خطر خشک شدن دریاچه ارومیه تهدیدی برای ایران و منطقه
1400/04/16 - 12:06 - کد خبر: 47044
نصر: خطر خشک شدن دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی تهدید زیست محیطی برای ایران و منطقه به شمار میرود.
به گزارش نصر، روند احیای دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران درحالی ادامه دارد که خشکسالی در سراسر این کشور دریاچه را در معرض خطر خشک شدن مجدد قرار داده است.
حدود 90 درصد دریاچه ارومیه تا پیش از سال 2013 خشک شد، اگرچه اقدامات انجام و پس از این تاریخ باعث احیای نسبی آن شده، اما خشکسالی این روند را با توقف و کندی مواجه کرده است.
خبرنگاران آناتولی در رابطه با کاهش تراز دریاچه ارومیه و فعالیتهای روند احیای آن با کارشناسان و مسئولان ذیربط گفتوگو کردند.
فرهاد سرخوش، رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در این رابطه گفت: دریاچه در سال 2006 قبل از خشک شدن 5 هزار كیلومتر مربع وسعت داشت که این رقم در سال 2013 به 500 كیلومتر مربع و حجم آب نیز که 30 میلیارد مترمكعب بود به 1 میلیارد مترمكعب كاهش یافت.
وی با اشاره به اینکه تا سال 2013 نود درصد دریاچه خشک شده و تنها 10 درصد از آن باقی مانده بود، افزود: طوفانهای گرد و غبار ناشی از خشک شدن باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی در کشورهای اطراف شده است.
سرخوش در ادامه خاطرنشان کرد: پس از فعالیتهای روند احیا، حجم آب از 1 میلیارد متر مکعب به 4 میلیارد متر مکعب و وسعت آن نیز 500 کیلومتر مربع به 3 هزار و 666 کیلومتر مربع افزایش یافت.
وی همچنین تاکید کرد: دریاچه ارومیه ارتباط مستقیمی با زندگی مردم دارد. اگر دریاچه خشک شود، زندگی در منطقه نیز خشک خواهد شد. با توجه به نقشه راهی که آماده کردهایم تا سال 2027 به تعادل طبیعی محیط زیست مطلوب خواهیم رسید. سطح طبیعی زیست محیطی دریاچه باید به وسعت 4400 و حجم آن نیز به 13 میلیارد مترمکعب آب برسد.
رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: در چارچوب فعالیتهای احیا رودخانههایی که از استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان به دریاچه سرازیر میشود، پاکسازی و به یکدیگر متصل شد. از این طریق آب باران و سیلابهای پس از سال 2016 روانه دریاچه شد.
مهران نظری، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز خطر خشک شدن دریاچه ارومیه را یکی از مهمترین مشکلات ایران خوانده و گفت این اتفاق خسارت زیادی به منطقه وارد خواهد کرد.
وی افزود: در صورت خشک شدن دریاچه، 6 میلیون نفر به طور مستقیم و 15 میلیون نفر نیز به طور غیر مستقیم آسیب میبینند، طوفانهای نمکی بر طبیعت، کشاورزی و حیات وحش کل منطقه تاثیر میگذارد.
نظری هشدار داد: در صورت خشک شدن دریاچه، طوفانهای نمکی به کشورهای همسایه نیز میرسند. طوفانهای گرد و غبار از کشورهایی مانند عراق و سوریه نیز تاثیرات جدی برای ما در پی خواهند داشت.
حجت جباری، معاون فنی حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز ضمن اشاره به وجود 102 جزیره در دریاچه ارومیه، گفت: خطر خشک شدن حیات وحش را نیز تهدید میکند.
وی متذکر شد: گوزن زرد وحشی ایران در جزایر دریاچه زندگی میکنند، یکی از مهمترین مشکلات ما در موضوع خشک شدن دریاچه این است که شغال، پلنگ و روباه به جزایر آمده و گوزن زرد وحشی ایران که خطر انقراض آنها را تهدید میکند، را شکار میکنند.
انتهای پیام/