مناظره دوم|
آنچه در مناظره دوم گذشت
1400/03/18 - 22:11 - کد خبر: 45310
نصر: دومین مناظره انتخاباتی 7 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع «فرهنگی، اجتماعی و سیاسی» در رسانه ملی برگزار شد.
به گزارش نصر، دومین مناظره انتخاباتی 7 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع «فرهنگی، اجتماعی و سیاسی» در رسانه ملی برگزار شد.
در مناظره امروز سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی، سعید جلیلی عضو شورای عالی امنیت ملی، امیر حسین قاضیزاده نایب رئیس سابق مجلس یازدهم، علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس و محسن مهرعلیزاده معاون تربیت بدنی رئیس دولت اصلاحات نظرات و برنامههای خود را مورد طرح و نقد یکدیگر قرار دادند.
هر هفت نامزد حاضر در این دوره از انتخابات، در این مناظره به پرسش هایی با موضوع «فرهنگی، اجتماعی و سیاسی» پاسخ دادند.
** جمعبندی همتی؛ در برنامههای خود موسیقی رپ میگذارند، اما رپ را ممنوع کردهاند
- عملکرد همه مشخص است. نحوه نگاه دوستان به جامعه از صحبتهای دوستان معلوم است. ما چه حقی داریم برای جامعه اینگونه تصمیم بگیریم که چگونه راه بروند، چگونه حرکت کنند و چگونه زندگی کنند، بگذارید مردم زندگیشان را کنند.
- میگویند کدام جوانها را میگویید؛ من همان جوان هایی را میگویم که ۶۰ درصد آنها گفتند رای نمیدهیم. شما در مورد ۴۰ درصد صحبت میکنید من دارم در مورد ۶۰ درصد صحبت میکنم.
- در برنامه های خود موسیقی رپ میگذارند درحالی که رپ را ممنوع میکنند. نوجوانان ما به سمت «کیپاپ» یا همان رپ کره ای رفته اند ما هنوز داریم رپ خودمان را ممنوع میکنیم.
- چی کسی باید اینها را جواب دهد، به مردم و جوانان نظرشان را بگویند. چرا باید، کلهر، کسمایی، علیزاده و شجریان نادیده بگیریم ولی وقتی انتخابات می شود تمام موسیقی های پاپ و رپ را در برنامه های تبلیغاتی خود بگذاریم و با خوانندهها عکس بگیریم.
- من همه چیز را از زاویه اقتصاد حل خواهم کرد. اقتصاد نیاز به اصلاح دارد و اصلاح اقتصاد از تعارض منافع می گذرد.
- تا نتوانیم تعارض منافع، گروه های رانت خوار و ذی نفع را در کشور حل کنیم اقتصاد سامان نمی گیرد. چند بار رهبر معظم انقلاب فرمودند بروید بودجه را اصلاح کنید؟
- باید رییس جمهور شفاف سازی را شروع کند و جلوی این فساد ها را بگیرد. دوستان گفتند کی ما گفتیم کاخ سفید را حسینیه کنیم، مگر شما سوار موتور نشدید بر سر آنها بوسه زدید؟
- آقای رئیسی شما میفرمایید ما در حد کارمندان کسانی هستیم که علیه شما شکایت کرده اند، یعنی شما همینجا نشستید و به ما که شورای نگهبان در سطح شما ما را تایید کرده توهین میکنید.
- وقتی جلوی مردم به ما میگوید در حد کارمند! مگه ما کمتر از شما در کشور خدمت کردیم. ۴۰ سال من در مسئولیت های مهم خدمت کردم. آقای مهرعلیزاده خدمت کردند. مگر ما چکار کردیم که در حد کارمند شما هستیم.
- مردم عزیز ما میخواهیم این روش را عوض کنیم، خواهش میکنم به صحنه بیایید، قبلاً هم گفتم هر یک نفر باید به ۱۰ نفر زنگ بزند، باید پیگیری کند و همه به صحنه بیایند. من مطمئن هستم مردم عزیز این فرصت را از دست نخواهند داد.
** جمعبندی زاکانی؛ در امنیتیترین دولت ۲۶ جاسوس گرفتند
- تعجب میکنم که مسببان وضع موجود، امروز خودشان مدعی هستند و مظلومنمایی میکنند.
- دلم برای جوانان کشور میسوزد، چون از دوران دفاع مقدس تا در دانشگاه و مجمع عالی بسیج و ... تا امروز در دل جوانان بودهام، لذا درد جوانان نخبه را میدانم.
- جوانان امروز از فسادها و تبعیضها خستهاند؛ اینکه 250 هزار میلیارد تومان از امکانات کشور را دست سه برادر بدهند، آنهم در حالی که کل امکانات حقوقبگیران 500 هزار میلیارد تومان است، این یعنی تبعیض و ریشه این تبعیضها باید خشکانده شود.
- اینها از تهدید دختران و پسران صحبت میکنند؛ ما به جنگ تهدیدکنندگان حریم خصوصی میرویم و البته حریم عمومی را هم پاس خواهیم داشت.
- صحبت از پیامکهای تهدیدآمیز برای مردم میکنند؛ در حالی که بدترین پیامکها برای مردم، پیامک تاخیر اقساط بانکی و خالی بودن موجودی و ... است.
- ما برای معیشت و منزلت فرهنگیان رسمیت قائلیم و معتقدیم که نباید فرقی میان زندگی آنها با کارمندان بانکها باشد.
- تورم 49 درصدی (دولت سازندگی) و تورم 52 درصدی (دولت روحانی) را دوستان آقای همتی رقم زدهاند و مردم از این ناراحت هستند.
- 14 میلیون تحصیلکرده دانشگاهها امروز مترصد این هستند که دولت امکان کار و تلاش را برای آنها فراهم کند.
- صحبت از نشاط میکنند؛ در حالی که جیب پدرها را خالی کردهاند و صورت آنها را سرخ کردهاند.
- ۲۶ جاسوس را در همین دولت گرفتهاند، آنهم از دولتی که امنیتیترین دولتها بوده است، لذا باید اقتصاد و فرهنگ و .. را از دست دولتیهای امنیتی نجات بدهیم.
** جمعبندی رئیسی؛ گشت ارشاد خواهیم داشت؛ اما برای مدیران!
- در جایگاه کاندیدای ریاست جمهوری باید مسائل کشور نه بصورت کلان بلکه حتی اقلیمی شناخته و معلوم شود در هر حوزه چه مسائلی هست و این مسئله چه راه حلی دارد و در این راه حل اولویت چیست و توانی باشد که این مسئله را حل کند.
- از اول پیروزی انقلاب افرادی بیشترین بهره را از آزادی در کشور می بردند و حرفهای ساختارشکنانه میزدند و بیشترین اهانت را میکردند و تا حرفی میزدیم میگفتند آزادی نیست. کسی در جایگاه کاندیدای ریاست جمهوری ظاهر می شود و بیشترین حرفها را در زمینه ناامید کردن مردم و ایجاد سوال و شبهه در ذهن مردم ایجاد می کند و بعد میگوید نمی توانیم حرف بزنیم و اگر حرف بزنیم ما را میگیرند.
- مردم را چه فرض کردهاید؟ مردم وشعور و فهم دارند و من آمادگی دارم که با هریک از دولتمردان مورد ادعای آقایان به هر مجمع و پارک و اجتماع عمومی برویم تا ببینیم نگاهشان به دولت و بنده که خدمتگزار مردم هستم چیست؟
- در دور انتخابات قبل به من بسیار اهانت شد ولی از هیچکس شکایت نکردم. رقیب ما که آقایان کارمند آنان حساب می شوند 200شکایت به قوه قضائیه از دست دانشجو، پژوهشگر، رسانه ای و نماینده مجلس کردند ولی من یک شکایت نکردم. من قاضی و در جایگاه حکومت هستم و آقایان ادعای آزادی دارند.خیلی باعث تاسف است. چرا در عمل درست عمل نمیکنید؟
- جمهور یعنی باید حق همه مملکت با هرگویشی و در هر جایگاه و شهر و روستایی تضمین قانونی شود.
- فضای مجازی بهترین بستر برای نظارت بر دولتمردان است و ما این کار را در دادگستری اجرا کردیم و وعدههایی که آقایان می گویند را در عمل اجرا کردیم و هر قاضی با نگاه مردم ارزیابی می شود.
- در دوران کرونا 120هزار نفر از زندانیان به مرخصی رفتند و این در دنیا الگو شد.
- گشت ارشاد خواهیم داشت اما برای مدیران، چرا که «الناس علی دین ملوکهم».
** جمعبندی مهرعلیزاده؛ از رای هوشمند مردم نگران هستند
-مردم عزیز ایران می دانم که خستهآید. خسته از وعده، تبعیضها و سختیها و میدانم که از فساد و رانت توهین و تحقیر ها خسته شده اید. این همه خستگی نهال و امید را در دل های شما خشکانده است.
-حتماً با خودتان میگویید که اینها نیز مثل قبلی ها هستند و میگویید اینها همه حرف هایی می زنند و وعدههایی میدهند و میروند. تازه اگر در وعده هایشان صادق باشند چقدر میگذارند که کارها انجام شود و چقدر خواهند توانست که کارها را محقق میکنند بنابراین چه فرقی میکند که چه کسی رای بیاورد.
-مردم ایران اگر رای شما اثر نداشت پس چرا گزینههای ریاست جمهوری را اینقدر محدود و خاص کردند؟ اگر رای شما اثر نداشت چرا مه و خورشید و فلک را بسیج کردند تا یک نفر خاص را رئیسجمهور کنند؟ اگر رای شما اثر نداشت چرا انتخابات حداقلی و نتیجه مطمئن را دنبال میکنند و بر خلاف شعار افزایش مشارکت تمام، اهرمهای کاهش مشارکت را به کار میبندند.
-همه اینها به خاطر این است که باز از تصمیم رای هوشمند شما نگران هستند. ندیدید که چگونه با ما سخن می گویند. این ها به جای ارائه راهکار برای معیشت مردم، میگویند تمام اقتصاددان ها را به خط می کنیم و کاندیدا را تهدید میکنند که ممنوع الخروج و محاکمهتان می کنیم.
-اینها طوری سخن میگویند که گویی مردم رعیت هستند و اینها ارباب، گویی مردم سرباز هستند و اینها امیر، گویی مردم متهم هستند و اینها قاضی امروز هم این مناظره هم به محلی برای تنزل جایگاه ریاست جمهوری شده است به جای سوالهای اساسی تاثیر سیاست خارجی بر اقتصاد برای تحریم و آینده اقتصاد کشور و مردم، سوالات کوچک و جزئی را می پرسند.
-مردم عزیزمان من در پیشگاه خداوند متعال با شما پیوند و پیمان میبندم با ایجاد سامانههای شفافیت و ثبت و درج کلیه قراردادها و در دسترس قرار دادن آنها، گردش آزاد اطلاعات، توسعه آزادیهای سیاسی از جمله آزادی بیان، تقویت مطبوعات و رسانهها، مقابله با انواع فیلترینگ، شرایط نظارت همگانی برای نهادهای مدنی همچون احزاب و صنفی بر فعالیت دولت فراهم خواهد کرد.
-با گنجاندن مطالبات و وعده های انتخاباتی ام در قالب لوایح قانونی پیشنهادی به مجلس در ارتباط مداوم با اصحاب رسانه و خبرنگاران و ظرفیت های نوین رسانه ای تقویت دولت الکترونیک بهره جویی از نسل جوان و شایسته سالاری و سپردن مسئولیت به آنان وبدون در نظر گرفتن جنسیت و قومیت به وعده ها عمل خواهم کرد.
- با مانع زدایی از تولید و رونق کسب و کار رفاه برای مردم ایران هدیه خواهم آورد. کسب قدرت برای من جز جلوگیری از ظلم و استیفای حق مظلومان نخواهد بود. اگر از فردای ایران بزرگ ترس نداشتم و برای یکپارچگی وطن بیمناک نبودم هرگز به صحنه نمی آمدم، بیایید دست در دست هم بدهیم و نگذاریم عدهای قلیل بر ما تصمیم بگیرند.
** جمعبندی قاضیزاده هاشمی؛ شرکتهای دولتی خانه خلوت جناحهای سیاسی شده است
- رئیس جمهور مسئول رویکردهای کشور است و باید بتواند مجموعههای موثری را هم راستا قرار دهد آنهم برای تامین منافع ملی و ارتقاء زندگی مردم اما در حال حاضر در موضوعات مختلف مجبوریم اظهار نظر کنیم تا مردم از لابهلای صحبتهای ما یک دیدگاه کلی نسبت به اینکه این فرد چگونه فکر میکنند و چه نگاهی دارد به آن برسند.
- ضمن اینکه اقتصاد ما باید درونزا باشد باید به شدت برونگرا هم باشد، اقتصاد مقاومتی این است بنابراین کارکرد وزارت خارجه باید منافع ملی و منافع اقتصادی را تأمین کند لذا باید تغییر پیدا کند و وزیر خارجه باید یک تاجر موفق بین المللی باشد.
- ما ۱۵۰۰ شرکت دولتی داریم که این شرکتها خانه خلوت جناحهای سیاسی تبدیل شده است، هر کسی برنده انتخابات میشود اهل ستاد و افراد خود را شریک میکند که کنار هم هستند که خیلی از آنها سازمانهای خصوصیاتی هستند و سازمانهای نظارتی نمیتواند آنها را کنترل کنند.
- ما طرحی برای فراخوان از همه متخصصین برای عضویت در هیئت مدیره شرکت آماده کرده ایم که به صورت کاملا شفاف است و جمعی از اساتید دانشگاهها داوری خواهند کرد برای اینکه این ۷۵۰۰ نفر میخواهد این ۱۵۰۰ شرکت را اداره کنند توسط این اساتید دانشگاه انتخاب شوند.
- روی صحبت من با جوانان است جوانانی که منتقد وضع موجود و منتقد عدم به کارگیری نسل جدید در اداره کشور هستند و احساس می کنند و پشت درهای بسته و طبقه سفت شده باقی ماندند، جوانانی که از دعوای راست و چپ اصولگرا و اصلاحطلب خسته هستند و میخواهند کشورشان را آباد، مقتدر و قدرتمند ببینند این گوی و این میدان!
- دولت سلام دولت جوانان و دولت نسل نو است؛ دولت آنان که سالهاست از نامشان نان خوردند لذا دولت سلام فراتر از حزب و جناح است.
- دولت سلام دولت جوانان قومیتها و اقلیتهای مختلف است، ما جوانان آمده ایم که بگوییم جایگزین هر آنچه بوده است هستیم. ما نسل جایگزین هستیم تا افراد متخصص را به کار بگیریم از همه جناحها استفاده کنیم و فرصت طلبان را از پای سفره انقلاب بلند کنیم و سفره انقلاب را بتکانی.
- سفره انقلاب برای مردم است؛ ما پشتوانهای به شما جوانان نداریم و منابع مالی مربوط به حزب و جناحی نیست خیلی از جوانان در مناظره قبل با من صحبت کردند لذا هر جوان یک ستاد تشکیل دهد.
** جمعبندی جلیلی؛ از روز اول دولت باید اجرای برنامهها را شروع کنیم
- «بایدن» در سند استراتژی امنیت آمریکا میگوید ایران وارد عرصه جدیدی از بازی شده که صحنه جدیدی را ایجاد میکند. این چند سطر بیشتر نیست، بروید بخوانید.
- امروز فرصتهای بزرگ داریم. در همین بحث تعاملات اقتصادی فرصتهای بزرگی وجود دارد که باید استفاده شود. در همین همسایگی ما، پاکستان ۶۰ میلیارد دلار واردات دارد که سهم ما از آن فقط 16 میلیارد دلار است.
- از چیزهایی که بسیار سخاوتمندانه با آن برخورد میشود و سرمایه مردم آب میرود، زمان است. با زمان خیلی مسرفانه برخورد میکنیم.
- هشت سال گذشت. آنچه در روند کشور شاهد بودیم، توقف و کندی بود. چگونه باید از این آسیب رهایی یابیم؟ اینجا نقش رئیسجمهور بسیار مهم است. رئیسجمهور باید بتواند مسئله را درست بفهمد و پاسخ را درست تشخیص دهد و رویکرد صحیحی هم داشته باشد.
- مردم عزیز، امروز در آستانه انتخاب هستیم. چگونه باید عمل کنیم؟ یک رویکرد این است که کشور را به زور اداره کنیم.برخی دوستان میگویند نمیشود. این را با بررسیهای فراوان میگویم که کشور نهتنها توان اداره، بلکه باید جهش یابد. اینکه میگویم حاضر هستیم با دوستان مناظره کنم، این برای بازی ژورنالیستی نیست. ما میگوییم کشور میتواند جهش پیدا کند و حاضر هستم با هر کسی که میگوید نمیشود، بنشینم و مناظره کنم.
- از روز اول دولت باید اجرای برنامهها را شروع کنیم. نه اینکه تازه بگوییم برویم بررسی کنیم. نباید کشور را معطل FATF کنیم. کشوری با هشتاد میلیون جمعیت نباید معطل شود شما باید بتوانید برنامه داشته باشید.
- جناب آقای رضایی شاهد هستند که من در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتم که نباید درباره FATF معطل کنیم و زودتر تکلیف آن را روشن کنیم. خود دوستان دولت تقاضا دادند که فعلا دست نگه داریم. کشور را نباید معطل کرد. مشکل شما این است که مسئله را درست متوجه نمیشوید. رویکردتان هم درست نیست.
- نگاه شما به کولبری، نگاه حداقلی است؛ میگویید دلمان برای کولبران سوخت. بنده به مرز باشماق رفتهام و با کولبران صحبت کرده ام.حرف ما این است که میتوانیم کولبران را تبدیل به صادرکننده کنیم. فیلم آن هم در فضای مجازی موجود است که کولبرانی که ما با آنها صحبت کردیم، بعداً گفتند که توانستهایم از طریق تشکیل تعاونی، پونصد میلیون دلار صادرات داشته باشیم.
- بنده به روستای سعدآباد بوشهر رفتم. تعاونی نخلکاران با جمعیت 4 هزار نفری، دستگاهی را برای بستهبندی خرما تهیه کرده بودند و چون قسطش را به موقع نداده بودند، بانک آن را مصادره کرده بود. بعد آن دستگاه را به کسی فروخته بود و آن فرد، دستگاه را اوراق کرده و فروخته بود. خب اینجا دولت چکاره است؟ بعد آقایان میگویند 90 هزار میلیارد تومان دست ۱۱ نفر است.
- مردم عزیز، شما رئیسجمهور انتخاب میکنید؛ باید بتواند اشراف داشته باشد به ظرفیتها، آن هم برای جهش نه اداره کشور.
** جمعبندی رضایی؛ اصلاحات جدی باید درون قدرت به وجود آید
- عنوان دولت من «اقدام و تحول» است، اقدام یعنی دیگر باید وعده و شعار را کنار گذاشت و جراحیهای بزرگ انجام دهیم چرا که مشکلات اجتماعی ریشه در مشکلات اقتصادی دارد و مشکلات اقتصادی ریشه در مسائل سیاسی، مدیریتی و ساختاری دارد. لذا باید کار درست و منطقی انجام دهیم.
- اساس و برنامه دولت من اصلاح از درون قدرت است و به این دلیل که رابطه با نظام الحمدالله باثبات بوده و بیش از ۵۰ سال از عمرم که از 17 سالگی به این طرف بوده است در یک مسیر مستقیم قرار داشتهام لذا به دلیل اعتمادی که بین من و نظام و مردم وجود دارد و همچنین رابطهای که با دوستان دیگرم از نیروهای مسلح، مجلس و قوه قضاییه میتوانم ادعا کنم یک اصلاحات اساسی از بالا تا پایین را انجام دهم.
- من اصلاحات را از دولتم شروع خواهم کرد و وزارتخانهها، شرکتهای وابسته و تشکیلات بسیار عریض و طویل را سروسامان خواهم داد البته این موضوع به این معنا نیست که از مدیران فعلی استفاده نخواهم کرد این در حالی است که خیلی از استانداران، مدیرکلها و کارشناسان انسانهای بسیار شریف و زحمتکشی هستند اما دیوانسالاری، نظام اداری، بروکراسی و سیستم پیچ در پیچی که وجود دارد با آییننامههای مختلف و 10 هزار قانون و 40 هزار مقررات حقیقتاً یک منجلابی از درگیریها و ضد و خوردها و فساد و مشکلات زیادی که به وجود آمده را باید پاک کرد.
- نهادهای وابسته به رهبری با آنکه وابسته به ایشان هستند اما همگی در خدمت دولت هستند که میتوان به ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء اشاره کنم که نیازمند اصلاحاتی هستند که من پیشنهاداتم را خدمت مقام معظم رهبری خواهم داد و پیشنهاداتی برای فعال کردن و بهرهبرداری بیشتر از این تشکیلات خواهیم داشت.
- کمک به ادامه تحولات در مجلس و قوه قضاییه بسیار مهم است و همین کاری که آقای رئیسی در قوه قضاییه شروع کرده و در ابتدای کارشان هم هستند و میتوانند تحولات بزرگی را به وجود آورند و یا مجلس انقلابی که شکل گرفته است حتماً کمک خواهم کرد که کارهایشان پیش برود.
- فعال کردن جلسات سران قوا هم بسیار مهم است؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی بیخاصیت شده است و از ایشان تقاضا خواهم کرد و اگر رهبر انقلاب موافقت کنند شورای عالی انقلاب فرهنگی را منحل خواهم کرد و میکوشیم این شورا را از این حالت بیرون بیاوریم و این وضعیتی را که کشور را در موضوع جوانان و سایر مسائل درگیر کرده است بتوانیم به صورت اساسی حل کنیم.
- اصلاح احزاب هم از اهمیت بالایی برخوردار است؛ اصولگرا، اصلاحطلب دو سرمایه هستند ولی هم نفوذیها و هم بازیگران سیاسی و هم ماجراجویان زیادی در این ساختار سیاسی و اجتماعی شکل گرفته است و ما در زمان پربرکت رهبر معظم انقلاب و بسیاری از نسل اول و دوم انقلاب اگر نتوانیم ساختار سیاسی اجتماعی برای آینده ایران درست کنیم با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد.
- باید اصلاحات جدی در درون قدرت به وجود آید تا بتوانیم مشکلات مدیریتی و ساختارها را حل کنیم و سپس بتوانیم وارد مسائل اقتصادی شده و سپس از مسائل اقتصادی به سمت حل و فصل مشکلات اجتماعی برویم، لذا تحولی که من میگویم بسیار جدی است.
** سوال سوم مهرعلیزاده؛ مسکن مهر خیلیها را صاحب خانه کرد
-امروز راهحل های اقتصاد،اجتماع و فرهنگ در دنیا راهحل های معمولی نیست بلکه اقتصاد، حکمرانی و شهر هوشمند وجود دارد. امروز یک شرکت مثل هوآوی چند برابر ایران درآمد دارد. ما باید فضا را برای این قضیه باز کنیم تا جوانان در این زمینه ها کار کنند و بدون هیچگونه ممانعتی در جهت فکر کردن و کار کردم حرکت کنند.
-متاسفم که هنوز در گیر و دار اینترنت موجود هستیم و بحث های مثل فیلترینگ مطرح می شود وزیر جوان در دولت آقای روحانی در این زمینه خوب کار کرده است و زیربناها را درست کرده اما همچنان در مورد سهمیه گذاری و فیلترینگ و ... سخت گیری صورت میدهیم.
- آقای رئیسی به اقتصاد فضای مجازی اشاره کردند که درست است. اکنون معیشت و کار ۱ میلیون نفر در کشور به فعالیت فضای مجازی مربوط است. بخش قابل توجهی از تجار و صنعت فعالیتشان با فضای مجازی است. در بعضی از شلوغی ها در کشور که اینترنت قطع شد ضرر و زیان به کشور وارد شد.
- در پاسخ به آقای زاکانی باید بگویم نباید اینقدر مسائل را سیاه ببینیم و سیاه نمایی بکنیم. از سال ۷۰ به این سمت دولت اصلاحات یعنی آقای خاتمی بر سر کار بود که عدالتمحوری، پاکدستی و عدالت اقتصادی را دنبال می کرد که شهره خاص و عام بود.
-در دولت آقای احمدی نژاد مسئله مسکن مهر اجرا شد که هرچند به دلیل جانمایی بد و معیوب شد اما طرحی بود که با ۵ میلیون تومان افراد را صاحب خانه میکرد و یارانه ایشان نیز در جامعه اثر داشت.
-اگر اصل ۱۵ قانون اساسی را بتوانیم رعایت کنیم شوخی که با آقای رضایی کردند هم حل می شود.
** سوال سوم قاضیزاده هاشمی؛ برای اینکه دست روی دست نباشد میگویم کل کابینهام خانم باشند!
- ما در این جمع (مناظره) برای جلب توجه هر حرفی را نباید بزنیم؛ نزدیک انتخابات که میشود یاد آزادی زنان، کولبران، محرومان و مستضعفان میافتیم و بارها تکرار میشود و آنها از پشت گیرندگان نگاه میکنند و میگویند قبلیها هم این حرف را زدن و ما یادمان هست.
- دیدیم که در جمع کاندیداها، نرخ بانوان کمکم دارد بالا میرود و میخواهند کل کابینه را خانمها بگذارند، حال برای اینکه که دیگر دستی روی دست من نباشد میگویم کل کابینه من خانم باشند!
- قطعا برای بیننده محل سوال است که چرا اینگونه شعار میدهیم؟ برای زنان موضوع شایستهسالاری هم مهم است و دیگری هستند رئیس ستاد بنده خانم و مادر سه فرزند است، یعنی میخواهم بگویم مادرها هم میتوانند فعالیت سیاسی و اجتماعی داشته باشند اما همان زنان هم از ما شایسته سالاری میخواهند.
- وقتی قرار است کاری بنا گذاشته شود و به قدری بانوی شایسته داریم که واقعا نمیتوان تمام کابین را از بانوان گذاشت اما از اقوام و مذاهب اهل سنت هم میگوییم که استفاده خواهد شد. اگر راست می گوییم وضعیت بیکاری در کشور مرزهای ما در کشور بالاترین نرخ بیکاری را دارند را مورد توجه قرار دهیم.
- وضعیت کار به گونهای شده که کولبر بین نان و جانش، انتخاب میکند لذا باید اینها را حل و فصل کنیم.
- برای اینکه بیاییم و حرفهای اینگونه بزنیم باید به ساختارها توجه شود، ما شوراهای مختلفی تحت قانون اساسی داریم که در آنها یک گسست ساختاری وجود دارد. برای این شوراهای عالی و نهادهای اجرایی ما یک طراحی کردیم که دبیر هر شورای عالی معاون رئیس جمهور و مسئول فرماندهی آن حوزه است.
- یکی از مشکلاتی که دولتها داشتند این است که اقتصاد کشور مسئول نداشت، اکنون فرهنگی کشور هم متولی مسئول ندارد اکنون نهاد مردمی اجتماعی و مدنی و معنوی داریم که در حوزههای مختلف هم همین است، بخش سلامت هم تعداد متولی دارد بنابراین رئیس شورا هم بالاتر از رئیسجمهور است. درست است که رئیس جمهور رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است اما حق وتو ندارد و سایر شوراها هم همین گونه است و مجری مصوبات است و مسیر مصوبات رئیس جمهور و فرمانده همان حوزه است.
** سوال سوم جلیلی؛ دولت کشور را معطل کرده است
- عرصه روابط بین کشورها، نقاط اشتراک دارد و نقاط اختلاف. اشتراکها باعث تعامل میشود نقاط اختلاف، تقابل را ایجاد میکند.
- این هنر دولتهاست که بتوانند این نقاط اشتراک که فرصتها را ایجاد میکند، تبدیل به نقطه تعامل و اختلافاتی که تقابل ایجاد میکند را مدیریت کنند و از تهدیدها پیشگیری کنند.
- در دنیا 200 کشور وجود دارد. اگر سیاست ما تعامل سازنده و گسترده با جهان باشد، یعنی تمام فرصتها را دنبال و بالفعل میکنیم.
- اشکالی که ما به دولت وارد می کنیم این است که معطل چند کشور شدهاند. یک روز ترامپ را بهانه میکنند، یک روز FATF. اینها که دشمنیشان اثبات شده است. شما باید این هنر را داشته باشید که فرصت را از دست ندهید.
- شما باید بتوانید با کسانی که با آنها نقاط اشتراک دارید، تعاملات را شکل بدهید. در همسایگی شما این نقاط اشتراک بیشتر است. در آن سر دنیا هم میتواند باشد.
- مهم این است که برای این موضوع چه برنامهای وجود دارد. شما باید 200 کشور را روی میز بگذاری و بگویی از کشور الف، 15 درجه فرصت و از کشور ب، 10 درصد فرصت برای کشور ما وجود دارد و برای رسیدن به آن فرصتها تلاش کنی، نه اینکه کشور را معطل چند کشور کنیم و یا بگوییم میخواهند حسینه در کاخ سفید ایجاد کنند؛ این حرفهای موهومی است و میخواهند با لولوهای الکی مردم را بترسانند.
** سوال سوم زاکانی؛ آقای همتی شما نامزد روکشی هستید
- موضوع ورزش یک امر حیاتی است. الان 70 درصد مردم ایران نه ورزش همگانی میکنند و نه ورزش قهرمانی.
- شرایط اینقدر سخت شده که رئیس فدراسیون کشتی میگفت سالها قبل، یک میلیون نفر در کشور از ابعاد مختلف درگیر ورزش کشتی بودهاند، اما الان حدود 40 هزار نفر درگیرند! علت این معضل این است که دولت آقای روحانی حوصلهای برای مردم باقی نگذاشته که فراغتی برای ورزش داشته باشند.
- اگر ما 3 دلار صرف ورزش کنیم، 16 دلار برای کشور صرفهجویی میشود.
- مردم ما امروز درگیر اولیات زندگی خود هستند، آنوقت آقای همتی صحبت از زنان در کابینه میکند! آقای همتی از کدام زنان و جوانان صحبت میکند؟
- باز هم آقای همتی تکرار میکند که ما 5 نفر یکی هستیم؛ اگر ما نامزد پوششی هستیم، شما (همتی) نامزد «روکشی» هستید که آمدهاید تا روکشی باشید روی 8 سال مدیریت اخیر کشور.
- ایجاد یک سرانه مناسب و بالا برای ورزش همگانی و توسعه باشگاهداری در کف هرم جامعه، ما را از خیلی از معضلات مصون میکند.
- پنجره جمعیتی الان در کشور ما، روی میانسالان است؛ لذا پرداختن به ورزش همگانی و پهلوانی و قهرمانی، مهم است و ما به این میاندیشیم و باید فضایی باز شود که کشور را از این وضعیت اسفناک نجات دهد.
** سوال سوم رضایی؛ اینترنت ارزان به زنان سرپرست خانوار خواهم داد
- ما با دو مشکل ساختاری و مدیریتی در آموزش و پرورش و آموزش عالی مواجه هستیم در برنامه دولت من تربیت زمامداران آینده در همه بخشهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی به طور جدی لحاظ شده است که این موضوع در تمامی استانها و به ویژه مراکز استانها، مدارس تربیت زمامدار آینده را احداث خواهم کرد که تجربه دانشی و عملی را در این باره داشته و آن را عملی خواهم کرد.
- من بیش از 65 سال است که این کار را شروع کردم و قریب به هزار جوان را تربیت کردهایم تا بتوانیم در زمینه تربیت زمامدار کشور را بیمه کنیم تا زمانی که مدیریت در آموزش و پرورش و امورات فرهنگی و آموزش عالی به وجود نیاید ما نمیتوانیم از عناصر ضعیف انتظارات بالایی داشته باشیم.
- مسئله ساختار آموزش و پرورش از اهمیت بالایی برخوردار است در برنامه دولت من مدرسهمحوری را سرلوحه کار وزارت آموزش پرورش خواهم کرد. مجتمعهای آموزشی را احداث خواهم کرد که هر مجتمع آموزشی تشکیل شده از 110 مدرسه است و برهمین اساس به آنها اختیار میدهیم که بسیاری از اختیارات اجرایی را از وزارت آموزش و پرورش گرفته و به این مجتمعهای آموزشی خواهیم داد و عملاً مدرسه محور اساسی خواهد شد.
- وزارت آموزش و پرورش هماکنون بسیار بزرگ و حجیم شده ولی به همین دلیل به هیچکدام از امورات مدرسه نمیرسد که این موضوع اشکال جدی دارد.
- خانمها میتوانند نقش مؤثری در جامعه داشته باشند و به همین دلیل اینترنت ارزان را به زنان سرپرست خانوار که در تولید و فروش فعالیت دارند خواهم داد. ضمن اینکه محدودیتهایی که برای برخی بانوان ورزشکار در ورزشگاهها ایجاد شده است را لغو خواهم کرد که میتوانم به محدودیت ایجاد شده برای خواهران منصوریان اشاره کنم. ضمن اینکه گاهی اوقات هم برخی محدودیتها برای بانوان ورزشکار به وجود میآوردند که میتواند مشکلات جدی برای بانوان ما در جامعه به وجود آورد که حتماًدر دولتم جلوی این اقدامات را خواهم گرفت.
- در موضوع رسیدگی به تربیت معلمان هم تلاش میکنم که وضعیت معیشتی و اقتصادی معلمان را بهبود ببخشم این در حالی است که برخی معلمان 2 یا 3 شغل دارند و آنها وقت نمیکنند که توان بیشتری برای دانشآموزان بگذارند.
- یکی از اولویتهایی که برای مسکن ایرانیان قائل خواهم شد مربوط به معلمان است که تلاش دارم تا بار سنگینی از روی دوش آنها در موضوع اجارهنشینی را بردارم و میکوشیم تا معلمین با خیال راحتتری بتوانند به تربیت فرزندان ایران بپردازند.
** سوال سوم همتی؛ در کابینهام 5 زن حضور خواهد داشت
- یکی از مسایل مهم بحث خانواده است. هدف ما تعامل از خانه تا جهان است. یک گسستگی فرهنگی در خانواده ها دارد ایجاد می شود. الان جوانان دهه ۷۰ آنگونه که ما دوست داریم زندگی نمی کنند.
- آقای قاضی زاده گفتند چرا همه ما را یک جور میبینید؛ برای اینکه شما ۵ نفر یکجور تفکر دارید و می گویید با جوانان اینگونه برخورد شود.
- چه آزادی اجتماعی برای جوانان در کشور گذاشته اید. چرا همه جوان ها میخواهند ول کنند از کشور بروند. برای جوانان چه تفریحی در کشور دارید. جوان ها هم که بخاطر مسائل اقتصادی نمیتواند ازدواج کنند.
- تا میگوییم مشکلات اقتصادی آقای رییسی میگویند خنثی سازی کنیم، مگر ما نکردیم من خودم جزو فرماندهان خنثیسازی اقتصادی تحریم ها بودم.
- این روندی که جلو می روید جوان ها آسایش اجتماعی خود را از دست میدهند. چقدر محدودیت برای زنها در جامعه ایجاد کردیم؟ ۵۰ درصد جمعیت کشورمان زنان هستند. در این دو سه روز به من تذکر دادند که چرا میگویید پیامک به زنان و دختر خانم ها ندهند که چرا حجابشان را رعایت کردند یا نکردند؟ چرا استرس وارد می کنیم.
- ما باید قانونی ببریم و اینکارها را ممنوع کنیم. این نحوه برخورد گشت های ارشاد را باید ممنوع کنیم.
- تعارض منافع کشور را وحشتناک گرفته بعد ما دنبال این هستیم که جوان ها چگونه رفتار می کنند؟
- در کابینه حداقل ۵ زن خواهم داشت و تبعیض جنسیتی در محیط کار را لغو خواهم کرد.
** سوال سوم رئیسی؛ ۷۰ درصد ظرفیت اقتصاد کشور خالی است
- یکی از دغدغه های جدی جوانان ازواج و اشتغال و مسکن است. در جمع جوانان زیاد میروم و ارتباطم با جوانان همواره برقرار بوده است.
- اگر به جوانان در مورد ازدواج میگوییم در کنارش مسئله مسکن و اشتغال جوانان را حل کنیم و این که می شود یا نمیشود، آنهایی که معتقد به نشدن هستند نمی توانند در این عرضه حضور فعال پیدا کنند و ما معتقدیم در این کشور میتوانیم و در این کشور 40 درصد ظرفیت تولیدی خالی است.
- چهل درصد ظرفیت تولیدی اقتصاد و ۷۰ درصد ظرفیت اقتصاد کشور خالی است و اقتصاد فضای مجازی و اقتصاد دریا فعال نشده است و بسیار می تواند اشتغال ایجاد کند.
- بیشترین هزینه مسکن زمین است و زمین در کشور کم نیست. از ما اشتغال و مسکن و از جوانان ازدواج.
** سوال دوم رئیسی؛ دیپلماسی اقتصادی با حرف و سخن نمی شود
- هر دولتی کار را به دست بگیرد یکی از وظایف مهمش رفع تحریم های ظالمانه است و در این جهت تردید نباید کرد ولی در کنار این قضیه باید خنثیسازی تحریمها هم در دستور کار عملی قرار بگیرد و اقتصادمان را هم شرطی نکنیم و تلاش شود تکانه ها بر آن تاثیر نکند.
- در همین سالن عده ای گفتند ما بلدیم با دنیا مذاکره کنیم ولی دانشجوی ترم اول وزارت خارجه هم می داند کسی که در حال مذاکره است، نباید بگوید مذاکره از آب خوردن لازم تر است و خزانه کشور خالیست.
- بحث از تولید و توسعه افتصادی که میکنیم در کنارش باید همه دستگاهها حس بگیرند و وزارت خارجه نقش بسیار مهمی در کنار مناسبات سیاسی دارد.
- 15 کشور همسایه هزار میلیارد واردات دارند که سهم ما 2درصد است و اگر دیپلماسی فعال اقتصادی داشته باشیم برای تولیدکننده بازاریابی می کنند و سهم صادرات ما از 20 میلیارد دلار به 40 تا 50 میلیارد دلار در منطقه میرسد.
- دیپلماسی اقتصادی با حرف و سخن نمی شود و یکی از ماموریتهای مهم ما برای وزارت خارجه دیپلماسی فعال اقتصادی خواهد بود.
** سوال دوم قاضیزاده هاشمی؛ وضعیت هر کشوری با وضعیت آموزش و پرورش سنجیده میشود
- برای فهم مردم از برنامهها و تیم فکری همراه کاندیدای ریاست جمهوری شوآف و شومن بازی و روشی برای جلب توجه، اثر نخواهد کرد.
- دوستان (کاندیداها) صفات را جمع می بندند، باید برای اینکه مورد خطاب قرار میدهند و همه را به صورت جمع مورد خطاب قرار میدهند دلیل بیاورند لذا این کار صحیح نیست.
- مسئله آموزش و پرورش اساسیترین مسئله کشور است، هر کشوری با وضعیت آموزش و پرورش سنجیده میشود.
- مهمترین وزارتخانه کشور وزارت آموزش و پرورش است؛ البته در نظام تعلیم و تربیت ما تحولات بنیادین داریم و باید ببینیم محصولی که وزارت آموزش و پرورش میخواهد به ما بدهد چه باید باشد. اما فارغ التحصیل در دوره عمومی که باید کسی باشد که سواد زمان خود را داشته باشد و مهارت اجتماعی موثر داشته باشد برای اینکه بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند و یک مهارت شغلی ساده برای اینکه زندگی خود را اداره کند، داشته باشد.
- از 7 تا 18 سالگی اطلاعات زیادی به بچهها میدهیم و بعد آنها را پشت سر کنکور قرار میدهیم.
- اکنون نظام تعلیم و تربیت دنیا به سمت استعدادیابی رفته یعنی در سن ۳ تا ۸ سالگی است و بر اساس استعدادها افراد ارتقا پیدا میکنند و در مسیرشان تحصیل هم وجود دارد اما در نظام ما اینگونه نیست آنها را رها میکنیم و در نهایت برای آنها مسابقه میگذاریم.
- اگر بخواهیم وارد فضای آموزش و پرورش شویم باید ورودی آن علمی باشد لذا ما باید کاری کنیم که بالاترین رتبه شغلی شغل معلمی باشد و عدالت آموزشی نیز مهم است.
- اکنون ۱۶ برابر یک نفر در شمال تهران نسبت به سایر مراکز استانها هزینه میکند و مدلهای مختلفی از مدارس داریم که این نشان میدهد آینده را به پولدارها میفروشیم و نخبگان و سیاستمداران آینده کسانی هستند که با زور پول وارد دانشگاهها شدند! بنابراین در موضوع تحول بنیادین مسئله آموزشی و مهارت بسیار مهم است.
** سوال دوم زاکانی؛ با گردنکلفتها و مسببان فقر و فساد و تبعیض مبارزه خواهم کرد
- بیش از 3 دهه است عدهای بر اقتصاد مملکت خیمه زدهاند و تمام سرمایهها و امکانات کشور را به سویی سوق دادهاند که خودشان از کاخنشینان شدهاند و مردم را در کوخنشینی نگه داشتهاند.
- اول انقلاب طوری بود که یک موی کوخنشینان به تمام زندگی کاخنشینان میارزید، اما حالا مسئولان دچار خوی اشرافیگری شدهاند؛ لذا اولین کار من، این خواهد بود که مسئولان را از خوی اشرافیگری به نوکری مردم برسانیم.
- شرایط را طوری تغییر میدهیم که مفسدین جرأت نفس کشیدن نداشته باشند؛ فساد از قبیلهگرایی و رانت شروع میشود.
- روز تعطیل قبل از عید نوروز، 1200 میلیارد تومان در آخر وقت به طور خلاف از یک بانک دولتی به یک بانک خصوصی منتقل میشود؛ آقای همتی حوزه خودتان را نتوانستید مدیریت کنید، حالا مدعی مدیریت کشور و حوزه بزرگتر هستید؟!
- من با گردنکلفتها و مسببان فقر و فساد و تبعیض مبارزه خواهم کرد.
- دو دهه است، من با چهرههایی مثل معاون اول رئیس جمهور، برادر رئیس جمهور، دادستان تهران و امثال آنها با دست خالی مبارزه کردهام و در دولتم نیز ریشه مفسدین را خواهم خشکاند.
** سوال دوم جلیلی؛ طرح تحول سلامت، نمایشی بود
- یکی از مسائل بسیار مهمی که باز نقش رئیس جمهور را نشان میدهد، این است که برخی موضوعات مربوط به یک وزارتخانه نیست. ده عامل مؤثر بر سلامت وجود دارد که همه آنها خارج از وزارت بهداشت است. پس این نشان میدهد باید رئیسجمهور موضوع را بفهمد و بتواند درست دستگاهها را همافزا کند.
- در این سالها چند طرح مهم درباره سلامت اجرا شده که یک طرح مربوط به ابتدای انقلاب بود با عنوان طرح شبکه انقلاب. چون درست موضوع فهمیده شده بود، این طرح، آثاری داشت که امروز برای کشورهای غربی هم الگو شده است.
-در مقابل این طرح، یک طرحی هم در سالهای اخیر با عنوان طرح تحول سلامت داشتیم که نمایشی بود و هیچ خاصیتی نداشت، جز افزایش هزینهها. بعد هم گفتند که این طرح اشتباه بود.
- مهم این است که در موقع خودش این موضوع را بفهمید، نه اینکه طرحی را شروع کنیم و هزینهها را چند برابر کنید بعد ببینیم ناکارآمد است. هزینههای این از جیب چه کسی میرود؟
- اگر صحبت از نظام سلامت میکنیم باید وزارت بهداشت مدعی آن باشد، امّا وزارت صنعت، کشاورزی و سایر دستگاهها نقش دارند. امروز بیکاری و استرس از عوامل دیگری است که نقش دارند.
- یکی از بیشترین عامل بیماریها مربوط به حوادث جادهای است، خب این مربوط به وزارت بهداشت نیست.
** سوال دوم مهرعلیزاده؛ سه وزیر زن در دولتم خواهم داشت
- با توجه به اینکه به همت دانشمندان عزیزمان در چندین سال گذشته دانش هسته ای و توسعه آن در زمینه های مختلف اعم از داروسازی، کشاورزی و زمینه های مختلف دیگر توسعه یافته است به نظرم باید انستیتو مشخصی که به شکل کاربردی در این زمینه ها کار میکنند و این دانش را بومی و در اختیار توسعه فناوریهای جدید کشور قرار دهند که با ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی و معطوف به عملیات اجرا محقق خواهد شد.
-شرط تداوم این حرکت این است که به جوانان میدان بدهیم، حفظ کرده و آنها را نگه داریم و آنها را از کشور فراری ندهیم چرا که عمده این دانش جوانان هستند و آنها نشان دادند که با کسب مدارج علمی بالا و تراوشات ذهنی توانستند این موفقیت ها را بدست بیاورند.
- با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از کشور را جوانان و بانوان تشکیل می دهند که در طول سالیان گذشته به دلیل فشارهایی که در حوزه اجتماعی بر روی آنان بوده است نتوانستند از حقوق اجتماعی خود دفاع کنند، باید با تشکیل سازمان های مشخص در حوزه های کارشناسی و مدیریتی آنان را به کار بگیریم.
-تصمیم گرفتم در دولت خود یک نفر از معاونان استانداریها را از بانوان انتخاب کنم و ۳ نفر از بانوان را از اگر مجلس همکاری کرد به عنوان وزیر انتخاب کنم و اگر مجلس همراهی نکرد به عنوان معاون خود انتخاب می کنم تا تبعیض در مورد بانوان برطرف شود. در مورد جوانان نیز همینطور.
- میانگین سنی دولت من ۴۵ سال خواهد بود. جوانان نخبه و باسواد و کار بلد باید همان کار را در دست بگیرند.
** سوال دوم همتی؛ در مقابل جریانی قرار دارم که میخواهند کاخ سفید را حسینیه کنند
- آسیب های اجتماعی، ناشی از یک ساختار بسیار غلط است و گروه های ذی نفع و رانت خوار متاسفانه بر اقتصاد، فرهنگ و جامعه کشور چمبره زده اند.
- اگر نتوانیم مشت اینها را باز کنیم، و این فسادی که اینها در کشور ایجاد کرده اند را حل نکنیم عواقبی که در جامعه میبینید قابل حل نیست.
- اینها ارتباطات وسیعی در صادرات و واردات دارند. اینها ارتباط زنجیره ای با کاسبان تحریم در ارتباط با سیاست خارجی و قاچاق و پولشویی دارند، اینها بر اقتصاد کشور چمبره زده اند.
- دوستانی هم که اینجا به عنوان رقیب بنده نشسته اند تقریبا همین حرف ها را می زنند. من می گویم مشت اینها را باز کنیم و شفاف کنیم تا مردم بدانند چه خبر است.
- من در مقابل جریانی قرار دارم که این جریان میگوید به جای توسعه ایران بروند کاخ سفید را حسینیه کنند. عزیزانی که در جلسه هستند اینها را مطرح می کنند. دنیا را نمیشناسند. چه کسانی به سفارت عربستان حمله می کنند و ارزش پول را بهم می زنند و روابط ما را با همسایگان بهم می زنند، چه کسی پشت اینها است؟
- من فکر می کنم اینها یک زنجیره ای است. اگر کشور نتواند این زنجیره را رفع کند سوالی که گفتید قابل حل نیست. من میگویم تحریم باعث نقدینگی شده است، دوستان قبول نمیکنند.
- من میگویم ظرف دو سال گذشته ۷۵ میلیارد دلار از درآمد نفتی کشور کاهش پیدا کرده است، به نرخ امروز دلار می شود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان.
- ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان از درآمد کشور رفته بعد می گویند چرا اقتصاد را نتوانستید اداره کنید. همین افرادی که میگویم بر اقتصاد چمبره زده اند از تحریم سود میبرند و سالی ۲۰ درصد هزینه معاملاتی ما را بالا برده اند. پارسال ۸۰ میلیارد و و سال قبل آن هم ۸۰ میلیارد حجم تجارت خارجی ما بود. این ۲۰ درصد می شود سالی ۱۶ میلیارد دلار. برخی کشورها با ۱۶ میلیارد دلار زندگی می کنند. ما اینها را داریم از دست می دهیم.
- ما در زندگی اجتماعی و اقتصادی مان تجدیدنظر کنیم. من آمده ام که این روند را عوض کنم.
** سوال دوم رضایی؛ اقوام و زبان مادری مسئله مهمی در دولتم است
- من مشاهده کردم که مردم با اشتباه من شوخی کردند؛ این شوخیهای شما سرمایه من محسوب میشود و نشان میدهد که شما مرا جزو خودتان میدانید و از ما نمیترسید؛ دلم میخواهد روزی برسد که هیچکدام از مردم ما از دولتمردان نترسند.
- من بابت اشتباه لفظیام عذرخواهی میکنم؛ یاشاسین آذربایجان یاشاسین آذربایجان از مردم میخواهم این اشتباه لفظی که من کردم را ببخشند ولی من از برادرمان آقای زاکانی گلایهمند هستم چرا که بلافاصله سایت مرکز پژوهشهای مجلس این موضوع را تیتر کردند. وقتی مردم با من شوخی میکنند حقشان محسوب میشوند زیرا آنها در شرایط سخت و گرانی قرار دارند و هر قدر مردم با من شوخی کنند و دلشان آرام شود من خیلی هم خوشحال میشوم ولی وقتی یک مرکز دولتی این شوخی کرده است را نمیپذیرم.
- من با وجود آنکه لر هستم و افتخار میکنم که لر هستم اما تمام زندگیام تقدیم ملت ایران و اقوام شده است؛ آذربایجانیها میداند که عشقی که من به آذربایجانیها دارم و هر وقت به یاد شهید باکری این شهید بزرگوار میافتم متأثر میشوم و هیچکس به اندازه آقای مهدی باکری در دل من جا ندارد.
- مرکز پژوهشهای مجلس یارانه انرژی در ایران را سالانه 49 میلیارد دلار برآورد کرده است و ضمن اینکه ما سلطانهای مختلف دلار و سکه داریم؛ من خدمت آقای زاکانی و آقای همتی با قاطعیت عرض می کنم که ما میتوانیم 40درصد یارانههای پنهان را که به دست افرادی که حقشان نیست میرسد باید بازگردانیم و به ملت بدهیم و موضوع را حل و فصل کنیم.
- هیچگاه در برنامهریزیهای توسعهای رابطه زیست محیطی و توسعه صنعتی لحاظ نشده است این در حالی است که آبهای زیرزمینی کشورمان به وضعیت بغرنجی رسیده و وضعیت گردوغبار خوزستان و زابل و یزد هم باعث مستأصل شدن زندگی مردم شده است این در حالی است که بیکاری در یزد در حداقل ممکن قرار دارد و توسعه صنعتی عظیمی در آنجا رخ داده است اما در آن استان هم مشکل آب داریم و هم مشکل گردوغبار.
- من در برنامه دولتم مسئله اقوام و زبان مادری به عنوان یک مسئله مهم در نظر گرفتهام.
** دیدگاه جلیلی؛ برای برخی ماموریتهای دستگاهها حتی یک جلسه هم تشکیل نشده است
- نقش رئیسجمور فراتر از دستگاهها است. برخی موضوعات وجود دارد که رئیسجمهور باید برای آنها مأموریت تعریف کند و دستگاهها را همافزا و همآهنگ کند و پیگیری کند که به نتیجه رسید یانه.
- ۵۰ درصد جمعیت کشور ما را خانمها تشکیل میدهند. اگر از کار واقعی سخن میگوییم، تمایزش با کار نمایشی چیست؟ در این هشت سال بارها از حقوق خانمها صحبتشده، نتیجهاش چیست؟ تقریباً هیچ.
- دولت 18 برنامه درباره زنان مطرح کرده است. نتیجه آنها چه شد؟ زنان سرپرست خانوار الان چه امکان بیشتری پیدا کردهاند؟ اگر از اشتغال خانمها سخن میگوییم، چه ابتکارات نوین و بومی را برای اشتغال آنان به کار بردهایم؟ در اقتصاد چه نقشی را برای آنان قائل شدهایم؟
- کار واقعی، برنامه و پیگیری جدی میخواهد. برای برخی مأموریتهایی که دستگاهها دارند، حتی یکبار هم جلسه تشکیل نشده و پیگیری نشده است. اگر برای زنان دل میسوزانیم که چرا فلان پیامک برای آنان ارسال میشود، هزاران زن در کشور دچار مشکلات اقتصادی هستند، زنان بدسرپرست و موضوعاتی از این قبیل را داریم که دولت وظیفه دارد برای آنها برنامه داشته باشد.
- اینکه شما نگاه میکنید نسبت طلاق به ازدواج افزایش یافته است، خب این برنامه میخواهد.
- جالب است؛ طرحی با عنوان آگاهسازی حقوق زنان روستایی تعریف شده و 500 میلیون دلار برای آن هزینه شده، امّا وقتی که نگاه میکنیم میبینیم کل مخاطب آن 510 نفر بوده است. این نمایش است و کار واقعی نیست.
** دیدگاه همتی؛ با قدرت میدان و دیپلماسی پلی برای بهرهبرداری اقتصادی خواهم زد
- یکی از برنامه های من اعطای مسولیت بر اساس شایستگی است. اقوام و مذاهب برای کشور می توانند مولفه قدرت باشند. در انتخاب مسولان فارغ از نگاه به اقوام و مذاهب، از آنها استفاده میکنم.
- من مخالف بازداشت و زندانی کردن معتادان هستم و باید آنها را به جامعه برگردانیم. اینها حجم عظیمی از مردممان هستند که ناشی از سیاست های غلط و بیکاری بودهاند.
- به زندگی اجتماعی معلولان توجه جدی خواهم کرد. ما پل میسازیم اما یک معلول یا جانباز ما چند صد متر نمی توانند در پیاده رو حرکت کنند.
- حتما محیط زیست در اجرای پروژه های اقتصادی حق وتو خواهد داشت. من با قدرتی که میدان و دیپلماسی که حاج قاسم عزیز و جواد ظریف ایجاد کردند پلی خواهم زد برای بهره برداری اقتصادی تا بتوانیم این توسعه را به جیب مردم ببریم، حرکت و قدرت ما در منطقه باید مبنای اقتصاد برای مردم عزیز باشد.
- فوری ترین و ضروری ترین کار ما (رفع) تحریم است.
** دیدگاه رضایی؛ با پولی که در کشور حیف و میل میشود میتوانیم مشکلات مردم را حل کنیم
- مردم ما در سختترین شرایط و دوران زندگی میکنند؛ هماکنون دچار تبعیض، فساد و نوسانات دائم اقتصادی قرار داریم و مردم اصلاً نمیدانند فردا چه خبر است و نمیدانند فردا چه چیزی گران میشود؟
- آیا تورم را میتوان کاهش داد؟ بله می توانیم این کار را کنیم، آیا میتوانیم کرونا را مهار کنیم؟ بله، میشود و آیا میتوانیم ارزش پول ملی را حفظ کنیم؟ بله میتوانیم این کار را انجام دهیم و حتی کشورهای ضعیفتر از ما این کار را کردند و چگونه است که ملت ایران و کشورمان نمیتواند این کار را انجام دهد.
- متأسفانه واژه ما نمی توانیم در 2-3 دهه اخیر وارد ادبیات ما شده است و نسل جوان ما را هم تحت تأثیر خود قرار داده است این در حالی است که جوانان قدیم افرادی بزرگ بوده و قهرمان ملی بودند که با دست خالی کارهای بزرگی انجام میدادند و با اوضاعی که به وجود آوردند آنها را به حاشیه بردهاند.
- من معتقدم امید دیدنی است و گفتنی نیست؛ معتقدم انشاءالله سال 1400 سال گشایش خواهد بود و نقدی هم به اظهارات آقای همتی و آقای زاکانی دارم. من تعجب میکنم از این اظهارات؛ ارزش 137 میلیارد دلار معادل ارزش یارانههای پنهان است. در حالی که این موضوع توسط دهها منبع بیان شده است که بانک جهانی، آژانس بینالمللی انرژی، مؤسسه بینالمللی در ایران.
- آقای همتی که رئیس بانک مرکزی است باید قاعدتاً این موضوع را بداند و آقای زاکانی هم که رئیس مرکز پژوهشهای مجلس است باید به خوبی موضوعات را بداند.
- آقای همتی و آقای زاکانی مطمئن باشید پولی که در کشور حیف و میل میشود با صرفهجویی در آن میتوانیم بسیاری از مشکلات کشور را حل کنیم.
- بخشی از اظهارات آقای رئیسی را قبول دارم مدیریت جهادی اگر در کشور مستقر شود خیلی از مسائل را حل میکند. متأسفانه واقعاً در کشور برنامه نیست و این دولت در چهار سال اول سه بار برنامه خود را تغییر داده است.
- من بحث آقای جلیلی را کاملاً قبول دارم و از آقای علی عسگری رئیس سازمان صداوسیما میخواهم که اگر میتوانند بحث مناظره سوم را تغییر دهند. ولی خود ما هم بایستی از این موضوع استفاده کنیم و وقتی سؤال که میپرسند من درباره بانوان و اهل تسنن و ... صحبت کردهام و ا گر این موضوع تغییر پیدا نکرد من از نامزدها میخواهم که خودمان بتوانیم دیدگاهمان را در ابعاد دیگر مطرح کرده و این خلاء را جبران کنیم.
** دیدگاه مهرعلیزاده؛ مردم را ظرف سه ماه واکسینه میکنم
- در مورد جوانان بارها صحبت شده است. ما ۱۰ میلیون نفر جوان در سن ازدواج داریم که بلاتکلیف هستند و وضعیتشان مشخص نیست بنابراین باید جوان را بیشتر تحویل بگیریم و در نظر داشته باشیم که جوانان واقعیتهای امروز جامعه هستند و صاحب آینده کشور هستند.
- باید سبک زندگی جوانان دهه ۷۰ و ۸۰ را بپذیریم بنابراین نباید برای بیرون بودن مقداری از موی یک دختر خانم به یک پیامک وحشت بدهیم.
-توقع من از آقای رئیسی که قاضی است این است که این مسائل را تذکر دهند چرا که عدهای ایجاد رعب و وحشت در جامعه می کنند مردم و جوانان نگران میکند چند جوان که در پارک آب پاشی کردهاند را بازداشت و گرفتار میکند این سبب فرار نخبگان و از دست دادن نیروهای ارزشمند آینده کشور میشود.
- در مورد کرونا معتقدم که دولت خیلی کوتاهی کرده است. اگر دولت بخش خصوصی را فعال می کرد و اجازه می داد مردم واکسن وارد کنند الان همه مردم واکسینه شده بودند. قیمت واکسنکرونا بین ۲ تا ۱۰ دلار است یعنی ۲۰۰ هزار تومان. اینگونه نمی شود که وزیر بهداشت با پرستاران و کادر درمان بخواهد با شعر و شاعری مسئله را تمام کند و به مردم هم قسم حضرت عباس بدهد با این مسائل که کرونا تمام نمیشود.
-بنده اگر رئیس جمهور شوم به مردم قول میدهم که در عرض سه ماه همه مردم ایران را واکسینه کنند بخش خصوصی میتواند میلیونها واکسن وارد کند.
-بنده در مورد مهارت آموزی جوانان و استفاده از بازنشستگان نیز برنامه دارم.
** دیدگاه رئیسی؛ اعتماد به دولت در پایینترین سطح خود است
- وضعیت معیشت و کسب و کار مردم آسیب دیده و وضعیت اعتماد دولت در پایینترین سطح خود است و پشتوانه سرمایه اجتماعی را بهشدت نیازمندیم.
- ملت بهدنبال استقلال اقتصادی و سیاسی بوده اند و در استقلال اقتصادی بهدلیل نگاههای شخصی و حزبی و جناحی گام های برداشته شده متناسب با آنچه باید نبوده.
- مردم از آسیب های اجتماعی نگرانند. نگاهی که در شعارهای مردم مثل آزادی های اجتماعی در کنار استقلال مهم است و باید دولتها به دنبال تحقق آن باشند.
- 400 روز است که لایحه صیانت از حقوق بانوان در دولت آماده است. عدالت درکشور آسیب دیده است و مردم عدالت در همه شئون می خواهند.
** دیدگاه زاکانی؛ مشکلات ناشی از زیادهخواهی و باندبازی است
- معتقدم در کشور، انسداد نیست؛ مشکل از زیادهخواهیها و باندبازیهاست، لذا برنامههایی که اعلام میکنیم باید مبتنی بر حقایق و به صورت دقیق باشد.
- باید بسته پیشنهادی یک رئیس جمهور جامع باشد و به صورت کاریکاتوری نباشد و همه ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را در بر بگیرد.
- مثلا در حوزه سلامت، دولت میتواند اقدام اساسی بکند که مریض غیر از درد بیماری درد دیگری نکشد.
- درباره معیشت و فقر مطلق، برنامه 6 سرفصلی تنظیم کردهایم که ریشه فقر مطلق در سال اول دولت خشکانده شود.
- در خصوص آزادیهای مدنی هم دولت باید پیرو مردم باشد و دغدغههای آنها را بشنود؛ لذا قائل به نهادسازی نوین برای شنیدن اعتراضات مردم هستیم که در این رابطه به درستی میتوان اصول 8 و 27 قانون اساسی را اجرا کرد.
** دیدگاه قاضیزاده؛ به موضوع کرونا پرداخته نشده است
- به موضوع جانکاه کرونا و وضعیتی که در میان مدت جهان درگیر آن است، پرداخته نشد، متاسفانه آمار فوتی بالایی در کشور داریم این آمار فوت غیرقابل توجیه است.
- صدا و سیما کشورهایی که اوضاع خرابی در کرونا دارند را مرتب گزارش میکند اما هیچ وقت از کرهجنوبی نمیگوید که فقط ۱۹۷۴ فوتی داشته یا ویتنام که ۵۳ نفر یا چین ۴۳۳۴ فوتی داشته است، خیلی از این کشورها هم هنوز واکسیناسیون را شروع نکرده اند اما یک دولت مقتدر و مدیر قاطع داشتند و دچار بیثباتی در تصمیمگیری نبودند که این اتفاق بیفتد.
- اخیراً در کلاب هاوس یک عزیزی گفت من میتوانستم ۱۸ میلیون دوز واکسن کرونا در مرداد ماه را وارد کشور کشور کنم اما دولت همراهی نکرد.
- ۱۸ میلیون دوز واکسن یعنی کاهش چشمگیر مرگ و میر در کشور؛ این خیلی حرف وحشتناکی بود که زده شد که ما امکان آن را داشتیم که واکسن را بیاوریم و تمام افراد تحت خطر را واکسینه کنیم و نشد، اما دولت سلام برای این موضوع برنامه دارد.
** نقد جلیلی؛ مناظره به این شیوه کمکی به مردم نمیکند
- من در مناظره قبلی هم گفتم که یکی از مشکلاتی که باعث میشود مشکلات کشور حل نشود، فرهنگ سیاسی است. یکی از موضوعات این است که ما باید تعارفات را کنار بگذاریم.
- ما امروز داریم درباره انتخاب رئیسجمهور سخن میگوییم. کسی که میخواهد ماشین دولت را راه بیندازد، باید بتواند برای دستگاههای مختلف برنامه داشته باشد.
- آیا این نوع مناظره و این نوع سوالات و این پاسخگویی،میتواند مردم را کمک کند؟ غرض از این جلسه این است که مردم بتوانند انتخاب کنند.
- امروز بسیاری از موضوعاتی که مورد توجه مردم است در مناظره مطرح نمیشود. ما امروز روستاها را داریم که ۲۷ درصد جمعیت کشور در آنجاست. اینکه چه برنامهای درباره روستا داریم کسی تا کنون سؤال نکرده است. درباره بانوان که 50 درصد جمعیت کشور است، سؤالی نمیشود. همچنین آموزش و پرورش و موضوع جوانان و ورزش.
- این شیوه مناظره کمکی به انتخاب مردم نمیکند. اگر میخواهیم کشور را نهتنها اداره بلکه جهش بدهیم، باید بدانیم اولویت کشور چیست و با چه برنامهای و چگونه میتوان آن را حل کرد و بعد این راهکارها نقد بشود.
- اینکه ما از برخی دوستان دعوت کردیم برای مناظره، برای این بود که مردم بهتر بتوانند انتخاب کنند.
- اگر دوستان موافق هستند همین جا یک اصلاح را شروع کنیم و مناظره بعد به این شیوه برگزار نشود. اینجا که قرار نیست تست هوش بگیریم. موضوعی مطرح شود و مثل دانشگاهها بهصورت کتاب باز، هر کس حرفی داشت درباره آن موضوع مطرح کند.
- اگر صحبت از جمهوریت و انتخابات پرشور میکنیم، بالاخره الان هشتاد میلیون مردم و نیز کسانی که این مناظره را میبینند باید بدانند کدام موضوع اولویت است و چند نامزد حرفهایشان را بزنند و مردم بگویند حرف این بهتر است و به آن رأی بدهند.
- اینکه حرفهای پراکنده گفته شود، فایدهای ندارد.
- وقتی سخن از رئیسجمهور مطرح میشود، باید بدانیم که رئیسجمهور کسی است که با اقتدار کشور را اداره کند. اگر میگوییم کشور باید جهش پیدا کند و فقط اداره نشود، لازمهاش این است که رئیسجمهور بگوید برای فلان موضوع چگونه میخواهم به دستگاهها مأموریت بدهم.
- رئیس جمهور مقتدر به این نیست که چند حرف تند بزند.
** نقد قاضیزاده هاشمی؛ طرح جامعی برای تبدیل طرح سربازی به طرح سربازی حرفهای خواهیم داشت
- محل برگزاری تیم ملی والیبال دارای حواشی بود که وزارت خارجه و وزارت ورزش باید جدیتر عمل میکردند.
- در دولت سلام برنامهای ارائه خواهیم داد که برخی از نهادهای بین المللی هر چه دلشان خواست انجام ندهند و ما آن را بپذیریم! پیروزی تیم ملی فوتبال ایران نشاندهنده توانمندی جوانان ماست و این پیروزی را تبریک عرض میکنم.
-جوانان ما امروز متاسفانه بهترین سالها و شادترین و پر انرژی ترین سالهای عمرشان را در پشت موضوعاتی میگذراندند ما هم آن را تجربه کردیم؛ چند سال محصور شدن در یک اتاق به خاطر گذراندن کنکور، سربازی و مسائل پیرامون آن و کیفیت سربازی در کشور از جمله آنهاست.
- تحصیل طولانی و دراز مدت و گرفتن مدارک متعدد بدون کسب مهارت کافی از جمله معضلات است؛ بنده هم ۲۵ سال درس خواندم که وقتی به طول تاریخ تحصیل خودم نگاه میکنم میبینم که نسبت به آن اضافه است؛ عمری که برای این تحصیل گذاشته شده چه فایده وجود دارد؟
- موضوع مهاجرت یک پدیده رو به رشد بوده و دولت اخیر هم که در حوزه مهاجرت نخبگان غوغا کرده و این موضوع چند برابر شده است.
- حالِ جوانان ۲۵ تا ۳۰ ساله ما عمدتاً چگونه است؟ یا درگیر کنکور و سربازی هستند و یا شغل شان مشکل دارد و نرخ بیکاری جوانان به شدت بالاست. افرادی که درآمد دارند مسکن برای آنها خواب و خیال شده و در حسرت ازدواج و تشکیل خانواده هستند و مسایلی مانند کولبران که بین نان و جان ماندهاند.
- دولت سلام، دولت جوان و خانواده است و محور اصلی جوانان انقلابی خواهند بود که کارگشا و گره گشای مسائل کشور هستند و حتماً به دنبال آن خواهیم بود که کنکور حذف شود و مسئله سربازی را حل خواهیم کرد که یک بخش بودجه اعتباری و فناوری دارد و مسئولیت آن با دولت است که آن را تأمین خواهد کرد؛ با گفتگو با نیروهای مسلح به یک طرح جامعی برای تبدیل طرح سربازی به طرح سربازی حرفهای خواهیم رسید که در دنیا وجود دارد.
- ما نشستهایم و کار کردیم و وضعیت های شغلی را در آوردیم که برای جوانان هر شهر شغل درنظر گرفتیم و اعتبار ۵۰۰ میلیونی برای هر زوج جوان در نظر گرفتیم که برای مسئله ازدواج جهیزیه و مسکن و غیره است.
- ممکن است در تهیه برنامه یا رویکرد دولتهای کاندیداها برخی موضوعات بیشتر باشد یعنی معتقد باشند که مدل اداره کشور دچار مشکل است و ما حکمرانی را باید تغییر دهیم.
- برخی دوستان در حد برنامه و پروژه ممکن است رویکردشان متفاوت باشد لذا این رویکرد پرسیدن سوالها باعث میشود آن آورده کاندیداها و تفاوتهایشان دیده نشود و بر اساس دانش ضمنیشان و مطالب تهیه شده اینجا سخن بگویند که انتقاد صورت گرفته این مورد وارد است.
- شاید برنامه مناظره را میشد به شکل دیگری برگزار کرد که تفاوتها در رویکردها دیده شود.
- معلولان شهروند درجه یک هستند؛ ۱۰ درصد جامعه معلولیت دارند، اینها میتوانند زندگی خود را اداره کنند و نیاز به دریافت صدقه ندارند. اینها نیاز به حمایت به عنوان مردم محروم ندارند بلکه باید ابزار زندگی معمولی و آن وسایل و آمادگی محیط برایشان فراهم شود.
- متاسفانه معلولان در این سالها مورد توجه قرار نگرفتند با اینکه قانون خیلی خوبی هم تصویب کردیم، اما به نتیجه درستی نرسیده است لذا ما در دولت سلام در حال برنامه ریزی برای مناسب سازی معابر، غربالگری افراد دارای معلولیت، مسائل اجتماعی، ازدواج، طلاق و امثال آنها هستیم.
** نقد رئیسی؛ در هر حوزهای مسئولیت داشتم پاسخگو بودهام
- مثل هر دانشجویی که مراحل را می گذراند ما مراحل را گذراندیم و مدرک هم معادل نیست و یک مدرک حوزوی سطح 4 و یک مدرک دانشگاهی هست ولی نمی خواهم وارد این بحث شوم و این بحث من نیست.
- در سالهایی که در قوه قضائیه بودم نسبت به هر حوزه که مسئولیت داشتم پاسخگو هستم و حتما باید نسبت به دوران مسئولیتم در دادستانی کرج و تهران پاسخگو باشم.
- رهبر انقلاب سال 82 بیانیه مبارزه با فساد اقتصادی دادند و در آن سال نمایشگاهی گذاشتم و تمام دولت را پشت ویترین گذاشتم و همه مسئولین از آن بازدید کردند.
- مسئولی که در بانک مرکزی بوده باید نسبت به دوره مسئولیت خود پاسخگو باشد و پاسخگوی اینکه هر روز یک بمب در سفره مردم منفجر می شود کیست؟
- ارز 4200 تومانی قبل از ریاست من بر قوه قضائیه تصویب شد و من آن وقت عضو شورای عالی هماهنگی اقتصادی نبودم ولی بحثی که مطرح است این است که چرا درست نظارت و اجرا نشد؟ و باید نظارت می شد که این پول به چه کسی داده شد و آیا به جیب مردم آمد یا نیامد؟
- مگر در کشور طرح وبرنامه کم است؟ سخن ما در نبودن برنامه و سیاست نیست بلکه در نبودن یک اراده قوی مجاهدانه است که پای کار بایست و مشکلات مردم را حل کند.
- حقوق کارگران باید با تورم متناسب سازی شود. معلمان ما باید حقوقشان متناسب سازی شود تا دغدغه سر کلاس رفتن نداشته باشند.
** نقد همتی؛ با ارز ۴۲۰۰ مخالف بودم چرا جلوی آن را نگرفتید؟
- بخشی از آمار جوانان تحصیل کرده بیکار؛ بخاطر رشد منفی تولید است که بخاطر کاهش اشتغال و کرونا ایجاد شده است.
- استارت آپ ها و کسب و کار در اینستاگرام می تواند کمک زیادی برای کسب و کار کنند.
- آقای جلیلی گفتند نباید خیلی کارها را طولانی کرد، شما FATF را دو سال در مجمع تشخیص مصلحت نظام زندانی کردید. چرا سریع تصمیم نمی گرفتید تا ما به لیست سیاه نرویم.
- آقای رییسی فرمودند ارز ۴۲۰۰ و تسهیلات بانکی عامل فاصله طبقاتی است، شما دو سال است عضو شورای هماهنگی اقتصادی هستید دیدید که من با ارز ۴۲۰۰ مخالف بودم چرا جلوی آن را نگرفتید؟
- آقای رئیسی، مگر حضرتعالی و دیگر اعضای شورای عالی هماهنگی نبودید که مرا مجبور کردند ۵٫۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ارز مسدود شده را تبدیل به ریال کنم و نقدینگی ایجاد شود و همراه شما آقای زاکانی آن را به سر من بزند.
- بانک مرکزی چه تقصیری دارد؟ دوستان یک نامه به ترامپ بزنند که خیلی خوشحال باش که بلاهایی که شما سر مردم آوردید ما الان سر همتی و بانک مرکزی می آوریم.
- دوستانی که از کاسبان تحریم حمایت می کنند الان در ستادهای عزیزان برای تبلیغ و تخریب بنده پول هنگفت هزینه میکنند.
- گویا ترکیب عوض شده؛ بجای یار کمکی و پوششی تبدیل شده به پلیس خوب و بد. اینطور که نمیشود مناظره کرد.
- من ۲ سال در بانک مرکزی بودم و همه گفتند که شخصیتت خراب می شود گفتم عیبی ندارد برای کشورم کار می کنم.
- خود آقای رئیسی ۴۰ سال در قوه قضاییه بودند آیا همه خرابکاری هایی که در قوه قضاییه بوده را ایشان باید پاسخ دهند؟ اینکه من باید برای دو سال حضور در بانک مرکزی پاسخگوی اقدامات دولت آقای روحانی باشم؟ ایشان اولی تر هستند برای پاسخگویی!
- کل درآمد نفتی ما سال گذشته ۵ میلیارد دلار بوده؛ نمی دانم ۱۳۷ میلیارد دلار که آقای رضایی می گوید از کجا آمده است که اینهمه فساد در آن ایجاد شده است. حتی ۵ میلیارد دلار از ذخایر استراتژیک بانک مرکزی را گذاشتیم تا کالای اساسی برای مردم تهیه کنیم
** نقد مهرعلیزاده؛ راهکارهای رئیسی درباره کاهش فاصله طبقاتی تخصصی نیست
- در مورد راه حلی که آقای رئیسی درباره مسئله کاهش فاصله طبقاتی گفتند اصلاً کامل کافی و تخصصی نیست و هیچ ارتباطی به وضعیت موجود ندارد مشکلات ما خیلی ملموس است.
- در مورد کارگران همه ساله پیشنهاد افزایش حداقل دستمزد میدهیم و با آنها شروع به چانه زدن میکنیم و معمولاً یک الی دو درصد و حتی زیر تورم که به شکل رسمی محاسبه شده شروع به چانه زدن با آنها میکنیم و هر ساله یکی دو درصد عقب میافتد؛ در این دو سه سال گذشته همیشه یکی الی دو درصد مثبت بوده است اما این آمارها، آمارهایی نیست که واقعا بتوان کارگرها را راضی کند بنابراین اولین کاری که باید برای کاهش فاصله طبقاتی صورت دهیم این است که باید موضوع سه جانبه کارگر، کارفرما و دولت را داشته باشیم تا همه از حقوق خود دفاع کنند.
-اکنون چندین وقت است که معلمان در مورد بحث رتبهبندی پاسکاری می شوند. این یک ظلم فاحش به آنان است. در شناسایی و تطبیق باید کاری کنیم که همانند اساتید دانشگاه که امکان تخصص افزایش می یابد، از مزایای شغلی خود برخوردار شود.
- در مورد کولبران، سوختبران هم صحبت می شود که به نظرم قشر فراموش شده هستند که باید در مورد آنها فکری شود. در حال حاضر ۷ میلیون سرپرست خانوار اعم از زن و مرد داریم که درآمد ثابت ندارند این ۷ میلیون نفر در معیشت روزانه به خیرین نیازمند هستند. ۳ میلیون نفر از این ۷ میلیون نفر هیچ معیشتی ندارند که باید صندوق درآمد پایدار ایجاد شود که به اندازه نصف حد اقل دست مزد یک کارگر به آنها داده شود تا به زندگی خود ادامه دهند. باید برای همه مردم که آسیب خوردند به ویژه قشر ضعیف باید بیمه تکمیلی رایگان را تشکیل دهیم. اکنون بیمه عادی برای همه است اما در حد یک دوا و درمان جزئی پاسخگو است و مردم باید برای کوچکترین عمل جراحی همه زندگی خود را بفروشند که باز هم به جایی نمیرسد.
-اکنون پرستاران و هنرمندان در دوران کرونا از لحاظ روحی و روانی و هم از لحاظ دریافت اضافه کاریهای خود آسیب خوردند. معلمان هم وقتی بار تربیتی به دوش خانواده ها آورد دیدید که متحمل چه زحمتهایی شدند.
-باید در مورد غنی سازی آموزش و پرورش فکری شود تا نیروهایی برای آینده تربیت کنیم.
** نقد زاکانی؛ عمده مشکلات امروز کشور به مدیریت بانک مرکزی برمیگردد
- اینجا برخی از نامزدها گفتند صدای کولبران هستند؛ باید دید 21 تا 25 میلیارد دلار قاچاقی که در سال صورت میگیرد و 95 درصد آن هم از مبادی رسمی است، چرا در دولت برای جلوگیری از آنها کاری نکردید تا کولبران بجای آنکه در کوهها و در سرما آسیب ببینند، شغل آبرومندی داشته باشند.
- آزادی جدای از عدالت نیست؛ امروز مشکل کشور، فقر و غناست؛ بیعدالتی در مقابل تبعیض ها و فسادهاست، آزادیخواهی در برابر استبداد و استقلالطلبی در مقابل بیگانهپرستی است؛ اینها بسیار مهم است و معلوم است آقایانی که در اینجا حاضرند، کدام طرف ایستادهاند.
- به همان شیوهای که عده ای در سال 92 از مردم رأی گرفتند و بعدا معلوم شد هیچ تعهدی به مردم نداشته اند، آدم نباید از یک سوراخ دو بار گزیده بشود. لذا عزیزان حاضر طوری صحبت کنند که با کارنامه آنها مطابقت داشته باشد.
- عمده مشکلات امروز کشور، به مدیریت بانک مرکزی و نرخ دلار و سکه و حجم نقدینگی و ..و برمیگردد.
- در خصوص برنامه آقای (محسن) رضایی در خصوص اختصاص یارانههای جدید، حتما باید روی منابع آن تجدیدنظر کنند؛ این اعداد و ارقام عجیب است، لذا موضوع را هم نباید سیاسی کرد، یک محاسبه سرجمع انجام دادم و با داراییهای دولت مقایسه کردم، دیدم کار بسیار سخت است، مگر اینکه بگویند این 137 میلیون دلار از کجاست؟
** نقد رضایی؛ یک بسته زندگی بنام «کفایت» در نظر گرفتهام
- مسأله عدالت و فقرزدایی و محرومیت زدایی نیاز به یک جراحیهای بزرگ و اقدامات بزرگ دارد. طرحی که من برای رفع محرومیت در زندگی مردم در پیش گرفتهام به نام کفایت زندگی یا ایران بدون فقیر است که از 5 محور تشکیل شده است.
- یارانه 450 هزار تومانی بخش اول این برنامه و طرح است. بخش دوم مسکن سهل و ارزان است، ضمن اینکه پرداخت حقوق نقد به خانهداران و بانوان خانهدار و موضوع چهارم کسب و کارهای خانگی است. همچنین سهام صندوق ملی نفت ایرانیان است. این درحالی است که در زمان مصدق نفت کشورمان ملی و دولتی شد، اما ما میخواهیم نفت را به معنای واقعی ملی کنیم.
- اگر این 5 مورد محقق شود، یک بسته زندگی شکل میگیرد که من نام آن را کفایت زندگی گذاشتهام؛ یعنی بعد از این اقدامات امیدوارم حتی یک فقیر هم در ایران پیدا نشود.
- میگویند منابع این موضوعاتی که شما میگویید از کجا فراهم میشود؛ در سال گذشته 137 میلیارد دلار از منابع دولتی وارد جامعه شده است ولی به دلیل رانت کثیف و مافیایی که در کشور وجود دارد، اکثر این پولها به دست کسانی که صاحب حق نبودند رفته است.
- 40 درصد از 137 میلیارد که بیش از 50 میلیارد دلار است، قابل بازتوزیع است؛ یعنی میتوانیم مجددا این پول را بازگردانیم و 10 میلیارد دلار آن را به دولت بدهیم که دیگر کسر بودجه نداشته باشد و به تورمهای سنگین پایان دهد و بقیه این منابع را صرف این 5 مورد از طرحهایی که اعلام کردم، کنیم.
- یارانه 450 هزار تومانی در زمان خودش 20 دلار بوده است و چرا وقتی ما هم اکنون از یارانه صحبت میکنیم سروصدای عدهای بلند میشود و میگویند منابع این یارانهها کجاست؛ چگونه برای رانت فولاد و سلاطین مافیای مفت خور منابع وجود دارد که مانند جاروبرقی بودجه کشور را به سمت خودشان میکشند، اما برای فقرا منابع در اختیار نداریم.
- من منتی بر سر مردم نمیگذارم که بنا دارم کارهایی را برای آنها انجام دهم و این موضوع بخشی از وظیفه من است؛ دولت ما انشاءالله با تمام قدرت و بدون مسامحه و نگرانی و ترس از کسی حق مردم را به خودشان میدهد و سعی میکنیم مشکلات را حل کنیم.
- حقوق خانهداری یکی از موضوعات و طرحهایی بود که به آن اشاره کردم، اکنون در هر خانه دو نفر کار میکنند که شغل آشکار مربوط به مرد است و روزانه از خانه خارج میشود اما شغل زن خانواده که مشقت فراوانی میکشد که میتوانم به تربیت فرزند و مشکلات عدیده مانند همسایگی و همچشمی اشاره کنم و چرا نباید برای خانه داری حق قائل شویم و این موضوع از طریق کمک دولت حل شود، این در حالی است که منابع و اعتبارات لازم در این باره وجود دارد و منابع اعتبارات لازم را میتوانیم آزاد کنیم.
- بانوان ما آیندهساز کشور هستند؛ در دولت من آموزش 6 ماهه برای بانوان تعیین میکنیم که در باره فرزندداری و تربیت فرزند و سلامت و بهداشت آنان است و به همین دلیل به آنها حقوق خواهیم داد.
** سوال اول زاکانی؛ 4 برنامه در حوزه فرهنگ و اجتماع داریم/ بیمه زوجهای نابارور در اولویت است
علیرضا زاکانی نامزد انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران، عصر امروز و در دومین مناظره نامزدهای انتخابات که با رویکرد «فرهنگی، اجتماعی و سیاسی» برگزار شد، به سوالات مطرح شده در حوزههای مختلف پاسخ داد.
سوال: برنامه شما برای مقابله با عوامل تهدیدکننده جمعیت از قبیل کاهش سن ازدواج، تجرد قطعی و ... چیست؟
- موضوع جمعیت در کشورمان به نقطه بحرانی رسیده که نیازمند تمهیدات خاص است.
- نرخ رشد جمعیت الان به 8 دهم درصد رسیده که بحرانی است و در حوزه باروری نیز از 6.9 درصد در سال 60 به 1.7 در حال حاضر رسیده ایم که باید به 2.1 برسانیم تا از این وضعیت خارج شویم.
- در حوزه فرهنگ و اجتماع 4 خط تلاش را دنبال میکنیم که عبارتند از؛ تعلیم و تربیت، خانواده، احیای ورزش و تندرستی، محیط زیست.
- الان 3.5 میلیون زوج نابارور داریم و 80 مرکز باروری داریم که در یک نوبت طولانی با هزینههای گزاف قرار میگیرند؛ بیمه کردن زوجهای نابارور و تحت درمان، اولین اقدام ما خواهد بود تا هزینههایشان کاهش یابد.
- سال 84 یک پیمایشی انجام شد که در آن 70 درصد مردم میگفتند قائل به 2 فرزندی هستند؛ در سال 98 حدود 60 درصد 3 فرزندی را مطلوب میدانند، اما گفتهاند از عواقب آن میترسند!
- کاری که دولت جناب آقای روحانی کرد باعث شد تا پوشک بچه یک میلیون تومان در سه سال 36 میلیون تومان هزینه داشته باشد. کاری کرده اند که 28 درصد حقوق مردم در شهرستانها و 58 درصد در تهران را به خانه اختصاص بدهند.
- لذا علاوه بر اقدامات خاص زوجهای نابارور، برنامه خود را متمرکز بر درمان این زوج ها و تامین مسکن جوانان میکنیم؛ همچنین شرایط ازدواج را با اتخاذ سیاستهای مناسب، تسهیل میکنیم.
** سوال اول قاضیزاده؛ دولت سلام به دنبال اصلاح نظام اداری است
سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در دومین مناظره انتخاباتی که عصر امروز در سازمان صدا و سیما برگزار شد طی سخنانی اظهار داشت: دولت سلام به دنبال اصلاح نظام اداری است که به دنبال نحوه تقسیم وظایف است.
مهمترین محور سخنان این کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به شرح زیر است:
- ما از یک طرف «وزارتخانههای بخشی» داریم و از طرفی «وزارتخانههای مدیری» داریم که در کنار آنها شوراهای بالادستی داریم و در کنار آنها نهادهایی داریم که از آن در بدنه دولت و برخی هم در خارج از بدنه دولت هستند و تقریباً وظایف شبیه به هم را اداره میکنند.
- در حوزه فرهنگ در یک بررسی اولیهای که انجام دادیم ۳۸ سازمان فعال در حوزه فرهنگی داریم که همین وضعیت در آموزش بهداشت و سلامت و حوزههای مختلف وجود دارد و برای فرار از پاسخگویی شوراهایی درست شده که به جای اینکه مسئولان امر پاسخگو باشند و مستقیماً به مجلس و مردم پاسخ دهند، مصوباتی که مد نظر است در قالب این شورا به تصویب میرسانند که بعد هم مشخص نیست مسئولیت آن با چه کسی است.
- نیاز است که ما یک بار طراحی جدیدی انجام دهیم؛ در همین راستا ما یک مدل جدید تهیه کردیم که بر اساس نظریه اعتمادساز هم هست و بر اساس اعتماد به مردم است. این مدل برنامه ما بر اساس اختیارات ۱۰۷ قانون اساسی در اختیار استانداران و فرمانداران قرار میگیرد یعنی مجموعه منابع بودجهای به جای اینکه به صورت دستگاهی توزیع شوند منطقهای توزیع خواهد شد.
- همچنین برای اختیارات هیئت وزیران برنامه داریم؛ دولت ۵ فرماندهی در ۵ حوزه اصلی پیدا خواهد کرد که هر کدام از این فرماندهان دبیر شورای عالی مربوطه با حفظ سمت خواهند بود، یعنی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمان معاون رئیس جمهور در حوزه مسائل فرهنگی هم خواهد بود چرا که شوراهای بالادستی از آنجا که مصوبه دارند و اعمال نمیشوند در حد مصوبه باقی خواهند ماند یا در حوزه دستگاههای امنیتی و دستگاههای اقتصادی شورای اقتصاد تشکیل خواهد شد.
- بنابراین سه حوزه اقتصادی ایجاد خواهد شد که یک حوزه رئیس جمهور معاون اول و استانداران و یک مثلث بین رئیس جمهور معاون برنامه بودجه و سازمان امور استخدامی کشور تشکیل خواهد شد.
- فارغ از صحبتی که درباره سواد و علم روحانیت شد و چون مصداق آن در این جلسه آقای رئیسی هستند و امروز هم تکرار شد باید بگویم ما نزد علمای اسلام دانشمندان بزرگی در حوزههای مختلف داریم از جمله علوم انسانی و اقتصاد؛ بنده در بسیاری از مسائل تلمذ میکنم.
- اینکه ما این ساحت را محصور کنیم این خود یک نوع انحصار طلبی است؛ علم باید جامعیت داشته باشد.
** سوال اول همتی؛ مخالف انحصار در اقتصاد، سیاست، فرهنگ و رسانه هستم
عبدالناصر همتی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز در دومین مناظره انتخاباتی با محوریت موضوعات سیاسی و اجتماعی حضور یافت.
- شیوه مناظره مثل مسابقه هفتگی شده و اگر میخواستیم مردم شریف ایران مواضع ما را به روشنی ببینند بهتر بود سوالات مهمتری طرح شود تا ببینند فرق کاندیداها در نحوه پاسخگویی و عمل به این سوالات چگونه خواهد بود.
- من مخالف انحصار در اقتصاد، سیاست، فرهنگ و رسانه هستم. انحصار عامل اصلی ناکارآمدی و فساد است. انتخاب الان انتخاب بین بد و بدتر و خوب و خوبتر نیست، انتخاب بین افرادی هستند که معتقد هستند نباید بگذاریم این دری که روی کنشگری شهروندان و نفس جامعه را بگیرد و انتخابی که می تواند این درها را ببندد.
- من صدایِ بی صداها و قدرتِ بی قدرت ها هستم. دولت من حامی آسیب پذیرترین افراد جامعه خواهند بود.
- اعتقاد دارم بهترین کاری که می شود کرد این است که برای شهروندانی که آسیب پذیرتر هستند زندگی بهتری فراهم کنیم. کولبرها، سوخت برها، بی شناسنامه ها، قربانیان فقر شدید، بی خانمان ها، افراد دارای معلولیت ، بیکاران، کارگران غیر رسمی، مهاجران، کودکان کار، زنان سرپرست خانوار، بیماران خاص، معتادان، کودکان بی سرپرست و بد سرپرست معضل بزرگ جامعه ما هستند. اینها هدف اصلی دولت ما خواهند بود.
- بازار رقابتی نقش مهمی در توسعه کشور دارد. دولت در سه حوزه سلامت، آموزش و رسیدگی به اقشار آسیبپذیر مسولیت شدید دارد.
- ما مدارس دولتی را کم اهمیت کردیم و یکی از کارهای من تقویت مدارس دولتی است.
** سوال اول مهرعلیزاده؛ همه باید تلاش کنند که برجام و مذاکرات به نتیجه برسد
محسن مهرعلیزاده نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری امروز (سهشنبه ۱۸ خرداد) در دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری، برنامهها و نقطه نظرات خود را مطرح کرد.
اهم محورهای سخنان مهرعلیزاده به شرح ذیل است:
- بر اساس سیاستهای نظام و به دلیل بدعهدیهایی که آمریکا کرده و فشار حداکثری را وارد کردند مقاومت جانانه مردم ایران توطئه آنها را بر باد داده است و بدین ترتیب مواضع جمهوری اسلامی ایران مواضع درستی است و باید با قدرت در مذاکرات در جهت زنده کردن برجام حاضر شویم و آن قولی را که در برجام بوده است را به مردم ایران برگردانیم.
-البته باید همه امکانات و تصمیم گیران کشور در همه قوا و در همه نهادها همکاری کنند که برجام و این مذاکرات به نتیجه برسد.
-در مورد بحث آقای رئیسی این توضیح را بدهم که آقای رئیسی فرمودند در جلسه قبل بداخلاقیهای شده است و از وقت خود استفاده نکرده و از حق خود میگذرد بنده نمی دانم که ایشان کدام بد اخلاقی را میفرمایند و فرمودند که آذری زبانها به ایشان زنگ زدند و دلجویی کردند من فکر نمیکنم آذری زبانان به ایشان توهین کرده باشند چرا که آذری زبانی در این جا نبوده که به ایشان توهین کرده باشد.
-ضمن اینکه من تصور میکنم ما آذری زبان نداریم بلکه آنچه که هست در مناطق آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل، همدان، زنجان، خراسان، اصفهان، شیراز و خوزستان ترک زبانها هستند و من تصحیح میکنم که آقای رئیسی توجه داشته باشند ایشان در این زمینه دقت بیشتری را اعمال کند.
-من نمیدانم اخلاق را چه تعریف می کنیم؛ اگر در مورد آقای رئیسی مدرکی را مطرح کردم مطلب حقی بود. جناب آقای رئیسی از نظر کلاسیک ۶ کلاس درس خواندن و بنده هم گفتم که با احترام به دروس حوزوی ایشان در مدرسه مطهری دکتری گرفتند بنابراین اصولاً علم اقتصاد، شیمی، فیزیک و غیره علم خاص خود را میخواهد یعنی علم کلاسیک را میخواهد بنابراین مسائل اخلاق باید در عمل و در جامعه جاری و ساری کنیم.
-صدا و سیما ۵ دقیقه از فیلم تبلیغاتی بنده را سانسور کرده است و دیدید که پریشب در فضای مجازی غوغا شد و مردم گفتند که صدا و سیما که میلی شده الان عشقی شده است.
-سوال من از آقای رئیسی این است که شما قاضی هستید بنابراین جناب آقای قاضی واقعاً به چه دلیل ما فیلترینگ را در جامعه راه انداختیم و اجازه دهیم که پیامکهایی به دختر خانم ها ارسال شود.
**سوال اول جلیلی؛ اگر نتیجه کار مسئولان در زندگی مردم دیده نشود، یعنی کار نمایشی انجام شده است
مهمترین محور اظهارات سعید جلیلی، نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری را در ادامه میخوانید؛
- اگر میخواهیم اعتماد مردم جلب شود، حتماً باید رفتار مسئولان درست بشود
- یکی از موضوعاتی که مانع اصلاح امور میشود، متأسفانه مسئله فرهنگ غلط سیاسی در نظام اجرایی اداری ماست. این مربوط به یک جناح و یک دولت نیست، موضوعی فراگیر است که باید حتماً توجه جدی به آن بشود.
- چه کسانی که رقیب شما باشند چه کسانی که رفیق شما باشند، ممکن است دچار چنین آسیبی بشوند
- اگر شما در ساختار اداری کشور آن فرهنگ سیاسی غلط را پاک نکنید، ظرفیتهای کشور متوقف میشود.
- چند مثال میزنم؛ اگر در فرهنگ سیاسی ما، نمایش جای کار واقعی را گرفت نمیتوانید انتظار داشته باشید کارها جلو برود. با نمایش کشور اداره نمیشود.
- اگر شما آمدید به جای اینکه نتیجه کار خود را بیان کنید، مدام فرآیند کار را توضیح دادید و گفتید این تعداد سفر رفتم و مدام گزارش بدهی، امّا نتیجهای نداشته باشد، این فرهنگ غلط است.
- اگر شما کارهای ریشهها را کنار بگذارید و به کارهای نمایشی روی بیاورید، حتماً مشکلات کشور باقی میماند.
- اگر ما به اصلاح ساختار بودجه اهتمام نکردیم، اصلاح نظارت بانکی را جدی نگرفتیم و کشور را به شکل روزمره اداره کردیم، کشور متوقف میشود.
- اگر نتیجه کارهای ولو شبانه روزی مسئولین در زندگی مردم دیده نشود، این نشان میدهد که کار آنها واقعی نبوده بلکه نمایشی بوده است.
- کار نمایشی یعنی اینکه شما تیری را شلیک میکنید و به هرجا برخورد کرد، میگویید به هدف خورده است. یعنی میگوییم فلان کار را میکنیم تا تحریم رفع شود، بعد که تحریم دوبرابر میشود میگویید جام اخلاق را بردیم. این که نتیجه نمیشود. نباید اجازه داد این فرهنگ تسری پیدا کند.
- اگر در کارها بهموقع تصمیم نگرفتید و یک کار مرتب دچار وقفه شد و یکی دوسال کشور را معطل گذاشتید، کشور دچار مشکل میشود.
- نباید چندشغلی رواج پیدا کند؛ هر فرد باید یک کار تمام وقت داشته باشد. اگر چندشغلی ضدارزش نشد، نمیتوانید مشکلات کشور را حل کنید. باید این فرهنگ سیاسی اصلاح شود تا خیلی از امور اصلاح شود.
** سوال اول رضایی؛ مشکلات با حرفهای مفت حل نمیشود
محسن رضایی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری امروز (سهشنبه 18 خرداد) در دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که اصلیترین مانع موجود در ایجاد امید بر سر راه جوانان چیست، اظهار داشت: مشکلات ملت بزرگ ایران با شعار، وعده و شعبدهبازی و حرفهای مفت حل نمیشود.
- مشکلات کشور و مردم ریشههای اقتصادی دارد و با حرفدرمانی و سخنرانی به نتیجه نمیرسد به قول آن دانشجوی شیمی دانشگاه تهران که در حال دستفروشی بود و میگفت ما از گرسنگی امید میخوریم که البته این حرفش درست است زیرا امید دیدنی است و امید گفتنی نیست. دولت ما امید را به سفره شما بازمیگرداند و انشاءالله یک بار دیگر لبخند پیروزی بر چهره ملت خواهد نشست.
- یک حرف راست در مناظره اول گفته شد و عنوان شد کسانی که نمیخواهند تا پایان بمانند بایستی به مردم این موضوع را اعلام کنند البته نبایستی این موضوع با توهین گفته میشد من همانطور که همگان احساس کردهاند تا پایان انتخابات هستم و با همه هم رقابت خواهم کرد.
- من در مناظره اول از ایران و امید به آینده ایران صحبت کردم و در اینجا از مردم ایران میخواهم سخن بگویم. از همه اقوام با فرهنگ و تمدنساز ایرانی سخن خواهم گفتم از آذربایجان که سر ایران است و آقامهدی باکری که وقتی از خاکریزهای دشمن عبور میکرد و میگفتم یاشاسین آذربایجان، از همت و احمد متوسلیان و تهرانی مقدم و از همه قهرمانان اقوام ایرانی میگویم این در حالی است که ما با همه ملت ایران جنگ را به نتیجه رساندیم و انقلاب را هم با آنها به نتیجه رساندیم.
- لذا دولت من دولت همه اقوام ایرانی است که از اهل تسنن گرفته تا اهل تشیع.
- نمیدانم چرا به خاطر زاگرسنشین بودن من را متهم میکنند در حالیکه من افتخار میکنم زاگرسی بوده و از قوم لر هستم اما همه میدانند که من در تمام دوران زندگیام از همه اقوام ایرانی استفاده کردهام و دولت ما از همه ایرانیها تشکیل خواهد شد.
- امید زمانی تحقق پیدا میکند که ما یک انرژی جدیدی را در جامعه آزاد کنیم و از دولتهای خوابآلودهای که شب خوابیده و قیمت بنزین را چند برابر میکنند و مردمی که هیچگاه توجیه نشده و با آنها گفتوگویی نشده است و به خیابانها ریختند و آن مشکلات برای همگان ایجاد شد.
- باید با دولتهای خوابآلوده خداحافظی کنیم؛ من به ملت ایران قول میدهم که 1400 سال گشایش آینده ایران خواهد بود و آغاز جدیدی در سال جاری خواهیم داشت؛ امسال به نام مبارک حضرت ولیعصر (عج) منتسب شده است و من مطمئنم که ملت ایران میتوانند با مشکلات خداحافظی کنند و بایستی یک بار دیگر لبخند را به چهره ملت ایران و برکت را به سفره مردم بازگردانیم.
- ملت ایران مطمئن باشید آخرین ریالی که از جیب و حق شما به جیب دیگران رفته است را دوباره باز میگردانم و امید جدیدی که دیدنی است ایجاد خواهیم کرد.
** سوال اول رئیسی؛ فاصله طبقاتی محصول بیعدالتی و سیاستهای نادرست اقتصادی است
آیتالله سیدابراهیم رئیسی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری به بیان دیدگاهها و برنامههای خود پرداخت که محورهای آن به شرح ذیل است:
- در جلسه قبل برخی از بداخلاقیها شد که به مثابه آنچه در قانون آمده به من اجازه دفاع داده شد که از آن استفاده نمیکنم و دفاع را در اختیار مردم میگذارم و امیدوارم در این نشست آنچه مطرح میشود بر اساس اخلاق باشد.
- فاصله طبقاتی محصول بیعدالتی و سیاستهای نادرست اقتصادی و نوعی تصمیمگیریهایی است که به فاصلههای مختلف منجر میشود و یکی برخوردار از حقوق نجومی میشود و دیگری هم حقوق کمتر. در نظام سلامت برخی 100 و 200 میلیون دریافت میکردند و برخی پزشکان و پرستاران دریافتیهای ناچیزی داشتند.
- برخی بخشنامهها صادر شده اگر رای مردم به بنده تعلق گرفت آن بخشنامهها را تجدید نظر میکنم و چند برابر کردن حقوق برخی مدیران را به عدالت نزدیک کنیم.
- وقتی از عدالت حرف میزنیم عدالت در جذب و نگهداری نیروی انسانی و عدالت در ارتقا و پرداخت حقوق است و ظرفیتها باید به عدالت توزیع شود. اگر همه ظرفیتها به عدالت توزیع شود شاهد این میزان فاصله طبقاتی نخواهیم بود.
- پرداخت تسهیلات به شکل ناعادلانه موجب فاصله طبقاتی میشود. بسیاری از این فاصلههای طبقاتی محصول تصمیمگیریهای ناعادلانه است و این ارزای 4200تومانی اگر بدون نظارت تعلق گرفت در نتیجه عدهای یک شبه به آلاف و الوف می رسند و زندگیشان را از دست می دهند.
- نظام قیمتگذاری و نظارت بر تامین، تولید و مصرف میتواند به جلوگیری از فاصله طبقاتی منجر شود.
انتهای پیام/