طرح های عمرانی آذربایجان‌شرقی معطل سیمان است

1400/04/26 - 15:00 - کد خبر: 47569
سیمان

نصر: آذربایجان‌شرقی به دلیل اقلیم کوهستانی آن، در حالی این روزها با چالش کمبود سیمان برای تسریع در اجرای طرح های عمرانی، دست و پنجه نرم می‌کند که فصل کاری در این استان ذاتاً کوتاه و رو به پایان است.

به گزارش نصر، طول فصل کاری برای طرح های عمرانی در آذربایجان شرقی به دلیل برخورداری از آب و هوای کوهستانی در شرایط عادی بیشتر از پنج شش ماه نیست و اکنون مشکل کمبود سیمان نیز بر آن افزوده شده تا صدای استاندار و دیگر مقام های ارشد این خطه را در بیاورد.
در اهمیت سیمان برای اجرای طرح های عمرانی آذربایجان شرقی، اشاره به این نکته بی مورد نیست که اکنون در این خطه دهها طرح ملی و محلی از قبیل خط آهن بستان آباد - تبریز، خط دوم ایستگاه قطار شهری، تکمیل چندین سد کوچک و بزرگراه و آزادراه در حال اجراست که نتیجه بخش بودن همه آنها منوط به تامین سیمان است.  
از سوی دیگر باید به این نکته نیز توجه داشت که ساخت و ساز در آذربایجان شرقی به ویژه در کلان شهر تبریز در فاصله زمانی خرداد تا مهر ماه میسر است و قبل و بعد از آن به دلیل برودت هوا، فرصتی برای تحقق برنامه های ساخت و ساز وجود ندارد.  
 به همه این مشکلات باید خاموشی های برق را نیز افزود که به شکل ناخواسته باعث کاهش بیش از ۵۰ درصدی تولید کارخانه «سیمان صوفیان» به عنوان تنها واحد تولیدی سیمان در آذربایجان شرقی را سبب شده است.  
همچنین نباید این نکته را نادیده انگاشت که هر چند کمبود سیمان در آذربایجان شرقی از ماه ها قبل وجود داشته است، اما امید می رفت که با بورسی شدن آن، مشکل دلالی در فرآینده تولید تا مصرف این کالای راهبردی برطرف شود، اما شواهد و قراین حاکی از آن است که نه تنها این گونه نشده، بلکه با عرضه سیمان در بورس، فرآیند تهیه و تامین به طولانی تر و دشوارتر از قبل نیز شده است.  
کارشناسان در تحلیل چرایی بروز این دشواری، می گویند که ابزار لازم برای تمییز بین فروشندگان و مجریان طرح های عمرانی و ساخت و ساز در خریده سیمان از بورس، پیش بینی نشده و همین امر به زمان بر بودن تهیه این کالای زیرساختی از بورس و پدید آمدن مشکلات اساسی برای حوزه عمران شده است.  
به عبارت دیگر در شرایطی که پیش از بورسی شدن سیمان، مشکل احتکار و دلالی آن به افزایش قیمت منجر شده بود و اطلاعات سپاه عاشورا از کشف ۱۵۰ تن سیمان احتکاری از یک انبار در اواخر فروردین ماه امسال خبر می داد، اکنون این مشکل رفع شده، اما طولانی شدن زمان دریافت آن از بورس، دهها دشواری دیگر ایجاد کرده است.
 
 
عرضه سیمان در بورس، تامین آن را برای طرح های عمرانی دشوار کرده است

استاندار آذربایجان‌شرقی: رفتن سیمان به بورس مشکل را حل نکرد
استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه تامین سیمان به یک چالش تبدیل شده است، گفت: ماهیت رفتن سیمان به بورس به دلیل شفاف سازی و حذف دلال بود، اما در عمل این اتفاق نیافتاد و مشکل حل نشده است.
محمدرضا پورمحمدی افزود: در فصل کاری ساخت و ساز قرار داریم و پروژه های متعدد استان نمی توانند سیمان مورد نیاز را تامین کنند.
وی ادامه داد: براساس گزارشات ارایه شده، گرفتن کد بورس یکماه زمان می برد که باید تدابیر لازم از سوی بورس انجام گیرد تا در عرض سه تا پنج روز کدبورس اختصاص یابد.
پورمحمدی همچنین اظهار کرد: باید مشخص شود متقاضی خرید سیمان از بورس برای استفاده، یا برای فروش خرید می کند که متاسفانه تدبیر قانونی لازم برای این منظور اندیشیده نشده است
وی اضافه کرد: باید پروژه های ملی و شرکت های ساختمانی و پیمانکاری که در استان فعال هستند، در اولویت دریافت سیمان قرار گیرند و در صورت وجود مازاد به سایر استان ها سیمان صادر شود.
استاندار آذربایجان شرقی گفت: شرکت برق نیز میزان مصرف برق سیمان صوفیان را بررسی و با توجه به اینکه در فصل ساختمانی قرار داریم، محدودیت های برقی را برای این شرکت کاهش دهد.

تشکیل ۱۶۳ پرونده تخلفاتی سیمان در آذربایجان شرقی 
معاون نظارت و بازرسی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز گفت: طی سه ماه اخیر تعداد ۱۶۳ فقره پرونده تخلفاتی در خصوص سیمان در این استان تشکیل شده است.
 یوسف پایدار با اشاره به انجام تعداد ۹۷۷ مورد بازرسی از واحدهای تولیدی و توزیعی سیمان در سه ماهه اول سال جاری،  ارزش تحلفات پرونده های فوق را ۶۶ میلیارد و ۴۳۹ میلیون ریال اعلام کرد.
وی با تشریح بخشی از اقدامات نظارتی درخصوص فرایند توزیع سیمان تا هفته های اخیر، اظهار کرد: نظارت و بازرسی و رفع چالش های موجود در بازار این محصول از طریق مبادی مختلف سازمان صمت استان در حال پیگیری می‌ باشد.
پایدار ادامه داد: استقرار بازرس مقیم در محل کارخانه سیمان صوفیان، نظارت مستقیم بر میزان تولید، نحوه توزیع، ثبت اطلاعات در سامانه انبار، فهرست توزیع شهرستان‌ها و ساماندهی گروه‌های بازرسی مرکز استان و شهرستان‌های تابعه جهت بازرسی از فهرست های توزیعی سیمان از جمله اقدامات مهم نظارتی در سه ماهه اخیر بوده است.
وی با بیان اینکه کارخانه سیمان صوفیان و تعاونی مصالح فروشان جهت قطع موقت سهمیه سیمان تعداد ۱۵۴ واحد متخلف و عدم تحویل سیمان به واحدهای یاد شده ملزم شده اند، گفت: این تصمیم به استناد نامه های سازمان حمایت و کارگروه تنظیم بازار استان اتخاذ شده است.
پایدار اضافه کرد: ثبت اطلاعات در سامانه جامع انبار که از طریق اتحادیه فروشندگان مصالح ساختمانی در چندین نوبت اطلاع رسانی شده است، الزامی بوده و تعداد ۴۱۱ واحد فروشنده مصالح ساختمانی تاکنون در سامانه جامع انبار و مراکز نگهداری کالا در سطح استان ثبت نام کرده اند.
 
نمایی از کارخانه سیمان صوفیان، بزرگ ترین تولیدکننده سیمان منطقه شمال غرب 
 
کاهش ۷۰ درصدی ظرفیت تولید کارخانه سیمان صوفیان به دلیل محدودیت برق 
مدیر کارخانجات سیمان صوفیان به عنوان بزرگ ترین واحد تولید سیمان کشور در منطقه شمال غرب نیز در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: با توجه به ابلاغ شرکت برق مبنی بر استفاده حداکثر تا ۱۰ درصد دیماند برق به مدت سه هفته، ظرفیت تولید این واحد در هفته های گذشته از ۶ هزار و ۵۰۰ هزار تن به ۲ هزار و ۶۰۰ تن در روز کاهش یافته است.  
عادل اعترافی گفت: با وجود نگاه مثبت استانداری و مدیران برق آذربایجان شرقی به ضرورت فعالیت کارخانه سیمان صوفیان با تمام ظرفیت و به رغم برگزاری جلسات متعدد، تاکنون مشکل کمبود انرژی در این واحد کاملا برطرف نشده است.  

وی با بیان اینکه برای فعالیت کارخانه سیمان صوفیان با ظرفیت کامل و تولید روزانه ۶ هزار و ۵۰۰ تن سیمان ۴۰ مگاوات برق  نیاز است، توضیح داد: در زمان حاضر روزها ۱۲ مگاوات و شب ها ۲۰ مگاوات برق مصرف می کنیم.
اعترافی اضافه کرد: بروز این وضعیت سبب شده که تنها یکی از ۲ خط تولید کارخانه سیمان صوفیان قادر به فعالیت باشد و به تبع آن میزان تولید در این مجتمع کاهش یابد.

واحدهای تولید مصالح ساختمانی از بورسی شدن سیمان متضرر می شوند
در همین حال رییس اتاق اصناف آذربایجان شرقی نیز با اشاره به بورسی شدن سیمان، گفت: هر چند گفته می شود این اقدام در راستای جلوگیری از رانت و احتکار سیمان، انجام گرفته، اما بیشترین آسیب آن متوجه تولیدکننده های خرده پای مصالح ساختمانی از قبیل کاشی، بلوک سیمانی و ... است.  
سید حبیب هاشمی در گفت و گو با ایرنا افزود: واقعیت این است که با بورسی شدن سیمان، دیگر تولیدکنندگان خرده پا و مالکان کارگاه های تولیدی کوچک، امکان خرید سیما از بورس را ندارند و درنتیجه سیمان با چند واسطه با قیمت بالاتر به دست شان می رسد، اما چون افزایش قیمت محصول شان اشباع شده، دیگر امکان افزودن بر قیمت محصول را نداشته و متضرر می شوند.
وی اضافه کرد: قبل از بورسی شدن سیمان، وضعیت تولید به گونه ای بود که همه تولیدکنندگان و فعالان حوزه ساخت و ساز به راحتی می توانستند سیمان مورد نیاز خود را از کارخانجات تامین کنند و هم دلالان برنامه های خود را پیش می بردند، اما با عرضه سیمان در بورسف دیگر جایی برای تامین آن برای تولیدکنندگان خرده پا و فعالان عرصه ساخت و ساز باقی نمانده است.  
وی ادامه داد: عرضه سیمان در بورس نه تنها باعث گرانی آن شده، بلکه به دلیل طولانی بودن فرآیند دریافت آن از بورسف تامین آن در بازار نیز دشوار شده است.
به گزارش ایرنا، برآیند این وضعیت موجب شده است که سیمان پاکتی تیپ ۲ در تبریز بین ۵۱ تا ۶۰ هزار تومان خرید و فروش می شود در حالیکه قیمت مصوب آن ۳۲ هزار تومان است.
انتهای پیام/

پژوهشیار