گفت و گوی اختصاصی نصر با متخصص مامایی؛
وضعیت ماماها در بحران همه گیری کرونا/ رشته مامایی کاملا منطبق بر نیازهای زنان است
1400/02/15 - 21:47 - کد خبر: 43332
نصر: ماماها همچون سایر نیروهای بهداشت و درمان کشور در ایام کرونا به رغم اینکه از این ویروس آسیب های زیادی دیده اند، اما همچنان مراقب سلامت مادران باردار هستند تا فرزندان سالمی به دنیا بیاورند.
به گزارش نصر، نیروهای مامایی کشور همچون سایر کادر بهداشت و درمان در دوران پاندمی کووید ۱۹، در خط مقدم مقابله با ویروس کرونا قرار داشته اند و حتی تلفاتی هم داده اند، اما آن طور که باید و شاید از خدمات و تلاش های ماماها تقدیر به عمل نیامده است.
پنجم ماه می مصادف با ۱۵ اردیبهشت، روز جهانی ماما نامگذاری شده است. هدف از بزرگداشت روز جهانی ماما، افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در راستای حفظ و ارتقا سلامت جامعه است.
امروز روز جهانی مامایی است؛ روزی که همه ما تولدمان را به آن مدیونیم. ماماها نخستین کسانی هستند که ما را در آغوش گرفته اند و خبر خوش تولدمان را به پدران مان داده اند؛ ماما فردی است که آثار خدماتش در تمامی مراحل زندگی یک زن از دوران جنینی تا کهنسالی همراه اوست.
کسانی که هیچ وقت آن ها را به یاد نداریم و اصلا نمی شناسیم شان، اما همه ما برای چند لحظه هم که شده در آغوش شان گریه کرده ایم! با این حال، مامایی، شغل یا رشته تحصیلی که امروزه در جهان بیشتر از گذشته مورد توجه قرار دارد، در ایران چندان وضع خوبی ندارد. مشکلات عمده ای که در این حرفه وجود دارد، باعث شده تا نقش مامایی هم دچار حواشی شود.
"مهری منافی" متخصص مامایی در گفت و گو با خبرنگار نصر با اشاره به نقش پررنگ ماماها در بحران کرونا، عنوان کرد: ماماها دوشادوش پزشکان و پرستاران در مبارزه با کرونا خدمات منحصر بفردی ارائه دادند و این در حالی است که در بیشتر موارد با مادرانی مواجه بودند که به طور کلی مشخص نبود آیا این افراد مبتلا به کرونا هستند یا خیر.
وی با عنوان این مطلب که ماماها وظیفه سلامت باروری و به طور کلی سلامت جنسی، پیشگیری از بیماری های مقاربتی نظیر اچ آی وی و تأمین سلامت نوجوانان با تاکید خاص بر دختران را عهده دار هستند، خاطرنشان کرد: استراتژی حضور ماماها در کنار زنان منجر به کاهش بار بیماری های مقاربتی، کاهش آسیب های اجتماعی، کاهش سقط، کاهش مرگ و میر مادران و افزایش باروری سالم و زایمان فیزیولوژیک خواهد شد.
این متخصص مامایی با اشاره به خدمات ماماها از جمله مشارکت در طرح غربالگری کرونا، مشاوره تلفنی و آنلاین با مادران باردار در دوران کرونا، مراقبت از مادران پرخطر مبتلا به کرونا، پیگیری افراد مبتلا به کرونا خصوصا مادران و نوزادان و همکاری داوطلبانه ماماهای بخش خصوصی در دوران کرونا، افزود: در ابتدای شیوع کرونا این اطلاع رسانی انجام شد که افراد در صورتی که خود را مشکوک به کرونا می دانند به نزدیک ترین واحد بهداشتی مراجعه کنند، بنابراین همکاران ما در مراکز بهداشت در معرض ابتلای بالا قرار دارند.
منافی اذعان کرد: یکی از مشکلات ماماها در بخشهای درمان، مادرانی هستند که برای زایمان مراجعه می کنند و اگر بدانند که مثبت هستند این موضوع را به علت ترس از بستری شدن در بخش کرونا اعلام نمی کنند و ماماها بدون اطلاع از مثبت بودن مادران و با علم به اینکه مبتلا نیستند خدمات را ارائه می دهند که این امر ریسک ابتلاء را در ماماها افزایش می دهد.
وی با اظهار تاسف از اینکه حقوق ماماها در بخش بهداشت به دلیل اینکه خرید خدمت می شوند، پایین ترین حقوق قانون کار است، گفت: گاها برخی از همکاران ماما حتی کمتر از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دریافتی دارند.
این متخصص مامایی با تاکید بر اینکه رشته مامایی کاملا منطبق بر نیازهای زنان است، یادآور شد: هر جا که زنان زندگی می کنند، باید به خدمات مامایی نیز دسترسی داشته باشند، خدمات مامایی فقط شامل مراقبت های دوران بارداری و کمک به زایمان نیست، بلکه در تمام مراحل زندگی زنان از کودکی و بلوغ و جوانی و بارداری تا یائسگی و حتی در دوران یائسگی به ارتقای سلامت آنان کمک می کند، بر این اساس، کشورها موظفند که استانداردهای مامایی خود را به حد مطلوب برسانند.
وی از علاقه خود به رشته مامایی اظهار کرد و گفت: شاید فکر کنید وقتی یک سالیان متوالی به کاری مشغول است، بعد از مدتی همه چیز برایش عادی می شود، اما در مامایی اینطور نیست، چون هر زایمان و هر تولد برای خودش یک تازگی دارد. وقتی اولین گریه نوزاد را می شنوم و وقتی با اشتیاق به همراهان نوزاد خبر تولد را می دهم هنوز هم برایم تازگی دارد.
منافب با اشاره به چالش ها و مشکلات جامعه مامایی خاطرنشان کرد: یکی از انتظارات ماماها به عنوان اعضای سازمان نظام پزشکی، حمایت از هویت مامایی کشور و تلاش برای ارتقا جایگاه این حرفه است.
وی ادامه داد: متاسفانه چندسالی است که توجه به این رشته حیاتی که در همه جای دنیا روز به روز موقعیتش رو به ترقی است، در ایران یک نوع پسرفت حرفهای را داشته.
این متخصص مامایی تصریح کرد: مشکلات حرفه ای متعددی همه ما را گرفتار کرده است. هم مادرانی که بایستی به نحو احسن از خدمات مان بهره مند شوند و هم ماماها درگیر حواشی شده اند و درنهایت زنان جامعه از آن زیان می بینند.
وی ابراز کرد: عمده ترین مشکلات ماماها که بارها در جلسات مختلف مطرح کردیم، این است که ما امروز در مراکز بهداشتی و درمانی خدمات را به صورت ادغام یافته با خدمات سلامت عمومی ارایه می دهیم که این اتفاق بسیار بدی است.
منافی ادامه داد: مثلا در بعضی از مراکز درمانی، ماما غربالگری بیمارهایی که به بیماری واگیردار مبتلا هستند را انجام می دهد و از یک طرف از مادر باردار مراقبت می کند. این اتفاق باعث کاهش اعتماد عمومی مردم می شود. در این مراکز اتاقی اختصاصی برای خدمات دادن به مادران وجود ندارد و حریم خصوصی شان خدشه دار می شود و این درحالی است که اگر ما مراقبت های قبل از زایمان را نتوانیم به خوبی انجام دهیم، طبیعتا زایمان خوبی هم نخواهیم داشت.
این متخصص مامایی در پایان تاکید کرد: چندین سال است که در پانزدهم اردیبهشت به مناسبت روزجهانی مامایی، جامعه ماماها مشکلاتشان را فریاد می زنند و فریادرس خواسته ایم. امیدوارم وضع حرفه ای که در گذشته های نه چندان دور به آن خوبی داشتیم را مجددا به دست بیاوریم.
انتهای پیام/