چاقی و دخانیات چگونه باعث ناباروری می شوند؟

1400/01/19 - 12:00 - کد خبر: 40358
چاقی

نصر: مشاور مامایی مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم گفت: شایع ترین علل ناباروری مربوط به چاقی، کم تحرکی و استفاده از دخانیات است.

به گزارش نصر، زینب یزدان پناه، مشاور مامایی با بیان اینکه زوج های مراجعه کننده به این مرکز در انتظار بچه دار شدن هستند، گفت: دلایل متفاوتی در فاکتور های زنانه و مردانه برای ناباروری وجود دارد، که ۲۰ درصد آن مربوط به علل مردانه است.
 وی با بیان اینکه ناباروری در زنان می تواند به عوامل متعدد مانند لوله رحمی، تخمدان و...وابسته باشد؛ اظهار کرد: شایع ترین علل ناباروری در خانم ها مربوط به تنبلی تخمدان pco بوده که علت آن نیز چاقی وکم تحرکی افراد است که متاسفانه این مشکل در بین خانم های قمی به دلیل کم تحرکی بسیار شایع است.
 یزدان پناه با بیان نامنظم بودن دوره قاعدگی در بین خانم ها می‌تواند زنگ خطری برای ناباروری باشد، خاطر نشان کرد: توصیه می‌شود که افراد بخصوص دختران جوان قبل ازدواج به این مسائل اهمیت دهند و برای درمان نامنظمی قاعدگی شروع به درمان کنند تا با ناباروری و درمان های طولانی مدت مواجه نشوند.
 وی افزود: شایع ترین علل ناباروری در بین آقایان مربوط به عدم تحرک اسپرم بوده که این امر نیز تا حد زیادی نشات گرفته از مصرف دخانیات است و در بین آقایان زنگ خطر محسوسی برای ناباروری وجود ندارد و تا زمانی که اقدام به بارداری و یا انجام آزمایش نکنند، متوجه این مشکل نمی‌شوند.
 وی با اشاره بر اینکه در بسیاری از مواقع مشکلات ناباروری با مصرف دارو قابل درمان است، تصریح کرد: گاهی ناباروری به دلیل مشکلات تیروئیدی بوده که افراد از آن بی اطلاع هستند که در این موارد با مصرف دارو درمان می‌شوند؛ اما در برخی اوقات مشکلات حاد و پیچیده تر بوده که در این صورت نیاز به درمان های مختلف و یا عمل جراحی است.
مشاور مامایی مرکزناباروری جهاد دانشگاهی قم خاطرنشان کرد: استرس ناباروری برای افرادی که برای فرزند اول اقدام می‌کنند بسیار بیشتر از افرادی است که برای فرزندان دوم و...اقدام می‌کنند وهمچنین استرس ناباروری از عوامل بسیار مهم وموثری است اگرچه توجه چندانی به آن نمی‌شود.
 وی ادامه داد: غالبا مراکز ناباروری تمهیداتی برای کاهش استرس ناباروری در نظر نمی‌گیرند و به مباحث پزشکی و درمانی توجه بیشتری می کنند؛ اما خوشبختانه مرکز ناباروری جهاد دانشگاهی قم با راه اندازی بخش مشاوره و روانشناسی گامی در حل این مشکل برداشته است؛ زیرا افرادی که با آرامش و آسودگی خاطر به نتایج فکر نمی‌کنند و با توکل بر خدا تلاش شان را می‌کنند و معتقد هستند آنچه که خیر است رخ می دهد، نسبت به افراد بدبین و ناامید نتایج بهتری می‌گیرند.
 وی در رابطه با تاثیر کرونا در باروری و سلامت جنین اظهار کرد: کرونا از مسائل نوین دنیا است که اطلاعات و تحقیقات کاملی از آن وجود ندارد، بر همین اساس داده هایی که بیانگر تاثیر منفی ویروس کرونا بر روی سلامت جنین باشد نیز وجود ندارد؛ اگرچه بررسی های زیادی نیز در این زمینه انجام نشده است.
 یزدان پناه با بیان اینکه مراجعه کنندگان به مرکز با غربالگری های متعددی از جمله برسی میزان اکسیژن خون و دمای بدن  که از علائم مهم این ویروس است چک می‌شوند تا درصورت بروز این علائم به پزشک عفونی ارجاع داده شوند تا از مشکلات بعدی پیشگیری شود، عنوان کرد: البته با توجه به اینکه مرکز ناباروری  جز مکان های عمومی محسوب می‌شوند و به علت شیوع کرونا نیز مردم از حضور در اماکن عمومی دوری می‌کنند، تعداد
مراجعه کنندگان کاهش یافته است.
  وی در توصیه به مادران باردار گفت: مادران باردار باید با کاهش ترددهایشان درمکان های عمومی و رعایت تغذیه مناسب در جهت تقویت سیستم ایمنی بدن، از خود مراقبت کنند، همچنین به مادران باردار توصیه می‌شود که مصرف سبزیجات تازه، میوه های فصل، ویتامین c( موجود در میوه های زرد رنگ)، ورزش رورانه (حدقل ۳۰دقیقه پیاده روی در محیط خانه) و مصرف روزانه حداقل هشت لیوان آب را در رژیم روزانه خود داشته باشند.
 وی با بیان اینکه بیشتر مردم از شیوه های کمک بارداری اطلاعی ندارند و برای ناباروری به طب سنتی و گیاهی پناه می‌برند که نتیجه آن زمانی طولانی و از دست رفته است، اظهار کرد: بسیاری از مردم استان قم از وجود این مرکز در شهر بی اطلاع هستند و برای درمان به سایر شهرها از جمله تهران مراجعه می‌کنند و یا اینکه مراکز تهران را معتبرتر می‌دانند؛ در حالیکه کادر درمانی مرکز قم نیز مجرب بوده و بسیاری از پزشکان مرکز نیز در تهران هم فعالیت دارند یا از تهران به قم می‌آیند.
 یزدان پناه بیان کرد: مراجعه کنندگان در ابتدا مشاوره و بررسی می‌شوند که آیا دچار ناباروری هستند یاخیر؟ زیرا بسیاری از زوجین جوان پس از چند ماه که در اقدام به بارداری ناموفق بوده اند، تصور می‌کنند که نابارور هستند، درحالیکه تعریف نازایی بیان میکند که اگر زوجین بعد از یکسال اقدام به بارداری، موفق به باردار شدن نشوند نابارور قلمداد می‌شوند.
 وی با بیان اینکه اگر زوجین نابارور تشخیص داده شوند؛ مرد تحت نظر پزشک مردان، آزمایش اسپرم میدهد و در صورت نیاز دارو، عمل و یا نمونه برداری تجویز می‌شود، ادامه داد: خانم نیز تحت نظر پزشک زنان آزمایشات هورمونی مانند پروداکتیو، تیروئید و...، عکس رنگی برای بررسی رحم و لوله رحم  از جهت پولیپ و فیبرم و...، پاپ اسمیر برای تائید سلامت دهانه رحم را انجام می‌دهد. 
 این مشاور مامایی بیان کرد: پس از طی کردن این مراحل با اتفاق نظر پزشک زنان و مردان، شیوه درمانی مشخص می گردد که این شیوه می تواند ازتجویز یک داروی ساده برای تخمک گذاری تا تزریق اسپرم و کاشت جنین متفاوت باشد.
 وی با بیان اینکه برخلاف باور عموم، شیوه های کمک بارداری هیچ گونه تاثیر منفی برروی سلامت جسم، ذهن و هوش جنین ندارد، خاطر نشان کرد: اگر در بین خانواده ای احتمال بروز مشکلات ژنتیک باشد در این شیوه ها نیز احتمال بروز وجود دارد، درغیر این صورت این حاملگی نیز بی خطر خواهد بود و تفاوتی با حاملگی های طبیعی ندارد.
انتهای پیام/

پژوهشیار