري مي‌شود.
وي بيان کرد: صاحبان واحدهاي توليدي کشاورزي در رابطه با بکارگيري کارشناسان، مقاومت داشته و يک هزينه براي خود تلقي مي‌کنند در حالي که اين امر يک سرمايه گذاري است اگر از کارشناس استفاده نشود، بعد از چند سال محصول بر روي دست مدير واحد مانده و خاک مزرعه نيز از بين خواهد رفت.
وي با بيان اين‌که منافع بلندمدت ايجاب مي‌کند تا به امورات زيربنايي نگاه ويژه‌اي داشته باشيم، افزود: برخي شبکه‌هاي فاضلاب بي مهابا به اراضي عمومي کشاورزي وارد مي‌شود بايد جلوگيري و ايستادگي در مقابل اين امر، به يک مطالبه و فرهنگ عمومي تبديل شود.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي گفت: تمامي دستگاه‌هاي مسئول اگر دست به دست هم ندهند، اين گونه عوارض در بخش کشاورزي حتي در نسل فعلي افزايش يافته و در امنيت غذايي و ساير موارد مربوط به خاک دچار چالش جدي مي‌شويم.
انتهای پیام/

پژوهشیار